Gość: C.R.T IP: 212.160.144.* 06.05.02, 10:49 Co wy na to ? świętokradztwo, dowód uwielbienia mistrza czy po prostu kolejna przęciętna (?) książka. /choć jedno drugiego nie wyklucza/ :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pradera Re: NIK PIERUMOW IP: *.acn.waw.pl 06.05.02, 15:57 Raczej nie uwielbienie, bo wielbiciel raczej nie byłby skłonny choćby porównywać się z mistrzem. Ja sam mam parę ficów do Tolkiena i niezależnie od ich wartości artystycznej, nawet gdyby wszyscy stwierdzili, że są genialne, nie chciałbym ich publikować właśnie z uwielbienia... Próba zrobienia ze Śródziemia drugiego Krynnu, gdzie tabuny drużyn chodzą i walczą ze złem. Przeczytałem dwa rozdziały i wg. mnie to żenada. Klimat i styl nieporównywalne, jeśli z czymś, to właśnie raczej z przygodowym stylem Dragonlancy. Może ktoś to lubi, ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C>R>T Re: NIK PIERUMOW IP: 212.160.144.* 15.05.02, 13:56 Dla mnie trochę zbyt ciągnie pretensjonalnością i nie ma już tego klimatu właściwego dla Tolkiena. Ale co myślićie o samej ideii kontynuowania dzieła mistrza ? Odpowiedz Link Zgłoś
azubin Re: NIK PIERUMOW 15.05.02, 14:07 Bez sensu. Nawet jeśli będzie to bardzo dobre, to już nie będzie to samo i nigdy nie będzie w pełni spójne z resztą. Lepiej by było zrobić coś nowego (nawet jeśli nieco podobnego), a nie na siłę podpinać się pod legendę. Odpowiedz Link Zgłoś
cahir_jr Re: NIK PIERUMOW 17.05.02, 08:44 Zacząłem nowy temat a propos tego i nie zgadzam się. Autor świetnie poradził sobie z kontynuacją Historii!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pradera Re: NIK PIERUMOW IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 17.05.02, 08:54 Tolkien sam zaczął pisać sequel ale stwierdził, że to nie ma sensu. Trzeba uszanować wolę twórcy. 'Tolkien Estate' na pewno by się na to nie zgodził -więc w zasadzie jest to piractwo. Odpowiedz Link Zgłoś