maarys 03.01.02, 20:45 Choć bez specjalnych nadziei - znacie twórczość tego pana? Jak wam sie podoba? Aaaaa - może ktoś ma do odsprzedania jego powieść z 1991 "Prawo sępów"? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dilvish Re: Feliks W.Kres IP: 192.168.1.* 06.01.02, 20:42 Twórczość Kresa znam wybiórczo, ale jest naprawdę niezły. Pisze wyjatkowo mroczną fantazy (DarkFantazy?). Nie polecałbym każdemu, ale moim zdaniem prezentuje bardzo wysoki poziom - to naprawdę wspóczesna literatura, chyba bardziej naturalistyczna niż Sapkowskiego. A poza tym w przeciwieństwie do Mistrza jest naprawdę fajnym facetem (bez objawów megalomanii czy innego samouwielbienia). Odpowiedz Link Zgłoś
ksywa Re: Feliks W.Kres 09.01.02, 14:39 maarys napisał(a): > Choć bez specjalnych nadziei - znacie twórczość tego pana? Jak wam sie podoba? > Aaaaa - może ktoś ma do odsprzedania jego powieść z 1991 "Prawo sępów"? > pozdrawiam Znamy znamy, tylko dopiero co "wrócilismy" i odpowiadamy dopiero teraz. Bywały czasy, kiedy tego pana twórczość ceniłam sobie bardziej od AS-a, szczególnie po tym jak popełnił Króla Bezmiarów. Po raz enty czytałam to nie dalej jak parę dni temu. Doskonałe. Tyle że Kres ma nieznośną przypadłość poprawiania tego co naprawdę dobre, a jak wiadomo lepsze jest wrogiem dobrego:-) Masz rację, ze szukasz "Prawa sepów" (mam, ale za nic nie sprzedam). Od tego się zaczęło i niepotrzebnie "poprawiał" to pisząc Strażniczkę istnień czy inne Serce gór. Sorry, nie pamiętam, wyrzuciłam z pamięci, bo ten zabieg wydał mi się mocno bzdurny. Cenię poza tym jego poczucie humoru - Kacik złamanych piór w Fenixie oraz naprawdę dobry warsztat i oryginalność. Tyle że ostatnio jaklby się skiepścił, stał się nadmiernie rozwlekły (vide Pani dobrego znaku) a momentami - obsceniczny. Może mu się jeszcze poprawi, a "Prawa" poszukaj może w antykwariacie www.feniks.com.pl. pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yorick Re: Feliks W.Kres IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 20:31 Czytałem kilka opowiadań (średnie) i Prawo Sępów (bardzo dobre). Mroczne, z bardzo charakterystycznym klimatem beznadziei i okrucieństwa. Podobno przy opisy tortur, itd. inspirację czerpie od żony-pielęgniarki. Nie wiem, jaki jest jako facet, ale MUSI być sympatyczniejszy od Sapka, który jest niestety totalnym zjebem. Pardon my French, ale inaczej A.S. ocenić nie mogę (mimo, iż pisze genialnie). PzdrV Odpowiedz Link Zgłoś
kuba# Re: Feliks W.Kres 30.05.02, 09:38 Gość portalu: Yorick napisał(a): >Czytałem kilka opowiadań (średnie) i Prawo Sępów (bardzo dobre). Jedyne co czytałem to opowiadania w "Fantastyce" - całkiem przyjemne... Odpowiedz Link Zgłoś
maarys Re: Feliks W.Kres 30.05.02, 23:11 ksywa napisał(a): a "Prawa" poszukaj może w antykwariacie > www.feniks.com.pl. pozdr, oj! dzieki, zapomnialam o tym watku i dopiero teraz, kiedy zostal przywrocony do zycia przez dobra dusze, zauwazylam pewnien oddzwiek... :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
an-nah Re: Feliks W.Kres 31.05.02, 13:32 To jak wątek jest na widoku, to i ja się dopiszę. Czytałam "Północną Granicę" i "Króla Bezmiarów" - dziwne, brutalne ale dobre, choć nieco za ponure jak na mój gust. Kres faktycznie wygląda na sympatyczniejszego od Sapka, ale w przeciwnieństwie do AS'a na fantasy się nie zna - vide wywiad w Sfinksie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tek Re: Feliks W.Kres IP: *.clinternal / 10.2.3.* 31.05.02, 14:03 czytalem wszystko co wydal niezly jest troche za brutalny i okrutny momentami - ale ujdzie za to orginalny w wielu miejscach niezly rys herosow (momentami podobnie jak u Gemmela) i zarabiste sceny walk (i bitew i pojedynkow) jak dla mnie swietne rozegranie magii Tek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odyn Re: Feliks W.Kres IP: *.kul.lublin.pl 14.06.02, 11:18 "Prawo sępów" możesz znaleźć w nieco zmienionej formie w "Grombelardzkiej legendzie". Ja czytałem i "Króla..." i "Legendę.." i nawet "Pani Dobrego Znaku". Jest to całkiem ciekawa proza, miejscami nieco zbyt drastyczna, niewiele ma to wspólnego z klasyczną fantasy, gdzie roi się od goblinów, trolów, elfów i innego kolorowego badziewia. Odpowiedz Link Zgłoś