Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? - czerwiec

01.06.13, 23:48
Obserwuj wątek
    • carollcat "Czwarta ofiara" Mari Jungstedt 01.06.13, 23:49
      • judytta Obserwator Ch. Link 02.06.13, 10:02
        • echtom Też Ch. Link - Wielbiciel 07.06.13, 21:38
          Na razie więcej powieści obyczajowej niż kryminału, ale to mi nie przeszkadza smile
          • echtom Re: Też Ch. Link - Wielbiciel 08.06.13, 11:42
            Skończyłam. Przewidywalna właściwie od początku, ale mimo to trzyma w napięciu i nieźle się czyta. Plus parę przejmujących opisów ludzkiej samotności i parę porażających opisów ludzkiej głupoty.
      • echtom Warto czytać Jungstedt? n/t 08.06.13, 11:43

• trup.w.szafie Re: Warto czytać Jungstedt? n/t 12.01.14, 12:16
          nie, zdecydowanie strata czasu (i ew. pieniędzy)
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zoe Beck "Zamiana" 02.06.13, 10:52
      • negev56 Cilla & Rolf Borjlind - Przypływ 02.06.13, 20:20
        Trudno wyrokować po 92 stronach, ale jak dotąd, nie jest źle.
    • taka_prawda500 Jacek Skowroński - Zabić, zniknąć, zapomnieć 03.06.13, 01:50
      Do świata płatnych morderców nie wchodzi się z ulicy i nie wychodzi jak z knajpy. Czasem jest wybór, ale gdy od dzieciństwa ktoś decyduje za nas, można już tylko próbować przeżyć za wszelką cenę.
      Czy pozostaje wtedy miejsce na lojalność i miłość? Ile warte są uczucia tam, gdzie normy ustala się samemu, a za błędy płaci śmiercią?
      Splątane losy ludzi umiejących zabijać i, na przekór wszystkiemu, także kochać. Choć to wydaje się najtrudniejsze…

www.polscyautorzy.pl/index.php/recenzje/261-zabic-zniknac-zapomniec-jacek-skowronski-proszynski-i-s-ka
      • egmond Kamienny żagiel - Ake Edwardsson 03.06.13, 13:17
        O Boże, co za potworne nudziarstwo. Chyba ją porzucę, bo mimo przebrnięcia przez jakieś 150 stron nadal nie dzieje się NIC!
        • wroagita Re: Kamienny żagiel - Ake Edwardsson 04.06.13, 23:01
          egmond napisała:

> O Boże, co za potworne nudziarstwo. Chyba ją porzucę, bo mimo przebrnięcia prze
          > z jakieś 150 stron nadal nie dzieje się NIC!

Miałam takie same odczucia. Niestety, licząc na to, że może się jeszcze rozkręci, przeczytałam ją całą. Nie warto.
          • egmond Hiponotyzer - Lars Kepler 17.06.13, 14:54
            Przerzuciłam się na "Hipnotyzera". Wow! Niesamowicie wciąga, zaskakuje, pisane fajnym "szwedzkim" stylem. Zakończenie trochę zbyt rozemocjonowane w stosunku do reszty, a tego nie lubię, ale jest OK. Zamówiłam sobie drugą dostępną książkę tego autora.
    • siostra_pelagia Kathy Reichs - Starożytne kości 03.06.13, 17:03
      Domniemany szkielet Chrystusa, poszukiwanie prawdy która może zachwiać podstawami chrześcijaństwa. A na dodatek nudne.
    • basiakia Alicia Gimenez Bartlett "Puste gniazdo" 03.06.13, 20:22
    • echtom Liza Marklund - Granice 04.06.13, 21:15
      Wątek afrykański poruszający, kryminalny wątek szwedzki trochę źle mi się z nim komponował.
    • wroagita Bernard Minier - Krąg 04.06.13, 22:46
      • zorija Arne Dahl "Wody wielkie" 05.06.13, 09:11
        Ciekawe, a do tego momentami bardzo śmiesznesmile
    • opty2 Nesser - Rzeźniczka z Małej Birmy 05.06.13, 09:56
      strasznie smutne
      • cafeszpulka Re: Lars Kepler - Hipnotyzer 05.06.13, 11:13
        Poczatek mnie znuzyl, krotkie zdania jak u Kallentofta. Ksiazka pisana smsami.
        Ale jak juz sie wciagnelam to o 3 w nocy zamykalam drzwi na drugi zamek bo w domu zlem wialo !
        • aka10 Re: Lars Kepler - Sandmannen 06.06.13, 18:57
          "Eldvittnet"-
          polecam bardzo, w listopadzie bedzie po polsku. Oczywiscie najpierw "Kontrakt Paganiniego" trzeba przeczytac.
          • aka10 Re: Lars Kepler - Sandmannen 11.06.13, 20:35
            Ksiazka bardzo dobra, powoli ja koncze. Mam nadzieje, ze tez bedzie tlumaczona na jezyk polski.
    • sisterofmercy007 Re: A.Camilleri - "Zapach nocy" 05.06.13, 22:26
      Montalbano niezawodny. Catarella też !
    • taka_prawda500 James Patterson - W krzyżowym ogniu 07.06.13, 12:15
      Alex Cross i Bree Stone są nieomalże w drodze do ołtarza, gdy dochodzi do morderstwa. Ofiarami zabójcy padają dwaj skorumpowani mieszkańcy Waszyngtonu – sprzedajny kongresman oraz stosujący pokrętne machlojki lobbysta. Wkrótce giną kolejni zdeprawowani politycy. W mediach wrze – opinia publiczna chce wiedzieć, czy zabójca jest samotnym bohaterem, który postawił sobie za cel oczyszczenie kręgów władzy, czy członkiem samozwańczej straży obywatelskiej.

Po kolejnej fali zabójstw do sprawy zostaje oddelegowany agent FBI, Max Siegel, człowiek, który kompletnie nie umie dogadać się z Crossem i wszczyna wojnę o zakres kompetencji własnych i detektywa. Niebawem staje się jasne, że zabójca jest zawodowcem zbrojnym w wiedzę o wszystkich zwyczajach swoich ofiar i że musi współpracować z kimś z wewnątrz elit. Niestety, obecność Siegla jest dla Alexa bardziej przeszkodą niż pomocą. Cross musi użerać się z nadgorliwym agentem, tropić snajpera i planować ślub. Jakby tego było mało, na horyzoncie pojawia się również Kyle Craig, śmiertelny wróg detektywa, który wybrał sobie znakomity czas na zemstę.

To niestety ostatnia książka Pattersona z Alexem Crossem wydana w Polsce, mimo, że autor już napisał 3 następnesad Mnie do przeczytania całego cyklu została już tylko jedna ("Na szlaku terroru") i pozostanie oczekiwanie na zlitowanie się wydawnictwa Albatros nad wielbicielami Alexa Crossa i przyspieszenie tłumaczenia pozostałych książek...

Niejako na drugim biegunie jest u mnie "nieregulaminowe" czytelnictwo powieści i opowiadań Andrzeja Pilipiuka - obecnie zaśmiewam się czytając "Wampira z M-3", a mianowicie historię nastolatki popełniającej samobójstwo z powodu nielojalności chłopaka i "ożywającej" jako wampir na tle znakomicie opisanych realiów drugiej połowy lat 80-tych, czyli schyłku minionego ustrojusmile
    • dachauka Lavie Tidhar "Osama" 07.06.13, 15:00
      Chyba najdziwniejsza książka, jaką kiedykolwiek czytałam... Fantasmagoryczna, przewrotna, bardzo noir, bardzo nie wiadomo, o co chodzi. Ale mimo iż błądzę jak dziecko we mgle, bardzo chcę poznać odpowiedzi. Bo pytań na razie mam milion.

Książka została nagrodzona World Fantasy Award 2012 i ma ją w planach na ten rok wydawnictwo MAG.
    • maniaczytania Agatha Raisin i koszmari turysci 07.06.13, 20:25
      polubilam seri i Agathke tez wink
    • wroagita Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt - Ciemne sekrety 07.06.13, 21:16
      • echtom Re: Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt - Ciemne sekr 07.06.13, 21:36
        Mnie zachwyca, choć mało wypromowana.
        • negev56 Piot Głuchowski - Lód nad głową 08.06.13, 11:36
          Dopiero zaczynam, więc trudno coś powiedzieć.
    • taka_prawda500 Harlan Coben - Zostań przy mnie (audiobook) 08.06.13, 14:33
      Nie czytam - na razie słucham, biblioteka szybciej dała audiobooka, normalnej papierowej książki mogę się spodziewać zgodnie z zapisami gdzieś na początku września, chyba, ze 2 osoby przede mną okażą się gapami i nie przedłużą rezerwacji, która im przed tym terminem wygasa *zaciera łapki* wink

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/161000/161958/129911-352x500.jpg

Megan Pierce wiedzie życie będące ucieleśnieniem American Dream: u boku męża. w domu z ogrodem i basenem, realizując się jako matka nastoletnich dzieci i żona. W jej przypadku stabilizacja nie jest jednak równoznaczna z osobistym szczęściem. Megan tęskni za swoją bujną przeszłością striptizerki w Vegas i Atlantic City, za pełnymi pożądania spojrzeniami mężczyzn, za pulsującą muzyką i migoczącymi światłami sceny. Ray Levine stał kiedyś u progu wielkiej kariery w dziedzinie fotoreportażu, niestety życie dało mu wycisk i zawodowo spadł na samo dno: pracuje jako paparazzi do wynajęcia w agencji świadczącej usługi niedoszłym celebrytom. Swoje frustracje topi w alkoholu. Broome jest detektywem, któremu nie daje spokoju sprawa zagadkowego zniknięcia przykładnego ojca rodziny, Stewarta Greena. Sprawa sprzed lat, której nie udało mu się rozwiązać. Choć niedługo przechodzi na emeryturę, wciąż prowadzi śledztwo i regularnie raz w roku odwiedza rodzinę zaginionego.

Megan, Ray i Broome. Troje ludzi połączonych skrywanymi za fasadą codzienności sekretami, których istnienia nie podejrzewają nawet ich najbliżsi. Wiele lat temu w ich życiu wydarzyło się coś, co teraz może je ostatecznie zrujnować. Kolejne tajemnicze zaginięcie mężczyzny w święto Mardi Gras, dokładnie w siedemnastą rocznicę zniknięcia Greena, doprowadzi do ujawnienia łańcucha zbrodni, których nikt dotąd ze sobą nie powiązał...
      • lipka02 Re: Harlan Coben - Zostań przy mnie (audiobook) 28.07.13, 13:42
        Ja słuchać nie lubię,wolę sobie przeczytać.Ksiażka znakomita (zresztą jak wszystkie H.Cobena).Polecam

swiatksiazkii.blogspot.com/2013/07/zostan-przy-mnie-harlan-coben.html
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Karin Slaughter "Upadek" 08.06.13, 20:38
      • elmar43 Re: Karin Slaughter "Upadek" 08.06.13, 21:34
        Tak się złożyło, że też to czytam smile
    • basiakia Denise Mina "Martwa godzina" 09.06.13, 16:20
    • dachauka Georg M. Oswald "Wśród wrogów" 10.06.13, 08:25
      Nieduża książeczka, ale wybuchowa. To zupełnie inna liga niż Fitzek i Charlotte Link - Oswaldowi zdecydowanie jest bliżej do takiego von Schiracha na przykład, zresztą też jest z zawodu adwokatem. Fabuła osadzona w Monachium - jakże innym tutaj, niż na przykład u Löhnig.
    • echtom Gregg Olsen - Wszędzie śnieg 10.06.13, 23:14
      Nie doczekałam się odpowiedzi na moje pytanie, więc postanowiłam sprawdzić sama. Jestem w połowie i nawet niezłe.
      • echtom Re: Gregg Olsen - Wszędzie śnieg 13.06.13, 22:21
        Skończyłam - trochę przekombinowane i autor zbyt nachalnie podkreśla traumę bohaterki, ale w sumie dobrze się czyta. Teraz przerwa - czekam na zmianę kolejki rezerwacji w dwóch bibliotekach smile
      • lipka02 Re: Gregg Olsen - Wszędzie śnieg 10.07.13, 17:10
        Książka znakomita...podczas czytania obgryzłam wszystkie paznokcie.Polecam
        czytamtocodobre.blox.pl/2013/07/Wszedzie-snieg-Gregg-Olsen.html
    • opty2 P. Robinson - Trucicielka 11.06.13, 08:25
      książka bez Alana Banksa
    • taka_prawda500 Małgorzata Kursa - Teściową oddam od zaraz 12.06.13, 01:40
      Świetna książka - taka lekka wczesna Chmielewska, na jeden wieczórsmile
      https://selkar.pl/img/product_media/71001-72000/1009293509.jpg

Teściowa potrafi zajść za skórę. Szczególnie nadopiekuńcza teściowa. Izabela opracowuje zatem chytry plan, jak się swojej teściowej zgrabnie pozbyć. Pomaga jej w tym przyjaciółka, Ama, która jeszcze nie wie, że wkrótce sama wplącze się w niezłe tarapaty. A to wszystko za sprawą ciotki nieboszczki, która przed śmiercią oddała do renowacji zabytkowy stolik, o który nagle dopominają się dziwne typy. Ama pragnie rozwikłać zagadkę, tym bardziej że chodzi przecież o jej rodzinę. Nie bez znaczenia jest też fakt, że śledztwo w sprawie śmierci ciotki i jej tajemniczego stolika prowadzi wielce przystojny prokurator...
      • lipka02 Re: Małgorzata Kursa - Teściową oddam od zaraz 28.07.13, 13:40
        Mi też książka się bardzo spodobała.Jest lekka i przyjemna,w sam raz na wakacyjny wieczór.

swiatksiazkii.blogspot.com/2013/07/tesciowa-oddam-od-zaraz-magorzata-jkursa.html
        swiatksiazkii.blogspot.com/
    • taka_prawda500 Jacek Skowroński - Był sobie złodziej 13.06.13, 13:54
      {img]http://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/s320x320/380443_248408668546321_1964516090_n.jpg[/img]

Był sobie złodziej. Taki wybrał zawód. Okradał bogatych, nie rozdawał biednym. Nigdy nie wpadł. Aż do tego feralnego dnia. Kiedy wychodził z mieszkania, które właśnie obrobił, ktoś już na niego czekał...
    • basiakia MartaMizuro, Ostaszewski "Kogo kocham, kogo lubię" 14.06.13, 11:40
      • aka10 Re: Roslund & Hellström 14.06.13, 19:20
        "Edwars Finnigans upprättelse" albo "Odkupienie".
        • przemsw Re: Roslund & Hellström 14.06.13, 21:46

Tom Knox (co za ksywa) Sekret Genezis. Na dwa wieczory.
    • maniaczytania Kaznodzieja - C. Lackberg 14.06.13, 22:39
      po srednio udanym poczatku, daje druga szanse smile
      jest lepiej
      • aka10 Re: Jo Nesbø "Policjant" 14.06.13, 22:43
        Zamówiłam.
      • echtom Re: Kaznodzieja - C. Lackberg 15.06.13, 08:38
        Zgadzam się, że to jedna z lepszych książek Kamilki - w moim osobistym rankingu dałabym jej drugie miejsce po "Niemieckim bękarcie".
    • echtom Anna Klejzerowicz - Ostatnią kartą jest śmierć 15.06.13, 08:40
      Przerywnik z cyklu "książki znajomych" w oczekiwaniu na zarezerwowane nowości smile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka