Dodaj do ulubionych

MLODZIEZ W POLSKICH SERIALACH WSPOLCZ.

14.01.04, 22:00
oto watek ze szczegolna dedykacja dla mahoney'a, ktory slusznie zauwazyl, ze
serialowi tfurcy maja go w dupie
a takze, by zaspokoic moja osobista ciekawosc socjologiczna
pozwole sobie zapytac 'dzisiejsza' mlodziez, czy w
obecnie prezentowanych serialach polskich sa postacie wam bliskie, takie z
ktorymi moznaby sie zakumplowac w realu, albo chociaz takie, ktore wpisuja
sie
w wasze otoczenie (zachowanie, teksty, swiatopoglad ogolnie, styl, muza)?
pzdr
s_l
Obserwuj wątek
    • Gość: batuszka Re: MLODZIEZ W POLSKICH SERIALACH WSPOLCZ. IP: *.sroda-slaska.sdi.tpnet.pl 14.01.04, 22:12
      reprezentuję trochę starszą młodzież i subiektywnie stwierdzam, ze nie ma
      takiej postaci!!
      Ola z Klanu jest nawiedzona
      bracia ksero z MjM są sztuczni i rozmemłani
      żona brata ksero łączy się z mężem w tej sztuczności i rozmemłaniu
      była kobita drugiego brata ksero - ta artystka - była tak idealna, że aż
      niemożliwa
      wszyscy mają drętwe gadki

więcej ludzi nie pamiętam

a najbardziej prawdziwą postacią z polskiego serialu, z którą chciałabym się
      zaprzyjaźnić, gdybym miała tak z 10 lat mniej, jest Filip z "Rodziny
      zastępczej" - choćby ze względu na jego dialogi, naturalne zachowanie - no i
      to, że nie jest pokazany jako grzeczny chłopczyk bez wad.
      • moboj Re: MLODZIEZ W POLSKICH SERIALACH WSPOLCZ. 15.01.04, 01:28
        Gość portalu: batuszka napisał(a):

> > a najbardziej prawdziwą postacią z polskiego serialu, z którą chciałabym
        się
        > zaprzyjaźnić, gdybym miała tak z 10 lat mniej, jest Filip z "Rodziny
        > zastępczej" - choćby ze względu na jego dialogi, naturalne zachowanie - no i
        > to, że nie jest pokazany jako grzeczny chłopczyk bez wad.

o tak, Fifi to niezły koleś. bardzo mi się podoba jego zachowanie:)
      • Gość: fux Re: MLODZIEZ W POLSKICH SERIALACH WSPOLCZ. IP: *.tkb.net.pl 15.01.04, 21:00
        Bracia xero z MjM są tak beznadziejni, ze jak ich widzę to od razu zmieniam
        kanał albo wychodze robiąc sobie przerwę w oglądaniu dla własnej higieny
        psychicznej. W dialogach mówią tak, że nie wiem czy się śmiać czy płakać... nie
        wiem skąd oni wytrzasneli takich naturszczyków, bez dykcji, bez dobrej (czyt.
        bez żadnej) gry aktorskiej (ba! oni nawet udawac nie potrafią, że grają)...
        Ale podoba mi się za to Bartek Obuchowicz z "Na dobre i na złe" i ten jego
        kumpel.. to sa chyba jedyne postacie z którymi w jakiś sposób mógłbym się
        utożsamić...
        pzdr
    • tymoteusz5 Re: MLODZIEZ W POLSKICH SERIALACH WSPOLCZ. 14.01.04, 22:13
      ja nie widze w zadnym odzwierciedlenia polskiej mlodziezy ad 2004.w kazdym
      serialu jest klub wzajemnej adoracji. Nie ozukujmy sie polska mlodziez ad 2004
      to uzywki,hip hop,melanze,tzw. "krecenie beki" z otoczenia,itd.Jedyne hyba co
      sie zgadza to styl ubierania sie ale to tez tylko na tvn.a reszta to wielka
      lipa.wiem bo mam siostre w tym wieku(17 lat)i obserwuje heheh.
      a szkoda ze tforcy lekcewaza bo seriale to ogromny rynek wciskania ciemnoty i
      olbrzymi rynek zbytu na produkty pokazywane w nich.
      • Gość: eroll Re: MLODZIEZ W POLSKICH SERIALACH WSPOLCZ. IP: *.chello.pl 14.01.04, 22:30
        myślę że najbliższa wzorcowi obecnej młodzieży jest młodzież w serialu "Na
        wspólnej" choć są może tam zbyt grzeczni, ostatnio Olka z klanu coraz bardziej
        przypomina mi w swoim zachowaniu mnie oraz ludzi z mojej szkoły: takie samo
        podejście do studniówki, podobna frekwencja w szkole no i zaczyna pić
        dziewczyna. Jak tak dalej pójdzie to jeszcze ją polubię.
    • mahoney Re: MLODZIEZ W POLSKICH SERIALACH WSPOLCZ. 14.01.04, 22:31
      wlasnie es_el powinno byc wiecej seriali o mnie , no albo chociasz jeden :)
      co do mlodych ludzi , to nie sa reprezentowani , prawie wogole , jak juz sie
      jakis pojawi to jest jakis obcy , plaski , bez jaja , zycia . Tak jakby
      producenci , tworcy odwalali ten temat . Bardziej prawdziwe postacie sa w MjM w
      na wspolnej to raczej zbior dobrych dzieci a w klanie np Olka to wogole kpina
      czy nawet jej starsza siostra dopiero kpina , nieprawdziwe , konformistyczne ,
      pzrelukrowane przechodzace od dziecinstwa do doroslosci bez fazy buntu . W
      polskich serialach jest za malo roznorodnosci , sztampowi bohaterowie zrobieni
      wg wzoru , wg wyobrazen tworcow . Moze moglbym sie zakumplowac z tym chlopakiem
      z MjM co sie nie dostal na studia , on pokazuje emocje , jest ok , rozumiem
      jego motywacje , zlosc itp , jego dziewczyna tez jest okey . Natomiast cale
      zycie polskich nastolatkow , chociasz ja malo ogladam seriale i z tego ten
      bledny fakt ale to prosze mnie uswiadomic odbywa sie w domach , mlodziez
      nigdzie nie bywa , np imprezy u znajomych ( gdzie jest wiecej osob niz tylko
      zaloga mlodziezowa z serialu jak np zabawa u Igora na wspolnej , tzn gdzie sa
      jakies osoby z zewnatrz , przeciez na imprezach takich nieznajomych na tak
      zwane czesc jest mnostwo , patrz tez impreza Maksa , fajnie ze w barze ale
      dlaczego chyba tylko tzry osoby spoza grona mlodych wspolniakow ) , koncerty ,
      nie wiem mecze , ustwki na miescie , puby , bary , kluby , nic z tego nie ma ,
      nie wiem czy bylo gdzies ale mozna by pokazac kwestiujaca mlodziez WOSP ) ,
      czemu wszystkie osoby mlode sa juz tak poukladane , takie grzeczne , te
      wszytskie seriale jeszcze tylko poglebiaja konformizm mlodych , bo wsadzaja im
      do glowy ze tak mozna zyc , no a co jak im ktos ze znajomych nie uswiadomi ze
      jest inaczej . Moze za duzo bym chcial ale choc male zmiany , chocby jakas
      osoba z problemami , ktora by to dobrze grala , pomijam krolika papuge z na
      wspolnej , ktora ma problemy i powody zeby wpasc w jakiejs blocko ale zle to
      gra i pewnie nie udzwignie roli i nie zagra problemow tak jak powinna , igor
      tez gra do dupy , niby kariera mu sie zalamala a on taki ni z gruchy ni z
      pietruchy , niwiadomo co , licze jeszcze ze jakas bombeczka wybuchnie dzieki
      nowej czarnuli wprowadzonej niedawno do na wspolnej , widac ze moze zagrac
      naughty girl , co do muzy to ja nie wiem czy mlodzi z seriali wogole czegos
      sluchaja , no mzoe muzyki powaznej jak ich starsi rownie zblazowani koledzy .
      Sumujac tworcy odwalaja panszczyzne bo tak im wynika z procentow ze to
      przyciagnie ludzi mlodych ludzi , ale robia to tak jakby nie chcialo im sie
      spytac mlodych ludzi jak zyja , co jest wazne
      • Gość: batuszka Re: MLODZIEZ W POLSKICH SERIALACH WSPOLCZ. IP: *.sroda-slaska.sdi.tpnet.pl 14.01.04, 22:55
        > czy nawet jej starsza siostra dopiero kpina , nieprawdziwe ,
        konformistyczne ,
        > pzrelukrowane przechodzace od dziecinstwa do doroslosci bez fazy buntu .

a jak nazwiesz Agniszki przygody*:
        strajk w szkole
        studia indologii
        małżeństwo w tajemnicy
        rozwód
        rzucenie studiów
        romans z Pierrem
        romans z byłym jej matki

to dopiero bunt!! tylko, że jakiś taki nienaturalny....

a bunt Oli? no nie wiem, scenarzysta co 2 miesiące zmienia Oliną tożsamość,
        więc się nie identyfikuję z kims takim.

*jak cos pominęłam to mnie poprawcie
        • mahoney Re: MLODZIEZ W POLSKICH SERIALACH WSPOLCZ. 15.01.04, 01:11
          no wlasnie o to chodzi ze nienaturalny , to wszystko co wymienilas to tylko
          jakby hasla , nicnieznaczace frazesy za pomoca ktorych scenarzysta serialu
          chcial jej postac troche bardziej urealnic , no ale mu nie wyszlo , chodzi
          wydaje mi sie ze nie rozumiemy pzrynajmniej jaj jej motywacji , czyli po co ta
          dziewczyna zrobila ten swoj bunt jak jej bylo tak dobrze , nawet jak miala
          jakies realne powody to to nie zostalo pokazane w serialu , pozostala plaska
        • breslauer_88 Goscha z "NW" jest najlepsza!! 16.01.04, 17:13
          Goscha (imie nieco zgermanizowane przesz moja klase, wskutek wzmozonej nauki
          jezyka Goethego oraz kilkukrotnych wymian do ojczyny tegoz artysty) jest
          najlepsza postacia z calej historii mlodziezy polskich seriali. Najbardziej
          podobaja mi sie jej texty do Karoliny:
          -Masz wybor...-szmata ze sprawdzianu, albo dobra zabawa w moim towarzystwie...
          [karolina obraca sie w kierunku Goschy]
          -[Goscha do Marty] A ty idz kuj, maly kujonku...
          ---
          albo to:
          -Sorry za spoznienie...
          -E co ty mala, zegarka nie masz??!!
          -A dlugo czekasz?
          -A jak myslisz??!!
          Czy jakos tak:P
          ---
          Grüße aus Breslau:)
      • mahoney Re: MLODZIEZ W POLSKICH SERIALACH WSPOLCZ. 16.01.04, 16:58
        kurde czemu nikt nie zajarzyl , powinno byc wiecej seriali o mnie mahoneyu :)
    • Gość: jagusia Re: MLODZIEZ W POLSKICH SERIALACH WSPOLCZ. IP: *.one.pl 14.01.04, 22:37
      no coz za wiele serialow nie ogladam za wiele ale tyle co oblookalam to w
      klanie przedstawicielka mlodziezy jest ola no chyba ze doliczymy bozenke i
      maciusia (to ciekawe ze on zawsze zdrabniaja ich imiona :P) z ta ostatnia
      dwojka sie zupelnie nie identyfikuje :D w swumie to nie wiem po co oni tam sa
      ola to jakis wybryk natury :) tak dziwacznej panienki w zyciu nie widzialam
      glupie texty glupie zachowanie
      ostatnio oswiadczyla ze milosc jest wazniejsza od szkoly a na pytanie mamusi
      czy sie zakochalo dziecko? pada odpowiedz : nie
      no zasatanawiam sie nad tym jak ona ta milosc odbiera ;D
      a muzyki to ona wcale nie slucha bynajmniej tego nie ujawnila (zapewne slucha
      namietnie kai paschalskiej ;P przyjaciel potrzebny od zaraaz:P)
      podobnie z blizniakami z mjm upodoban muzycznych nie odkrylam
      osobowosc mnie nie powala :P
      za to rozwalaja problemy
      • mahoney Re: MLODZIEZ W POLSKICH SERIALACH WSPOLCZ. 15.01.04, 01:14
        o i to jest cos waznego w polskich serialach jakby tylko zaznaczane sa
        problemy , mowi sie wiec ze istnieeje taki a taki problem po czym zostawia sie
        bohatera samego , a pzreciez normalnie w zyciu cos z tym problemem trzeba zrobic
        • johnny_tomala Re: MLODZIEZ W POLSKICH SERIALACH WSPOLCZ. 15.01.04, 08:31
          bo te wszystkie seriale pisze nawiedzona łepkowska czy jak się ona tam nazywa a
          ona z kolei tłumaczy sie tiwi nie puści nieporawnych politycznie filmów itd
          itd. fakt jak czasmi słucham tzw. dialogów jakimi mówi tzw. dzisiejsza
          serialowa młodzież to odnoszę wrażenie że nic nie rozumiem. może właśnie to
          jest znak czasów. ja mówiełm nieco inaczej ale świat idzie do przodu i te filmy
          o hip hopie blokersach, słowniki młodzieżowego slangu to prowokacja, spisek i
          działania z góry wiadomych sił. Czy ja jestem już taki stary że przestałem
          rozumieć o czym w serialach do siebie młodzierz rozmawia?
          Azor do nogi ! wyprowadź pana na spacerek boć piękna pogoda mocium panie
          dzisiaj.
    • es_el z moich obserwacji 15.01.04, 11:55
      po pierwsze widze, ze trudno jest mlodziezy realnej identyfikowac sie z ta
      serialowa, po drugie zdecydowanie najlepiej wypada tvn
      zauwazylem, ze duzo latwiej jest prowadzic postac 'czarny charakter' np igor(?)
      kolega tomka z nadobreinazle, czy z samegozycia ten sredni synalek pani janiny
      co byl w wojsku, ale nagle nastepuje wolta o 180 st (czy jak w barze - o 360;)
      i juz kolo dobry jest i bezbarwny przy okazji
      wezmy przecietna klase ogolniaka - zawsze jest jakis mozg w przykrotkawych
      spodniach i wyciagnietym swetrze, towarzystwo odkoscielne (oaza, przystanek
      jesus), towarzystwo z innymi odjazdami religijno-kulturowymi(buddyzm np),
      towarzystwo poezja spiewana, kabarety szanty i harcerze, co najmniej jeden
      blazen klasowy, autentycznie smieszny, rozwalajacy nawet nauczycieli, kilka
      bezbarwnych lasek, ktore szepcza, kilku kolezkow nie zadajacych sie z laskami,
      zachowujacymi sie jakby jeszcze nie opuscili podstawowki, towarzystwo jadace
      jakims gatunkiem muzycznym i wszystkim co sie z tym wiaze (kultura hiphop,
      grunge, postpunk, metal ogolnie), towarzystwo ogolnie rozrywkowe - laski
      barbie, kolesie pakerzy i artysci przenikajacy te wszystkie grupy
      a przeciez to nie wszystko, przeciez to taka barwna paleta, mozna ukazywac
      relacje miedzy nimi, jezyka sie nie bac, stroju sie nie bac (nawspolnej wszyscy
      ubieraja sie w tym samym sklepie, oprocz tej nowej czarnej zakolczykowanej)
      mlodziez w serialach w ogole sie nie smieje (wspomniane przez bodaj tymoteusza5
      krecenie beki), a jesli juz to z zupelnie nie smiesznych rzeczy
      jak jakis bohater 'bladzi' to szybciutko mamy uzasadnienie, usprawiedliwienie
      tego, ze chwilowo znajduje sie na zlej drodze (sytuacja w domu najczesciej),
      ale szybciutko sie wszystko wyjasnia, politically correct prostuje i znowu
      wszyscy z dziubkow sobie wyjadaja
      nie dyskutuja - a dyskusje nt jakiegos filmu czy czyjegos zachowania moznaby
      krecic improwizowana, potem wybrac i zmontowac najciekawsze wypowiedzi
      tyle na razie
      • lezka_z_posen do erolla 15.01.04, 12:03
        eroll,oświeć starszą panią-dlaczego bojkotujecie studniówkę;)??picie i absencje
        kapuje,ale ten bojkot why???;)
        • Gość: eroll Re: do erolla IP: *.chello.pl 15.01.04, 14:42
          nikt nie bojkotuje studniówki ale uważam że będzie ona w porównaniu do zwykłych
          imprezek dość drętwa(nie tylko dlatego że nie będzie alkocholu) heh dziś
          ćwiczyliśmy poloneza - masakra!!!!!!!!
      • Gość: batuszka Re: z moich obserwacji IP: *.sroda-slaska.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 16:01
        masz rację!!
        świetny obraz młodzieży, że też twórcy serialowi nie mają o nim pojęcia
        może jakaś petycja do Łepkowskiej, a w niej zawrzemy te uwagi, bo są naprawdę
        trafione - poważnie mowię.
    • es_el MOJA PROPOZYCJA CALKIEM SERIO 16.01.04, 12:30
      rzadko glos zabieram na tym forum 'na powaznie', ale po przeczytaniu waszych
      postow, chcialbym zaproponowac zabawe, pisze 'zabawe', bo nie sadze, zeby ktos
      ze scenarzystow kiedykolwiek znizyl sie i skorzystal, ale sprobowac nie zawadzi
      otworzmy tu kilka podwatkow nt kolejnych postaci serialowych (dot. mlodzezy, ew
      dzieci), piszcie konkretnie co wam w konkretnej osobie podoba, a co
      przeszkadza, irytuje, cytaty mozna przytaczac, jak rowniez co mozna zrobic,
      zeby postac stala sie wiarygodna
      pzdr
      s_l
      • mahoney Re: MOJA PROPOZYCJA CALKIEM SERIO 16.01.04, 17:08
        es_el gdybym ja byl scenarzysta takich serriali to napewno bym korzystal z
        roznych forow , naprawde byloby dziwne jakby ci ludzie sie zmykali i pisali
        tylko wg swoich wyobrazen , przeciez dostaja tez listy gdzie ludzie im pisza co
        jest ok a co nie , co oczywiscie nie oznacza ze napewno skorzysta ktos z tego
        co napsizemy ale ja bym skorzystal
    • es_el OLA LUBICZ/ntxt 16.01.04, 12:31
      • Gość: wiśka Re: OLA LUBICZ/ntxt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 16:42
        Niech Mama Kotulanka głębiej zajrzy pod córuni łóżeczko! Napewno tam jakaś amfa
        leży :)
    • es_el TOMEK BURSKI nadobreinazle/ntxt 16.01.04, 12:32
      • Gość: magdusia Re: JULKA nadobreinazle/ntxt IP: 150.254.37.* 16.01.04, 12:35
        przemądrzała smarkula, która zachowuje się, jakby wszystkie rozumy świata
        pozjadała...ohydna...
    • es_el BLIŹNIAKI mjm 16.01.04, 12:34
      na poczatku troche sie roznili charakterami, teraz sa faktycznie ksero, wiec
      dostali wspolny podwatek, ale wsazane jest rozdzielenie
    • es_el KAROLINA nawspolnej/ntxt 16.01.04, 12:35
    • the_dzidka A z drugiej strony? 16.01.04, 13:50

Pamiętacie taki totalnie debilny serial Potockiej "Klasa na obcasach"? Tam była
      pokazana podobno "prawdziwa mlodzież". Ja juz od dawna młodzieżą nie jestem,
      stąd moje pytanie: naprawdę młodzież taka jest?
      Bo moim zdaniem ten film był debilny do 10-tej potęgi.
      dzi
      • sonny_z_posen Re: A z drugiej strony? 16.01.04, 13:58
        Tam był cały przekrój - jak to juz chyba es_el w ktorymś z wątków wspomniał -
        czyli i gruba berta z dziarą na ramieniu, i chłopak na wózku inwalidzkim, i
        laseczka o odmiennym kolorze skory, i jakieś inne jeszzce sratytaty.
        Film/serial faktycznie był debilny, a może raczej debilnie zagrany, bo
        aktorstwo to w nim było masakrystyczne. Poza tym te nowatorskie techniki
        filmowania, rąbanka na maksa, jakby jakiś techno klip,albo wizje po upaleniu
        lub czymś mocniejszym :) Potocka chciała zrobić polskie 90210, ale nietety w
        naszą rzeczywistość takich klimatów przerzucić sie nie da (szpan z szafkami w
        szkole itp wzorce rodem z Juesej). Fakt, są prywatne szkoły, gdzie dzieci
        bogatych rodziców podjeżdżają jakimiś mega wypas furami, ubierają się u
        Armaniego, na 'wyciczkach' wciągają kokę i inne kwasy, noszą Rolexy i mają
        komóry z kserokopiarką, faxem, skanerem, laptopem i chuj wie czym jeszcze w
        środku za kilkanaście patoli, ale takie cuś to raczej mały procent ogółu..
        A jaka jest mlodzież?? Wystarczy posłuchać porannych pogaduszek 13, 15 latków w
        busie komunikacji miejskiej i opowieści o tym, jak to najebał się jeden czy
        drugi w chuj, że w chuj było dobrze...
        Mosty hasbend to wyjątek jakiś na tle tego wszystkiego, jeden z wymierających
        chyba gatunków ;))
        • es_el Re: A z drugiej strony? 16.01.04, 14:04
          klasa na obcasach - podpisuje sie pod tym co napisal sonny
          zreszta o ile pamietam, serial nie wypalil, bo w planie byl tasiemiec, a
          skonczylo sie na kilku odcinkach
          • sonny_z_posen Re: A z drugiej strony? 16.01.04, 14:08
            Dokładnie tak - planowano tasiemca, nawwet szkoda, że nie wypaliło, bo mozna
            byłoby nieźle poużywać na forum w tym temacie :))
            Widok Kobry popierdalającego na skuterze nocą po ulicach Warszawki i przebity z
            wieżowacami stolycy w tempie umcyk umcyk mam do dziś w pamięci :)
            • lezka_z_posen Re: A z drugiej strony? 16.01.04, 14:11
              nieładnie obgadywać,ale mój Mąż kiedys odowził ja z pubu do domu w stanie,który
              gwieździe nie uchodzi;))chyba doła miala,że serial nie chwycił;))
              • sonny_z_posen Re: A z drugiej strony? 16.01.04, 14:12
                Potocką??? To ona tak się ładuje do pierwszej lepszej bryki jak ma wypite???
                :)
                • lezka_z_posen Re: A z drugiej strony? 16.01.04, 14:16
                  sonny_z_posen napisał:

> Potocką??? To ona tak się ładuje do pierwszej lepszej bryki jak ma wypite???
                  > :)

yes,Małgoś to była;)i nasza bryka nie jest pierwsza lepsza,to zabytek prawie;)a
                  odwoził ją jej furą,do której usiłowala się wgramolić na cyku:)
      • lezka_z_posen Re: A z drugiej strony? 16.01.04, 13:58
        ściemniasz coś Dzidka:))pisałaś,że jesteś rocznik 1971-czyli kwiat młodziezy;))
        klasa to był szczyt szczytów;)oglądac się nie dało,ten wirujący obraz wywoływał
        u mnie zawroty głowy:)
        • tropicielka Re: A z drugiej strony? 16.01.04, 14:34
          Ja na studiach miałam taki klimat - masakra - serial nie jest przesadzony!
          • tropicielka Re: A z drugiej strony? 16.01.04, 14:44
            tzn nie ja tylko ludzie - ale kilka wyjątków było :-)
            • mahoney Re: A z drugiej strony? 16.01.04, 17:21
              tak wlasnie przypomnialem sobie to slowo co chcialem w poprzednim poscie o
              obcasach napisac , pozerstwo , czysta glupota , pijana kamera z reki , tak mi
              sie wydawalo ze potocka na sile chciala wsadzic do klasy roznych pokrzywdzonych
              i pokazac jak to sie wszyscy pieknie i gladko dogaduja , ta gruba ktora wszyscy
              podrywali rany jakie to bylo zalosne , normalnie to nikt by jej chyba nie
              dotknal
      • mahoney Re: A z drugiej strony? 16.01.04, 17:12
        klasa na obcasach to byla masakra , pamietam jak ta baba co to krecila mowila
        no ale pzreciez mlodzioez taka jest ?!?!?!!?!?!? to byla jakas karykatura ,
        zalosne
    • Gość: wiśka AGNIESZKA LUBICZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 16:40
      Elo!
      Proszę, es_el, oto coś w sam raz do Twego wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14&w=10297649&v=2&s=0
      Życzę sobie i wszystkim, żeby ktoś ze scenarzystów przejrzał wreszcie na oczy!
      Wisława
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka