Dodaj do ulubionych

Lis a sprawa polska

11.02.04, 14:53
Wyrzucenie Lisa z TVN wyrasta do rangi ósmego grzechu polskiego. Gratuluje
ludziom problemów, sam chciałbym miec tylko takie.
Lisa posuneli z TVN z powodów politycznych - tak się mówi (na tym forum też)
tylko ani rusz tej polityki tu nie widać. Prawda jest pewnie taka że im
wreszcie za bardzo podskoczył no i go olali. Lapidarnie można tak to właśnie
ując. Każda firma dba o własny interes, bez względu na koszty uzusku. Nie ten
Lis to inny Kowalski, chcieliście kapitalizmu to go macie. Zreszta zdziwiłbym
sie gdyby było inaczej. A jeśli juz czepiać się tego wątku politycznego, no
to jasno wychodzi, że każda - w tym przypadku - telewizja jest polityczna i
tylko naiwni wierzą że jest inaczej, tzn że tylko TVP daje dupy. Każda firma
medialna chcąć się uchować i zarabiac musi sie układać ze wszystkimi, a ze
światem polityki szczególnie, w myśl zasady "ty mi dasz to a ja ci tu
odpuszczę". Wiec nie utyskujmy nad smutnym rzecz jasna losem Lisa, bo po
pierwsze żadna to sensacja (wcześniej czy później tak to się musiało
skończyć), po drugie zaś Lis świetnie da sobie radę, bo po wielokroć to juz
udowodnił. Tyle że teraz moze byc mu trudniej, bo jeden czy drugi menago od
telewziji wpierw dobrze sie zastanowi nim weźmie sobie T.L. na głowę. Bo to
kasy kupe trzeba wyłozyć, efekt raczej niepewny a w razie czego dupę
obsmaruje na prawo i lewo co niekonicznie jest smieszne i potrzebne.
Fachowiec - owszem, ale tez rozkapryszona gwiazda pewnie, więc po cholerę to
wszystko. Za miesiąc, rok - wszyscy zapomną, a na horyzoncie pojawi sie nowa
gwiazda, którą obrabiac bedzie cała Polska. Co wy na to? Lis a sprawa polska.
warte to wszystko zachodu?
Obserwuj wątek
    • Gość: RAZA Re: Lis a sprawa polska IP: 217.153.116.* 11.02.04, 14:56
      Świete słowa. Nic dodac nic ując.
    • tropicielka A do prawdziwego kapitalizmu nam daleko... 11.02.04, 15:11
      Ok każda firma musi sie układać z różnymi stronami ,ale u nas jest ten
      problem , że media są opanowane tylko przez komuchów . I wyszło teraz jak na
      dłoni , że Tvn również. Przecież żona pana Waltera koleguje się z p
      Kwaśniewską - działaja razem och!.... w tej fundacji , fotografuja się w Gali ,
      chwalą wzajemnie - żałosne, u nas nie ma stron są tylko partyjne mor..
      czerwonmych. Czowiek nadal w Polsce nie może byc indywidualistą , nie może się
      wyróżniać. Dlaczego w tvp sa tak mdłe postacie jak Torbicka itp? Ponieważ nie
      wychylają się ponad przeciętną.Lis trochę wszystkich wyprzedził , miał świetne
      spojrzenie na politykę w Polsce..
      No ale dzisiaj doszłam do tego , że w życiu na jakiś stanowiskach , wyścigu
      szczurów wygrywają durnie, ponieważ 70 % to własnie oni , a wiadomo swój
      swojego wesprze!
    • Gość: Kamil111 Re: Lis a sprawa polska IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.02.04, 15:42
      Zgadzam się całkowicie. Dorabianie do tego polityki uważam jest błędem. Jeśli
      nie wiadomo o co chodzi, chodzi pewnie o pieniądze.
      Już wczesnym latem chodziły wieści o reorganizacji działu wiadomości w TVN,
      tzn. połączeniu Faktów z TVN24, co w znacznej mierze zmniejszyłoby koszty
      produkcji tego programu, ale co w dalszej konsekwencji miało na celu również
      likwidację zespołu Faktów. Ponoć sprzeciwił się temu sam Lis, ale niestety nie
      on jest właścicielem stacji.
      W tym biznesie nie ma sentymentów, o czym przekonała się na własnej skórze
      następna gwiazda dziennikarstwa Monika Olejnik, której rozmowy z czołowymi
      politykami zastąpił programik, w którym pokazuje się materialiki o tym jak
      jakiś tam lekarz przepisał komuś nieodpowiednie leki, jak jakiś urzędas bierze
      w łape, jak jakiś nauczyciel dosunął jakiemuś chamskiemu uczniowi, bo to się
      sprzedaje i przynosi zyski. I nic nie pomogły pani Monice jej liczne nagrody,
      jej pozycja w środowisku dziennikarskim. Być może TVN odetchnął z ulgą,
      dowiedziawszy się że gwiazda sama rezygnuje i odchodzi, nie musi przecież
      wypłacać tych horendalnych jakby nie było honorariów.
      I podobnie moim zdaniem sprawa ma się panem Tomkiem, TVN wyczuło odpowiedni
      moment i zareagowało.
      Być może jescze latem nie miało tak licznych argumentów, żeby móc się z nim
      pożegnać.
      • tropicielka ŻYJ DALEJ W NIEŚWIADOMOŚCI! 11.02.04, 15:50
        • Gość: RAZA Re: ŻYJ DALEJ W NIEŚWIADOMOŚCI! IP: 217.153.116.* 11.02.04, 16:19
          Droga Tropicielko, no i cóz mi z tej nieświadomości, a może swiadomości jednak.
          Piszesz że w mediach rządzą czerwoni - jak sie wyraziłaś. Mam tego świadomość.
          Gdzie indziej pewnie rządzą czarni, żeby uzyc skali wartości przez ciebie
          zaproponowanej. Pytam się więc - no i co z tego? Nawet gdyby sie proporcje
          odwóciły, tzn w mediach zaczęli panowac owi czarni, to czy w jakims stopniu
          bylibyśmy szczęśliwsi? Ja przynajmniej - nie. Bo mam świadomość, że pewnie
          byłoby tak samo smiesznie jak jest teraz, a smiem nawet przypuszczać że pewnie
          jeszcze śmieszniej. Bo każda formacja ma swoich bohaterów i swoje priorytety,
          które rzecz jasna moga odpowiadac tobie zaś nie odpowiadac mnie, lub na odwrót.
          Pomijając oczywiscie czynnik zupełnie obiektywny, czyli że ani ja ani ty
          sytuacji nie zmienimy bo nie mamy żadnej możliwości. Tak naprawdę kolory nie
          maja tu tez żadnego znaczenia, bo mówimy o układach biznesowych, a te naprawdę
          rządza sie swoimi prawami, o których wiesz pewnie doskonale. Tu ludzie
          niezależnie od koloru dogadują się z soba doskonale jeśli tylko łączy ich
          wspólny interes. Lis byc może chciał grać za wysoko, ale był króciótki(choc sam
          myślał że jest inaczej), no to go powieźli. Ot i wszystko.
          To po pierwsze. Po drugie - Jeśli w mediach 70% to czerwoni, tzn ze pozostałe
          30% to ludziska innej maści, którzy tez bardzo dobrze funkcjonują w tym
          układzie. Większość czerwonych wynika z relacji historyczno-politycznych, bo
          tak a nie inaczej ten kraj funkcjonował przez dziesięciolecia i ani w tym wina
          moja ani twoja. Oburzanie się na to nie ma sensu, bo nic to nie zmieni. Przyjdą
          inni, którzy maja tez swoich znajomych i swoje interesy do zrobienia i będzie
          tak samo jak dzis tylko w innym kolorze. Według zasady TKM.
          A na marginesie - i tak mamy media (generalnie) na poziomie którego nie całkiem
          powinnismy sie wstydzić. A że czasami ujawnia sie jakies bagienko... Taki to
          urok tego interesu. I to na całym swiecie.
          • tropicielka Re: ŻYJ DALEJ W NIEŚWIADOMOŚCI! 12.02.04, 09:13
            Pisałam o tym , że nie ma proporcji-wszystko jest niestety u nas czerwono-
            polityczne.Także jak mogłam jeszcze po zerkaniu na dziennik w Tvp1 zweryfikować
            informacje tam usłyszane oglądając Fakty, to teraz będą mi wciskać kity tylko
            czerwoni. A chciałabym wypośrodkować. A czarny i czerwony to duża różnica.
            Według mnie jest to jednak walka polityczna , a nie biznesowa, ponieważ Lis nie
            stracił na swojej atrakcyjności pod względem zarabiania dla tvn , nadal jak
            widać chociaż po tym forum, jest popularny.
            Ja byłabym o dużo szczęśliwasza, gdybym nie miała świadomości, że ci którzy
            sprzedali Polskę, zamiast ponieść karę nadal mają się nieźle. Pracuje akurat w
            instytucji publicznej, i widze to wszystko od środka. Także nie wyrażaj się
            ironicznie o kryteriach mojej oceny. I tak się cieszę, że jest jak jest, bo
            mogło być jak w Korei
            • flc99 Re: ŻYJ DALEJ W NIEŚWIADOMOŚCI! 12.02.04, 09:48
              tropicielka napisała:

> Ja byłabym o dużo szczęśliwasza, gdybym nie miała świadomości, że ci którzy
              > sprzedali Polskę, zamiast ponieść karę nadal mają się nieźle. Pracuje akurat
              w instytucji publicznej, i widze to wszystko od środka. Także nie wyrażaj się
              > ironicznie o kryteriach mojej oceny. I tak się cieszę, że jest jak jest, bo
              > mogło być jak w Korei

Mnie taka świadomość raczej nie jest potrzebna, bo nie czuję się szczególnie
              sprzedany komukolwiek, no ale to być może kwestia optyki, czyli w tym wypadku
              miejsca w którym sie siedzi, i nie jest to zadna złośliwość. Po prostu z twojej
              perspektywy sprawy wyglądaja pewnie inaczej niz z mojej. Co do ostatniego
              zdania w pełni się z toba zgadzam, choć nie szukałbym aż tak daleko. Przykłady
              sa tuż obok nas. Pozdrawiam
        • Gość: Kamil111 Re: ŻYJ DALEJ W NIEŚWIADOMOŚCI! IP: 81.168.185.* 11.02.04, 16:19
          Sorry, wolę już swoją nieświadomość, niż czyjąś jedynie słuszną opinię.
          Co ty masz do Torbickiej?
          Lis wg mnie o tyle wszystkich wyprzedził, że pokazywał się 5 razy w tygodniu o
          tej samej porze w okienku, które wiekszość Polaków ma o tej właśnie porze
          otwarte, do tego w stacji cieszącej sie największą oglądalnością wśród
          telewizji prywatnych.
          Nie umniejszam mu żadnych zasług, tego, że stworzył ten program od początku,
          nadał mu kształt i renomę. Chwała mu za to. Jednak, że program nie miał nic
          wspólnego z bezstronnością i apolitycznością szczególnie na przełomie
          ostatnich powiedzmy dwóch lat, o tym jestem przekonany.
          • zbychooo Re: ŻYJ DALEJ W NIEŚWIADOMOŚCI! 11.02.04, 17:18
            Gość portalu: Kamil111 napisał(a):

> Sorry, wolę już swoją nieświadomość, niż czyjąś jedynie słuszną opinię.
            > Co ty masz do Torbickiej?
            > Lis wg mnie o tyle wszystkich wyprzedził, że pokazywał się 5 razy w tygodniu
            o
            > tej samej porze w okienku, które wiekszość Polaków ma o tej właśnie porze
            > otwarte, do tego w stacji cieszącej sie największą oglądalnością wśród
            > telewizji prywatnych.
            > Nie umniejszam mu żadnych zasług, tego, że stworzył ten program od początku,
            > nadał mu kształt i renomę. Chwała mu za to. Jednak, że program nie miał nic
            > wspólnego z bezstronnością i apolitycznością szczególnie na przełomie
            > ostatnich powiedzmy dwóch lat, o tym jestem przekonany.

A który program informacyjny w Polsce jest bezstronny i apolityczny???
      • zbychooo Re: Lis a sprawa polska 11.02.04, 17:04
        Gość portalu: Kamil111 napisał(a):

> Zgadzam się całkowicie. Dorabianie do tego polityki uważam jest błędem. Jeśli
        > nie wiadomo o co chodzi, chodzi pewnie o pieniądze.
        > Już wczesnym latem chodziły wieści o reorganizacji działu wiadomości w TVN,
        > tzn. połączeniu Faktów z TVN24, co w znacznej mierze zmniejszyłoby koszty
        > produkcji tego programu, ale co w dalszej konsekwencji miało na celu również
        > likwidację zespołu Faktów. Ponoć sprzeciwił się temu sam Lis, ale niestety
        nie
        > on jest właścicielem stacji.
        > W tym biznesie nie ma sentymentów, o czym przekonała się na własnej skórze
        > następna gwiazda dziennikarstwa Monika Olejnik, której rozmowy z czołowymi
        > politykami zastąpił programik, w którym pokazuje się materialiki o tym jak
        > jakiś tam lekarz przepisał komuś nieodpowiednie leki, jak jakiś urzędas
        bierze
        > w łape, jak jakiś nauczyciel dosunął jakiemuś chamskiemu uczniowi, bo to się
        > sprzedaje i przynosi zyski. I nic nie pomogły pani Monice jej liczne nagrody,
        > jej pozycja w środowisku dziennikarskim. Być może TVN odetchnął z ulgą,
        > dowiedziawszy się że gwiazda sama rezygnuje i odchodzi, nie musi przecież
        > wypłacać tych horendalnych jakby nie było honorariów.
        > I podobnie moim zdaniem sprawa ma się panem Tomkiem, TVN wyczuło odpowiedni
        > moment i zareagowało.
        > Być może jescze latem nie miało tak licznych argumentów, żeby móc się z nim
        > pożegnać.

Taaa, tylko ciekawe jaka normalna, prywatna spółka na własne życzenie pozbywa
        się kury znoszącej złote jajka??? Przecież nie z powodów finansowych, bo
        właśnie dzięki niej powiększa swoje zyski.... Dlatego wszyscy ci, kótrzy
        spłaszczają problem twierdząc, że chodzi tylko o kasę nie mają racji.
    • mahoney Re: Lis a sprawa polska 12.02.04, 15:47
      nie rozumiem czemu niby predzej czy pozniej tak to sie musialo skonczyc , wg
      mnie nic na to nie wskazywalo i co to znaczy ze obsmaruje dupe , obsmarowal
      dupe tvn czy komu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka