Dodaj do ulubionych

Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądaliście?

16.02.04, 11:07
Wczoraj zaczął się na Dwójce, miałam nadzieję na dobre kino a troche się
zawiodłam. Wczorajszy film był dla mnie zbyt mistyczny, dziwny...ale jutro i
jeszcze przez kilka wieczorów będa następne, mam nadzieję że lepsze filmy.
Oglądaliście?podzielcie się wrażeniami...dziękuje
Babeczka
Obserwuj wątek
    • sonny_z_posen Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 16.02.04, 11:14
      Wczoraj niestety załapałem się tylko na końcówkę filmu, ale od dzisiaj mam w
      planach zaliczyć każdy z kolejnych. Dzisiejszy 'Na jelenie' może być całkiem
      całkiem, chociaż trwa tylko 37 minut. Poza tym 'dotknij mnie' i 'Baśń o
      ludziach stąd' mogą być też ciekawe.. Zresztą, warto zobaczyć wszystko, bo
      ostatnio wieczorami w tiwi była straszna kicha.
      • babeczkaa Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 16.02.04, 11:18
        dokładnie jestem tego samego zdania i dlatego miałam ochotę na odrobinę
        ambitnego kina, tez mam nadzieję że dzisiejszy pokaz i następne będą dużo
        ciekawsze,pozdro Sony
        • dobbi Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 16.02.04, 12:01
          ja polecam "basn o ludziach stad" i "los chlopakos"

naprawde
          • Gość: kejti Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 12:16
            ja wczoraj oglądałam ale musze przyznać,że chwilami przysypiałam -to pewnie
            przez godz. emisji :))
            czekam na Dotknij mnie i baśń o ludziach stąd mam nadzieje,że będą dużo lepsze
            no ale i tak się ciesze że tvp2 post. pokazać coś bardziej ambitnego niż
            benefisy i biesiady :))
    • Gość: artur Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali IP: *.chello.pl 16.02.04, 14:34
      Wczorajszy film mozna zaliczyc do tych instruktazowych pt. "Jak robic nudne i nieciekawe, przy tym
      wydumane i kiepskie kino".
      Chodzilo chyba o jakis watek lesbijsko-feministyczny, w filmie nie pojawil sie zaden facet (przynajmniej
      w ostatnich 15-tu minutach).
      Zastanawia mnie dlaczego za kamery chwytaja ludzie pozbawieni polotu i fantazji?
      C.d. dzisiaj, obejrzymy, zobaczymy ...
      • babeczkaa Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 16.02.04, 14:40
        to prawda, pożyjemy zobaczymy....ale teraz to już musi być tylko lepiej :)
      • kwiat_paproci Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 16.02.04, 15:33
        było kilku facetów:Chyra, ten żebrak i mąż tej blondynki od kluczyków i inni.
        Dla mnie ten film był dość ciekawy, chociaż rzeczywiście trochę nudnawy. Też
        mam nadzieję, że dzisiaj i w następnych dniach będzie coś ciekawszego.
    • mahoney jelenie to film stary jak ten swiat 16.02.04, 23:42
      czemu puszczaja takie satrocie , widzialem to z pare razy
      • babeczkaa Na jelenie - film drugi 17.02.04, 08:18
        a ja nie widziałam, być może dlatego że nie uczestniczyłam w pokazach tego
        filmu... no ale jakie są Wasze wrażenia?
        moim zdaniem juz było lepiej ale miałam lekki niedosyt, troche za krótka
        historia i jakby coś nie zostało dopowiedziane...
        Pozdro
        Babeczkaa
        • Gość: kejti Re: Na jelenie - film drugi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 11:07
          film widziałam drugi raz, a wrażenia bardzo podobne, krótki i zakończenie
          takie jakieś...
          ale dzisiaj film z Szykulską
          • ilo.ta Re: Na jelenie - film drugi 17.02.04, 12:39
            Zawiodłam się. To było zbyt powierzchowne. Tak jakby z powodu ograniczeń
            czasowych streścić streszczenie.
            I ta maniera dokumentalna mnie nie przekonuje. Zaczęłam oglądać od "zapoznania
            jeleni' i myślałam że kanały pomyliłam, bo mi to przypominało jakiś magazyn
            kryminalny z odtworzeniem okoliczności zbrodni. Ta atmosferka, oglądanie
            dowodów, zapraszanie do samochodu.Za dosłowne...
            Co to niby miało być- że panna niechcący zrobiła się zła i idzie dalej z całą
            świadomościa? Spalone.
    • Gość: eroll Na jelenie IP: *.chello.pl 17.02.04, 12:56
      oglądałem od sceny jak dziewczyny poznały w klubie tego intelektualistę i jego
      kumpla, może jeszcze kiedyś to puszczą to obejrzę od początku,
      polecam "symetrię".
      • dobbi Re: Na jelenie 17.02.04, 13:01
        "na jelenie"...jak dla mnie to niewypal, zupelnie nie wiem jaki ten film mial
        sens, o co chodzilo i co autor mial na mysli
        moze dalej bedzie lepiej
    • babeczkaa Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 18.02.04, 08:00
      wczorajszy film znowu beznadziejny...czyżby polskie kino niezależne było takie
      do bani bo twórcom "nie zależy"?
      • Gość: marta Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali IP: 193.111.166.* 18.02.04, 10:22
        a mnie się wczorajszy film podobał - buył trochę chaotyczny, ale ciekawy i
        prawdziwy... a Jelenie były zerżniete z Dziewczyn do wzięcia i kompletnie
        nieprawdopodobne pod względem psychologicznym... Panny wyglądały na
        trzydziechę, a zgrywały nastki...
        • Gość: kejti Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 10:28
          Rewelacji nie było,ale nie był taki zły jak do tej pory najlepszy ( jak dla
          mnie), zobaczymy jak dzisiaj
          • babeczkaa Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 18.02.04, 10:39
            a co dzisiaj ma być?
            • Gość: eroll dotknij mnie IP: *.chello.pl 18.02.04, 12:08
              taki sobie film, wystąpiło kilku aktorów związanych z "997"
            • Gość: kejti Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 12:23
              Dzisiaj jest Los chłopacos
              • babeczkaa Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 18.02.04, 12:46
                dzieki :)
                • Gość: bobo Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali IP: *.rtk.net.pl 18.02.04, 19:23
                  "Dla mnie ten film był dość ciekawy, chociaż rzeczywiście trochę nudnawy."

ta konsekwentna i spójna opinia oddaje logikę narracji wczorajszego filmu;
                  jeśli język filmowej narracji jest tak chaotyczny i męczący jak wczoraj - to czarno widzę; ja byłem znuzony po kwadransie, chpoć z dobrą wiarą i wręcz entuzjazmem przystąpiłem do oglądania...
                  bełkot, bełkot, bełkot!
                  • gofia Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 18.02.04, 20:45
                    Wczoraj ogladalam "dotknij mnie" i bardzo sie rozczarowalam. Zgadzam sie z
                    bobo - jezyk filmowej narracji chaotyczny i meczacy. A poza tym polowy tekstu
                    nie dalo sie zrozumiec - fatalny dzwiek. Wytrwalam do konca i az sie zdziwilam,
                    jak malo wrazen we mnie zostalo i tak naprawde nie wiedzialam o co chodzi. I to
                    chyba wlasnie jest najwazniejsze po obejrzeniu filmu - albo czlowiekiem
                    potrzasa i zostaja wrazenia, ale nie pozostawia nic.
                    Jedyna refleksja jaka mam po obejrzeniu "Dotknij mnie" to taka, ze polskie
                    filmy powinny byc emitowane w telewizji z napisami. Sama wizja nie wystarczy...
                    • oryginal Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 18.02.04, 22:50
                      Rzeczywiście, dźwięk wczoraj był koszmarny. Miałam szczęście oglądać ten film
                      na pokazie, z normalnym dźwiękiem.
                      Mną ten film wstrząsnął. Wstrząsnął brutalnością ale jakże realną, prawdziwą.
                      Narzekacie, że film chaotyczny. Tylko że tak naprawdę ten chaos rewelacyjnie
                      zgrywał się z tematyką i konwencją tego filmu. Narracja? A na kija komuś
                      narracja. Dlatego ten film zaliczony został do kina niezależnego bo ucieka od
                      komercji, bo nie jest sztampowy. Czy jeśli kino to tylko narracja i liniowość?
                      Przecież od zawsze w kinie liczą się też eksperymenty. PEwnie, że "Dotknij
                      mnie" nie jest filmem eksperymentalnym czy mega odkrywczym ale na pewno
                      wyróżnia się w zalewie chłamu filmowego polskiej produkcji, jaki nas otacza.
                      Dla mnie to film wstrząsający, poruszający, kilka scen siedzi we mnie okrutnie
                      (ta z dziewczyną w niebieskiej bluzeczce + scena z prostytutką).
    • Gość: madzik9 Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali IP: *.idzik.pl 18.02.04, 23:14
      jak to ma byc polskie kino niezalezne to ja dziekuje, jeden gorszy od drugiego
      co tu jest nowego czy odkrywczego,tragedia ten dziesiejszy film los chlopacos
      tez dno zawiodlam sie
      • babeczkaa Los chlopacos 19.02.04, 08:21
        Witam, no wczoraj juz było lepiej ale nie najlepiej. Przynajmniej cos sie
        działo i fajna muzyczjka była. Czy dzis cos będzie jeszcze?
        • sonny_z_posen Re: Los chlopacos 19.02.04, 08:28
          Mi też się ten film podobał, wbrew opiniom na forum że był skopany na maxa :)
          Nie zawsze kino niezalezne musi być kinem ambitnym - jak to niektórym się
          wydaje. Ten wczorajszy film był na takim zajebistym luzie, do tego fakt -
          ekstra muzyczka (Molesta?) i ogólnie taki przyjemny klimat. Nie wnikam w to, że
          z jakiegoś młodego gościa zrobili starszego o kilka lat a to widać jak na
          widelcu - może akurat tak miało być! Z trzech dotychczas obejrzanych filmów -
          ten był jak dla mnie najlepszy :)
          Dastin momentami mnie rozwalał !!!!
          • Gość: balin Re: Los chlopacos IP: 212.14.60.* 19.02.04, 08:31
            no dokaldnie dastin byl debesciarski:) a wlasnie czy aktor grajacy ta postac to
            nie byl przypadkiem kolo z kabaretu Mumio??
          • Gość: balin Re: Los chlopacos IP: 212.14.60.* 19.02.04, 08:31
            no dokladnie Dastin byl debesciarski:) a wlasnie czy aktor grajacy ta postac to
            nie byl przypadkiem kolo z kabaretu Mumio??
            • Gość: marta Re: Los chlopacos IP: 193.111.166.* 19.02.04, 09:46
              jak najbardziej, ten sam - nigdy nie zapomne jak śpiewał artystowska "Jesień"
              paląc faja - facet jest niesamowity - szkoda, że takich ludzi promuje się
              zdecydowanie mniej, niż np beznadziejnych Wilczaków, Brodzikówny itd. Film był
              trochę nieudolny, ale mam nadzieje, że był to efekt zamierzony - taki jeden
              wielki wygłup... Tyle tylko, że zasnęłam, tuz po momencie, kiedy Dastin
              dowiedział sie, że Konrad zdmuchnął mu sprzed nosa ogłoszeniową barbi...
              zlituje się ktos i powie co było dalej???
              • Gość: Gwidon81 Re: Los chlopacos IP: 80.48.246.* 19.02.04, 10:00
                film tragedia - zenada i nuda, za muzyka w filmie wg mnie PRO i na najwyzszym
                poziomie, nie wiecie moze kto wykonywal utwory i czy istnieje sciezka dzwiekowa
                do tego filmu ?? chetnie nabede
                pozdrawiam
                • kwiat_paproci Re: Los chlopacos 19.02.04, 11:25
                  wg mnie najlepszy był Edek ;-)
                  A film, taki sobie, ani komedia za dobra nie wyszła, ani obyczajówka.
                  Chciałabym, że w tym kinie niezależnym zainwestowali chociaz w dźwięk, bo
                  często musialam się przysłuchiwać, żeby ich zrozumieć.
    • Gość: Cover Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali IP: 195.245.222.* 19.02.04, 11:46
      Film był fajowy !! wiecej takich, tylko udzwiękowienie przecietne a momentami
      slabe, że to "kino niezalezne" to chyba nie jest wytłumaczenie.
      Ścieżka dxwiękowa całkiem całkiem, dowiem się co to było !!
    • babeczkaa Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 19.02.04, 13:10
      ciekawe jak dzis będzie, czytałam recenzje: może być smutno :(
      ale zobaczymy, miłego ogladania,pozdro
      Babeczkaa
      • dobbi Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 19.02.04, 13:40
        no jak narazie "los chlopakos" byli najlepsi, i ta maniera "dastina" z
        mumio :))
        ciekawa jestem czy dzis sie nie zawiode, w koncu rezyseruje guru kabaretowy tj.
        wl. sikora
        • Gość: kejti Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 14:02
          jak dla mnie film był ok,może nie powalił mnie na kolana, ale był to pierwszy
          film, który oglądałam bez znużenia, dodatkowo fajna muza była,
          nie wiem czy to jest charakterystyczne dla tego rodzaju kina ,ale był to
          kolejny film, który miał skopany dźwięk :))
          może dzisiaj będzie lepiej, bo jak dla mnie to codziennie jest lepszy film, a
          dzisiaj ostatni dzień, więc powinien być rewelacyjny - mam nadzieje !!
    • mamalgosia Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 19.02.04, 14:05
      a od czego to kino jest niezależne? Bo ja czasem mam wrażenie, ze przede
      wszytskim od zdrowego rozsądku
      • Gość: KKK Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali IP: *.bphpbk.pl 19.02.04, 19:39
        DLACZEGO FILMY NIEZALEŻNE SĄ NA TAK NISKIM POZIOMIE TECHNICZNYM, BEZNADZIEJNY
        DŹWIĘK, NIE SŁYCHAĆ DIALOGÓW, OBRAZ KIEPSKAWY. CZY TO NAPRAWDĘ TYLE KOSZTUJE?!!
        • Gość: ziom Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 19:42
          ma ktos moze sciezke dzwiekowa z LosChlopacos? Wyszla wogole?
          Jezeli czytaja to tworcy filmu to BARDZO prosze o wiarygodna odpowiedz czy
          takowa powstala
          • Gość: Cover Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali IP: 195.245.222.* 20.02.04, 08:58
            Wiarygodna odpowiedź, muzyka Bogdan Kisiel, jest na płytkach i będę to miał.
            Jak dostane, - wiecej szczegółów.

Gość portalu: ziom napisał(a):

> ma ktos moze sciezke dzwiekowa z LosChlopacos? Wyszla wogole?
            > Jezeli czytaja to tworcy filmu to BARDZO prosze o wiarygodna odpowiedz czy
            > takowa powstala

• dobbi Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 19.02.04, 19:47
          bo czesto te filmy sa realizowane wlasnymi, skromnymi srodkami

Gość portalu: KKK napisał(a):

> DLACZEGO FILMY NIEZALEŻNE SĄ NA TAK NISKIM POZIOMIE TECHNICZNYM, BEZNADZIEJNY
          > DŹWIĘK, NIE SŁYCHAĆ DIALOGÓW, OBRAZ KIEPSKAWY. CZY TO NAPRAWDĘ TYLE
          KOSZTUJE?!
          > !
          • babeczkaa Re: Festiwal Kina Niezależnego-na Dwójce oglądali 20.02.04, 08:25
            a ja na tym ostatnim filmie poszłam spać, jedyne co mnie na chwile zatrzymało
            przed kliknięciem w pilona na przycisc Esc było towarzystwo kabaretowe, które
            niezmiernie lubie!!! a poza tym nic ciekawego,pozdrawiam, a to był chyba
            ostatni z pokazywanych filmoów?
    • babeczkaa No i który Waszym zdaniem powinien wygrać? 20.02.04, 08:26
      No i który Waszym zdaniem powinien wygrać? na który film stawiacie i na który
      wyślecie smsa :)
      • dobbi Re: No i który Waszym zdaniem powinien wygrać? 20.02.04, 09:57
        wiedzialam ze nie zawiode sie na produkcji A'YOY i W. Sikorze (postarzal sie!),
        byla prawie cala ekipa zielonogorska i o to chodzi, nawet p. Tym dal sie
        zaprosic...jak dla mnie to "basn..." i "los chlopakos" beda sie bic o laury
        • Gość: los chlopacos Re: No i który Waszym zdaniem powinien wygrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 10:28
          ja stawiam na ten film
          • Gość: kejti Re: No i który Waszym zdaniem powinien wygrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 10:45
            wczorajszy film mnie rozczarował, liczyłam na coś więcej!!
            a co do najlepszego z tej piatki to Los chłopacos
            • ilo.ta Re: No i który Waszym zdaniem powinien wygrać? 20.02.04, 11:04
              Po Baśni wiele sobie obiecywałam, ze względów sentymentalnych, bo z Potemowym
              towarzystwem łączył mnie akademik dawno temu. Ale to był zbyt długi, zbyt
              rozwlekły i zbyt podparty oczywistymi chwytami skecz. Słowne skojarzanki,
              rozmach pani Asi, filozofowanie Sikory, krzyk polietylenowych mew... To się
              wszystko rozłaziło w czasoprzestrzeni, skrócić by kwadransik i by było dobrze.
              Wygra pewnie Los... od początku do końca wiadomo o co chodzi. Taki pastisz
              gangsterskiego kina, ja tak to widzę, jako rzekł ślepy malarz z innego
              dzieła.
              • kwiat_paproci Re: No i który Waszym zdaniem powinien wygrać? 20.02.04, 15:24
                no właśnie, wg mnie w godzinie by to spokojnie zmieścili, a tak to Baśń...się
                po prostu rozłaziła. Ale i tak byli najlepsi z całego towarzystwa. Może nawet
                wyślę tego esemesa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka