giga28 18.07.11, 13:50 Kończy mi się umowa i nie wiem co teraz wybrac żeby były dobre programy polskie i had i w granicy pakietu okolo 60zł Co polecacie ? N czy C+ bo polsat zszedl na psy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bursztyn9 Re: N Polsat czy C+ 18.07.11, 17:15 chętnie podłącze się pod temat. Mam n-kę , umowa kończy mi sie za pół roku. Programów całe mnóstwo , abonament 48 zł , ale wkurza to ,że wystarczy troche większy deszcz i... "brak sygnału" nieraz parogodzinny Odpowiedz Link Zgłoś
giga28 Re: N Polsat czy C+ 18.07.11, 18:11 Tak dość poważnie po "pielgrzymce" u operatorów rozwazam TV N pakiet " filmHD'' z pelna opcja HBO CINEMAX nFilm za 89zl na 24m-ce i dekoder z nagrywaniem za 99 zł tylko mam obawy czy nie ma jakichs haczyków , do tej pory bylam wierna przez 5 lat Cyfrze + a oni mi oferuja canal+ optimum za 78 zl +20zł dekoder i jest w tym full opcja canal plus w którym ostatnio naprawde nie ma nic ciekawego i teraz nie wiem co robic , moze ktos sie wypowie kto ma N-ke czy jest dobra? A cyfra ? SAma nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
telebox Re: N Polsat czy C+ 19.07.11, 18:21 > wkurza to ,że wystarczy troche w > iększy deszcz i... "brak sygnału" nieraz parogodzinny Tak będzie pojawiało się u każdego operatora - czy to N, czy Polsat czy Cyfra. Byłem kiedyś w Polsacie, lekki deszczyk pokropił i już brak sygnału. Teraz jestem w Vectrze Cyfrowej i żadne opady atmosferyczne nie przeszkadzają w odbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
victim12 Re: N Polsat czy C+ 26.07.11, 13:47 Nie chciałbym doradzać, jaką tv wybrać bo zaraz zostanę posądzony o reklamę jednak absolutnie odradzam usługi CYFRY. Wszystko jest dobrze jak coś zamawiasz ale jeśli będziesz chciał zrezygnować to przeżyjesz horror! Pokrótce opiszę co przeżyłem (a raczej jeszcze przeżywam bo sprawa jest w toku) aby ostrzec wszystkich zainteresowanych ofertą tych manipulatorów i złodziei (inaczej tego nie można nazwać). 1. Umowę i regulamin przeczytałem dokładnie ponieważ już wcześniej wiedziałem o nieuczciwych praktykach. Wydawało mi się że rezygnacja nie powinna stabowić większego problemu - przecież wystarczy w odpowiednim terminie wysłać pisemną rezygnację a następnie zwrócić dzierżawiony sprzęt w ciągu 30 dni od daty rezygnacji. Zatem całkiem świadomie zdecydowałem się na podpisanie umowy. 2. Skorzystałem oczywiście z atrakcyjnej promocji w grudniu 2009r., w ramach której przez 18 miesięcy za 49 zł miałem pakiet Optimum z opcjami: 5xHD, Filmbox HD, Canal Plus, Multiroom (drugi dekoder w cenie). Po 3 miesiącach opłata wzrosła do 60 zł (z powodu wymiany dekodera na HD PVR) ale to była dla mnie cena do zaakceptowania. 3. W maju 2011 zadzwoniłem na infolinię cyfry aby dowiedzieć się jaka będzie cena jeśli będę chciał przedłużyć umowę. Zaczęło się od oferty za 120 zł, po ciężkich bojach ostatecznie otrzymałem propozycję za 99zł. Zatem wzrost ceny o ponad 60% w stosunku do tego co płaciłem i tego nie mogłem zaakceptować. Zapowiedziałem więc że nie będę przedłużał umowy na kolejny okres. Powiedziano mi że rezygnację można wysłać najwcześniej na 1 miesiąc przed końcem umowy. Potem miałem jeszcze jeden telefon z cyfry z kolejną ofertą ale nadal za 99zł. (tak naprawdę byłem zainteresowany przedłużeniem ale na warunkach podobnych a nie z 65% podwyżką). 4. Pod koniec czerwca 2011 wysłałem pisemną rezygnację (zgodnie z regulaminem). Dodam w tym momencie, że cyfra ma 30 dni na odpowiedź (zapisane w regulaminie). W związku z tym 20 lipca 2011 otrzymałem od nich pismo z odpowiedzią (z datą 7 lipca), że moja rezygnacja nie może być przyjęta ponieważ wymaga formy pisemnej. Dzwonię na infolinię by dowiedzieć się dlaczego nie przyjęli mojej rezygnacji skoro ją wysłąłem w terminie listem poleconym, itd... Na to konsultantka mi odpowiada że w piśmie które przesłałem nie ma mojego odręcznego podpisu. Jestem pewny że go złożyłem, ale jak to udowodnić??? I tu jest sedno całego OSZUSTWA jakie stosuje cyfra: W regulaminie do umowy o abonament jest zapis że jedyną formą złożenia rezygnacji jest przesłanie pismem poleconym pisemnego oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Nie możesz np. udać się do punktu w którym kupiłeś abonament wraz ze sprzętem i przy świadkach przekazać pisemną rezygnację wraz z pismenym potwierdzeniem odbioru na kopii. Ciekaw jestem czy ktoś jeszcze miał podobny przypadek że mu powiedzieli że na pisemnej rezygnacji nie było odręcznego podpisu? 5. Po otrzymaniu w/w pisma od cyfry zadzwoniłem na infolinię (każdy telefon to średnio 30-40 minut straconego czasu że o kosztach rozmowy nie wspomnę - przełączanie do kolejnego konsultanta, czekanie, odsyłanie na inny numer, itd...), by poprosić aby ktoś mi przesłał skan mojego pisma (celem sprawdzenia czy rzeczywiście nie było mojego podpisu) - w odpowiedzi usłyszałem, że pani odnotowuje mój telefon jako reklamację która zostanie rozpatrzona w ciągu 30 dni. 6. Jednocześnie w lipcu moja umowa została automatycznie przekształcona na czas nieokreślony (z uwagi na nieprzyjęcie mojej rezygnacji), co oznacza utratę jakichkoliwek warunków promocyjnych, otrzymałem więc osobnym pismem druki do zapłaty za abonament o wartości 170,80 zł od lipca począwszy!!! (prawie 3-krotnie więcej niż płaciłem do końca czerwca). Od tego momentu mogę oczywiście odstąpić nadal od umowy ale okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące (czyli oprócz lipca będę musiał płacić jeszcze po 170 zł przez kolejne 3 miesiące - do października włącznie!!!) Razem zatem na skutek nie przyjęcia ode mnie rezygnacji cyfra wyłudziła ode mnie łącznie 4x170,80 zł = 683,20 zł, a więc tyle ile zarobiła na mnie za ostatnie 12 miesięcy (dokładnie było to 720 zł). I TO JEST KOLEJNY KANT, JAKI PRAKTYKUJE CYFRA: WYSTARCZY NIE PRZYJĄĆ REZYGNACJI KLIENTA (powołując się np. na brak odręcznego podpisu) A ZANIM WYŚLESZ KOLEJNĄ ZAROBI NA TOBIE RÓWNOWARTOŚĆ KWOTY JAKĄ PŁĄCIŁEŚ PRZEZ OSTATNI ROK!!! 7. Przesłałem więc kolejne pismo z odręcznym podpisem - tym razem z potwierdzeniem odbioru i czekam na dalszy ciąg tej historii. 8. Równolegle chciałem zmniejszyć w okresie wypowiedzenia umowy (3 miesiące) kwotę za abonament rezygnując z dodatkowych opcji oraz zmieniając pakiet z Optimum na Start - jest taka możliwość opisana w regulaminie. Dzwonię kolejny raz na infolinię (kolejne 46 minut) i dowiaduję się że nie mogą dokonać zmiany ponieważ nie jest jeszcze zaksięgowana kwota wpłaty za abonament lipcowy (wpłaty dokonałem dzień wcześniej). Kiedy po kolejnych 2 dniach wpłata została zaksięgowana i wydawało się że wszystkie formalności są spełnione - kolejny konsultant w kolejnej rozmowie (36 minut) powiedział mi że nie może dokonać zmian ponieważ najpierw muszę się pofatygować do punktu sprzedaży cyfry i oddać dodatkowy dekoder wraz z terminalem. Oczywiście w poprzedniej rozmowie konsultant powiedział mi że jedynym warunkiem który muszę spełnić aby zmienić pakiet jest opłącenie i zaksięgowanie zaległej kwoty abonamentu - o zdaniu sprzętu nic nie wspomniał. Itd.. Cdn... Generalny wniosek jest oczywisty: TA FIRMA (CYFRA) JEST NASTAWIONA NA NIEUSTANNE PRZECIĄGANIE W CZASIE, MANIPULOWANIE, ZASŁANIANIE SIĘ REGULAMINEM I TWORZENIE KLIENTOM KOLEJNYCH PRZESZKÓD ABY UTRUDNIĆ IM SPRAWNE PRZEPROWADZENIE REZYGNACJI CO POWINNO BYĆ PRZECIEŻ PROSTE JAK DRUT! ROBI TO GŁÓWNIE PO TO PONIEWAŻ LICZY NA TO ŻE CZĘŚĆ KLIENTÓW Z BRAKU CZASU LUB STRACHU PRZED KOLEJNYMI PROBLEMMAMI Z KRUKAMI ITP... ZDECYDUJE SIĘ NA DALSZE PRZEDŁUŻENIE UMOWY I Z PEWNOŚCIĄ WIĘKSZOŚĆ KLIENTÓW TAK ROBI. A CI CO SIĘ NIE ZDECYDUJĄ NA PRZEDŁUŻENIE - ZAPŁACĄ JESZCZE PRZEZ CO NAJMNIEJ 4 MIESIĄCE 3-KROTNIE WYŻSZE OPŁATY CO ZAPEWNIA TYM OSZUSTOM PRZYCHÓD PORÓWNYWALNY Z ROCZNYMI WPŁYWAMI Z ABONAMENTÓW PROMOCYJNYCH. Obiecałem więc sobie że już nigdy nie skorzystam z usług tej firmy choćby byli monopolistami na rynku i szczerze odradzam to innym. Zadałem sobie trud i poświęciłem czas aby to wszystko wyżej opisać, ponieważ chcę wszystkich zainteresowanych ostrzec by wiedzieli na co będą narażeni kiedy po jakimś czasie będą chcieli z jakichkolwiek powodów odstąpić od umowy. Kolejna ofiara oszustów z cyfry. Odpowiedz Link Zgłoś
neovol Re: N Polsat czy C+ 26.07.11, 14:42 Niestety każda firma stosuje takie praktyki, ale przyznaję, że też miałam duże problemy z C+ kiedy chciałam rozwiązać z nimi umowę na 2 abonamenty, z powodu sprzedaży domu, a nowy właściciel nie chciał C+. Napisałam wypowiedzenie umowy wiedząc, że będę płacić karę za skrócenie trwania umowy lojalnościowej. Okazało sie że rezygnacja została odrzucona, ponieważ w jednym piśmie wypowiedziałam obie umowy na abonament. Kiedy wysłałam dwa osobne pisma z rezygnacją, dostałam pisemną odmowę możliwości rozwiązania umowy przed zakończeniem okresu minimalnego trwania umowy. Zadzwoniłam na call center gdzie wiedza pracowników jest tragiczna, ale dzięki temu udało mi się wyrolować osobę z którą rozmawiałam i kazałam zmienić najdroższe pakiety który miałam na najtańsze (mają zakaz robienia takich migracji). Po skalkulowaniu okazało się że wyszło na moje, bo łączne opłaty były niższe niż kara którą pierwotnie miałam płacić. Pisma z rezygnacją zostały wysłane kilka miesięcy przed wygaśnięciem umów i nie było, już żadnych nieprzyjemności, z wyjątkiem kilku telefonów dziennie z prośbą o przedłużenie umowy. To był koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
victim12 Re: N Polsat czy C+ 26.07.11, 17:01 Tak się składa że korzystam z tv sat od ok. 10 lat i "przerabiałem" już wszystkich operatorów. To jest moja druga przygoda z cyfrą (poprzednio rozwiązywałem umowę w 2005 i również miałem przeboje - skończyło się na 300 zł kary, ponieważ konsultant wprowadził mnie w błąd informując że mam 30 dni na oddanie karty, tymczasem było to 14 dni i oddałem po terminie) Zdarzało mi się też rezygnować z Polsatu - nie miałem z tym żadnych problemów, tj wysłałem pismo z rezygnacją nawet na 3 miesiące przed końcem umowy i otrzymałem potwierdzenie przyjęcia. Jest też firma z której inne mogą brać wzór jeśli chodzi o obsługę rezygnantów. To UPC, gdzie mogłem wypowiedzieć umowę za pomocą formularza wypełnionego na stronie www, bez potrzeby wysyłania pism pocztą. W tym przypadku również przyjęto rezygnację bez problemów. Rozumiem, że cyfra traci na mojej rezygnacji ale czy tam naprawdę nikt nie rozumie, że klienci czasem odchodzą a następnie wracają??? W takim jednak przypadku z punktu widzenia klienta najważniejsza jest wygoda przeprowadzenia takich operacji - zarówno zamówienia jak i rezygnacji z usługi. Po tym można poznać firmę czy oferuje produkt wysokiej jakości i nie boi się jeśli ktoś czasem będzie chciał odejść. Dla mnie takie traktowanie klientów oznacza że tak naprawdę nikt ich nie szanuje a ja takich firm nie akceptuję i unikam jeśli to tylko możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: N Polsat czy C+ 27.07.11, 15:47 Ja obecnie przerabiam opcję wymiany dekodera na nowszy model w C+ (poprzedni został uszkodzony) i muszę przyznać, że po złożeniu reklamacji wszystko idzie w dobrym kierunku. Fakt na początku konsultant stanął okoniem ale jak poprosiłem o odsłuchanie rozmowy z momentu składania mi obietnic przy przedłużaniu umowy to sprawa się rozwiązała. Natomiast rozwiązywałem umowę z Polsatem i powiem szczerze, że miałem ich dosyć. Wysłałem pismo, wszystko zgodnie z regulaminem ale zawsze coś im stawało na drodze. Na koniec wszystko dobrze się skończyło ale ile było telefonów, pism... Podsumowując, wszyscy są jednakowi i nie ma reguły czy operator dobry czy zły. Zależy jak się trafi, na kogo (konsultant) i co ma się do załatwienia. Przy wyborze chyba najłatwiej kierować się ofertą, promocjami itp. Łatwo można sobie policzyć co i ile będzie nas kosztowało tylko trzeba trochę czasu na poszperanie w necie. Pozdrawiam i życzę wszystkim trafnych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
sugestywniak nie warto pytać 30.07.11, 08:24 na tym forum zawsze polecą Ci N koncernu medialnego ITI więc nie pytaj. Chyba że zapytujesz tylko po to by: ktoś polecił N Odpowiedz Link Zgłoś
victim12 Re: nie warto pytać 30.07.11, 09:40 Co sugerujesz? Ja nie zuważyłem aby ktoś tu polecał nkę. Osobiście nie chcę niczego polecać, niech każdy sam decyduje. Zależało mi jednak aby uprzedzić innych przed nieuczciwymi manipulacjami jednego z operatorów (cyfry). Odpowiedz Link Zgłoś
goove Re: nie warto pytać 30.07.11, 11:52 Rozpatrzyli ci tę reklamację? Pokazali, że był podpis bądź nie? Jak ci się nie podoba to polecam Rzecznika Praw Konsumentów a nie robienie czarnego PRu w internecie. Skąd mamy wiedzieć, że gdy pisałeś te słowa niebieskie bądź żółte kółeczka nie świeciły nad twoim komputerem? Odpowiedz Link Zgłoś
victim12 Re: nie warto pytać 30.07.11, 17:12 Jak napisałem - reklamacja została przyjęta kilka dni temu, dodkładnie we wtorek, 26.07. Do tej pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, choć wydaje mi się że przesłanie mailem załącznika ze skanem nie powinno zająć więcej niż 5 minut. Przypuszczam że ok. 20.08 coś mi prześlą. Tym niemniej równolegle udało mi się oddać sprzęt i zgłosić telefonicznie zmianę pakietu na najniższy (Start) oraz zrezygnować z dod. Pakietów. W ten sposób mam nadzieję ograniczyć koszty w okresie wypowiedzenia aby minę płacić przez cały czas ponad 170 zł. Jeśli coś się dalej będzie działo to chętnie was tutaj poinformuję. Wszystkie informacje które wcześniej napisałem są autentyczne. Oczywiście robię tu świadmie czarny PR ale jako niezadowolony klient i a nie przedstawiciel konkurencyjnej firmy - ku przestrodze dla wszystkich. Możesz w to wierzyć lub nie - twoja sprawa. Chyba że znasz jakiś sposób abym mógł ci to udowodnić ? Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: N Polsat czy C+ 31.07.11, 23:27 ja mam cyfrę 3 sezon i jestem zadowolona, tzn. dostaję to, czego chcę, a brak sygnału mam 2-3 razy w roku podczas wyjątkowo dużych nawałnic jedyne co mnie niezmiernie wpienia, to ciągłe nagabywanie telefoniczne, ostatnio obrywa się Bogu Ducha winnym ludziom ale mam dość, gdy 3 dni pod rząd dzwonią z urozmaiceniem oferty i na odpowiedź "jestem zadowolona, więcej nie potrzebuję" jest "ale dlaczego?" że nie wspomnę o okresie, gdy umowa zbliża się do końca.. Odpowiedz Link Zgłoś
kffi-atek Re: N Polsat czy C+ 31.08.11, 14:28 Ja od kilku miesięcy mam w domu eNkę. Dekoder rzadko sprawia problemy, mam sporo kanałów hd w pakiecie :). Jest co oglądać, więc nie mam powodów do narzekań :). Odpowiedz Link Zgłoś