Dodaj do ulubionych

Voice of Poland moim zdaniem

05.12.11, 16:33
Znam się trochę na muzyce, mam dobry słuch muzyczny. Myślałam, że VOP będzie przelomowym programem z wieloma wyjątkowymi wokalami. I tak było do pewnego etatu, niestety do finału nie weszło wiele świetnych głosów, choćby Karolina Leszko, Bartek Grzanek, Milena Masłowska, Ola Kasprzyk(!) czy Marta Michalska-Uras.
Zamiast nich znaleźli się przypadkowi ludzie, jak Ewa Kłosowicz, Kasia Lisowska, Ian, Ares .. żenada
Również Mateusz Krautwurst, który spiewać może potarfi, ale co z tego ? Jest zbyt sztuczny, ludzie to wyczuwają i go nie znoszą.

Pojawiły się odcinki finałowe, gdzie jurorzy zaczęli przepychac swoich ulubieńców, czesto po prostu znajomych .. Lisowska czy Krautwurst powinni odpaść już w 1. odcinku.

Potem zaczęły odpadać najlepsze głosy czyli wyjątkowa Kaja Domińska, Ewelina Kordy i Ola Galewska. W efekcie w finale mamy 3 przeciętnych chlopców i 1 poza wszelką krytyką, którzy znikną tak szybko jak się pojawili.
Damian - glos ok, ale nie powalający
Piotrek - sympatyczny chłopak, ale śpiewanie nie do konca mu wychodzi, niestety
Antek - śpiewa strasznie, niewyraźnie .. ciężko wychwycić jakies słowa.. będzie kolejny kupicho-piasek..
Mateusz - co on tam robi ? a no tak, przecież śpiewa u Kayah w chórkach

Żaden z nich nie powinien dojsć tak daleko ..
Obserwuj wątek
    • lubiefrezje Voice of Poland moim zdaniem - najlepsze głosy 05.12.11, 16:47
      Najlepsi w programie:

1. Kaja Domińska - barwa niespotykana, cudowna. nie szkodzi, że troszkę nieczysto momentami bywało, nad czystością można popracować, barwę się ma albo jej nie ma. Ona ma i to wyjątkową. Skromna dziewczyna, z klasą.

2. Ewelina Kordy - śpiewa z niesłychaną łatwością, tak lekko.. coś niesamowitego. barwa piękna, ale nie wiem czy ludzie, słuchający na codzień papki, serwowanej w radiu, będą potrafili docenić taki głos.

3. Ola Galewska - klasa sama w sobie, dla koneserów. Jestem pozytywnie zaskoczona, że tylu ludzi jej uwierzyło, że przechodziła ZAWSZE z 1. miejsca. Światowy głos. (Kai Domińskiej również)

4. Monika Urlik - śpiewa po porstu dobrze
      Do mnie osobiście nie trafia, ale obiektywnie rzecz biorąc, jest jedną z najlepszych

5. Karolina Charko - czasem odnosiłam wrażenie, że zaraz zemdleje na scenie, ale głos piękny, urzekający

6. Karolina Leszko - wow ! jaki głos

7. Ola Kasprzyk - po prostu jest dobra

8. Bartek Grzanek - również świetny głos

9. Marta Michalska - Uras - śpiewa lekko, z wdziękiem

10. Marcin Koczot - ładna barwa

11. Michalina Malinowska - j.w.

12. Milena Masłowska - myślę, że dużo by jeszcze wokalnie pokazała

13. Anna Sokołek - ładna barwa

14. Jakub Foltak - jak na tak młodego chłopaka ma dobry głos

15. Maciej Moszyński - moim zdaniem wokalnie nie do końca ok, sam chłopak wywołuje negatywne emocje

Myślę, że finał Domińska-Kordy-Galewska-Grzanek byłby świetny :):)
      • lubiefrezje Re: Voice of Poland moim zdaniem - najlepsze głos 05.12.11, 16:49
        Przepraszam - błąd nastąpil.. oczywiście miało być pozytywne, zdecydowanie pozytywne
        15. Maciej Moszyński - moim zdaniem wokalnie nie do końca ok, sam chłopak wywoł
        uje POZYTWNE emocje

• tawananna Re: Voice of Poland moim zdaniem 06.12.11, 10:20
      Nie ze wszystkim się zgodzę (tj. z oceną konkretnych osób), natomiast zgadzam się co do meritum - bardzo wiele świetnych osób wypadło po drodze. Zawinili częściowo trenerzy, ale w jeszcze większym stopniu - formuła programu, zwłaszcza zaś bitwy. Wybór po jednym uczestniku od każdego trenera w półfinale też nie był optymalny - lepiej, by widzowie zadecydowali o wyborze najlepszych z całej ósemki. Efekt jest taki, że finał mnie nie zachwyci - w przeciwieństwie do castingów.
      • pavvka Re: Voice of Poland moim zdaniem 07.12.11, 12:59
        tawananna napisała:

> Nie ze wszystkim się zgodzę (tj. z oceną konkretnych osób), natomiast zgadzam s
        > ię co do meritum - bardzo wiele świetnych osób wypadło po drodze. Zawinili częś
        > ciowo trenerzy, ale w jeszcze większym stopniu - formuła programu, zwłaszcza za
        > ś bitwy.

Ale to trenerzy ustalali skład bitew. I z niewiadomych powodów czasami łączyli w parę dwie z najlepszych osób ze swojej drużyny, przez co jedna musiała odpaść. A w dodatku decyzje jurorów bywały dziwne, i czasami wyglądało na to, że stoją za nimi względy bardziej osobiste niż artystyczne (por. Kayah i Krautwurst), albo że trener wybiera zawodnika, który śpiewa w bardziej odpowiadającej mu stylistyce, a nie tego, który po prostu śpiewa lepiej (patrz Damian vs. Monika).
        Wg mnie lepiej byłoby gdyby decyzje podejmowała za każdym razem czwórka trenerów, a nie tylko jeden opiekujący się danym zawodnikiem. Byłoby choć trochę obiektywniej.
        • tawananna Re: Voice of Poland moim zdaniem 07.12.11, 21:30
          > Ale to trenerzy ustalali skład bitew.

Wiem, i to na pewno do obiektywizmu się nie przyczyniło. Same pojedynki jeden na jeden też były jednak mało korzystne. Niezależnie od tego, kto podejmowałby decyzje o doborze w pary i o wyborze zwycięzcy, takie pojedynki zawsze będą w dużym stopniu niesprawiedliwe - bo z jednych par łatwo wyjść, w innych - poziom jest bardzo wysoki.
    • forti-ssimo Re: Voice of Poland moim zdaniem 07.12.11, 10:25
      Idol był wydarzeniem w moim życiu- Voice of Poland jest takowym także, X-Factor słabo reklamowany przeleciał bez echa. Według mnie wystarczy dobrze przypatrzeć się polskiej muzyce żeby stwierdzić, że przełomu na scenie polskiej nie będzie- chyba że za sprawą zagranicznych przebojów- ale używam tego słowa bez konsekwencji, ponieważ uważam, że to zarówno zwykłe jak i niezwykłe. Brakuje muzyki częściowo podszytej klasyką i interwałami- zapewne najlepszy przykład daje Edyta Górniak, która po nauce języka angielskiego przestała chyba dobrze słyszeć i zupełnie zbladła. A szkoda, bo jej debiutacka płyta była oszałamiająca. Czaekamy na przełom, a nie na nowego Lady Panka. Póki co, sięgam po zagraniczną muzykę. A format programu jest jak zwykle zbyt wysoki jak na potzreby polskiej widowni- ale w Polsce NIKT nie jest zbyt wymagajacy- presja standardów polskich.
    • mhadau1 Re: Voice of Poland moim zdaniem 07.12.11, 15:41
      przecież to ludzie wybrali Damiana Ukeje a nie Monikę Urlik. Chyba dobrze, że się oddaje głos ludziom - a nie, gdy decyduje w zasadzie jednoosobowo juror, będący jednoczesnie trenerem zawodników.
      też mi sie podobała bardziej Ola z drużyny Ani Dąbrowskiej, i mam trochę jej za złe że nie podzieliła swojego glosu na pół, tylko wskazała na Piotra. Jednak jestem już przyzwyczajony - że moi faworyci odpadają - a wygrywają ... niestety często średniacy schlebiający gustom największej liczbie osób - często zresztą dużo młodszych od emnie. Wygra... Damian od Nergala - bo ma charyzmę, chociaż glos średni.

Troche nie podoba mi się formuła - ale została ona zakupiona i pewnie nie można tego zmienić - trener najpier dobiera swoich zawodników w pary do pojedynku - a później sam decyduje kto jest lepszy. Powinni ludzie telefonicznie, albo pozostali członkowie jury.
      • pavvka Re: Voice of Poland moim zdaniem 07.12.11, 17:07
        mhadau1 napisał:

> przecież to ludzie wybrali Damiana Ukeje a nie Monikę Urlik.

Fakt, w głosowaniu widzów było coś około 55-45 dla Damiana. Ale gdyby Nergal przyznał punkty odwrotnie niż to zrobił (czyli 60-40 dla Moniki), to przeszłaby Monika. A Ola wygrała w głosowaniu widzów, niestety niewystarczająco wyraźnie żeby zrównoważyć głos Ani.

> Troche nie podoba mi się formuła - ale została ona zakupiona i pewnie nie można
        > tego zmienić - trener najpier dobiera swoich zawodników w pary do pojedynku -
        > a później sam decyduje kto jest lepszy.

Ano właśnie, za duże możliwości manipulacji.

Trenerzy mieli też duży wpływ na wyniki poprzez wybór piosenek dla swoich podopiecznych. IMO było wiele przypadków gdzie piosenka była albo w ogóle mało nośna, albo b. źle dobrana do wykonawcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka