skubi99 19.06.04, 12:12 ogolnie wiadomo, że płaci się 10%, ale czy istnieje kwota wolna od podatku w przypadku wygranych w teleturniejach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miky Re: podatek od wygranych 19.06.04, 12:23 Chyba nie ma. Pamietam, ze nawet jak gdzies wygralem 280 czy cos okolo zl., to potracili. W wolnej chwili sprawdze w ustawie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
miky Uzupelnienie 21.06.04, 09:27 Sprawdzilem. Jezeli wygrana nie przekracza 760 zl - jest wolna od podatku. Jezeli przekracza ta kwote - podatek wynosi 10% wygranej. Nie chce mi sie sprawdzac, czy zawsze tak bylo, w kazdym razie tak jest obecnie. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: Uzupelnienie 25.06.04, 11:38 Kiedys było tak, że jeśli kwota wygranej była mniejsza od ustawowej koty wolnej od opodatkowania, to podatku nie naliczano. Wygrałem dobre pare lat temu w Mil. w Rozumie 1500 zł i dostałem pełna kwotę. W zeszłym roku naliczono mi podatek od kwoty ledwie przekraczajacej 1600 zł pomimo, ze kwota wolna od opodatkowania przekracza 2000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
miky Re: Uzupelnienie 25.06.04, 15:31 Kwota wolna - tak. Ale dotyczy to podatku dochodowego (wedlug skali). Tu masz podatek zryczaltowany i nie ma kwoty wolnej jako takiej. Tzn. jesli wygrana przekracza okreslona wartosc, to placisz 10% podatku od wygranej (calej). Jesli wygrana jest nizsza - nie placisz nic. Tak wychodzi z ustawy. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś