Dodaj do ulubionych

TOBIE czy CI - ćwierćinteligencja telewizyjna

05.08.04, 13:01
Od dłuższego czasu obserwuję ćwierćinteligencję występującą w telewizji (i
rządowej i prywatnej) która usunęła ze swojego słownika zaimek "CI".

Sadzą oni z zadowoleniem na wizji kwiatki typu:
- Gratuluję TOBIE nagrody.
- Zadam TOBIE pytanie.
- Podam TOBIE mikrofon.

Zapewne wydaje im się, że są z tego powodu "ą-ę" w wogóle kulturalni do bólu
(jak w przedwojennej piosence Dodka "ach pardą, och pardą, wybacz hrabio
śmiałość mą (...) hrabia mówi: wą!").

Ponieważ młodzież słucha i kopiuje bezmyślnie to cytuję (za PWN):

"Zaimek ja ma dwie formy celownika: akcentowaną mnie i nie akcentowaną mi. Na
początku zdania używa się tylko tej pierwszej, np.: „Mnie to daj” (ale „Daj
mi to”). Formy mi można też użyć na początku zdania składowego, po spójniku,
jeśli pada na niego akcent: „Robię tak, jak mi się podoba”.
To samo dotyczy kilku innych par form zaimkowych: „Nie widzę go”, ale „Jego
nie widzę” (także „Widzę jego, a nie ją”); „Dużo ci zawdzięczam”, ale „Tobie
wszystko zawdzięczam”. We wszystkich cytowanych przykładach form krótszych
używa się w pozycji nie akcentowanej, form dłuższych – tylko wtedy, gdy są
pod akcentem.
— Mirosław Bańko, PWN"

slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?id=5375
Obserwuj wątek
    • Gość: Duncan Re: TOBIE czy CI - ćwierćinteligencja telewizyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 13:48
      O, nieźle, nieźle.
      Dzięki za wyjaśnienie, bo nigdy nie miałem pewności co do tych "mi" i "ci",
      choć wiedizałem, że nie można mówić np. "Mi się nie chcę" albo "Mi pokaż".
      A co do telewiezji to jakoś nie zauważyłem tego zjawiska, ale jeśli faktycznie
      chcą być akuratni, to chyba przesada, tym bardziej kiedy np. słucha się co
      chwila zaimka "tą" w bierniku "Wybrali tą drogę", "Otrzymaliśmy tą informację"
      itp.
      • Gość: józefka Re: TOBIE czy CI - ćwierćinteligencja telewizyjna IP: *.iscnet.pl 05.08.04, 14:00
        W telewizji również nie zauwazyłam, ale na róznych forach i prywatnych
        stronkach www ten bład pojawia się notorycznie! strasznie irytujące.
    • Gość: AUGUST B.-W. DWUTYSIĘCZNY CZWARTY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:07
      Tobie czy Ci to już wyższa szkoła jazdy, to mogą opanować przynajmniej
      półinteligenci. Natomiast typowym przykładem nieuctwa i lenistwa umysłowego
      jest używanie formy dwutysięczny dla określenia roku innego niż dwutysięczny
      właśnie, np. dwutysięczny pierwszy, drugi, trzeci itd. Większośc niedouczonych
      głąbów z politykami na czele (kształcony inaczej prezydent, premier,
      ministrowie i cała ta hałastra rządowo-partyjno-sejmowa), większość tzw. ludzi
      kulturalnych, w rodzaju paniuś redaktorek, chłopców z TV i większość
      wypowiadających się publicznie narcyzów z uporem maniaka używa określenia: rok
      dwutysięczny pierwszy, drugi itd., nie wiedząc, że rok dwutysięczny jest, a
      raczej był tylko jeden. Nawet można to logicznie wytłumaczyć, pytając czy
      powiedzieliby np. rok tysiąc dziewięćsetny dziewięćdziesiąty dziewiąty, czy
      tysiąc dziewięćset... Obawiam się, że wobec rozprzestrzenienia się tej zarazy
      zostanie ona usankcjonowana jako oboczność przez takiego, dajmy na to Bralczyka
      (a nie lubi on udzielać jasnych odpowiedzi, oj nie lubi, widać bardzo dba o
      zachowanie różnych źródełek zarobkowania, oj dba, a czasami myślę, że po prostu
      boi się lub nie wie), bo przecież nie można stale panu prezydentowi, premierowi
      czy innemu pupilkowi wytykać nieuctwa... Krótko mówiąc Tobie czy Ci to wyższa
      szkoła jazdy, dla półinteligentów przynajmniej. Rok dwutysięczny pierwszy itd.
      dla głąbów, czyli od ćwierćinteligenta w dół!!!
    • Gość: El Padre Re: TOBIE czy CI - ćwierćinteligencja telewizyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 17:43
      Słuchałem kiedyś wykładu prof. Miodka na ten temat i w największym skrócie: jeśli używamy ten
      zaimek jako opozycję np. daj MNIE ten telewizor (w domyśle - nie jemu) gratuluję TOBIE tej nagrody (w
      domyśle - niestety nie sobie) podam TOBIE moktofon (a nie Poniedzielskiemu) to jest OK. We
      wszystkich pozostałych wypadkach mi, ci. A więc : daj mi telewizor, gratuluję ci nagrody i oddaję ci
      mikrofon.
      Ale skoro palanty z agencji reklamowych reklamują proszek który wywabi TĄ PLAMĘ ?!
      • the_dzidka Re: TOBIE czy CI - ćwierćinteligencja telewizyjna 06.08.04, 08:00

> Ale skoro palanty z agencji reklamowych reklamują proszek który wywabi TĄ
        PLAMĘ
        > ?!

I tą owocową rozkosz?
        Ale najgorszy jest: - Grozi ci atak próchnicy. - MI?
        • Gość: Duncan Re: TOBIE czy CI - ćwierćinteligencja telewizyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 09:50
          Tak - "tą plamę" i "tą owocową rozkosz" to prawdziwe perły lingwistyczne
          polskiej telewizji.
    • Gość: kioto Re: TOBIE czy CI - ćwierćinteligencja telewizyjna IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 05.08.04, 18:52
      Zadam CI PYtanie - przeciez w telewizji tak brzydko mówić nie wypada.
    • Gość: micho Re: TOBIE czy CI - a co "jest na rzeczy"? IP: 81.168.209.* 06.08.04, 10:34
      Mnie do szału doprowadza "jest coś na rzeczy". Żeby przynajmniej wyjawili na
      jakiej/której rzeczy! Nie razi Was to?
      • Gość: Klem Re: TOBIE czy CI - a co "jest na rzeczy"? IP: 195.245.217.* 06.08.04, 10:37
        O użyciu "bynajmniej" bynajmniej nie wspomnę............
    • Gość: Renol Re: TOBIE czy CI - ćwierćinteligencja telewizyjna IP: *.gl.digi.pl 07.08.04, 21:40
      - Tato! Ten pan sie ciebie kłania!
      - Nie "ciebie" tylko "tobie"!
      - Mi??
      - Nie "mi" tylko "mnie"!
      - No przecież mówię, że ciebie!
      • Gość: izzi Re: TOBIE czy CI - ćwierćinteligencja telewizyjna IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 07.08.04, 22:10
        A mnie bardzo razi "półtorej" miliona zł (zamiast półtora)."Nową" inteligencję
        po tym poznaję.Młodzież wstydzi się mówić "półtora" ,bo "półtorej" jest
        trendy...Może by p.Miodek wytłumaczył, o co chodzi?
        • ewosia Re: TOBIE czy CI - ćwierćinteligencja telewizyjna 24.08.04, 00:05
          Gość portalu: izzi napisał(a):

> A mnie bardzo razi "półtorej" miliona zł (zamiast półtora)."Nową"
          inteligencję
          > po tym poznaję.Młodzież wstydzi się mówić "półtora" ,bo "półtorej" jest
          > trendy...Może by p.Miodek wytłumaczył, o co chodzi?

Zostaw Profesora, sięgnij po podręcznik do języka polskiego dla (o ile dobrze
          pamiętam) szóstoklasisty i dowiesz się, że "półtora" to zaimek liczebny i ma
          taki rodzaj, jak rzeczownik, który określa. Czyli półtorej godziny, dwie
          godziny, półtora metra, dwa metry.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka