margaritta1 27.03.02, 10:33 Czy ktos pamieta tytul i autora spektaklu, gdzie pani Janda i pan Kondrat graja malzenstwo? Ciekawa scenografia ciagle przesuwajaca sie wtle. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Baska Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 19:54 Spekltakl pamietam, ale tytulu niestety nie. Nie bylo to cos Dario Fo? Ja milo wspominam ,,Wielebnych'' i ,,Upiora w kuchni'' + wiekszosc zlotej setki teartu TV (np. Gajos i Ziołkowska w ,,Ławeczce'' byli rewelacyjni). Odpowiedz Link Zgłoś
ellivia Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. 04.04.02, 16:54 Teatru TV nie ogladam często , ale pamietam, ze duże wrazenie zrobil na mnie "Amadeusz" P. Schaffera. W roli Mozarta wystapil Z. Zamachowski, jako Konstancja Weber - Edyta Jungowska,, a Salieri- Z.Zapasiewicz. Byli swietni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cze Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: 172.16.22.* 04.04.02, 16:58 A propos Mozarta, to dla mnie zupelna rewelacja to "Kolacja na cztery rece" gdzie Wilhelmi gral Handla a Gajos - Bacha. Po prostu koncert gry aktorskiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re:baryłeczka IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 07:40 "Przedstawienie Hamleta we wsi Głucha Dolna" (Świetny Gajos) oraz "Głośna sprawa" z Kotysem i Grabowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.czes.gazeta.pl 05.04.02, 09:14 Dla mnie �Opowieści Hollywoodu� Hamptona w reżyserii Kutza, �Rewizor� Gogola z Fronczewskim i Łomnickim, �Igraszki z diabłem� Jana Drdy z Marianem Kociniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: 149.156.213.* 06.04.02, 17:07 Zaginiony diabel? Z Gajosem i Seniuk. Mistrzostwo swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
frene Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. 11.07.02, 04:37 Gość portalu: Kama napisał(a): > Zaginiony diabel? Z Gajosem i Seniuk. Mistrzostwo swiata. Taki był tytuł ? Rzeczywiście , i na drugim miejscu Ławeczka, na trzecim Rewizor Niektóre gatunki dziewic i jeszcze nie pamietam tytułu, ale w rolach głównych Janda, Englert jako jej mąz, Marysia Seweryn i jeszcze jedna blondynka, której nazwiska nie pamietam jako jego kochanki... Wszystkie mieszkały w tym samym budynku i porozumiewały sie za pomoca faksów, tzn. i żona i kochanki ... Odpowiedz Link Zgłoś
artur422 Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. 10.07.02, 21:11 Trzy sztuki w reżyserii K. Kutza: "Opowieści Hollywoodu","Stary portfel","Stalin". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baska Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 04:20 Cos mi zaswitalo. To bylo cos o zwiazku... Otwarty zwiazek? Otwarte malzenstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marla Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 07:33 To się nazywa "Związek otwarty" Dario Fo. A ja bardzo lubię "Kolację" z Gajosem i Kowalskim. "Kolacje na cztery ręce" zresztą też, i to obie wersje, z Gajosem i Wilhelmim oraz z Nowickim i Bińczyckim. Pamięta ktoś "Igraszkiz diabłem?" Odpowiedz Link Zgłoś
ansha Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. 08.04.02, 19:25 Był kiedyś taki teatr na podstawie "Dekameronu", gdzie Gajos był narratorem- bohaterem. Po prostu rewelacja!!!! No i oczywiście "Przedstawienie Hamleta we wsi Głucha Dolna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadja Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.wave.net.pl 08.04.02, 23:59 "Hedda Gabler" Ibsena, zdecydowanie :) pzdr n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: 212.106.6.* 09.04.02, 09:55 A ja dodam jeszcze do tych wymienionych wczesniej Ozenek Gogola, ale nie ten wczorajszy, tylko ten sprzed lat (rez. Ewa Bonacka) z Anna Seniuk, Wieslawem Michnikowskim, Janem Kobuszewskim, Kazimierzem Brusikiewiczem, Wojciechem Pokora - to byl prawdziwy majstersztyk! Spektakl wczorajszy raczej mnie zawiodl - wydal sie prowincjonalny. Pozdrawiam wszystkich fanow teatru telewizji! Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. 09.04.02, 12:23 Igraszki z diabłem i Zapomniany diabeł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edziak Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: 62.49.255.* 26.04.02, 22:38 Igraszki z diablem- widzialam to dwa razy i jeszcze mi malo. Czy Polska Telewizja mogla by wydawac kasety video z przedtawieniami teatralnymi? To by bylo po prostu cudownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.net.external.hp.com 09.04.02, 14:48 Z rodzimych obrazów najbardziej podobało mi się "Przedstawienie Hamleta we wsi Głucha-Dolna"; najlepszy tekst: nauczyciel: "Czy ty wiesz Szymurina, ile by kultura zyskała, gdybyś ty do Zagrzebia NIE POJECHAŁ ????" Z przedstawień zagranicznych zdecydowanie "Skąpiec" z De Funes'em. Po prostu odlot, ile razy bym nie oglądał :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 27.04.02, 23:01 Powiedzmy, że można to nazwać teatrem - "Mistrz i Małgorzata" Wojtyszki z Holoubkiem w roli Wolanda. Niesamowite... Kiedyś, będąc w Warszawie i idąc ze znajomym ulicą, mijał nas właśnie Holoubek. Przeleciała mi przez głowę myśl, żeby zacząc rozmawiać o Chrystusie, ale potem stwierdziłem, "A jakby to NIE był Holoubek..." ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: 213.77.234.* 28.04.02, 01:42 Rewelacyjny jest "Rewizor" w reżyserii Gruzy. Kapitalny Łomnicki, Fronczewski i taki aktor, który gra jego pomagiera (nie pamietam nazwiska). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 28.04.02, 18:08 Upiór w kuchni , Zapomniany diabeł , Igraszki z diabłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.acn.waw.pl 28.04.02, 18:36 "Ożenek" Gogola, ale ten dawny, z Ireną Kwiatkowską, Anną Seniuk, Wojciechem Pokorą, Janem Kobuszewskim itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: 217.153.52.* 29.04.02, 11:16 "Moralność pani Dulskiej" z Anną Seniuk i moim ulubionym Grzesiem Damięckim. Rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bar Milosc..... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 03:30 NIe wiem, czy to moj ulubiony, ale podobal mi sie dzisiejszy (wczorajszy wlasciwie)spektakl ,,Milosc na Madagaskarze'' w Dwojce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubu Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.dwi.uw.edu.pl 06.05.02, 10:15 troche mnie zaskoczylo, ze przawie wszyscy wymieniaja komedie :-/// mi sie bardzo podobaly: - Dybuk (A.Holland) - Milosc i gniew (chyba Wl. Kowalski, ale glowy nie dam) - Simpatico (M. Grzegorzek) - chociaz to jest adaptacja spektaklu z Teatru Powszechnego - Fernando Krapp napisal do mnie ten list (nie pamietam nazwiska rezysera) - Szklana menazeria (tez nie pamieta rezysera) no i jeszcze z ostatnich spektakli, to Zazdrosc (K. Janda) ok, znalazla sie jedna komedia a wiec jestem normalny ;-))) i powiem tylko, ze jest na video mozna dostac ZLOTA SETKE TEATRU TV czyli najlepsze spektakle pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lakszmi teatr telewizjii 10.06.02, 02:48 1. "Zazdrość", reż K. Janda 2. "Rodzina", reż p. Kutz 3. "Pielgrzymi", powtorka w czwartek, 20.06 o 21.00 w TV polonia - polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baska Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 01:44 Przegapiłam Lema w poniedziałek. Dobry był spektakl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanGruzy Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 22:03 "Rewizor" - rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. 10.07.02, 10:36 ROZMOWY PRZY WYCINANIU LASU Występują: Janusz Gajos (Bimber), Paweł Burczyk (Dunlop), Bogusław Sochnacki (Macuga), Tomasz Sapryk (Zyzol), Jan Kobuszewski (Siekierowy), Jerzy Turek (Gajowy), Dorota Nowakowska (Ethalia), Władysław Kowalski (Alex) oraz Gustaw Holoubek, Maciej Englert, Krzysztof Rudziński, Stanisław Tym Telewizyjna inscenizacja klasycznej już pozycji polskiej dramaturgii współczesnej. "Rozmowy przy wycinaniu lasu" miały swą prapremierę w 1975 r. w Teatrze Kwadrat, w reżyserii Edwarda Dziewońskiego. W 1984 r. na tejże scenie sztukę wystawił sam Stanisław Tym. Po kilkunastu latach dramatopisarz i satyryk, związany u progu kariery z STS-em, reżyser, scenarzysta, aktor teatralny i filmowy, pamiętny m.in. z "Rejsu" Piwowskiego i "Misia" Barei - powrócił do tekstu, który poprzedza szczególna dedykacja: "Wszystkim karpiom w Polsce poświęcam - autor". Opowieść o drwalach, wiodących żywot na leśnej polanie, daje kwintesencję zarówno tej rzeczywistości, w której sztuka powstała, jak również odnosi się do dnia dzisiejszego. Rozmowy o rybach, o tym i owym wypełniają czas drwalom, których głównym zajęciem jest czekanie. Codziennie czekają, aż przyjedzie Siekierowy i rozda im narzędzia pracy, by po zakończonej dniówce znów je zebrać. Drwale nie mogą się nadziwić, że w carskiej Rosji jeden student, co zarąbał dwie kobiety, miał swoją siekierę, całkiem na własność. Tę historię, czort wie, czy prawdziwą, wyczytał Bimber w książce, którą wypożyczył w bibliotece. Jak 200 książek przeczyta, może wygra w nagrodę piłkę do futbola albo nawet wycieczkę, i to w obie strony. Kłopot w tym, że w bibliotece jest tylko 47 książek i trzeba parę razy obrócić. Bimber zaczyna już trzecią kolejkę i nie oszukuje, czyta naprawdę - tak jak wtedy, gdy pił, zawsze do dna, uczciwie. Domorosły filozof Macuga, naiwny Dunlop i lizus Zyzol chętnie słuchają różnych krwawych opowieści albo bajek o królewnach przecudnej urody i kapiących złotem pałacach. Bajki ładnie opowiada pan Siekierowy, a najładniej - pan Gajowy, tak że można słuchać na okrągło. Pan Siekierowy właśnie przyjeżdża ze sprzętem i poufną informacją - będzie się wycinać las. Potem posadzi się kapustę, żeby przyciągnąć zające. Jak przywiążą się do tych okolic, a kapusta się skończy, przyjdą do sadu obgryzać drzewa. Sady zmarnieją - i o to głównie chodzi. Bo drzewa przynoszą same straty - przepisy nakazują tępić szkodniki, a trucizna jest droga, jesienią trzeba owoce zebrać, pomyśleć o transporcie, a to też kosztuje. Rozważania o kłopotach gospodarzy przerywa pojawienie się wniebowziętego Dunlopa, który zobaczył w lesie anioła - calutki jak ze światła był, ni to szedł, ni to płynął... Wkrótce wyjaśnia się, że nieziemskiej urody istota jest kobietą z krwi i kości. Artystka Ethalia i towarzyszący jej w podróży dziennikarz Alex Jung zabłądzili w leśnej gęstwinie. Przejęty niespodziewaną wizytą tak niezwykłych gości Gajowy zapewnia, że służby leśne robią co mogą, wycinają las, ale inni wciąż go sadzą. Nagania swoich ludzi do roboty, choćby dla pucu. Pod ciosami siekier pada wielki dąb, ten co go jeszcze król sadził. Pod nim leży przygnieciony Dunlop, a reszta? Oczytany Bimber opowiada - reszta jest milczeniem. I śmiechem, przewrotnym i gorzkim. (www.tvp.pl/teatr/home.htm) Odpowiedz Link Zgłoś
des-d Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. 10.07.02, 11:09 "Bigda idzie" w reżyserii Andrzeja Wajdy. Bardzo dobrze przedstawiony, i, niestety, wciąż aktualny (jeśli chodzi o sposób zachowań) obrazek polskiej sceny politycznej. Koncertowo zagrany, rewelacyjna obsada (m.in. Gajos w roli tytułowej, Olgierd Łukaszewicz, Krzysztof Globisz, Andrzej Seweryn). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breskva Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.acn.pl / 10.131.131.* 10.07.02, 14:35 "Niektóre gatunki dziewic" z Ostałowską i Zielińskim "Skarb" z Ostaszewską wg Tokarczuk "Diabeł przewrotny" z Majchrzakiem reż. Kolski "Wilk Stepowy" Z Peszkiem w reż. Teresy Kotlarczyk "Mazepa" Z Kondratem, Holoubkiem i Wójcik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yennefer28 Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: 62.29.137.* 11.07.02, 12:05 "Igraszki z diabłem" "Zapomniany diabeł" - świetny spektakl z Gajosem ;-) "Upiór w kuchni" moje ulubione ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iona Re: Wasz ulubiony spektakl teatru telewizji. IP: *.lama.net.pl / 192.168.4.* 30.08.02, 12:53 Od czasu do czasu z K. Jandą, J. Englertem, E. Jungowską, S. Orzechowskim (reż. J. Machulski) Jury z J. Stuhrem (rewelacja!), reż. jw. Portret wenecki z J. Szczepkowską i P. Adamczykiem Odpowiedz Link Zgłoś