Dodaj do ulubionych

Piotr Wereśniak. Zróbmy sobie film

IP: *.ipt.aol.com 27.08.04, 14:00
Fajny wywiad, dzieki charakterowi odpowiedzi, bo pytania takie sobie. Co do
rewelacji "Dagville" -to moim zdaniem jeden z najokropniejszych filmow jakie
widzialam. Na temat odpowiedzialnosci, winy, kary itp napisano juz wiele,
wiele ciekawszych rzeczy i zrobiono ciekawsze filmy. Dla mnie te prawie 4
godzinne wypociny byly nudne-w sensie filozoficznym sama powtarzalnosc, takie
artystowskie bredzenie. Juz lepiej poczytac Dostojewskiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: lolek Re: Piotr Wereśniak. Zróbmy sobie film IP: *.dsl.bcvloh.ameritech.net 28.08.04, 06:09
      Dzieki Bogu ze polskie kino ma choc jednego takiego tworce.
      • Gość: Grześ Re: Piotr Wereśniak. Zróbmy sobie film IP: *.zbymar.tarnow.pl / 80.51.164.* 28.08.04, 14:29
        Zadziwiająca rozmowa. Odnosze wrażenie że rozmówca skompromitował pytającego, a
        ten ostatni nawet nie próbował się bronić. Tak jakby sam dziennikarz chciał się
        ośmieszyć. Masochista?
    • Gość: a ja nie Re: Piotr Wereśniak. Zróbmy sobie film IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.04, 18:52
      a mnie sie wydaje , że jest dokładnie odwrotnie. Pytajacy inteligentny, choć
      nerwy mu puszczały. Ale co się dziwić, jak Weresniak- Wiesniak wspiął sie tym
      razem na szczyty błazenady. Buta a równocześnie ignorancja tego kolesia jest
      obezwładniająca! Ja rozumiem, że dla niego kino to tylko jarmarczna rozrywka
      dla gawiedzi ale ośmieszanie i dezawuowanie innych twórców, którzy myślą
      inaczej ( na szczęście) jest po prostu żenujące. I tak w polskim kinie ten
      koleś się nie liczy. już lepiej by milczał, bo co słowo to kompromitacja. Do
      kińca życia będzie tylko jednym z wielu maluczkich wyrobników.
      • Gość: joaqi Re: Piotr Wereśniak. Zróbmy sobie film IP: 80.51.246.* 31.08.04, 14:41
        masz racje...
      • Gość: Klik Re: Piotr Wereśniak. Zróbmy sobie film IP: *.crowley.pl 31.08.04, 16:07
        Wereśniak - co film to kompromitacja !
    • kubissimo Re: Piotr Wereśniak. Zróbmy sobie film 31.08.04, 16:34
      "artystowskie bredzenie"?
      taaak

a najlepiej to znowu obejrzec Na dobre i na zle, bo to takie zyciowe, a doktor
      Zosia taka ladna, a ten Burski tak pieknie ja kocha
      i myslec nie trzeba
      i w ogole fajnie jest

wiesz, ze mowiac o Polakach, ktorym blizej do buraka cukrowego niz do awokado
      Weresniak mowil tez o Tobie?
    • Gość: Bela Re: Piotr Wereśniak. Zróbmy sobie film IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 01.09.04, 11:19
      Matko Boska! rozczarowalam się kompletnie. no to ja się nie dziwię że polskie
      kino od lat idzie na dno (jeżeli już adawno tam nie zdycha), skoro więcej mamy
      takich "specjalistów". "Pan Tadeusz" - no rzeczywiście rozrywka jak ta lala. na
      całym świecie male, biedne kinematografie stawiają na kino offowe, mlodych
      twórcow, tanie rozwiązania i odkrywcze proby. Nigdy, przenigdy moim zdaniem w
      Polsce nie powstanie dobra sensacja, film kastroficzny czy światowej sławy
      komedia: ci filowcy to naprawdę nie potrafią liczyć? ktoś kiedyś z nich może
      porównał budżet takiej "Szklanej pułapki" z "Psami"? Takiej "Bridget jones"
      z "Nigdy w życiu"? Liczby mnówią same za siebie a oni w kółko to samo i efekt
      jest taki że od kilkunastu lat same kalki i tandetne podróby. To właśnie ci
      filowcy to buraki i ja sobie nie życzę żeby mnie obrażać jako widza. A
      amerykanie to niby wzór inteligencji narodow??? A jednak powstaje tam również
      kino zaskakujące, debiutujące, poszukujące. Co, może my świat zaskoczymy Qvo
      Vadis??? Bo się poskladam ze śmiechu. A akurat tv publiczna to właśnie miejsce
      na eksperymenty artystyczne, nowe twarze, obok fury serialów typu "Na dobre i
      na złe", dzięki której kilka oklepanych gwiazdeczek ma z czego żyć. Taka jest
      misja chyba tej tv co? Dla kasy to Pan Wereśniak może sobie klepać chałtury w
      tefałenie. Szkoda słów, poza tym sam sobie facet przeczy kilka razy. Ręce
      opadają.
    • ivek Dogville???? 02.09.04, 10:45
      Gość portalu: urszula33 napisał(a):

> Fajny wywiad, dzieki charakterowi odpowiedzi, bo pytania takie sobie. Co do
      > rewelacji "Dagville" -to moim zdaniem jeden z najokropniejszych filmow jakie
      > widzialam. Na temat odpowiedzialnosci, winy, kary itp napisano juz wiele,
      > wiele ciekawszych rzeczy i zrobiono ciekawsze filmy. Dla mnie te prawie 4
      > godzinne wypociny byly nudne-w sensie filozoficznym sama powtarzalnosc, takie
      > artystowskie bredzenie. Juz lepiej poczytac Dostojewskiego.

Nakrecono tez tysiace gorszych to jest argument? a zauwaz, ze nikt nie zrobil
      takiego filmu do tej pory (mam na mysli odwolanie sie do "Brechtowskiego" teatru
      i totalnego minimalizmu w dekoracjach - mozna sie wtedy skupic na charakterach,
      postaciach, fabule itd.).

Poza tym dzieki temu filmowi widzowie mogli sie czegos dowiedziec o Nicole
      Kidman, wprawdzie duza ja ta rola kosztowala, skoro nie wystapi w calym
      zaplanowanym przez Triera tryptyku to jednak czy wyobrazasz sobie Toma Cruisa w
      takiej produkcji? Bo ja nie sadze, zeby on przed 60-tka byl w stanie podjac
      takie ryzyko.
      Ja nie mam ochoty ogladac filmow Weresniaka, bo mnie chodzenie do kina zeby zrec
      popcorn i popijanc vin de Texas, czyli syfska cola, nie interesuje.
      • kubissimo Re: Dogville???? 02.09.04, 11:40
        leciuchno sie nie zgodze, ze film oczyszczony z dekoracji sprawia, ze mozna sie
        lepiej skupic na postaciach itepe
        ja strasznie duzo uwagi zwracalem wlasnie na to, jak aktorzy mimo wszystko
        udawali, ze dekoracje sa (otwieranie drzwi, wygladanie przez okno itepe)
        w normalnym filmie nawet bym na tym nie zawiesil oka :/
        • ivek Re: Dogville???? 02.09.04, 12:25
          kubissimo napisał:

> ja strasznie duzo uwagi zwracalem wlasnie na to, jak aktorzy mimo wszystko
          > udawali, ze dekoracje sa (otwieranie drzwi, wygladanie przez okno itepe)

aaa bo ten łepek (Jason) tak bardzo sugestywnie te drzwi otwieral ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka