Dodaj do ulubionych

"Klan" archiwalny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 19:43
Nie mam talentu gianni vorsacce, więc pewnie nie napiszę tak jak on, ale
własnie widziałem jeden pierwszych odcinków. I tak.
1. Beata Chojnicka wyglądała wtedy fajniej niż teraz a Rafalski był
sympatyczny - nie wiem dlaczego potem zrobili z niego potwora.
2. Rozmowa Moniki i Jerzego - Jerzy mówi "twoja siostra jest umierająca" a
Monika pyta bez sensu "Elżbieta?". Bez sensu bo zważywszy, że Jerzy jest
mężem Elżbiety nie mówiłby tego tak spokojnie. Monika od razu zmienia żółty
(nawiasem mówiąc tandetny) kostium na czarny i zostawia Dorocie obrączke
narzeczonego.
3. Maria wysyły Rysia do pensjonatu "Szarotka" żeby z Grażynką
przedyskutowali kwestię zapłodnienia in vitro (a może raczej liczy, że tam
Rysio nie będzie strzelał ślepakami). Przy okazji wspomina aresztowanie
Władysława w 1948 roku i to, że nie widziała go osiem lat - wychodzi więc na
to, że między Pawłem i Elżbietą a resztą rodzeństwa jest znaczna różnica
wieku (co najmniej 9 lat). To oznacza także, że gdy Pawłowi urodził się syn
miał 54 lata i nawet jeśli Krystyna jest od niego młodsza o powiedzmy 5 lat
to i tak była już zbyt wiekowa aby urodzić dziecko. Zresztą w tym kontekście
wiele spraw z przeszłości rodziny Lubiczów nie trzyma się kupy.
4. Tak w ogóle szkoda, że przy okazji nie powstał film o Marii i Władysławie
w tamtych czasach albo miniserial pt" Saga rodu Lubiczów 1948-97". Teraz
kiedy aktorka grająca Marię nie żyje to już niemożliwe.
Obserwuj wątek
    • lezka_z_posen Re: "Klan" archiwalny 11.01.05, 22:11
      Gość portalu: P-77 napisał(a):

> Nie mam talentu gianni vorsacce, więc pewnie nie napiszę tak jak on, ale
      > własnie widziałem jeden pierwszych odcinków. I tak.
      > 1. Beata Chojnicka wyglądała wtedy fajniej niż teraz a Rafalski był
      > sympatyczny - nie wiem dlaczego potem zrobili z niego potwora.
      > 2. Rozmowa Moniki i Jerzego - Jerzy mówi "twoja siostra jest umierająca" a
      > Monika pyta bez sensu "Elżbieta?". Bez sensu bo zważywszy, że Jerzy jest
      > mężem Elżbiety nie mówiłby tego tak spokojnie. Monika od razu zmienia żółty
      > (nawiasem mówiąc tandetny) kostium na czarny i zostawia Dorocie obrączke
      > narzeczonego.
      > 3. Maria wysyły Rysia do pensjonatu "Szarotka" żeby z Grażynką
      > przedyskutowali kwestię zapłodnienia in vitro (a może raczej liczy, że tam
      > Rysio nie będzie strzelał ślepakami). Przy okazji wspomina aresztowanie
      > Władysława w 1948 roku i to, że nie widziała go osiem lat - wychodzi więc na
      > to, że między Pawłem i Elżbietą a resztą rodzeństwa jest znaczna różnica
      > wieku (co najmniej 9 lat). To oznacza także, że gdy Pawłowi urodził się syn
      > miał 54 lata i nawet jeśli Krystyna jest od niego młodsza o powiedzmy 5 lat
      > to i tak była już zbyt wiekowa aby urodzić dziecko. Zresztą w tym kontekście
      > wiele spraw z przeszłości rodziny Lubiczów nie trzyma się kupy.
      > 4. Tak w ogóle szkoda, że przy okazji nie powstał film o Marii i Władysławie
      > w tamtych czasach albo miniserial pt" Saga rodu Lubiczów 1948-97". Teraz
      > kiedy aktorka grająca Marię nie żyje to już niemożliwe.

ad.3.historia zna przypadki,ze 54-letni mężczyzna zostaje ojcem,a 49-letnia
      kobieta matką.więc to akurat "trzyma się kupy"bez zastrzeżeń.i życzę mniej
      aptekarstwa(nie tylko jeśli o serial KLan chodzi) w oglądaniu TV,a więcej
      relaksu i przyjemności:)
      • Gość: ela Re: "Klan" archiwalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 08:39
        Przyganiał kocioł garnkowi.Przeciez ty i Gianni rozbieracie po aptekarsku każdy
        oglądany serial na czynniki pierwsze a przedmówcy nie wolno?
        • lezka_z_posen Re: "Klan" archiwalny 12.01.05, 09:50
          ależ wolno:)tylko,że my raczej jaja sobie robimy z tych detali,a P-77 zawsze
          tak poważnie wszytko analizuje i doszukuje się głębi oraz historycznego
          kontekstu.ale jak najbardziej,wolno;)
    • Gość: wowo Re: "Klan" archiwalny IP: 62.29.136.* 12.01.05, 10:13
      Gość portalu: P-77 napisał(a):

> 4. Tak w ogóle szkoda, że przy okazji nie powstał film o Marii i Władysławie
      > w tamtych czasach albo miniserial pt" Saga rodu Lubiczów 1948-97". Teraz
      > kiedy aktorka grająca Marię nie żyje to już niemożliwe.

Alez oczywiscie ze mozliwe. Przeciez mloda Marie i tak musialaby zagrac inna
      aktorka. Wydaje mi sie, ze mozna by z tego zrobic niezly film, cos
      a'la "Czlowiek z marmuru", tylko kto dzis w Polsce kreci takie filmy... Role
      Wladzia obsadziliby Pazura, a pana Janusza Lubaszenka i wyszloby tak jak
      zwykle... ;)

• paool Re: "Klan" archiwalny 12.01.05, 10:17
      czy to codziennie na Trójce? jakos nie zauważyłem, ale na szczęście,
      widziałam światna kreacje( w sensie stroju też) Trojanoski Izy Superowa
      - Klan Lubiczów przechawuje takie pamiejątki...! ( to chyna o jej dziennik
      chodziło) hehehe
      • Gość: P-77 Re: "Klan" archiwalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 18:25
        "Klan" to w końcu serial aptekarski więc i aptekarska dokładność jest tu
        wskazana.
        Po iluś tam latach oglądania wykombinowalem daty urodzin poszczególnych
        członków rodziny.
        Wiadomo np, że Maria urodziła się 22 wrzesnia 1927 r. (bo w pierwszym odcinku
        kończy 70 lat), Władysław prawdopodobnie jest trochę starszy (powiedzmy 1925).
        Paweł i Elżbieta na pewno rocznik 1948.
        Potem 8 lat Władysław siedział więc była przerwa z dziećmi.
        Prawdopodobnie dalsza kolejność dzieci jest - Monika, Rysio, Dorota. Tylko że
        tu kompletnie nie wiadomo ile mają lat. No piedzmy, że Monika jest rocznik
        1957, Rysio jakiś 1962 (w każdym razie on i Grazyna w pierwszych odcinkach
        jeszcze teoretycznie mają czas na dzieci więc na pewno są przed 40) a Dorota
        jakiś 1964 (bo raczej wykluczam żeby Maria zaszła w ciążę po 40).
        Z wżenionych w rodzinę to na pewno Jerzy jest młodszy od Elżbiety (powiedzmy
        rocznik 1950), Krystyna od Pawła (rocznik 1953 - no może 1954 - raczej urodziła
        najmłodsze dziecko przed 50) a Grażynka prawdopodobnie w tym samym wieku co
        Rysio.
        Potem z wnukami Władysława i Marii jest łatwiej - Beata 1976 albo 1977,
        Agnieszka 1979 (matura w 1998), Michał 1980 (w 1998 powołanie do wojska), Olka
        1985. Daniel prawdopodobnie 1983 (matura w 2002). Maciuś i Bożenka są
        adoptowani (dla formalności Maciuś rocznik 1991, Bożenka 1993) a potem są
        jeszcze Kasia - 1999, Pawełek junior 2003.
        W życiu Lubiczów były jeszcze dwa wydarzenia - gwałt na Monice (zapewne
        nastolatce) i wstąpienie Doroty do klasztoru po tym jak jej narzeczony
        zdradził ją z Monika. Wychodzi więc na to, że historia ze zgwałconą Moniką to
        był początek lat 70 a romans Moniki i narzeczonego Doroty - początek 90
        (Dorota nie poszła do klasztoru zaraz po maturze tylko najpierw skończyła
        studia medyczne). Czyli że Monika najpierw wyjechała do Stanów, wyszła za
        sekciarza i urodziła Daniela a potem wróciła do Polski i poderwała chłopaka
        siostrze. Pewnie w dzisiejszym powtórkowym odcinku coś o tym będzie.

• Gość: Richelieu* Re: "Klan" archiwalny IP: 195.117.90.* 12.01.05, 18:57
          będąc między Beatą a Agniechą myślę sobie

rany boskie richelieu, żyjesz 3 razy wolniej

ale druga myśl to, że mają 3 razy szybszą przemianę materii, dlatego na okrągło
          żrą śniadania i ciaj

uff, ulżyło mi
          • Gość: P-77 Re: "Klan" archiwalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:26
            Miałem rację - z dzisiejszego odcinka wynika, że historia z wiarołomnym
            Grzegorzem (mignął na zdjęciu - ciekawe kto go "zagrał"), niewyżytą Moniką i
            Władysławem wymierzającym sprawiedliwość wydarzyła się pięć lat wcześniej - w
            1992 roku.
            • Gość: Miśka Re: "Klan" archiwalny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:36
              P-77 ten rozklad z aptekarska precyzja to istne mistrzostwo, jestem pelna
              podziwu
        • Gość: deczko Re: "Klan" archiwalny IP: *.energis.pl 12.01.05, 20:31
          To ciekawe co napisales, ale nie wspomniales o mezu Beaty i jej dzieciach.
          • Gość: P-77 Re: "Klan" archiwalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 20:53
            > To ciekawe co napisales, ale nie wspomniales o mezu Beaty i jej dzieciach.
            Nie wiem czy farmację studiuje się pięć czy sześć lat jak medycynę - datego nie
            potrafię precyzyjnie okreslić rocznika Beaty. Dzieci to banał - Jasio 1998,
            Małgosia 2001 a mąż (Jacek) prawdopodobnie rocznik 1974 bo w pierwszym sezonie
            Klanu jest na ostatnim roku studiów.
    • Gość: Weronika Re: "Klan" archiwalny IP: *.chello.pl 12.01.05, 19:39
      A ja jestem załamana.Jak kiedyś będzie konkurs na pierwszego nudziarza forum-
      zgłoszę P-77.Jeśli ogłoszą na mądralę i moralizatora-też go zgłoszę.
      • Gość: P-77 Re: "Klan" archiwalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:53
        > A ja jestem załamana.Jak kiedyś będzie konkurs na pierwszego nudziarza forum-
        > zgłoszę P-77.Jeśli ogłoszą na mądralę i moralizatora-też go zgłoszę.
        Na witrynie tvtome (która bardzo lubię) recenzują odcinki większości
        aktualnie emitowanych seriali, czasem na serio, czasem z przymrużeniem oka.
        To dobra strona internetu - można obejrzeć sobie np. odcinek "Gilmore Girls"
        (jakoś polski tytuł mi się nie podoba) a potem przeczytać recenzję.
        Pod pewnymi względami gianni by tam idealnie pasował i wcale nie piszę tego aby
        go zaatakowac.
        Ale wyłapuja tam również błędy (typu, że jakiś bohater mówi, że jest sierota a
        potem pojawiają się jego rodzice) jak również błedy podczas kręcenia, ktore
        moga wyłapac tylko osoby spostrzegawcze. Tych drugich nie jestem w stanie
        odkryć, te pierwsze tak i lubię się tym czasem podzielić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka