Dodaj do ulubionych

Radio Maryja a Wielki Brat

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.04.01, 10:03
Oto fragmenty oryginalnego artykułu pt. Wielki Brat - Wielka Herezja
zamieszczonego na łamach "Nasz Dziennik" opublikowanego 26 marca 2001r.
Nasz Dziennik jest czasopismem wydawanym przez Koścoł Katolicki
Na ich stronę www.naszdziennik.pl trafilem przypadkiem i doznałem szoku jak
autorzy takich i innych artykułów robią biednym chrzescijanom pranie mózgu
Jak cały kościół jest taki zakłamany to ja odpadam Pa Pa
To ci "czarni" są antychrystami tego swiata

A oto wspomniany artykół.

"W znaku firmowym mającym symbolizować "Big Brothera", każdy bez trudu rozpozna
kartusz oka z otwartą źrenicą.
...
Cóż oznacza ów symbol? Ano, że choć może ci się wydawać, że diabeł cię nie
obserwuje, on to jednak czyni. Czy nie kojarzy się z powtarzanym w TVN
zawołaniem: "Pamiętajcie! Wielki Brat patrzy"?
... Ponadto tytuł programu kojarzy się z masonerią. Czy "Wielki Brat" to nie
ten sam masoński "Wielki Budowniczy Wszechświata", sam Antychryst?

... Cały program przeniknięty jest erotyką, wręcz sami autorzy sugerowali
możliwość "wolnej miłości" pomiędzy domownikami "domu Wielkiego Brata." Można
to zdefiniować bardzo krótko: konsumpcjonizm i seks. Program w swojej formule
odwołuje się także do innych żałosnych i niskich pobudek - obłudy, fałszu,
cynizmu, marszu po trupach. Czyż nie mieliśmy już w owym serialu alkoholu
(Wielki Post), wyboru pomiędzy papierosami dla współlokatorów a telefonem do
rodziny, cynicznie i z zimną krwią przedstawionych zarzutów osobie wykluczonej
z "zabawy" przez innych współuczestników. ....
Cóż tu więc mamy? Ano rozbijanie społecznych więzi, promocję tzw. luzu, atak na
rodzinę.
Osobną sprawą jest problem "pokoju zwierzeń". Toż to istna kpina z konfesjonału
i Sakramentu Pokuty. Nie jest to jedyny ani zapewne ostatni atak na Kościół
katolicki. W niedzielę, w dzielącym audycję czasie reklamowym podano
telewizyjnej gawiedzi następującą zbitkę sloganów: "zaufaj pragnieniu", "z
wycieczki na Jasną Górę można przywieźć nowe egzotyczne pamiątki, takie jak
garnki do gotowania na parze lub kocyk z lamy", "czy mamy jedno życie?
Atlantydzi".
Mamy tu odwołanie się do zmysłów, handlowo-kupieckie skojarzenia z Jasną Górą i
reinkarnację z Atlantydą w parze.
Wielce niesmaczne było wyemitowanie sprofanowanej pieśni kościelnej:
Kiedy ranne wstają zorze
Wielki Brat nam dopomoże...(!)
A czy aktem głupoty ze strony mieszkańców domu nie jest spontaniczne
deklarowanie miłości do "Wielkiego Brata" i poświęceń dokonywanych w jej imię,
co z premedytacją odtwarzała TVN.
....
Można zadać sobie pytanie, do kogo adresowany jest ten swoistego
rodzaju "szatan-show"? "Wielki Brat" odwołuje się w znacznej
mierze do ludzi młodych, korzystających z Internetu i telefonów komórkowych.
Czyżby "Big Brother" rościł sobie prawo do miana pedagoga nowych czasów? Jest
zupełnie nową jakością wśród programowej oferty telewizyjnej. Widzowie mają
częściowy wpływ na przebieg zdarzeń (eliminacja uczestników) - "Wielki Brat"
przez nawiązanie swoistego dialogu z telewidzem zyskuje większą siłę
przyciągania i zwiększa nań swe oddziaływanie.
"Big Brother" jest programem, który świadomie atakuje kulturę polską, a
zwłaszcza wiarę katolicką. Promuje człowieka zniewolonego przez instynkty,
zachcianki, w końcu przez samego szatana. Można by zawołać za św.
Pawłem: "Nadziwić się nie mogę, że od Tego, który was łaską Chrystusa powołał,
tak szybko chcecie przejść do innej Ewangelii. Innej jednak Ewangelii nie ma:
są tylko jacyś ludzie, którzy sieją wśród was zamęt i którzy chcieliby
przekręcić Ewangelię Chrystusową." (Ga 1, 6 -7).

Marek Dereń
Autor jest słuchaczem Studium Dziennikarskiego im. św. Maksymiliana M. Kolbego
w Toruniu."

Co wy na to????? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam_ski Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: 195.94.222.* 17.04.01, 10:40
      No cóż, typowe... Niestety, tak to reaguje pewna część mieszkańców Klechistanu,
      zwanego też Wsteczpospolitą Polską.

A swoją droga BB mi się zaczyna nudzić. Czy to po prostu przesyt, czy napięcie
      spada?

Pzdr, Adam_ski
      • Gość: the-edge Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 17.04.01, 10:56
        Program BB jest nedzny , byl zabawny przez pierwsze 2 tygodnie ale Sami musicie
        przyznac ze zaczyna nudzic (jedynie nominacje to niezly czad dla widza)
        Natomiast to co zacytowal fan BB to prawdziwa perelka , gosc ktory to napisal
        powinien rozwijac swoj wrodzony talent komiczny ... rewelacja
        moim zdaniem najlepszym lekarstwem na marazm jest rubaszny smiech , a tego
        najlepiej zaznac czytajac nasz dziennik , lub sluchajac radia Maryja
        • Gość: Ralfik Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: 193.91.75.* 17.04.01, 12:24
          Tak, Kosciol Katolicki w Polandzie to koszmar. Jakis zly sen.
          A co do BB, gdyby nie bylo tyle o tych swietach wielkanocnych, nie byloby takie
          nudne. Swieta to nudny okres, bo nic sie nie dzieje.
          • Gość: fan BB Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.04.01, 14:16

Widzę że nie tylko mnie razi stanowisko KK.
            Jak napisal the-edge można się tylko rubasznie roześmiać w "twarz " kościołowi
            Nie mam zamiaru ubliżać KK ale żal mi tych wszystkich ludzi, którzy wierzą
            w to co uslyszą z ambony oraz Radia Maryja.
            A autor tego artykułu niejaki p. DEREŃ chyba pomylił się pisząc swoje nazwisko
            moim zdaniem powinno być DUREŃ!!!!!!!
            fan BB
            • Gość: mAROk Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.supermedia.pl 17.04.01, 21:41
              Zauwazcie, ze to nie KK atakuje BB ale paru debili, ktorym wydaje sie, ze sa
              wyrocznia nie tylko w sprawach chrzescijanstwa, ale we wszystkim co ich otacza.
              Przeciez nikt z wladz KK publicznie nie potepil programu. Czynia to natomiast
              ludzie, ktorzy uwazajac sie za krzyzowcow XXI wieku najbardziej szkodza
              Kosciolowi promujac wizerunek zasciankowego katolika dla ktorego nowe lub inne
              oznacza szatanskie i zle. A tak na marginesie to klimaty swiateczne w BB byly
              chyba proba pozyskania aprobaty wsrod sluchaczy radia Maryja.
            • Gość: mila Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: 194.38.101.* 17.04.01, 23:22
              kkosciol katolicki ton kretyni, kretyni, kretyni! nic wiecej, nic, nic!
              Jak oni moga takie glupoty wygadywac o moim najkochanszym programie!!!
              • Gość: Alicja Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: 195.94.211.* 22.05.01, 16:11
                Nie utożsamiaj grupki krzykaczy spod znaku ojca Rydzyka i Radia Maryja z
                Kościołem Katolickim. W razie jakiejś awantury wewnątrzkościelnej to pierwsi
                kandydaci do secesji z tegoż Kościoła.
              • Gość: MILA Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.telia.com 02.12.01, 18:27
                MILA GDZIE SIE LECZYSZ,W KTORYM SZPITALU.ODWIEDZE CIE.
    • Gość: capulet Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.starosielce.sdi.tpnet.pl 17.04.01, 23:38
      niezła maniana :)))
      • iggy_23 Re: Radio Maryja a Wielki Brat 18.04.01, 01:22
        Chcialem tylko zauwazyc, ze zyjemy w paranoidalnym kraju przesiaknietym
        niestety Radiem Maryja i Naszym Dziennikiem. Dla kilkudziesieciu procent naszej
        spolecznosci to podstawowe media dostarczajace informacji. Nie chce tu
        komentowac ich stosunku do normalnych ludzi gdyz powstalby tu ogromny elaborat.
        Generalnie chodzi mi o to, ze ekipa tworzaca te media nie lubi BB, ale jestem
        pewien, ze sama go oglada, ale tylko po 23.45, bo wtedy sa najpikantniejsze
        kawalki i nikt nie widzi. A poza tym skad oni sa tak dobrze poinformowani co
        sie tam dzieje? Z gazety Big Brother?
        Ludzie zyjemy w wolnym kraju. Chyba kazdy ma prawo ogladac to co chce. Ja wole
        BB od ogladania tysiecy nowych kosciolow w Polandzie.
    • Gość: WEQ Re: czytalem inne odpowiedzi IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.04.01, 02:32
      czytalem inne odpowiedzi i zgadzam sie, ze troszke nawiedzony koles to napisal,
      ale koledzy... w kilku fragmentach gosc ma racje. osobiscie nie przypada mi do
      gustu BB - jest zwyczajnie nudny i troche mnie denerwuje komercha, np.
      telefony, czy 'skandalisci' maja zostac. szczerze mam gleboko w dupie kto
      zostanie a kto wygra, kto jest zajebisty, a kto falszywy. moge popatrzec, jak
      sie polewaja woda itp, ale wkurwia mnie wlasnie takie stawianie ich przed
      wyborami typu pety/telefon. cwaniaczki dobrali troche ludzi do tego domu, tak -
      zeby sie zarli (wiadomo - taka idea). i tak dobrze, ze nie jest jak np w
      niemczech - murzyn, skosnooki, ruda, blondyna i dwoch gejow...
      w sumie nie wiem po co to pisze - ide na browarka z kumplami, pogadamy o
      pannach, pogramy w bilarda i porzucamy lotkami. nara :)
      • Gość: Kosiarz Re: czytalem inne odpowiedzi IP: *.hyundai.com.pl 18.04.01, 08:29
        Nareszcie jakiś normalny koleś, bo jak nie oszołomy z RM to fanatycy BB, samo
        szambo.
        • Gość: Grenio Re: czytalem inne odpowiedzi IP: *.pl 12.05.01, 20:00
          Świete slowa!!!
          Jedni że BB wymyślił antychryst a drudzy że BB zbawi narody.
      • Gość: myziak Re: czytalem inne odpowiedzi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.01, 20:16
        Pewne symbole kulturowe są dość uniwersalne i ktoś,
        kto głęboko siedzi w symbolach jakiejkolwiek religii
        (czy czego innego) zobaczy je tak we śnie, jak w
        teście plam atramentowych czy w Big Brotherze. I to
        jest pewnie przypadek pana Derenia.
        Choć z drugiej strony: zapewne symbolika używana przez
        BB tak mocno do nas przemawia, bo głęboko w nas siedzi
        właśnie dzięki tradycji religijnej.
        • Gość: brook Re: czytalem inne odpowiedzi IP: *.ae.krakow.pl 13.05.01, 22:15
          Zdrowie psychiczne tych co tworzą Radio Maryja i Nasz
          Dziennik pozostawia wiele do życzenia.
          LUDZIE!!!!!!!!!!! A MOŻE TO SAM OJCIEC RYDZYK JEST
          SZTANEM A NIE BB
    • Gość: Macias Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 12.05.01, 21:28
      Na taki artykul odpowiedz nasuwa sie sama: skrajny egocentryzm, ktory graniczy
      z glebokim niesmakiem wypowiedzi i nawiedzeniem religijnym. Niestety, wg mnie
      od komercji i pokazania czyjejs pupy wiecej zla niesie postawa, w ktorej
      czlowiek za wszelka cene swtawia siebie w centrum swiata, wszystko rozpatruje
      przez swoj pryzmat, a nade wszystko jest swiecie przekonany, ze czego by ktos
      nie zrobil jest to nawizanie, a nawet drwina wlasnie z niego. To powoli zaczyna
      podchodzic pod sredniowiecze i swieta inkwizycje...
      • Gość: Hell_boy Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: 193.91.75.* 12.05.01, 21:49
        Nie jestem zdziwiony, tym co mowi Kosciol Katolicki. Jak zwykle pelne
        zacofanie, glupota i niezrozumienie tematu. Ale przynajmniej smieszne.
        Hell Boy
        • Gość: Skam Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.pl 13.05.01, 23:27
          Nie pochwalam fanatyzmu religijnego ale zagadzam sie w killku punktach z
          autorem cytowanego artykulu. Czyz nie jest falszywe to, ze najpiwrw uczestnicy
          BB razem imprezuja, zaprzyjazniaja sie,a potem likwiduja. Mi sie ten program
          nie podoba. Ale to wolny kraj. Jak ktos chce na wlasne zyczenie zamknac sie w
          wiezieniu i byc podgladanym jak stawia kloca to jego sprawa. A jak ktos chce to
          ogladac to tez jego sprawa... a mi nic do tego, moge zmienic kanal.
          Ponadto uwazam,ze Nasz Dziennik to pozadna gazeta. Denerwuja mnie ludzie,
          ktorzy tak ostro krytykuja Kosciol i wszystko co z nim zwiazane. Dlaczego nie
          mowi sie o tych ksiezach (tez zakonnikach, misjonarzy), ktorzy odwalaja kupe
          dobrej roboty (wspierajac duchowo i materialnie). Ich tez jest duzo. W koncu
          nasz swiat zmierza do samodestrukcji moralnej, a BB jest tego malutka namistka.
          • Gość: Skam Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.pl 14.05.01, 00:04
            To jeszcze raz ja. W poprzednim liscie piszac "Nasz Dziennik" mialem na
            mysli "Dziennik Katolicki". Przepraszam za pomylke.
          • Gość: Lidka Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: 195.116.71.* 14.05.01, 08:31
            Gość portalu: Skam napisał(a):

> >
            > > Ponadto uwazam,ze Nasz Dziennik to pozadna gazeta. Denerwuja mnie ludzie,
            > ktorzy tak ostro krytykuja Kosciol i wszystko co z nim zwiazane. Dlaczego nie
            > mowi sie o tych ksiezach (tez zakonnikach, misjonarzy), ktorzy odwalaja kupe
            > dobrej roboty (wspierajac duchowo i materialnie). Ich tez jest duzo. W koncu
            > nasz swiat zmierza do samodestrukcji moralnej, a BB jest tego malutka namistka.

A swistak siedzi i zawija w te sreberka...
          • Gość: Macias Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 14.05.01, 09:00

> Denerwuja mnie ludzie, ktorzy tak ostro krytykuja Kosciol i wszystko co z nim
            > zwiazane. Dlaczego nie mowi sie o tych ksiezach (tez zakonnikach, misjonarzy),
            > ktorzy odwalaja kupe dobrej roboty (wspierajac duchowo i materialnie).

Wiesz dlaczego? Bo o nich ciagle mowi Kosciol. Wielu ludzi ma juz tego dosc. Ale
            nie dlatego, ze Kosciol o nich mowi, lecz dlatego, ze zataja wiele skandali i
            ukrywa zle zachowania. Ksieza to osoby starannie wyselekcjonowane, zarowno pod
            wzgledem psychicznym, jak fizycznym (np. ksiadz nie moze byc bezplodny). Ponadto
            przechodza bardzo dluga droge (6-letnie seminarium), na ktorej ostatecznie
            wyplenia sie ich negatywne cechy. Te 6 lat to okres ciezkiej pracy, ale i proby.
            Proby, dzieki ktorej msze prymicyjna odprawia czlowiek, ktory w 100% powinien sie
            do tego nadawac i byc moralnym autorytetem...

Niestety - czesto na ktoryms z etapow popelnia sie bledy. Do Kosciola trafiaja
            ludzie, ktorzy trudnia sie nieczystymi interesami, ktorzy maja (SIC!!!) kochanki,
            ktorzy rozbijaja malzenstwa!

Dla mnie w tym momencie autorytet traci cala grupa duchowna. Niestety nie jestem
            juz w stanie zaufac ksiedzu i wyznac mu swoich grzechow (czyli, jakby nie bylo -
            szczegolow z mojego osobistego zycia) w konfesjonale, a kazania, w ktorych
            nawoluje do glebokiego zawierzenia, nawrocenia sie, czynienia dobrze moge sluchac
            z ironicznym usmiechem lub przyjac jako hipokrytyczne wywody czlowieka slepo
            zapatrzonego w swiatowe zlo, ale nie dostrzegajacego, co sie dzieje w jego
            najblizszym otoczeniu. Same slowa moge w pewnym stopniu (tez, jesli nie sa
            zbytnio przesadzone i przesiakniete fanatyzmem) uznac za madre, za jakas tam
            wykladnie, ale widzac, ze wyplywaja z ust czlowieka, ktory twierdzi, ze Kosciol -
            w tym wypadku akurat katolicki - to wylacznie dobro, nie moge sie powstrzymac od
            slow krytyki...

Moze nalezaloby, wzorem Reja, zaczac od wlasnego ogrodka? Moze juz czas na
            reforme? Na reforme, ktora zakonczylaby zachowania zaskakujaco wyraziscie
            przypominajace mi swieta inkwizycje...
            • Gość: fotograf Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.netia.pl 30.11.01, 09:08
              Gość portalu: Macias napisał(a):

>
              > Dla mnie w tym momencie autorytet traci cala grupa duchowna. Niestety nie jeste
              > m
              > juz w stanie zaufac ksiedzu i wyznac mu swoich grzechow (czyli, jakby nie bylo
              > -
              > szczegolow z mojego osobistego zycia) w konfesjonale, a kazania, w ktorych
              > nawoluje do glebokiego zawierzenia, nawrocenia sie, czynienia dobrze moge sluch
              > ac
              > z ironicznym usmiechem lub przyjac jako hipokrytyczne wywody czlowieka slepo
              > zapatrzonego w swiatowe zlo, ale nie dostrzegajacego, co sie dzieje w jego
              > najblizszym otoczeniu

Obawiam sie że Pan nie rozumie co to jest spowiedź.

Przypominam że w początkach chrześcijaństwa spowiedź polegała na wyznawaniu
              grzechów przed całym zgromadzeniem chrześcijan , a więc w wiekszości grzeszników.
          • Gość: hans Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.utaonline.at 01.12.01, 10:52

> Nie pochwalam fanatyzmu religijnego ale zagadzam sie w killku punktach z
            > autorem cytowanego artykulu. Czyz nie jest falszywe to, ze najpiwrw uczestnicy
            > BB razem imprezuja, zaprzyjazniaja sie,a potem likwiduja. Mi sie ten program
            > nie podoba. Ale to wolny kraj. Jak ktos chce na wlasne zyczenie zamknac sie w
            > wiezieniu i byc podgladanym jak stawia kloca to jego sprawa. A jak ktos chce to
            >
            > ogladac to tez jego sprawa... a mi nic do tego, moge zmienic kanal.
            > Ponadto uwazam,ze Nasz Dziennik to pozadna gazeta. Denerwuja mnie ludzie,
            > ktorzy tak ostro krytykuja Kosciol i wszystko co z nim zwiazane. Dlaczego nie
            > mowi sie o tych ksiezach (tez zakonnikach, misjonarzy), ktorzy odwalaja kupe
            > dobrej roboty (wspierajac duchowo i materialnie). Ich tez jest duzo. W koncu
            > nasz swiat zmierza do samodestrukcji moralnej, a BB jest tego malutka namistka.

zgadzam sie,brawo!!!

• selekt Re: Radio Maryja a Wielki Brat 30.11.01, 00:59
    • Gość: gregorek Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: 212.244.249.* 21.05.01, 18:57
      I jedno jak i drukie gównem jest niczym więcej.
      • Gość: Zenek Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: 204.95.211.* 22.05.01, 11:48
        Gość portalu: gregorek napisał(a):

> I jedno jak i drukie gównem jest niczym więcej.

O q-rwa ale mocny tekst z głębokim podkładem filozoficznym.
        Z.

• Gość: AdamS Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.01, 15:12
      Jak to co my na to? Jak ktos sie gownem urodzil to twarogiem nie umrze.
      • Gość: Wika Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.kabel.telenet.be 30.11.01, 02:33
        Coz to? Radio Maryja zamiast odprawiac zdrowaski nawet sie wpierdolilo do big
        brothera?
        Niech kosciol pilnuje sam siebie a nie nas.
        Jebana sekta katolicka z rydzykiem na czele nawet tu chce wcisnac swoje brudne
        i smierdzace paluchy. A w ogole to kto ich jeszcze slucha i czyta ?
        Talibowie polscy he he huj z wami
        Przepraszam ze przeklinam ale jak slysze slowo kosciol i radio maryja to sie
        wkurwiam i tak sie to odreagowalo :-))
    • Gość: Dziad Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: 192.168.2.* 30.11.01, 07:47
      Wspolczuje idiocie, ktory to napisal.
      Sluchacz dziennikarstwa, ha ha ha ha.
    • Gość: fotograf Re: jak jakiś ciekawy temat to od razu w nocy IP: *.netia.pl 30.11.01, 09:05
      Ludzie w nocy śpią i przegapiają takie ciekawostki
      > Co wy na to????? :)

JEDNO PYTANIE :
      W KTÓRYM MIEJSCU ARTYKUŁU AUTOR POWIEDZIAŁ NIEPRAWDĘ??????????????
      • wa-ga Re: jak jakiś ciekawy temat to od razu w nocy 30.11.01, 10:50
        Gość portalu: fotograf napisał(a):

> Ludzie w nocy śpią i przegapiają takie ciekawostki
        > > Co wy na to????? :)
        >
        > JEDNO PYTANIE :
        > W KTÓRYM MIEJSCU ARTYKUŁU AUTOR POWIEDZIAŁ NIEPRAWDĘ??????????????
        Nieprawdą jest, jakoby Radio Maryja mówiło nieprawdę. Ale niech się czepiają
        tramwaju - jeżeli są tacy mądrzy to mogli stworzyć program alternatywny pt Wielki
        Grzyb Słucha.

• Gość: fotograf Re: jak jakiś ciekawy temat to od razu w nocy IP: *.netia.pl 30.11.01, 10:56
          wa-ga napisał(a):

> > JEDNO PYTANIE :
          > > W KTÓRYM MIEJSCU ARTYKUŁU AUTOR POWIEDZIAŁ NIEPRAWDĘ??????????????
          > Nieprawdą jest, jakoby Radio Maryja mówiło nieprawdę. Ale niech się czepiają
          > tramwaju - jeżeli są tacy mądrzy to mogli stworzyć program alternatywny pt Wiel
          > ki
          > Grzyb Słucha.

Wszystkim wolno krytykować Wielkiego Brata tylko nie Radio Maryja?

To moze czep się tramwaju a nie Radio Maryja?

a w zasadzie dlaczego Radio Maryja? Autor artykułu jest studentem dziennikarstwa
          w Toruniu. Arykuł był w gazecie nie w Radio Maryja.

Jakaś paranoja?
    • Gość: Pirx40 TALIBOWIE, a ŁUKASZENKA IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 30.11.01, 09:28
      Jeżeli Polacy nie zmądrzeją to w perspektywie będą nami rządzili rodzimi
      talibowie - patrz Liga Polskich Rodzin - sejmowa emanacja "Radia maRyja",
      ewentualnie klon Łukaszenki jakim jest Lepper ( obaj byli z resztą dyrektorami
      społecznych gospodarstw rolnych).
      Obawiam sięże większość rodaków nawet w przybliżeniu nie zdaje sobie sprawy
      z zagrożeń jakie nas czekają.
      • Gość: bzik Re: TALIBOWIE, a ŁUKASZENKA IP: *.wlochy.leased.ids.pl 30.11.01, 10:13
        nie sądzę żeby LRP mogła kiedykolwiek zdobyć w Polsce taką większość żeby można
        było mówić o ich rządach - aczkolwiek byłam bardzo zdziwiona że ktoś na nich
        mógł głosować?. Natomiast Lepper- no cóż...... ten człowiek jest niebezpieczny.
        SLD chciało go "przekupić??" stanowiskiem wice marszałka ale im się to nie
        udało tego krzykacza nie sposób zamknąć dając mu stanowisko lub pieniądze.
        Najgorsze że jego hasła populistyczne tak przyciągają ludzi. Wczoraj Lepper
        (jak kiedyś Tymiński czarną teczką) straszył dokumentami które ma- a ludzie mu
        wierzą - przynajmniej jakaś część społeczeństwa.
        Dziwnie się robi i jakoś tak nieśmiesznie. Na świecie wojna i recesja. W Polsce
        dziura budżetowa, recesja, bezrobocie, Lepper. Dziwnie i nieśmieszne.
      • Gość: fotograf Re: TALIBOWIE, a ŁUKASZENKA IP: *.netia.pl 30.11.01, 10:20
        Gość portalu: Pirx40 napisał(a):

> Jeżeli Polacy nie zmądrzeją to w perspektywie będą nami rządzili rodzimi
        > talibowie - patrz Liga Polskich Rodzin - sejmowa emanacja "Radia maRyja",

Jak na razie Polacy sa bardzo mądrzy i rządzą nami ...............

> ewentualnie klon Łukaszenki jakim jest Lepper ( obaj byli z resztą dyrektorami
        > społecznych gospodarstw rolnych).
        Stalin był w seminarium a nie Łukaszenko. A co łączy Hitlera i Paderewskiego?
        - jeden był artystą muzykiem a drugi artystą malarzem;)

> Obawiam sięże większość rodaków nawet w przybliżeniu nie zdaje sobie sprawy
        > z zagrożeń jakie nas czekają.

I co tu komentować?

• Gość: fotograf skrót polemiki na temat artykułu IP: *.netia.pl 30.11.01, 09:49
      Klechistanu,

DEREŃ chyba pomylił się pisząc swoje nazwisko

niestety Radiem Maryja i Naszym Dziennikiem.

SZTANEM A NIE BB

sredniowiecze i swieta inkwizycje...

zacofanie, glupota i niezrozumienie tematu

Do Kosciola trafiaja
      ludzie, ktorzy trudnia sie nieczystymi interesami, ktorzy maja (SIC!!!)
      kochanki,

brothera?

• Gość: Asia Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.manz.at 30.11.01, 11:02
      Dla mnie to jedna bzdura.......ksieza (kosciol) szukaja dziury w calym oni
      wszedzie widza szatana - a sami czasami zle postepuja....ja wierze w Boga ale
      tych ich glupich gadek to nawet nie moge sluchac....."oni" zawsze mieszali
      ludziom w glowach... juz starozytnym egipcie robili z ludzi idiotow..itp.
      Im chodzi o to zeby ludzie nie poszezali swoich "horyzontow wiedzy" zeby nic
      nie ogladali, nie czytali(tylko biblie), zyli w biedzie itp...... bo przeciez
      ludzmi "prymitywnymi", otumanionymi lepiej sie "dyryguje".....
      BB to jest Show, a kazde Show robione jest pod publike i to jest forsa....
      Ludzie musza z czegos zyc i isc do przodu a nie cofac sie w starozytny Egipt...
      Miej zawsze swoje zdanie i nie sluchaj gupot:)))))

• Gość: fotograf Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.netia.pl 30.11.01, 11:12
        księża w Egipcie
        Wielki Brat wielkim krokiem do przodu ludzkości

Nie pozostaje nic innego jak zgodzić sie .............
        ze zdaniem
        "Miej zawsze swoje zdanie i nie sluchaj gupot:)))))"
        • Gość: Asia Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.manz.at 30.11.01, 13:31

> księża w Egipcie
          > Wielki Brat wielkim krokiem do przodu ludzkości
          >
          >
          > Nie pozostaje nic innego jak zgodzić sie .............
          > ze zdaniem
          > "Miej zawsze swoje zdanie i nie sluchaj gupot:)))))"

Pisze Asia:
          mogles sie domyslec....nie ksieza w Egipcie tylko kaplani......:)))))))))))))))
          • Gość: fotograf Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.netia.pl 30.11.01, 13:52
            Gość portalu: Asia napisał(a):

> > księża w Egipcie
            > > Wielki Brat wielkim krokiem do przodu ludzkości

> Pisze Asia:
            > mogles sie domyslec....nie ksieza w Egipcie tylko kaplani......:)))))))))))))))

ahaaaaaaaaa rzeczywiście

tylko ciekawe jakim cudem kraj opanowany przez ciemnych zabobonnych kapłanów
            pełniących funkcje urzędnicze i skorumpowanych do cna - stał sie taką potęgą.

Droga Asiu są dwie strony kapłańskich "rządów" w Egipcie i powinnas obie
            przemyśleć.

Może jeszcze uświadomisz mnie

"Ludzie musza z czegos zyc i isc do przodu a nie cofac sie w starozytny Egipt..."

cóż takiego "do przodu" jest w Wielkim Bracie.

Bo ja dostrzegam w nim tylko papkę dla mas , próbę oderwania ludzi od ciekawszych
            zajęć , pochwałę szarości i zwykłości , manipulowanie świadomością milionów widzów
            prawie jak w Egipcie.

• Gość: Asia Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.15.vie.surfer.at 02.12.01, 14:37

> Gość portalu: Asia napisał(a):
              >
              > > > księża w Egipcie
              > > > Wielki Brat wielkim krokiem do przodu ludzkości
              >
              > > Pisze Asia:
              > > mogles sie domyslec....nie ksieza w Egipcie tylko kaplani......:))))))))))
              > )))))
              >
              >
              > ahaaaaaaaaa rzeczywiście
              >
              > tylko ciekawe jakim cudem kraj opanowany przez ciemnych zabobonnych kapłanów
              > pełniących funkcje urzędnicze i skorumpowanych do cna - stał sie taką potęgą.
              >
              > Droga Asiu są dwie strony kapłańskich "rządów" w Egipcie i powinnas obie
              > przemyśleć.
              >
              >
              > Może jeszcze uświadomisz mnie
              >
              > "Ludzie musza z czegos zyc i isc do przodu a nie cofac sie w starozytny Egipt..
              > ."
              >
              > cóż takiego "do przodu" jest w Wielkim Bracie.
              >
              > Bo ja dostrzegam w nim tylko papkę dla mas , próbę oderwania ludzi od ciekawszy
              > ch
              > zajęć , pochwałę szarości i zwykłości , manipulowanie świadomością milionów wid
              > zów
              > prawie jak w Egipcie.
              >
              >

pisze Asia...
              chyba sie nie rozumiemy mi chodzi o ksiezy ktorzy widza wszedie i we wszystkim
              szatana obojetnie co by to nie bylo....niech sie zajma pomoca dla ludzi chorych i
              biednych a nie interesuja sie tym na co i tak zadnego wplywu nie maja........
              nie jestem fanka BB ...... ale jezeli ktos to oglada i pozwala sobie "prac mozg"
              to jego problem.....chodzi mi o to zeby ksieza nie nazucali ludziom co maja robic
              i co ogladac... niech pilnuja swoich spaw, kazdy czlowiek ma prawo decydowania o
              tym co bedzie ogladal i jak "prowadzi" swoje zycie :))))))
              • Gość: fotograf Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.netia.pl 03.12.01, 09:17

> pisze Asia...
                > chyba sie nie rozumiemy mi chodzi o ksiezy ktorzy widza wszedie i we wszystkim
                > szatana obojetnie co by to nie bylo....niech sie zajma pomoca dla ludzi chorych
                > i
                > biednych a nie interesuja sie tym na co i tak zadnego wplywu nie maja........
                > nie jestem fanka BB ...... ale jezeli ktos to oglada i pozwala sobie "prac mozg
                > "
                > to jego problem.....chodzi mi o to zeby ksieza nie nazucali ludziom co maja rob
                > ic
                > i co ogladac... niech pilnuja swoich spaw, kazdy czlowiek ma prawo decydowania
                > o
                > tym co bedzie ogladal i jak "prowadzi" swoje zycie :))))))

Asiu mylisz chyba rolę jaką mają spełniać księża z rolą
                pracowników opieki społecznej. Działalność charytatywna nie jest podstawowym
                zadaniem Kościoła. Nie do tego powołani są księża.

Jak na razie żaden ksiądz też nie stoi za Twoimi plecami z pilotem telewizora i
                nie decyduje o tym co masz oglądać.
                Nie rozumiem więc dlaczego gdy księża wyrażą swoją opine np o programie BB,
                podnosi się larum że narzucają ludziom co maja robić.

Jeżeli 99% ludzi na forum mówi że BB to szmira i pranie mózgu to nie krzyczysz ze
                wtrącają sie w nie swoje sprawy a gdy tylko czytasz artykuł wyrażający opinie
                Kościoła to jesteś oburzona.

Dlaczego?
                • Gość: Asia Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.manz.at 03.12.01, 12:45

>
                  > > pisze Asia...
                  > > chyba sie nie rozumiemy mi chodzi o ksiezy ktorzy widza wszedie i we wszys
                  > tkim
                  > > szatana obojetnie co by to nie bylo....niech sie zajma pomoca dla ludzi ch
                  > orych
                  > > i
                  > > biednych a nie interesuja sie tym na co i tak zadnego wplywu nie maja.....
                  > ...
                  > > nie jestem fanka BB ...... ale jezeli ktos to oglada i pozwala sobie "prac
                  > mozg
                  > > "
                  > > to jego problem.....chodzi mi o to zeby ksieza nie nazucali ludziom co maj
                  > a rob
                  > > ic
                  > > i co ogladac... niech pilnuja swoich spaw, kazdy czlowiek ma prawo decydow
                  > ania
                  > > o
                  > > tym co bedzie ogladal i jak "prowadzi" swoje zycie :))))))
                  >
                  >
                  > Asiu mylisz chyba rolę jaką mają spełniać księża z rolą
                  > pracowników opieki społecznej. Działalność charytatywna nie jest podstawowym
                  > zadaniem Kościoła. Nie do tego powołani są księża.
                  >
                  > Jak na razie żaden ksiądz też nie stoi za Twoimi plecami z pilotem telewizora i
                  >
                  > nie decyduje o tym co masz oglądać.
                  > Nie rozumiem więc dlaczego gdy księża wyrażą swoją opine np o programie BB,
                  > podnosi się larum że narzucają ludziom co maja robić.
                  >
                  > Jeżeli 99% ludzi na forum mówi że BB to szmira i pranie mózgu to nie krzyczysz
                  > ze
                  > wtrącają sie w nie swoje sprawy a gdy tylko czytasz artykuł wyrażający opinie
                  > Kościoła to jesteś oburzona.
                  >
                  > Dlaczego?

Pisze Asia
                  ....po pierwsze nie krzycze a po drugie mam o nich swoje zdanie ... mi nie chodzi
                  tylko o to ze ksieza krytykuja BB ale oni wszedzie wtykaja swoje nochale .....
                  (oczywiscie sa wyjatki nie chce o wszystkich zle mowic)...
                  Jest duzo ludzi co slepo wierza co ksieza mowia... i jest mi ich po prostu
                  szkoda.... nie mam nic przeciwko wierze (ja tez wierze w Boga)...ale niech ksieza
                  nie "strasza" wciaz ludzi szatanem......niech dadza ludziom ta "swobode" niech
                  ludzie sami decyduja o wielu sprawach i o ich zyciu prywatnym.....mysle ze 80%
                  ludzi jest w pelni swiadomych co jest dobre a co zle....i nie trzeba im wciaz
                  tykac.......:)))))
                  • Gość: fotograf Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.netia.pl 03.12.01, 13:29
                    > Pisze Asia
                    > ....po pierwsze nie krzycze a po drugie mam o nich swoje zdanie ... mi nie chod
                    > zi
                    > tylko o to ze ksieza krytykuja BB ale oni wszedzie wtykaja swoje nochale .....
                    > (oczywiscie sa wyjatki nie chce o wszystkich zle mowic)...
                    > Jest duzo ludzi co slepo wierza co ksieza mowia... i jest mi ich po prostu
                    > szkoda.... nie mam nic przeciwko wierze (ja tez wierze w Boga)...ale niech ksie
                    > za
                    > nie "strasza" wciaz ludzi szatanem......niech dadza ludziom ta "swobode" niech
                    > ludzie sami decyduja o wielu sprawach i o ich zyciu prywatnym.....mysle ze 80%
                    >
                    > ludzi jest w pelni swiadomych co jest dobre a co zle....i nie trzeba im wciaz
                    > tykac.......:)))))

W dzisiejszych czasach setki polityków , socjologów , psychologów i innej maści
                    autorytetów wtyka nochala w nasze życie i nasze poglądy. Tłuką nam do głów co
                    mamy myśleć o homo o aborcji o wolnych związkach o tym o tamtym.
                    Straszą nas szatanem nietolerancji i zgnilizną ciemnoty.
                    A jednak nie za wiele osób protestuje choć wykazanie się odmiennymi poglądami niż
                    poprawne politycznie naraża na wyzwiska i odium średniowiecznego inkwizytora.

Dlaczego więc odmawia się prawa do wyrażania opinii księżom i Kościołowi?

A co do samych księży - mają powołanie czy tez jak wolisz zawód polegający na
                    mówieniu co jest dobre a co złe (czy zawsze robią to dobrze to już inna kwestia).
                    Jeżeli wśród hydraulików zdarzają się partacze to nikt nie odmawia hydraulikom
                    prawa naprawiania instalacji wodnej.
                    Do księży należy też straszenie szatanem - o którym dziś usilnie staramy sie
                    zapomnieć.
                    A tak na boku mówisz że wierzysz - czy również w istnienie szatana?

• Gość: Asia Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.manz.at 03.12.01, 14:12

> > Pisze Asia
                      > > ....po pierwsze nie krzycze a po drugie mam o nich swoje zdanie ... mi nie
                      > chod
                      > > zi
                      > > tylko o to ze ksieza krytykuja BB ale oni wszedzie wtykaja swoje nochale .
                      > ....
                      > > (oczywiscie sa wyjatki nie chce o wszystkich zle mowic)...
                      > > Jest duzo ludzi co slepo wierza co ksieza mowia... i jest mi ich po prostu
                      >
                      > > szkoda.... nie mam nic przeciwko wierze (ja tez wierze w Boga)...ale niech
                      > ksie
                      > > za
                      > > nie "strasza" wciaz ludzi szatanem......niech dadza ludziom ta "swobode" n
                      > iech
                      > > ludzie sami decyduja o wielu sprawach i o ich zyciu prywatnym.....mysle ze
                      > 80%
                      > >
                      > > ludzi jest w pelni swiadomych co jest dobre a co zle....i nie trzeba im wc
                      > iaz
                      > > tykac.......:)))))
                      >
                      > W dzisiejszych czasach setki polityków , socjologów , psychologów i innej maści
                      >
                      > autorytetów wtyka nochala w nasze życie i nasze poglądy. Tłuką nam do głów co
                      > mamy myśleć o homo o aborcji o wolnych związkach o tym o tamtym.
                      > Straszą nas szatanem nietolerancji i zgnilizną ciemnoty.
                      > A jednak nie za wiele osób protestuje choć wykazanie się odmiennymi poglądami n
                      > iż
                      > poprawne politycznie naraża na wyzwiska i odium średniowiecznego inkwizytora.
                      >
                      > Dlaczego więc odmawia się prawa do wyrażania opinii księżom i Kościołowi?
                      >
                      > A co do samych księży - mają powołanie czy tez jak wolisz zawód polegający na
                      > mówieniu co jest dobre a co złe (czy zawsze robią to dobrze to już inna kwestia
                      > ).
                      > Jeżeli wśród hydraulików zdarzają się partacze to nikt nie odmawia hydraulikom
                      > prawa naprawiania instalacji wodnej.
                      > Do księży należy też straszenie szatanem - o którym dziś usilnie staramy sie
                      > zapomnieć.
                      > A tak na boku mówisz że wierzysz - czy również w istnienie szatana?
                      >
                      > Pisze Asia...
                      hmmmm.... trudne pytanie (temat na pare godzin) to zalezy co kto przez
                      slowo "szatan" rozumie ..... okreslmy to tak...
                      - w "zlo"(ktore siedzi w ludzkich sercach)- wierze
                      - ale w typowa postac szatana z rogami- nie
                      Nie denerwuj sie tak....nie chce tobie nic "wciskac" to poprostu bylo moje
                      zdanie...
                      Ciesze sie ze masz swoje zdanie.....i "dzielnie" sie bronisz przed moimi
                      argumentami....ojej tylko sie nie obraz.....:)))))))))))))))

• Gość: fotograf Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.netia.pl 03.12.01, 14:48

> > Pisze Asia...
                        > hmmmm.... trudne pytanie (temat na pare godzin) to zalezy co kto przez
                        > slowo "szatan" rozumie ..... okreslmy to tak...
                        > - w "zlo"(ktore siedzi w ludzkich sercach)- wierze
                        > - ale w typowa postac szatana z rogami- nie
                        > Nie denerwuj sie tak....nie chce tobie nic "wciskac" to poprostu bylo moje
                        > zdanie...
                        > Ciesze sie ze masz swoje zdanie.....i "dzielnie" sie bronisz przed moimi
                        > argumentami....ojej tylko sie nie obraz.....:)))))))))))))))
                        >

Co do obrażania się to liczę na wzajemność :)

A co do szatana to daleko odbiegasz w swoich poglądach od doktryn Kościoła a
                        nawet od tego co jest napisane w Biblii ;)

• Gość: Asia Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.manz.at 03.12.01, 16:10

>
                          > > > Pisze Asia...
                          > > hmmmm.... trudne pytanie (temat na pare godzin) to zalezy co kto przez
                          > > slowo "szatan" rozumie ..... okreslmy to tak...
                          > > - w "zlo"(ktore siedzi w ludzkich sercach)- wierze
                          > > - ale w typowa postac szatana z rogami- nie
                          > > Nie denerwuj sie tak....nie chce tobie nic "wciskac" to poprostu bylo moje
                          >
                          > > zdanie...
                          > > Ciesze sie ze masz swoje zdanie.....i "dzielnie" sie bronisz przed moimi
                          > > argumentami....ojej tylko sie nie obraz.....:)))))))))))))))
                          > >
                          >
                          > Co do obrażania się to liczę na wzajemność :)
                          >
                          > A co do szatana to daleko odbiegasz w swoich poglądach od doktryn Kościoła a
                          > nawet od tego co jest napisane w Biblii ;)
                          >
                          >
                          wiem wiem ..... napewno wiesz wiecej na ten temat, a moze ty jestes ksiedzem a ja
                          tobie pierdoly opowiadam:))
                          staralam sie bardzo prosto okeslic "tego rogacza" .....i chyba bedzie mi ciezko
                          to wytlumaczyc....:))))

• Gość: fotograf Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.netia.pl 03.12.01, 16:17

> wiem wiem ..... napewno wiesz wiecej na ten temat, a moze ty jestes ksiedzem a
                            > ja
                            > tobie pierdoly opowiadam:))

eeeeeee tylko sie tak wymądrzam;)
                            • Gość: Asia Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.15.vie.surfer.at 03.12.01, 17:20

>
                              > > wiem wiem ..... napewno wiesz wiecej na ten temat, a moze ty jestes ksiedz
                              > em a
                              > > ja
                              > > tobie pierdoly opowiadam:))
                              >
                              > eeeeeee tylko sie tak wymądrzam;)

to nie jestes ksiedzem oooooooo to dobrze.... bo bym cie miala na sumieniu:))))

• Gość: Madman Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.devs.futuro.pl 30.11.01, 13:11
      Przeczytalem artykul. I nurtuje mnie kilka pytan:
      1. Czy czlowiek co to pisal zamienil sie z gownem na glowy ? Przeciez to trzeba
      byc kompletnym debilem zeby wysnowac takie wnioski.
      2. Co bedzie nastepne ? Doszukiwanie sie w ludziach czekajacych na przystankach
      antychrystow urzadzajacych czarne msze ?
      3. Czy ludzie ktorym przechodzi przez rece taki artykul to tez tacy debile jak
      ten co to pisal ? Przeciez na pierwszy rzut oka mozna dostrzec ze te
      skojarzenia to sa jakies brednie
      4. Chetnie poczytalbym inne artykuly tego kolesia/ksiedza/siostry - ciekawy czy
      utwierdzilbym sie w przekonaniu ze ten ktos to DEBIL!

Rozumiem, ze pewne sprawy musza byc tepione przez kosciol, ale panie i panowie -
      ten artykul to przesada - i to nie lekka przesada... To jest ksiazkowy
      przyklad prania mozgu jakie wystepuje w sektach.... nie wiedzialem ze polski
      kosciol katolicki staje sie powoli sekta...
      przychodza mi tu jeszcze na mysl obozy w pakistanie w ktorych od najmlodszych
      lat szkoli sie przyszlych terrorystow ktorzy potem uwazaja za najwiekszy punkt
      honoru to zeby zginac za swoja wiare.... tam stosuje sie podobne praktyki...
      tylko na wieksza skale...
      • Gość: fotograf Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.netia.pl 30.11.01, 13:22
        lekką przesadą jest doszukiwanie sie masonów w symbolice WB

nielekką przesadą jest porównywanie Kościoła do terrorystów

jezeli nadal nie widzisz różnicy to może czas przeprowadzić sie do Afganistanu
        • Gość: jaro Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 30.11.01, 14:10
          ludzie, skąd u was (poza nielicznymi wyjątkami) tyle agresji w stosunku do
          kosciola? co wam kosciol zrobil złego?
          • Gość: Bi Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.otwarte.com.pl 30.11.01, 18:50
            Co nam Kosciól zrobił zlego????
            To, ze budujemy wciaz nowe, wieksze, drozsze koscioly a ludzie nie maja na
            chleb.
            To, ze wiekszosc ziem, klasztorow, budynkow nalezy do kosciola.
            To, ze nie pozwalaja czlowiekowi zyc tak, jak chce. Kochac tak jak chce,
            umierac kiedy chce i decydowac o swoich dzieciach.
            To, ze kosiol wtraca sie w polityke.
            To, ze zaczyna sie u nas juz dyktatura kosciola. Szczegolnie na wsiach! Tam
            pierwsza wladza jest ksiadz.
            Kosciol mial byc (bo niestety juz nie jest) od uczenia ludzi dobra, nie od
            zbijania kasy, politykowania i nagonek na niewiernych.
            Nie chodze do kosciola i jestem z tego dumna!!!!
            • Gość: Wika Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.kabel.telenet.be 01.12.01, 06:15
              Ja mieszkam w tzw Europie i dlatego dobijaja mnie nawet jakiekolwiek
              dyskusje na takie tematy.
              Tuatj takie instytucje jak radio maryja nie istnieja i ludzie zyja normalnie.
              I nie ma ksiezy w telewizji chyba ze jakis biskup umrze albo sie bedzie zenil
              (katolik)
              Ja sie tylko zastanawiam jaka ciemnota ogarnela Polske ,ze jakis kosciol wami
              rzadzi?

Przeciez wiara w Boga nie jest zabroniona i kazdy moze sie gdzies i do kogos
              modlic. Dla mnie nazwa Bog odnosi sie do stworcy swiata czyli przyrody
              kwiatkow motyli wulkanow burz kotow sniegu trawy sloni ...
              Jakas sila natury to stworzyla i to mozna nazwac bogiem bo jak inaczej?

Wiec po co ta cala filozofia i rozne religie jesli stworca jest tylko jeden?
              Po co talibowie po co zydzi po co muzulmanie po co papiez?
              To wszystko niepotrzebne(chyba ze bazuja na wladzy a o to chodzi) Po co wiec
              jeszcze radio maryja sie wpierdala a wy prowadzicie zbedne dyskusje?
              Hej - o co tu wlasciwie chodzi?
              • Gość: Monika Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.cudenver.edu 01.12.01, 06:21
                Bo tej czarnej mafii zawsze tylko zalezalo na forsie i wladzy.Juz myslalam ze
                jak te stare dewoty wymra to bedzie spokoj a tu prosze nastepne pokolenie z
                wypranym przez kosciol mozdzkiem.Potem sie okaze ze tez wychodowalismy w swoim
                kraju drugich Talibow.
                • Gość: hans Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.utaonline.at 01.12.01, 10:39
                  Gość portalu: Monika napisał(a):

> Bo tej czarnej mafii zawsze tylko zalezalo na forsie i wladzy.Juz myslalam ze
                  > jak te stare dewoty wymra to bedzie spokoj a tu prosze nastepne pokolenie z
                  > wypranym przez kosciol mozdzkiem.Potem sie okaze ze tez wychodowalismy w swoim
                  > kraju drugich Talibow.

Sama masz wyprany mozg i nie wiesz co mowisz. Facet ma racje tylko ty tego nie
                  widzisz bos tepa. tak jak wiekszosc tego chorego kraju-Polski.

• Gość: Monika Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.cudenver.edu 05.12.01, 05:27
                    Gość portalu: hans napisał(a):

> Gość portalu: Monika napisał(a):
                    >
                    > > Bo tej czarnej mafii zawsze tylko zalezalo na forsie i wladzy.Juz myslalam
                    > ze
                    > > jak te stare dewoty wymra to bedzie spokoj a tu prosze nastepne pokolenie
                    > z
                    > > wypranym przez kosciol mozdzkiem.Potem sie okaze ze tez wychodowalismy w s
                    > woim
                    > > kraju drugich Talibow.
                    >
                    >
                    > Sama masz wyprany mozg i nie wiesz co mowisz. Facet ma racje tylko ty tego nie
                    > widzisz bos tepa. tak jak wiekszosc tego chorego kraju-Polski.
                    >
                    Posluchaj no ty obronco wiary bardziej mi sie kojarzysz z faszysta wyjdz na
                    ulice i zacznij strzelac to tych ktorzy nie toleruja juz przekretow kleru.A tak
                    na marginesie to ty jestes tepy i nie wiesz co mowisz co taki swietoszek robi na
                    tym forum spierdalaj sie pomodlic do kosciola a nie sie gapisz na BB i pewnie
                    tylko czekasz kiedy pokarza gole cycki i cipe.Faszysta i Talib a nie katolik.
                    • Gość: fotograf Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.netia.pl 05.12.01, 12:17
                      Gość portalu: Monika napisał(a):

> Posluchaj no ty obronco wiary bardziej mi sie kojarzysz z faszysta wyjdz na
                      > ulice i zacznij strzelac to tych ktorzy nie toleruja juz przekretow kleru.A tak
                      >
                      > na marginesie to ty jestes tepy i nie wiesz co mowisz co taki swietoszek robi n
                      > a
                      > tym forum spierdalaj sie pomodlic do kosciola a nie sie gapisz na BB i pewnie
                      > tylko czekasz kiedy pokarza gole cycki i cipe.Faszysta i Talib a nie katolik.

O ile mi wiadomo Talibowie nie promują gołych cycków ani cipy. Raczej wręcz
                      przeciwnie - kobietom zasłaniają nawet twarze.

A o wypraniu mózgu świadczy raczej agresywna reakcja na artykuł bez względu na
                      jego treść a wynikająca tylko z jego pochodzenia.
                      Reakcja alergiczna , bez jakiejkolwiek próby polemiki z artykułem a ograniczona
                      do ataku na Kościół.

Krótko mówiąc nie ważne co Kościół mówi , Kościół jest be .

Czy zechcesz podjąć polemikę z artykułem , czy też automatycznie pluniesz jadem w
                      stronę kościoła jak zaprogramowany automat.
            • Gość: hans Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.utaonline.at 01.12.01, 10:55
              Gość portalu: Bi napisał(a):

> Co nam Kosciól zrobił zlego????
              > To, ze budujemy wciaz nowe, wieksze, drozsze koscioly a ludzie nie maja na
              > chleb.
              > To, ze wiekszosc ziem, klasztorow, budynkow nalezy do kosciola.
              > To, ze nie pozwalaja czlowiekowi zyc tak, jak chce. Kochac tak jak chce,
              > umierac kiedy chce i decydowac o swoich dzieciach.

> To, ze kosiol wtraca sie w polityke.
              > To, ze zaczyna sie u nas juz dyktatura kosciola. Szczegolnie na wsiach! Tam
              > pierwsza wladza jest ksiadz.
              > Kosciol mial byc (bo niestety juz nie jest) od uczenia ludzi dobra, nie od
              > zbijania kasy, politykowania i nagonek na niewiernych.
              > Nie chodze do kosciola i jestem z tego dumna!!!!

Badz dalej i nie chodz ! jedna popieprzona mniej w Kosciele. a na frustracje -
              najlepiej do psychiatry panienko !
    • Gość: hans Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.utaonline.at 01.12.01, 10:41
      facet ma duzo racji, ale zeby to widziec trzeba miec w glowie wiecej niz to co
      daje zawodowka,ktorej poziom tu jest reprezentowany przez wiekszosc piszacych.
      • Gość: bi Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.otwarte.com.pl 01.12.01, 14:11
        Bravo! Z tonu Twojej odpowiedzi z zawartej w niej agresji widzę, że
        jesteś "kochającym bliźniego, tolerancyjnym i nie uzywającym brzydkich słów"
        katolikiem.
        Właśnie za taką Polskę i Polaków się wstydzę.

• Gość: hans Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.net.uta.at 01.12.01, 17:50
          Gość portalu: bi napisał(a):

> Bravo! Z tonu Twojej odpowiedzi z zawartej w niej agresji widzę, że
          > jesteś "kochającym bliźniego, tolerancyjnym i nie uzywającym brzydkich słów"
          > katolikiem.
          > Właśnie za taką Polskę i Polaków się wstydzę.
          >

Wstydz sie dalej jak ci to pomoze w lepszym samopoczuciu. A takich "innych " jak
          ty NIE KOCHAM , NIE TOLERUJE i UZYWAM BRZYDKICH SLOW. Jak znajdziesz czas
          poczytaj sobie ewangelie a zobaczysz jak Jezus reagowal na wspolczesnych mu.
          Chyba ze masz obraz chrzescijanstwa wydumany w swojej glowie , cukierkowy i
          bajkowy, zyczeniowy. Zapoznaj sie najpierw z faktami czyli doktryna a potem
          ewentualnie pogadamy.
          Jeslis ochrzczona to najlepiej wystap z Kosciola oficjalnie - bedzie przynajmniej
          jasne , a tak to meka dla ciebie i Kosciola.
          lepiej mniej katolikow ale konkretnych i wiedzacych czego chca niz masowka nie
          majacych pojecia w co wierza i o co chodzi w religii.
          Zycze dalszego milego ogladania BB , tej pseudoreligii dla ubogich (umyslowo
          oczywiscie).

• Gość: Jakub Re: Radio Maryja precz z Polski!!!! IP: *.zanet.pl 01.12.01, 16:49
      To skandal, żeby gazety mogły tak mieszać w głowach ludzi. Radio Maryja zawsze
      będzie zagrożeniem dla demokracji w Polsce. To radio Maryja wylansowało partię
      Liga Polskich Rodzin, której lider ma powiązania z neonazistami. Takie "twory"
      były, są i mam nadzieję wkrótce nie będą zagrożeniem dla wolności obywateli.
      Rząd musi przerwać takie zachowaniania, jakie prezentuje chociażby Pan Rydzyk.
    • Gość: Pirx40 TALIBOWIE IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 02.12.01, 12:42
      KLER = TALIBAN !!!!!!!
      Na szczęście dla nas CZARNI (póki co) nie mają warunków do bezwarunkowego
      dyktatu, ale jeżeli im popuścimy to bez pacieża i pokuty nie pozwolą nam
      się, za przeproszeniem, wysrać.
      • Gość: dżastina Re: TALIBOWIE IP: *.acn.waw.pl 02.12.01, 13:02
        Dałeś z grubej Pirx, ale popieram.
        O KLERZE wolę nie pisać, komp by padły; za bardzo się denerwuję.
        Słowem: cięta na WRONY jestem, choć wierzę i znam wyjątki.

pozdravki
      • Gość: jaro Re: TALIBOWIE IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 03.12.01, 13:08
        oj priks widze, ze jestes zdrowo pierdolnięty...
        nie lubie takich zafiksowanych bezmózgów jak ty
        po huj czytasz "nie"?
    • Gość: Berta Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: 212.69.75.* 02.12.01, 13:08
      Odnoszę wrażenie, że artykuł został napisany przez człowieka, który tego
      programu nie oglada. Nie wiem na czym autor oparł swoją opinię na temat tego
      programu. Ci młodzi ludzie starają się pokazać to, co w nich najlepsze.
      Wzajemnie sobie pomagają, szanują się, przyjaźnią czasem kłócą i psocą. Nie
      robia niczego czego by nie robił każdy inny przeciętny człowiek. Agnieszka
      odważnie deklaruje swoją wiarę i nie obawia się żadnych opinii. Może nie
      wszystkie zachowania tych osób są szczere, ale uczestnicy programu starą się
      pokazać od jak najlepszej strony i zdobyć sympatię widzów dobrymi cechami, a
      nie złymi. Mozna na ten program popatrzeć jak na ciekawe zjawisko lub
      doświadczenie socjologiczno - psychologiczne, gdzie ludzie z własnej woli
      zgoadzaja się w nim brać w nim udział.
      • Gość: KLAUDIA Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.telia.com 02.12.01, 18:48
        BERTA,,TEN PROGRAM JEST BEZNADZIEJNY,LUDZIE KTORZY SA TAM SA CHORZY,NA
        GLOWE NORMALNY CZLOWIEK NAPEWNO BY NIE WYSTAPIL W TAKIM BEZNADZIEJNYM
        PROGRAMIE.

• Gość: hans Re: Radio Maryja a Wielki Brat IP: *.utaonline.at 02.12.01, 20:19
          Gość portalu: KLAUDIA napisał(a):

> BERTA,,TEN PROGRAM JEST BEZNADZIEJNY,LUDZIE KTORZY SA TAM SA CHORZY,NA
          > GLOWE NORMALNY CZLOWIEK NAPEWNO BY NIE WYSTAPIL W TAKIM BEZNADZIEJNYM
          >
          > PROGRAMIE.

ot i madrego milo posluchac....
          >

• Gość: Pirx40 Re:Dżastina IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 02.12.01, 18:39
      Ciekawe, że właśnie na forum BB spotkałem całkiem pokaźne grono sympatycznych
      i inteligentnych osób o zbliżonych poglądach w wielu kwestiach.
      To budujące, ponieważ w innym przypadku po przeczytaniu np. przedmiotowego
      artykułu czułbym się jak zmutanciały, czarci pomiot, cuchnący siarką
      i zasługujący co najwyżej na stos oczyszczający.
      A w ogóle to zajrzyj jutro na wątek z udziałem Nali,Iny , Meve, Moni i Geralta
      - to b. fajna paczka i warto z nimi pogadać.
      • Gość: dżastina Re: do Pirx40 IP: *.acn.waw.pl 02.12.01, 20:31
        Pirx40, Wasz wątek jest już chyba legendarny na tym forum :))))))
        Czasem czytuję to co piszecie, ale mam zawsze dziwne uczucie, że przeglądam
        cudzą korespondencję ;))) nie dla czu "niewtajemniczonych". Autentycznie !
        Jednak teraz po Twoim poście mogę czuć się niejako zaproszona do rozmowy z
        Wami, więc chętnie pogadam.

pozdravki
    • Gość: Pirx40 Re: Do wszystkich o Jaro. IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 03.12.01, 13:44
      To, że Jaro jest klerykałem to jego sprawa, ale to, że jak każdy talibowiec,
      czytaj, rodzimy krzyżak, nie potrafi nic ponad bluzganie pod adresem tych,
      którzy mają zdanie inne niż obowiązujące w kościele to już chamstwo
      i nietolerancja.
      Być może jest dzieckiem z ciężkiego porodu i na skutek niedotlenienia
      szwankuje jego mózg. To niestety się zdarza i dlatego wybaczam mu i współczuję.
      Ponad to ( zwracam się do Jaro) nie trzeba czytać "nie", aby mieć krytyczny
      stosunek do kleru.
      • Gość: jaro Re: Do wszystkich o Jaro. IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 03.12.01, 14:09
        ustosunkuje się tylko do ostatniego zdania bo reszta, jak rozumiem, nie była do
        mnie...(boisz sie do mnie zwracac bezposrednio?)
        tak więc drogi kolego cóż to trzeba czytać oprócz "nie" aby mieć negatywny
        stosunek do kleru. a może trzeba coś oglądać, obserwować, chodzić do kościoła?

• Gość: fotograf Re: Do wszystkich nie o Jaro. IP: *.netia.pl 03.12.01, 14:22
        Gość portalu: Pirx40 napisał(a):

ale to, że jak każdy talibowiec,
        > czytaj, rodzimy krzyżak, nie potrafi nic ponad bluzganie pod adresem tych,
        > którzy mają zdanie inne niż obowiązujące w kościele to już chamstwo
        > i nietolerancja.

Tak sie składa że raczej odniosłem odwrotne wrażenie.
        Prześledziłem wszystkie wypowiedzi w tym wątku - na ogół nazwijmy to polemiczne w
        stosunku do artykułu.
        Jednak nie znalazłem zbyt wiele postów które w jakikolwiek sposób polemizowały z
        autorem artykułu - raczej ograniczały sie do ataku na kościół i autora artykułu.

Kilka przykładów takiej "polemiki" poniżej

Liczę że zechcesz skomentować sposób narodzin autorów ponizszych słów.

<<
        Klechistanu,

DEREŃ chyba pomylił się pisząc swoje nazwisko

niestety Radiem Maryja i Naszym Dziennikiem.

SZTANEM A NIE BB

sredniowiecze i swieta inkwizycje...

zacofanie, glupota i niezrozumienie tematu

Do Kosciola trafiaja
        ludzie, ktorzy trudnia sie nieczystymi interesami, ktorzy maja (SIC!!!)
        kochanki,

brothera?

<<

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka