Dodaj do ulubionych

Wielka Gra - 29 maja

22.03.05, 14:07
Prawdopodobne tematy:
1. Napoleon Bonaparte i jego czasy
2. Rafael Santi - życie i twórczość
3. Shubert - życie i muzyka
4. Stanisław Ignacy Witkiewicz - życie i tworczość pisarska

oczywiście to jest nieoficjalnie:-))
Obserwuj wątek
    • sylworka Re: Wielka Gra - 29 maja 22.03.05, 20:14
      A gdzie Elżunia? Ktoś wcześniej pisał, że wsród tematów jest Elżbieta Wielka?
      Czy to oznacza, że nie będzie tego tematu, czy tylko na najbliższych-majowych
      eliminacjach, jezeli ktoś może to wyjasnić będę wdzięczna, i przy okazji jeszcze
      pytania gdzie i jak należy zgłosić chęć udziału w Wielkiej Grze, czy jezeli nie
      byłoby Elzbiety to można się mimo wszystko z tego tematu zgłosić, kiedykolwiek
      by były
      dzięki za odpowiedzi
      • skubi99 Re: Wielka Gra - 29 maja 23.03.05, 10:14
        Elzbieta Wielka była i jest tylko propozycją. Należy więc cierpliwie czekać aż
        będzie jednym z tematow eliminacji, chociaż może też i tak się zdarzyć, że ten
        temat spadnie z listy propozycji.
        Co do samych eliminacji to odbywaja sie one w Warszawie w budynku Telewizji na
        Woronicza, początek o 11. Nie trzeba nigdzie sie wcześniej zgłaszać, tylko
        przyjechać w dniu eliminacji, a na miejscu juz wszysko samo sie wyjaśni. Jest
        zawsze duzo ludzi, którzy chetnie wszystko wyjaśnią.
        Pozdrawiam
      • sylworka Re: Wielka Gra - 29 maja 23.03.05, 13:21
        jestem bardzo wdzięczna za odpowiedż
        pozdrawiam
    • akondze Re: Wielka Gra - 29 maja 24.03.05, 12:04
      Cóż... tematy lekko ciężkie :)

Z tego co kojarzę, to z tych ostatnio wystawionych prozpozycji trafił się
      Napoleon oraz Rafael...
      • skubi99 Re: Wielka Gra - 29 maja 24.03.05, 14:10
        Dokładnie, zwłaszcza Witkacy. Pisałem, że będzie jakaś niespodzianka i
        sparwdziło się. Rafael jest ciekawy,tylko dużo prac. No i Napoleon, w sumie
        nieźle wybrali.
        • aogiel Re: Wielka Gra - 29 maja 12.04.05, 22:54
          Czy ktoś znalazł jakąś ciekawą biografię RAFAELA Santi i może dać namiary?
    • akondze Re: Wielka Gra - 29 maja 13.04.05, 10:55
      Hmmm... nie znam się za bardzo na malarstwie i nie czytałem, ale jest taka
      słynna wielotomowa pozycja Giorgio Vasariego 'Żywoty najsłynniejszych malarzy,
      rzeźbiarzy i architektów' czy jakoś tak... pewnie coś tam o nim powinno być,
      chociaż nogi bym sobie nie dał za to uciąć ;)
      • aogiel Re: Wielka Gra - 29 maja 13.04.05, 22:33
        Dzięki, sprawdzę to.
        Pozdrawiam
        • skubi99 Re: Wielka Gra - 29 maja 14.04.05, 15:21
          Jest jeszcze inna, ale niestety nie pamiętam autora.Jak bedę koło biblioteki w
          ktorej ja pozyczałem to dam znać. U Vasariego jest niewiele, ale oczywiście
          trzeba przeczytać. Jezeli ktoś jest zainteresowany to ściagnąłem z netu
          wszystkie dziela Rafaela. Mogę podać ew. linki do stron lub przeslać mailem.
          Wszystkie w języku ang i jest tego 15MB:-)))
          Pozdrawiam
          • info_manka Re: Wielka Gra - 29 maja 17.04.05, 22:57
            Vasari obowiązkowy, ale jest dużo historycznych przekłamań. Troche takiej
            pisarskiej fantazji. Będę wdzięczna za linki:)
            Pozdrawiam
            • skubi99 Re: Wielka Gra - 29 maja 19.04.05, 11:20
              mv.vatican.va/3_EN/pages/MV_Musei.html
              www.wga.hu/frames-e.html?/html/r/raphael/2firenze/1/index.html
              www.artchive.com/artchive/R/raphael.html?z
              www.abcgallery.com/R/raphael/raphael.html
              www.artrenewal.org/asp/database/art.asp?aid=124&page=1
              www.ocaiw.com/catalog/index.php?lang=en&catalog=pitt&author=867&page=1
              www.artcyclopedia.com/artists/raphael.html
              pozdrawiam i zyczę powodzenia. Mnie niestety nie będzie.
              • info_manka Re: Wielka Gra - 29 maja 01.05.05, 11:47
                Dziękuje, faktycznie, sporo tego :)
          • zbij Re: Wielka Gra - 29 maja 18.04.05, 08:07
            Jerzy Cepik - Rafael.
            To taka opowieśc bigraficzna. Własnie zabrałem się do niej. Może spróbuję z
            tego Rafaela.
            Vasari, oczywiście obowiązkowy - tom VIII. Na eliminacjaach z Michała Anioła za
            pewno było coś z Vasariego. Z Leonarda nie startowałem, ale chyba też coś było.
            • info_manka Re: Wielka Gra - 29 maja 18.04.05, 21:52
              Z Leonarda nie było nic z Vasariego, czego nie dałoby się znaleźć w innych
              książkach. Często w biografiach są podawane cytaty z niego (w Clarku można było
              znaleźć prawie całość... ). Za to jestem ciekawa z czego układali tego
              Leonarda...
    • przemra Re: Wielka Gra - 29 maja 26.04.05, 08:24
      9 kwietnia widzialem Wielka Gre w TVP2 i pani Ryster powiedziala ze kolejne
      eliminacje beda 29 maja a o tematach miala powiedziec 23 kwietnia. czy ktos
      widzial ten program? czy potwierdzaja sie te tematy?
      • pajhiwo1 Re: Wielka Gra - 29 maja 04.05.05, 19:43
        Czy ktoś potrafi sprecyzować jak często odbywają się eliminacje.Bo dopiero w
        sobote dowiedziałem się o eliminacjach i nie wiem czy jest sens się
        przygotowywać.Może jest coś takiego jak propozycje na kolejne eliminacje z
        których będzie wybierany konkretnt temat.W ogóle zna ktoś jakąś stronkę
        poświęconą temu teleturniejowi żeby można było się szybko dowiedzieć o
        eliminacjach bo nie zawsze mogę oglądać.Tak w ogóle to mam na myśli tematy
        historyczne.Dzięki z góry dla tych którzy dadzą konkretne odpowiedzi na moje
        pytania.pozdrawiam
        • homer1954 Re: Wielka Gra - 29 maja 05.05.05, 10:48
          Wystarczy przejrzeć posty na tej stronie aby wszystkiego się dowiedzieć.Sam po
          lutowych elominacjach wypisałem propozycje tematów historycznych.
        • info_manka Re: Wielka Gra - 29 maja 06.05.05, 10:21
          Eliminacje odbywają się średnio co trzy miesiące. Co do "sensu przygotowań" to
          zależy chyba od obszerności tematu i możliwości czasowych w ciągu tego okresu.
          Zawsze warto trochę się poduczyć, i zobaczyć na początek jak to jest (wnioskuje
          z wypowiedzi, że to pierwszy raz). Dla zachęty powiem, że poprzednio miałam 2
          tygodnie i nie poszło najgorzej :)
          Pozdrawiam serdecznie
          PS. Faktycznie tematy na eliminacje pojawiają się tu szybciej niż na stronce
          WG, więc warto tu zaglądać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka