Dodaj do ulubionych

Boża podszewka

03.06.05, 19:54
w niedziele pilot drugiej serii, bardzo jestem ciekaw co to bedzie, chociaz
obawiam sie (pomimo szacunku dla Kingi Preis), ze bez Agnieszki Krukowny to
nie bedzie to samo :///

mam nadzieje, ze tym razem nie bedzie wymuszonych przez opinie publiczna
przeprosin tv za wyemitowanie takiego obrazoburczego serialu ;)))

a swoja droga nie wiecie, czy 'Boza podszewka' kiedys wyszla na dvd? moglaby,
bo to chyba najlepszy polski serial ostatnich kilkunastu lat
Obserwuj wątek
    • gosiik Re: Boża podszewka 03.06.05, 21:26
      wiesz co? chyba nie wyszła... w "Polityce" już czytałam niezbyt pochlebną
      wypowiedź o grze Gruszki, ale grunt to się nie sugerować ;)
      pozdrawiam
      • nezzi Re: Boża podszewka 04.06.05, 00:29
        gosiik gratuluję Lidki :)
        • gosiik Re: Boża podszewka 04.06.05, 16:13
          nezzi - dziękuję bardzo :)))
    • orald Re: Boża podszewka 03.06.05, 21:26
      kubissimo napisał:
      > bo to chyba najlepszy polski serial ostatnich kilkunastu lat

Dla ciebie.
      Dla mnie cywińska i zanussi są z tej samej kliki, której nikt, bądź prawie nikt
      nie chce oglądać i nie ogląda.
      Serial jest po prostu durny i nudny jak katolickie homilie.
      • gosiik Re: Boża podszewka 03.06.05, 21:27
        a dla mnie Cywińska i Zanussi są z tej kliki, którą chcę oglądać
        ot, wolność wyboru
        pozdrawiam
      • kubissimo Re: Boża podszewka 03.06.05, 21:43
        a dla mnie Cywinska i Zanussi sa z zupelnie innych bajek
        ale rozumiem, ze nie do wszystkich trafia 'Boza podszewka'
        niektorzy wola 'Mode na sukces' :)
    • yane.yane Re: Boża podszewka 03.06.05, 22:01
      Tak powinni wziac Krukowne, jest naturalnie spatynowana :>
      Swoja droga to ciekawe, dlaczego nie pozwolili jej grac w kontynuacji, a moze to ona nie chciala.
      • kubissimo Re: Boża podszewka 03.06.05, 22:11
        swego czasu dziennikarze pytali obie panie, czemu Krukowna nie zagrala w
        drugiej czesci i tlumaczenia byly co najmniej metne :/
      • gocha221 Re: Boża podszewka 10.06.05, 11:01
        ja kiedys przegladałam wywiad z Krukówna i ona wspominała o grze w II BP!!
        Mowiła cos o mocnej charakteryzacji, bo postac, która gra jest pod koniec
        serialu b. stara.
        Myślalam, ze bedzie grała, a tego pierwszego odcinka nie widziałam:-(
    • lilith76 Re: Boża podszewka 03.06.05, 23:10
      czytałam książkę i ciekawa jestem niektórych wątków.
      • in10 Re: Boża podszewka 04.06.05, 11:37
        Cywińska kiedyś mowiła , że Krukówna zrezygnowała z tej roli ze względu na
        swoje plany matrymonialne ( chciała w tym czasie czuć się i być piękną kobietą)
        A rola Maryśki i psychicznie i fizycznie była nie na tym etapie jej życia.
    • kubissimo :( 05.06.05, 23:20
      duze rozczarowanie
      widac, ze budzet byl malenki i calosc wygladala jak teatr telewizji, z
      wyjatkiem sceny najazdu sowietow, ktory dla odmiany wygladal jak rekonstrukcja
      zdarzen z programu 997 :/

najbardziej zaluje zmiany tasmy, bo wydaje mi sie, ze pierwsza czesc krecili na
      tasmie tradycyjnej. do tego byla przepiekna kompozycja kadrow. teraz bylo
      bardzo nijako :/

na szczescie zamiana Krukowny na Preis nie bolala. gorzej, ze ona w tym akurat
      odcinku nie bardzo miala co grac :/

mnie osobiscie bardzo rozbawily absurdy rolnicze. w Juryszkach jednoczesnie
      odbywaly sie sianokosy (takie zalegle, bo ewidentnie zwozono zeszloroczne
      siano), w ogrodzie zbierano dojrzala, jesienna marchew i wiosenne buraczki, a
      do tego Maryska i Wandzia namietnie rwaly trawe, ktora w niektorych momentach
      zamieniala sie w szczypior. czary ;)

ok, na koniec wybrzydzania powiem, ze mimo wszystko kazdy serial, w ktorym
      pokazuja Kasie Herman jest godny ogladania, bo to przepiekna kobieta jest. a
      ciuchy z lat 40-tych tylko podkreslaja jej niedzisiejsza urode. miodzio :)
      • lunatica Re: :( 06.06.05, 00:13
        Nie mam co dodać... zgadzam się w całej rozciągłości :-)
        A przeskok z KH w "Egzaminie" na KH w "Podszewce" fajna sprawa... bardzo ją lubię.
        Więcej grzechów nie wyciągnę... ale mogli się postarać. Natomaist zmana taśmy
        kole, oj kole w oczy... "Szpital na peryferiach" się z tego zrobił :-/
        • yane.yane Re: :( 06.06.05, 15:17
          Czyli nic nie stracilam. Zreszta jak dobrze zrozumialam to 3 odcinek nowej serii.
          W jakim "Egzaminie", bo nie wiem o co chodzi?

No coz takie czasy, ze beta kosztuje mniej, ze szkoda dla widzow :(
      • marecki997 Re: :( 06.06.05, 15:24
        kubissimo napisał:

> duze rozczarowanie
        > widac, ze budzet byl malenki i calosc wygladala jak teatr telewizji, z
        > wyjatkiem sceny najazdu sowietow, ktory dla odmiany wygladal jak rekonstrukcja
        > zdarzen z programu 997 :/

Co się czepiaz mojego ulubionego programu? Chociaż mnie przypominało
        rekonstrukcje z programów Wołoszańskiego, a te programy też lubię.

> najbardziej zaluje zmiany tasmy, bo wydaje mi sie, ze pierwsza czesc krecili na
        >
        > tasmie tradycyjnej. do tego byla przepiekna kompozycja kadrow. teraz bylo
        > bardzo nijako :/

Też to zauważyłem - VHS-em mogli nakręcić - wyszłoby jescze taniej, ale trochę
        bardziej niszowo, w stylu Dogmy.
        • maria1111 tej 'misji' sie nie da ogladac... 06.06.05, 17:55
          Pewnie w zamierzeniu mial byc 'klimat poezji' a wyszedl nudny, przydlugi,
          niespojny gniot, jakich malo. Ten film jest tak zly ze na 100% dostanie kilka
          nagrod na Polskich festiwalach filmowych. Az trudno uwierzyc ze mozna takie
          'dzielo' stworzyc majac i dobrych aktorow i dobry material na scenariusz...
          Ciekawe jaka mialby tez film ogladalnosc gdyby wyswietlano go w kinach.. No ale
          w TVP zrobi z niego 'misje'... Pani rezyser bedzie mogla z czystym sumieniem
          opowiadac jak to brzydzi sie komercja i ze 'zrobila ten film dla siebie' ....
          szkoda tylko ze za nasze pieniadze, budzet chyba jednak nie az tak skromny,
          skoro zatrudniono drogich aktorow. Zapewne takich dziel bedzie powstawac teraz
          jeszcze wiecej w ramach 'Instytutu Filmowego' o ktory pani rezyser jak mniemam
          rowniez walczyla..
          • janee Re: tej 'misji' sie nie da ogladac... 06.06.05, 18:18
            A mnie się Iza Dąbrowska bardzo podobała
      • nat.ka Re: :( 10.06.05, 01:23
        kubissimo, co racja to racja:(
        zmiana taśmy strasznie kole w oczy, niestety, wbrew zapowiedziom, nie ma już takiej atmosfery...a wręcz odwrotnie, zaczynają się nudy.
        Herman (zgadzam się-jest przepiękna!) i Śleszyńska świetne. Ferency i Preis też, a reszta...co najwyżej poprawna:(
        rozczarowałam się.
      • fredt Re: :( 10.06.05, 19:16
        no i dlatego ten serial ceniłem; przypominał teatr
    • up30 Re: Boża podszewka 06.06.05, 18:23
      Ech. To samo ale nie to samo. Bo cos jakby druga seria, prawda? Logiczne:)
      • kubissimo Re: Boża podszewka 06.06.05, 18:51
        znam wiele seriali, gdzie druga seria bije na glowe pierwsza, chociaz musze
        przyznac, ze zaden z nich nie jest polski. niestety :/
        • marecki997 Re: Boża podszewka 06.06.05, 19:57
          Ciekawe że drugą serię "Sukcesu" - bez p. Marka Kondrata i p. Magdy Wójcik - też
          nakręcili na podrzędnej taśmie i też jakoś dziwnie to wyglądało.
          • mason_verger Re: Boża podszewka 06.06.05, 21:46
            Ta zmiana taśmy z filmowej na wideo to ostatnio jakaś serialowa plaga. Kiedyś
            był "Sukces", "Tygrysy Europy" teraz "Boża Podszewka". Jeszcze nie daj Boże
            taki zabieg w "Glinie" powtórzą to trzeba będzie chyba wyrzucić TV przez okno.
            Rozumiem oszczędności, ale żeby tak jechac po jakości? Przecież na pierwszy
            rzut oka to jak telenowela wygląda...
    • frygija Re: Boża podszewka 10.06.05, 03:29
      szkoda, ze zmienili tasme - wydawaloby sie, ze serial tak oczekiwany, ktory
      wzbudzal emocje ale i przyciagal widownie, z dobrymi aktorami nie bedzie mial
      problemu ze znalezieniem pieniedzy na produkcje.

czy w polsce naprawde juz wszystko musza robic na tej kiepskiej tasmie (beta,
      tak?) przeciez nawet najlepszy film czy serial traci na tym, ze zrobiony jest
      najmniejszym kosztem :(

a jak tam z rezyseria - raczej w strone filmu czy telenoweli? (pytam, bo nie
      ogladalm odcinka - czekam zeby sobie jesienia wszystko po kolei ogladnac :))

a co do krukowny (bo widzialam, ze pare osob mialo pytania) to nie wiem czy
      pamietacie, ale po pierwszej serii rozpowszechniona byla historia, ze aktorka
      miala powazne problemy, wpadla w depresje i mialo to zwiazek z ta rola... nie
      dziwie sie, ze w takiej sytuacji krukowna nie chciala juz tej roli
      • baas1 Re: Boża podszewka 10.06.05, 22:06
        No własnie - Krukówna była naprawdę szalona, a Kinga Preis - mimo że świetną
        aktorką jest- tylko poprawnie zagrała chorą psychicznie kobietę (na ile można
        się zorientować po kilku fragmentach z jej udziałem). Szkoda mi tamtej serii,
        film był "mięsisty", teraz jest cieniutko, no i ta taśma... Nie wiem, po co
        pokazywano zwiastun -nie ma się czym chwalić.
        • yxmena Re: Boża podszewka 11.06.05, 15:58
          Czekałam na drugą część "Bożej Podszewki" z niecierpliwością,obejrzałam pilot
          serialu i niech sobie mówią wszyscy co chcą - mnie się podoba Kinga w roli
          Maryśki,może nie jest aż tak wyrazista jak Krukówna,ale jest dobra.To naprawdę
          jeden z niewielu dobrych seriali polskich,które chce się oglądać.Czy ktoś wie
          od kiedy będzie emisja całości?????
          • kubissimo Re: Boża podszewka 11.06.05, 17:01
            we wrzesniu
            • amorficzna Re: Boża podszewka 18.06.05, 17:41
              ja łudze sie tym ze to byl najgorszy odcinek z calej serii dlatego z
              niecierpliwoscia czekam na premiere.
              mnie sie szczegolnie sugestywna wydala gra tej pani co wcinala szczypiorek
              (bratowej marysi)
    • borysso Re: Boża podszewka 14.06.05, 13:54
      "miłość jest głupia i ślepa..."
    • deczko Re: Boża podszewka 18.06.05, 19:49
      Na poczatku (a wlaczylam przypadkowo) bardzo sie ucieszylam, ale zmiana tasmy
      od razu rzucila sie w oczy. Zaczelam czekac na Krukowna, az tu nagle wylania
      sie gruba Kinga Preis, ktora gra dosyc plytko.
      Swietnie zagrala aktorka grajaca Wandzie, Gruszka, taka jakas przesadzona,
      reszta bardzo ok.
      W sumie to sie wciagnelam, ale nie moge odzalowac Krukowny. Ona jest wybitna
      aktorka i szkoda, ze jej zabraklo w tym serialu. :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka