aga302 31.08.05, 19:25 Fakty - TVN. Od początku - 20 min informacji o Solidarności. W 21 minucie 90 sekund o tragedii w Iraku - zginęło 1000 osób !!! No commment Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forumowicz_pospolity Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 31.08.05, 19:40 aga302 napisała: > Fakty - TVN. Od początku - 20 min informacji o Solidarności. W 21 minucie 90 > sekund o tragedii w Iraku - zginęło 1000 osób !!! > No commment zaczyna się od tego co dla nas ważne jako Polaków to nie CNN International tylko wiadomości idące na kraj Odpowiedz Link Zgłoś
aga302 Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 31.08.05, 20:10 Mów za siebie co jest ważne dla Polaków. Dla mnie śmierć jest zawsze śmiercią i tragedią. A przypomnij sobie lipiec i zamachy w Londynie. To był news nr. 1. I zapewniam cię, że gdyby w Paryżu, Londynie czy NY zginęło w zamachu kilkanaście osób - to byłaby wiadomość dnia ! Niestety nie liczy się że ktoś zginął; liczy się "kto" i "gdzie". Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 31.08.05, 20:53 aga302 napisała: > Mów za siebie co jest ważne dla Polaków. niepotrzebnie się unosisz, jasne ze mówię za siebie, ale staram się być obiektywny w tym wypadku był to dobry wybór redaktora: Solidarność - numer 1, Irak - numer 2, czy jakby było odwrotnie to ktos by tym ludziom zycie przywrócił? ludzie giną w Iraku i będą ginąć, niestety Dla mnie śmierć jest zawsze śmiercią i > > tragedią. A przypomnij sobie lipiec i zamachy w Londynie. To był news nr. 1. I > zapewniam cię, że gdyby w Paryżu, Londynie czy NY zginęło w zamachu kilkanaście > > osób - to byłaby wiadomość dnia ! > Niestety nie liczy się że ktoś zginął; liczy się "kto" i "gdzie". to jest oczywiste, mówimy tu o dzienniku telewizyjnym, ograniczonym czasowo, gdzie nie możemy wrzucić wszystkiego co byśmy chcieli, więc wrzucamy rzeczy najważniejsze i głowna zasada jest taka że im blizej nas się coś dzieje tym wyżej jest taka info w hierarchii ważności Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 31.08.05, 21:26 > mówimy tu o dzienniku telewizyjnym, ograniczonym > czasowo, gdzie nie możemy wrzucić wszystkiego co byśmy chcieli Ale ten ograniczony czasowo dziennik trwał dzisiaj 20 minut dłużej z powodu rocznicy S. Można było to inaczej zaplanować, naprawdę.. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 31.08.05, 21:29 the_dzidka napisała: > > mówimy tu o dzienniku telewizyjnym, ograniczonym > > czasowo, gdzie nie możemy wrzucić wszystkiego co byśmy chcieli > > Ale ten ograniczony czasowo dziennik trwał dzisiaj 20 minut dłużej z powodu > rocznicy S. Można było to inaczej zaplanować, naprawdę.. > jak np.? Odpowiedz Link Zgłoś
aga302 Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 01.09.05, 07:35 Jasne że się unoszę, bo mam nieco inną wrażliwość niż Ty... Piszesz: > czy jakby było odwrotnie to ktos by tym ludziom zycie > przywrócił? ludzie giną w Iraku i będą ginąć, niestety Oczywiście ja wiem i Ty wiesz, że jest to cyniczne i to doskonale rozumiem - dzikie prawa rynku i komercji. Ale ja sprzeciwiam się hipokryzji i innego traktowania naprawdę TYCH SAMYCH wydarzeń ! Zastanów się chwilę - czy dokładnie to Twoje zdanie, które zacytowałam wyżej napisałbyś bez wahania np. po innych tragediach i zamachach, które mieliśmy zmieniając jedynie słowo "Irak" na "Londyn" czy "NY". Idąc Twoim tokiem rozumowania mogę stwierdzić - po co podawać jako extra newsy informacje o zamachach terrorystycznych, katastrofach lotniczych i ofiarach - przecież (cytuję Ciebie) tym ludzim życia się nie przywróci...a bliżej nas tyle ważnych wydarzeń...np. żniwa w pełni.... Hipokryzja i brak wrażliwości redaktorów TVN nie polega na tym, że Solidarność postawili jako ważniejszą od śmierci 1000 ludzi ale na tym, że (jakby to cynicznie nie zabrzmiało) śmierć 100 osób w Europie jest dla nich większym hitem niż śmierć 1000 osób gdzieś daleko w mało ważnym kraju... Jak można by to było podac w Faktach ? Prosto. Najpierw niezwykle krótkie 1-2 zdania o tragedii.. Potem OK - Solidarność. I potem znów szerzej o wydarzeniach w Iraku... Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 01.09.05, 19:53 aga302 napisała: > Jasne że się unoszę, bo mam nieco inną wrażliwość niż Ty... > Piszesz: > > > czy jakby było odwrotnie to ktos by tym ludziom zycie > > przywrócił? ludzie giną w Iraku i będą ginąć, niestety > > Oczywiście ja wiem i Ty wiesz, że jest to cyniczne i to doskonale rozumiem - > dzikie prawa rynku i komercji. Ale ja sprzeciwiam się hipokryzji i innego > traktowania naprawdę TYCH SAMYCH wydarzeń ! > Zastanów się chwilę - czy dokładnie to Twoje zdanie, które zacytowałam wyżej > napisałbyś bez wahania np. po innych tragediach i zamachach, które mieliśmy > zmieniając jedynie słowo "Irak" na "Londyn" czy "NY". Idąc Twoim tokiem > rozumowania mogę stwierdzić - po co podawać jako extra newsy informacje o > zamachach terrorystycznych, katastrofach lotniczych i ofiarach - przecież > (cytuję Ciebie) tym ludzim życia się nie przywróci...a bliżej nas tyle ważnych > wydarzeń...np. żniwa w pełni.... primo, nie żniwa tylko rocznica Solidarności, za którą też gineli ludzie secundo,kto mówi o nie podawaniu, przeciez ta informacja była w dzienniku > > Hipokryzja i brak wrażliwości redaktorów TVN nie polega na tym, że Solidarność > > postawili jako ważniejszą od śmierci 1000 ludzi ale na tym, że (jakby to > cynicznie nie zabrzmiało) śmierć 100 osób w Europie jest dla nich większym > hitem niż śmierć 1000 osób gdzieś daleko w mało ważnym kraju... > fajnie że taką masz pewność w odgadywaniu konstrukcji psychicznej redaktorów Faktów, jakbyś pracowała w dzienniku np. jako wydawca tez byś musiała się zrobić trochę bardziej gruboskórna, w przeciwnym razie, przy takiej dawce okropieństw jakiej poddawawani są dziennnikarze selekcjonujący info do dzienników, kwalifikowałabyś się do odwiezienia do Tworków po 2 tygodniach pracy ale z fotela łatwo jest być święcie oburzonym i zarzucać komuś brak wrażliwości > Jak można by to było podac w Faktach ? Prosto. Najpierw niezwykle krótkie 1-2 > zdania o tragedii.. Potem OK - Solidarność. I potem znów szerzej o wydarzeniach > > w Iraku... > a jak było?, przecież w Faktach(i nie tylko) najpierw są zajawki ważniejszych materiałów a potem lecą szczegóły Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 01.09.05, 20:25 > a jak było?, przecież w Faktach(i nie tylko) najpierw są zajawki ważniejszych > materiałów a potem lecą szczegóły tym razem nie bylo od razu polaczyli sie z Gdanskiem Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 01.09.05, 20:39 kubissimo napisał: > > a jak było?, przecież w Faktach(i nie tylko) najpierw są zajawki ważniejs > zych > > materiałów a potem lecą szczegóły > > tym razem nie bylo > od razu polaczyli sie z Gdanskiem acha, OK, ale to nie zmienia faktu że info o tej tragedii było w dzienniku, przecież jak ktoś siada o 19.00 do odbiornika to ogląda w całości i jak ma chęć dowiedzieć się o tej tragedii na moście to się dowie Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 01.09.05, 00:05 tylko w Wydarzeniach to byla pierwsza wiadomosc Wiadomosci i Fakty postawily na Gdansk wedlug mnie nie do konca slusznie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
majster11 Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 01.09.05, 09:36 no wlasnie. solidarnosc czy irak? wg mnie irak, solidarnosc nie ucieknie, a tam w tragedi zgineło 1000 ludzi. jak ktos sluszeni zauwazył, gdyby w londynie, paryzu, madrycie,......zginleo kilkunastu-kilkudziesiecu ludzi bylaby to z pewnoscia wiadomosc dnia. i znow smutni dziennikarze mowiliby,ze dzis wszyscy jestesmy londynczykami, itp, itd. a tu nagle ginie w tragedi - ktorej przyczyna byl poniekad terrorym - 1000 osob i nic,sucha informacja. jakos wcziraj nikt nas nie namawial zebysmy sie poczuli irakijczykami obluda mediów jest niewyobrazalnie wielka!!!!!!!!!!!!! zeby nie bylo - kazda smierc jest straszan, i ta w londynie i ta w iraku Odpowiedz Link Zgłoś
bodymen Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 01.09.05, 09:58 Warto dodać także, że oprócz tragedii w Iraku, w Faktach na margines zeszła korespondencja (zresztą odwalona, aby tylko coś było) ze Stanów dotycząca Nowego Orleanu - pamiętajmy, że to miasto zostało kompletnie zniszczone przez żywioł. Nie dziwi mnie jednak ustawienie kolejności newsów w TVN i TVP 1, nie zaskoczyło mnie to, że Wydarzenia dały to na pierszy ogień. Polsatowski dziennik jest telewizyjnym tabloitem, oni muszą mieć aferę albo śmierć czy inną katastrofę na "przedzie", bo POlsat swych potencjalnych odbiorców zna i wie czym ich "karmić". Natomiast Wiadomości wysilają się, aby być programem poważnym i opiniotwórczym, jak na publiczną TiVi przystało i wybrało sentymenty związane z rocznicą wydarzenia historycznego. A Fakty są najbardziej politycznym, wbrew pozorom nie szukającym taniej sensacji programem informacyjnym. Czasem trochę przesadzają z tą koncentracją na jednym temacie... Proszę zwrócić uwagę, że mimo wszystko w Iraku nie było ataku terrostycznego. A poza tym 25 rocznica Solidarności jest tylko raz a śmierci i katastrof się jeszcze w swoim życiu na oglądamy w telewizorach. Odpowiedz Link Zgłoś
portugalia4 Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 01.09.05, 11:21 Dla mnie to jest chore, bo tak naprawde wiedze o obecnych wydarzeniach na swiecie widzom kreuje kilku dupkow ktorzy w zaleznosci od wlasnego widzi-misie dobieraja materialy do newsow. Owszem o Iraku czesto donosza, nawet jak zgina 3 osoby w wybuchu jakiejs bomby ale to tylko w dni kiedy nie ma innych tematow, takie newsy sluza jako zapchaj dziure, bo przeciez w danym dniu na swiecie pelno jest bomb, zamachow z wieksza iloscia ofiar, ale Irak dla nich jest priorytetowy. Niestety przywilej ten konczy sie w momencie kiedy wreszcie nadaza im sie okazja pokazac nowe, niecodzienne wydarzenie. Wowczas nawet 1000 ofiar nie czyni z newsa zbyt godnego uwagi. Zgadzam sie z opinia innych ze powinni na poczatku chociaz zasygnalizowac o tym wydarzeniu a potem mowic przewlekle o rocznicy Solidarnosci. Najgorsze jest to ze my nawet nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo jestesmy przez dziennikarzy manipulowani. Bowiem w roznych zakatkach swiata zdazaja sie porownywalne tragedie do wczorajszej irackiej a nasze media w ogole ich nie zauwazaja bo maja miejsce w malo znanym rejonie ziemi. A moze wlasnie poprzez ujednolicenie polityki informacyjnej ogladajacy wiadomosci mogliby poszerzyc swoja wiedze o obecnym swiecie, bo mam wrazenie ze nasz swiat ogranicza sie tylko do Europy, Iraku, Ameryki. W Sudanie (Darfur) od miesiecy setki ludzi umieraja z powodu konfliktu i glodu), niekiedy wydarzenia z tego rejonu sa numerem jeden w innych zagranicznych stacjach, w Nigrze od miesiecy panuje glod zabijajac setki ofiar (nsze media wspomnialy ktoregos dnia o tym a potem juz temat olaly), w Sierra Leone swego czasu ginelo dziennie kilkaset osob, ale po co informowac o tym ludzi skoro to Sierra Leone. To samo dzieje sie w napedzaniu tematow. Jak kogos pogryzie pies to przez dwa tygodnie dziwnym trafem w mediach co drugi dzien psy gryza ludzi, dziwne ze nie dzieje sie to o innych porach, wowczas ma sie sensacje ze Polska ma plage pogryzien, a wczxesniej tego nie bylo. Spada samolot to w okresie ogorkowym w ciagu 2 tygodni rejestruje sie wszystkie najmniejsze nawet katastrofy awionetek zeby tylko dac wyraz temu ze mamy niespotykana serie katastrof lotniczych jakiej dawno nie bylo. A niewazne ze o jednym samolocie mowi sie przez trzy dni (bo byl europejski ale wszyscy przezyli) a o drugim gdzie zginelo ponad 100 ludzi mowi sie tylko tyle zeby postraszyc widzow dowodem na fatum w lotnictwie. Ale przeciez ten drugi byl z Wenezueli wiec byl malo wazny. Zeby bylo jasne, nie mam nic przeciw poswieceniu tylu minut rocznicy Solidarnosci, w koncu to temat dla Polski, ale skoro sa to programy informacyjne to ja oczekuje ze nie beda wybiorczo traktowaly tematow z innych rejonow swiata. I nieprawda ze maja ograniczony czas, bo w ciagu 5 minut mozna w skrocie poinformowac o najwazniejszych wydarzeniach na swiecie chocby je tylko sygnalizujac (ale sygnalizujac konsekwentrnie a nie tylko w czwartek bo akurat nic innego nie bylo do wrzucenia na tasme). Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Solidarnośc czy tragedia w Iraku 01.09.05, 15:11 bzdury opowiadasz nagla smierc tysiaca osob, niezaleznie od przyczyny, jest wazna informacja rozumiem, ze gdyby chodzilo o tak terrorystyczny, porwany samolot, glosne BAM BAM, to nie mialbys obiekcji, ale to, ze 1000 osob (glownie kobiet i dzieci) zostaje stratowanych przez spanikowanytlum, to jest wiadomosc nieistotna :/ smieszne, ze mowisz o rocznicy Solidarnosci, skoro nie rozumiesz jej idealow :/ ps Fakty nie szukaja taniej sensacji? LOL Odpowiedz Link Zgłoś