Dodaj do ulubionych

Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 22:25
W latach 1996 - 1999 POLSAT nadał prawie 800 (!) odcinków tego serialu i to
przeszło zupełnie bez echa... Nic dziwnego puszczano to o 10 rano.
Najpopularniejsza opera mydlana w USA u nas zeszła z ekranów jak jakiś
straszny gnot. A przecież było na co popatrzeć! Niektóre wątki były rodem z
kosmosu. Nie to, co nudny KLAN. Zachwycił mnie prawnik, który wykuł w ścianie
tunel prowadzący do mieszkania sąsiadki. Sąsiadka była jego byłą sekretarką,
którą chciał zgwałcić! To były historie!

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: rea JA PAMIĘTAM IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.09.02, 13:28
      A wiecie, że to jest serial skokligacony wątkowo z Modą na sukces - oni się tam
      wymieniają bohaterami co jakiś czas!
      No i jeszcze grają Murzyni!
      • Gość: kacha Re: JA PAMIĘTAM IP: 195.117.149.* 19.09.02, 16:21
        ja ogladalam go namietnie bo od lat pracuje od 13.00 i jak wstawalam o 9.00 to
        akurat byla pora zjesc sniadanko i na czyms oko zawiesic
      • Gość: Modest Mugsorski Re: JA PAMIĘTAM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 19:08
        Gość portalu: rea napisał(a):

> A wiecie, że to jest serial skokligacony wątkowo z Modą na sukces - oni się
        tam
        >
        > wymieniają bohaterami co jakiś czas!

No właśnie. W 1996 roku SHEILA CARTER szalała w ŻARZE (tam namieszała ostro w
        zżyciu Lauren Fenmore, o której wszyscy ciągle mówią w MODZIE), a teraz szaleje
        w MODZIE
    • Gość: Adrian Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.02, 15:35
      teraz ciąg dalszy można oglądać na szwedzkiej 4 w oryginale (Szwedzi nie mają
      lektora, tylko napisy) , też o takich dziwnych porach (10.50).
    • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 08:41
      Działo się tam wiele dziwnych rzeczy ale dłużyzny też były nieziemskie
    • Gość: Miguel Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 08:57
      :-))) Pamiętam tego prawnika! Nazywał się Michael i wprowadził dużo grozy do
      serialu.

Fakt, że bywały w tym serialu nieprzyzwoite wręcz dłużyzny, ale niech o jego
      popularności w Polsce świadczy ta oto anegdota:

Podczas projekcji filmu "Titanic" w pewnym momencie na ekranie pojawia
      się "żarowy" Victor. Szmer jaki przeszedł w tamtej chwili po całej sali kinowej
      jest wprost nie do opisania! :-)
      • Gość: Modest Mugsorski Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.02, 19:00
        Gość portalu: Miguel napisał(a):
        >
        > Podczas projekcji filmu "Titanic" w pewnym momencie na ekranie pojawia
        > się "żarowy" Victor. Szmer jaki przeszedł w tamtej chwili po całej sali
        kinowej
        >
        > jest wprost nie do opisania! :-)

Popularność w Polsce?!!!
        (Po emisji przez 3 lata o 10 rano)
        Z mojego otoczenia nikt nie kojarzy, co to za serial.
        Gdyby był taki popularny, to POLSAT nadal by go emitował. Ma 2 razy więcej
        odcinków niż MODA (obecnie coś ponad 7000)
        • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 18:57
          A nie wiesz ile dokładnie?
          Napisałeś, że Żar... ma ponad 7000 odcinków
          • Gość: Modest Mugsorski Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 21:39
            Dzisiaj został wyemitowany odcinek nr 7454
            • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 13:26
              Gość portalu: Modest Mugsorski napisał(a):

> Dzisiaj został wyemitowany odcinek nr 7454

Skąd wiesz?
              • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 21:21
                Wejdź na stronę www.cbs.com , później na podstronę: DAYTIME, wreszcie na stronę
                Th Young and the Restless. Tam będzie pytanie: Missed an episode? - kliknij.
                Potem wchodzisz na kolejna stronę i kolejne pytanie: Daily recap lub last week.
                Wtedy otrzymujesz streszcenia z numerami odcinków obecnie emitowanych w USA
                (można skorzystać z historii). Tak samo dzieje się z MODA NA SUKCES czyli z THe
                Bold and the Beautiful. Identyczna operacja...
    • Gość: Victor Newman Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 19:38
      The Young and The Restless rules!
    • Gość: amioco Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.02, 09:55
      O czym wy gadacvie o jakim żar młodoścvi co to jest
      • Gość: ojojojojojoj Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.02, 16:11
        Spadaj na bambus, Analfabeto! ŻAR MŁODOŚci to najpopularniejszy serial w
        USA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Jo Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.09.02, 19:04
          Gość portalu: ojojojojojoj napisał(a):

> Spadaj na bambus, Analfabeto! ŻAR MŁODOŚci to najpopularniejszy serial w
          > USA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ino że tłumaczenie tytułu, jak to u nas, beznadziejne.
          Jak się porówna oryginalne tytuły "Żaru" i "Mody na sukces", od razu to
          skoligacenie wyłazi.
          • Gość: Modest Mugsorski Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.02, 19:07
            >
            > Ino że tłumaczenie tytułu, jak to u nas, beznadziejne.
            > Jak się porówna oryginalne tytuły "Żaru" i "Mody na sukces", od razu to
            > skoligacenie wyłazi.

To prawda.
            MODA NA SUKCES = THE BOLD AND THE BEAUTIFUL
            ŻAR MŁODOŚCI = THE YOUNG AND THE RESTLESS
            • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 19:02

> MODA NA SUKCES = THE BOLD AND THE BEAUTIFUL
              > ŻAR MŁODOŚCI = THE YOUNG AND THE RESTLESS

W Niemczech (ZDF) Moda na sukces = Reich und schon, czyli bogaci i piękni.
              We Francji (A2) jest AMOUR, GLOIRE ET BEAUTE czyli Miłość, sława i piękno, a w
              Szwecji (TV4) jest GLAMOUR co pewnie też tłumaczeniem THE BOLD AND THE
              BEAUTIFUL nie jest...
              • Gość: RRrrrrrrrrrr Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 19:17
                Gość portalu: lolik napisał(a):

>
                > W Niemczech (ZDF) Moda na sukces = Reich und schon, czyli bogaci i piękni.
                > We Francji (A2) jest AMOUR, GLOIRE ET BEAUTE czyli Miłość, sława i piękno, a
                w
                > Szwecji (TV4) jest GLAMOUR co pewnie też tłumaczeniem THE BOLD AND THE
                > BEAUTIFUL nie jest...

A czy wiesz, jak MODA NA SUKCES nazywa się w Japonii?
    • Gość: ren2a Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 19:25
      Ja zapamiętałam to, że było tam ok. 50 głównych bohaterów. To było niesamowite.
      Czułam się, jakby ktoś sfilmował życie małego miasteczka... No ie cudowne
      dłużyzny... Było na co popatrzeć
    • Gość: magdah Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 19:08
      Mnie najbardziej podobała się Nina Webster, która odbiła przystojnego RYANA
      McNEILA przebrzydłej i przemądrzałej córce potężnego Wikotra Newmana - Wiktorii.
      Aktor, który grał Ryana, to najprzystojniejszy aktor Świata...
      • Gość: Linn Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.dialup.tiscali.it 26.09.02, 09:09
        "Zar Mlodosci", po wlosku "Febbre d'amore" - "Goraczka milosci" leci na Rete4 o
        10.30. "Moda na sukces" nazywa sie "Beatiful" / Canale 5 /.
        • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 19:20
          Les feux de l'amour w TF1 to też "Gorączka miłości"( Codziennie 13.35)
    • Gość: ren2a Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 19:36
      W dzisiejszym odcinku Sheila opowiadała o Lauren, którą poznała właśnie w ŻARZE
      MŁODOŚCI
    • alga28 Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? 26.09.02, 22:12
      Jasna cholera! Pamiętam że to oglądałam ale nie pamiętam fabuły...
      Przypomnijcie mi jakiś charakterystyczny wątek - proszę. Cokolwiek co pozwoli
      mi zidentyfikować serial!!!!
      • Gość: Modest Mugsorski Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 19:59
        alga28 napisała:

> Jasna cholera! Pamiętam że to oglądałam ale nie pamiętam fabuły...
        > Przypomnijcie mi jakiś charakterystyczny wątek - proszę. Cokolwiek co pozwoli
        > mi zidentyfikować serial!!!!

Przez 600 odcinków toczyła się sprawa między prawnikiem - Michaelem , który
        został został oskarżony przez swoją sekretarkę o molestowanie seksualne. Panna
        nazywała się Christine Blair i wtedy była żoną piosenkarza rockowego -
        Danny'ego Ramalottiego... Michael sfiksował i strasznie się na niej mśćił.
        Jednym z jego pomysłów było wydrążenie tunelu z jego mieszkania do mieszkania
        Christine (przez pewien czas byli sąsiadami)A tak w ogóle, to w serialu było
        kupę osób i kupę wątków...
      • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 20:02
        Najbardziej charakterystyczne było to, jak 16-letnia córkka Victora Newmana,
        najpotężniejszego faceta w mieście, wyszła za faceta, który pracował w
        magazynie-sortowni... Pół miasta nie mogło się z tym pogodzić
      • Gość: ren2a Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 19:44
        alga28 napisała:

> Jasna cholera! Pamiętam że to oglądałam ale nie pamiętam fabuły...
        > Przypomnijcie mi jakiś charakterystyczny wątek - proszę. Cokolwiek co pozwoli
        > mi zidentyfikować serial!!!!

Co tam Victoria i Michael! Najważniejsza była SHEILA CARTE, która znamy z
        dzisiejszej MODY NA SUKCES. Przez pierwsze 200 odcinków ŻARU robiła mnóstwo
        świństw, z których teraz ma się spowiadać Warwickowi. Jednym z nich było
        ukradzenie dziecka Lauren Fenmore
        • Gość: Modest Mugsorski Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 19:46
          Gość portalu: ren2a napisał(a):

> alga28 napisała:
          >
          > > Jasna cholera! Pamiętam że to oglądałam ale nie pamiętam fabuły...
          > > Przypomnijcie mi jakiś charakterystyczny wątek - proszę. Cokolwiek co pozw
          > oli
          > > mi zidentyfikować serial!!!!
          >
          > Co tam Victoria i Michael! Najważniejsza była SHEILA CARTE, która znamy z
          > dzisiejszej MODY NA SUKCES. Przez pierwsze 200 odcinków ŻARU robiła mnóstwo
          > świństw, z których teraz ma się spowiadać Warwickowi. Jednym z nich było
          > ukradzenie dziecka Lauren Fenmore

Właśnie w czasie ŻARU Sheila była żoną faceta, który w MODZIE NA SUKCES zmarł w
          czasie jej pobytu na Katalinie,
          • Gość: magdah Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 19:35
            Gość portalu: Modest Mugsorski napisał(a):

> Gość portalu: ren2a napisał(a):
            >
            > > alga28 napisała:
            > >
            > > > Jasna cholera! Pamiętam że to oglądałam ale nie pamiętam fabuły...
            > > > Przypomnijcie mi jakiś charakterystyczny wątek - proszę. Cokolwiek co
            > pozw
            > > oli
            > > > mi zidentyfikować serial!!!!
            > >
            > > Co tam Victoria i Michael! Najważniejsza była SHEILA CARTE, która znamy z
            > > dzisiejszej MODY NA SUKCES. Przez pierwsze 200 odcinków ŻARU robiła mnóstw
            > o
            > > świństw, z których teraz ma się spowiadać Warwickowi. Jednym z nich było
            > > ukradzenie dziecka Lauren Fenmore
            >
            > Właśnie w czasie ŻARU Sheila była żoną faceta, który w MODZIE NA SUKCES zmarł
            w
            >
            > czasie jej pobytu na Katalinie,

Z tą Kataliną to nie bujda?
    • Gość: mono Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 21:01
      Żarem młodości rządziła SHEILA CARtER!
      • Gość: ren2a Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 19:11
        Gość portalu: mono napisał(a):

> Żarem młodości rządziła SHEILA CARtER!

Teraz SHEILA rządzi MODĄ.
    • Gość: Maaa Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 18:19
      Powinni wznowić ta telenowela. Koniecznie!!!!!!
    • Gość: justyn. Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 23:21
      Żar młodości + Ashley Abbott. Nic więcej nie powiem...
    • Gość: lolik2 Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.02, 21:11
      Ja pamiętam, jak Cole chciał się ożenić z Victorią, ale nie mógł, bo się
      okazało, że to jego siostra. Później jednak okazało się, że to nie jego siostra
      • Gość: magdah Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.02, 22:06
        Gość portalu: lolik2 napisał(a):

> Ja pamiętam, jak Cole chciał się ożenić z Victorią, ale nie mógł, bo się
        > okazało, że to jego siostra. Później jednak okazało się, że to nie jego
        siostra

Pamietam. Ze szwedzkiej 4 dowiedziałem się, że Victoria jednak za niego wyszła.
        Potem się rozwiedli. Ashley Abbott wyszła za Cole'a a teraz Victoria chce
        rozbić ich małżeństwo
        • Gość: bibi Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.ipartners.pl 07.10.02, 21:35
          victoria znowu sie calowala z ryanem! knuja razem przeciwko jackowi i bradowi.
          a podejrzala ich jakas mala blondynka. nie mam pojecia kto to.
          • Gość: mono Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.02, 20:08
            Gość portalu: bibi napisał(a):

> victoria znowu sie calowala z ryanem! knuja razem przeciwko jackowi i
            bradowi.
            > a podejrzala ich jakas mala blondynka. nie mam pojecia kto to.

To Tricia. 3 żona Ryana! Victoria była nr 1, a Nina ta nr 2.
    • Gość: Ja Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.02, 11:08
      Ja!!!
    • Gość: jjj Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.02, 12:18
      To był naprawdę superserial. Ciągle coś się działo mimo lekkich dłużyzn
    • Gość: miran Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.02, 20:16
      ŻAR MŁODOŚCI zachwycał! Najfajniejszą postacią była wredna Jill - co za kobieta!
    • Gość: Pasjonata Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.02, 20:38
      Pierwszy odcinek serialu został wyemitowany przez stację CBS
      26 marca 1973 roku o godzinie 12.00. W lutym 1980 roku odcinki serialu zostały
      wydłużone do godziny i przesunięte na godzinę 13.00.
      W czerwcu 1981 roku dokonano przesunięcia serialu na godzinę 12.30.
      W USA 31 października 2000 roku został wyemitowany
      7000 odcinek serialu. Serial ten jest od jedenastu lat najpopularnieszą dzienną
      operą mydlaną.

W Europie Zachodniej był emitowany okazjonalnie w Niemczech i
      Wielkiej Brytanii. Od początku lat 90 do dziś (!!!) gości
      na ekranach widzów francuskiej stacji TF1
      pt. "Les feux de l'amour"

W Polsce był emitowany w godzinach porannych przez telewizję POLSAT
      w latach 1996 - 1999 pod tytułem "Żar młodości". Emisja obejmowała
      odcinki z lat 1991 - 1994.

Na początku lat dziewięćdziesiątych serial oglądałem
      nieregularnie dzięki SKY ONE. Później oglądałem go regularnie
      w latach 1996 - 1998 dzięki POLSATOWI, a w 1999 roku
      od przypadku do przypadku.

• Gość: magdah Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.02, 20:44
        Gość portalu: Pasjonata napisał(a):

> Pierwszy odcinek serialu został wyemitowany przez stację CBS
        > 26 marca 1973 roku o godzinie 12.00. W lutym 1980 roku odcinki serialu
        zostały
        > wydłużone do godziny i przesunięte na godzinę 13.00.
        > W czerwcu 1981 roku dokonano przesunięcia serialu na godzinę 12.30.
        > W USA 31 października 2000 roku został wyemitowany
        > 7000 odcinek serialu. Serial ten jest od jedenastu lat najpopularnieszą
        dzienną
        >
        > operą mydlaną.
        >
        > W Europie Zachodniej był emitowany okazjonalnie w Niemczech i
        > Wielkiej Brytanii. Od początku lat 90 do dziś (!!!) gości
        > na ekranach widzów francuskiej stacji TF1
        > pt. "Les feux de l'amour"
        >
        > W Polsce był emitowany w godzinach porannych przez telewizję POLSAT
        > w latach 1996 - 1999 pod tytułem "Żar młodości". Emisja obejmowała
        > odcinki z lat 1991 - 1994.
        >
        > Na początku lat dziewięćdziesiątych serial oglądałem
        > nieregularnie dzięki SKY ONE. Później oglądałem go regularnie
        > w latach 1996 - 1998 dzięki POLSATOWI, a w 1999 roku
        > od przypadku do przypadku.
        >
        >
        >

JESTEŚ PRawdziwym pasjonatą.
      • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.02, 10:39
        Pasjonato, czy mógłbyś podać jakieś informacje na temat najdłuższego serialu
        świata? Żar młodości chyba nie jest najdłuższy...
        • Gość: Pasjonata Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.02, 18:35

> Pasjonato, czy mógłbyś podać jakieś informacje na temat najdłuższego serialu
          > świata? Żar młodości chyba nie jest najdłuższy...

Oczywiście, że nie...
          Najdłuższy z obecnie emitowanych seriali w USA to GUIDING LIGHT.
          Jego pierwszy odcinek nadano 25 stycznia 1937 roku w radiu !!!
          30 czerwca 1952 roku serial został przeniesiony do telewizji CBS,
          gdzie jest emitowany do dziś o godzinie 15.00. Przeniesienia z
          radia do telewizji nie były na początku lat pięćdziesiątych
          niczym dziwnym.

W latach 1952 - 1956 serial był emitowany zarówno w radiu, jak i
          w telewizji.

9 września 1968 roku odcinki serialu
          zostały wydłużone z 15 do 30 minut i zaprzestano emisji na żywo.

13,585 (!) odcinek został wyemitowany w 64 rocznicę powstania serialu
          (25.01.2001)(licząc od roku 1952 - przeniesienia serialu do TV)

W USA serial należy obecnie do grupy średniopopularnych.
          W Polsce serial nigdy nie był emitowany.
          W Europie Zachodniej od kilkunastu lat można oglądać go w Niemczech
          pt."Spriengfield Story"
          Nie znam tego serialu, choć widziałem kilka jego fragmentów
          w latach dziewięćdziesiątych dzięki stacji RTL.
          • Gość: Linn Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.dialup.tiscali.it 08.10.02, 08:20
            Mozna go obejrzec na wloskiej Rete 4. Tytul "Sentieri". Trudno ogladac dluzej
            niz przez 30 sekund.
            • Gość: MB Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.02, 20:10
              Gość portalu: Linn napisał(a):

> Mozna go obejrzec na wloskiej Rete 4. Tytul "Sentieri". Trudno ogladac dluzej
              > niz przez 30 sekund.

Czy w Polsce jest jakaś TV kablowa, w której jest program Rete 4. Jeśli tak, to
              proszę o namiary...
              • Gość: Linn Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.dialup.tiscali.it 09.10.02, 08:09
                Caly Mediaset jest w wersji cyfrowej. O kablu wiecie wiecej Wy.
                • Gość: MB Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.02, 19:50
                  Gość portalu: Linn napisał(a):

> Caly Mediaset jest w wersji cyfrowej. O kablu wiecie wiecej Wy.

Niestety nie...
                  • Gość: Linn Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.dialup.tiscali.it 11.10.02, 09:26
                    Mozna go obejrzec od ponidzialku do piatku o 16.00 w wersji cyfrowej
                    niekodowanej / Rete 4 /.
          • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.02, 19:53
            Gość portalu: Pasjonata napisał(a):

> Gość portalu: lolik napisał(a):
            >
            > > Pasjonato, czy mógłbyś podać jakieś informacje na temat najdłuższego seria
            > lu
            > > świata? Żar młodości chyba nie jest najdłuższy...
            >
            > Oczywiście, że nie...
            > Najdłuższy z obecnie emitowanych seriali w USA to GUIDING LIGHT.
            > Jego pierwszy odcinek nadano 25 stycznia 1937 roku w radiu !!!
            > 30 czerwca 1952 roku serial został przeniesiony do telewizji CBS,
            > gdzie jest emitowany do dziś o godzinie 15.00. Przeniesienia z
            > radia do telewizji nie były na początku lat pięćdziesiątych
            > niczym dziwnym.
            >
            > W latach 1952 - 1956 serial był emitowany zarówno w radiu, jak i
            > w telewizji.
            >
            > 9 września 1968 roku odcinki serialu
            > zostały wydłużone z 15 do 30 minut i zaprzestano emisji na żywo.
            >
            > 13,585 (!) odcinek został wyemitowany w 64 rocznicę powstania serialu
            > (25.01.2001)(licząc od roku 1952 - przeniesienia serialu do TV)
            >
            >
            > W USA serial należy obecnie do grupy średniopopularnych.
            > W Polsce serial nigdy nie był emitowany.
            > W Europie Zachodniej od kilkunastu lat można oglądać go w Niemczech
            > pt."Spriengfield Story"
            > Nie znam tego serialu, choć widziałem kilka jego fragmentów
            > w latach dziewięćdziesiątych dzięki stacji RTL.
            >
            Pasjonato, czy mółbyś podać informacje o innych serialach tego typu...
            • Gość: Pasjonata Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.02, 20:25

> Pasjonato, czy mółbyś podać informacje o innych serialach tego typu...

Serial nr 2 w USA to AS THE WORLD TURNS

Pierwszy odcinek serialu został wyemitowany
              przez stację CBS 2 kwietnia 1956 roku (!!!) o godzinie 13.30.
              AS THE WORLD TURNS został stworzony przez Irnę Phillips.
              Był to pierwszy serial tego typu, którego odcinki były półgodzinne!!!
              To zrewolucjonizowało świat oper mydlanych. Akcja koncentrowała się
              na dużej społeczności, tempo akcji zmalało i zaczęto zajmować się nie
              indywidualnymi postaciami, ale rodzinami
              (w tym przypadku Lowellami i Hughesami).

Program, po kilku pierwszych miesiącach emisji, zdobył dużą
              oglądalność, doprowadził do ogromnych oszczędności. Zamiast
              dwóch piętnastominutowych odcinków, realizowano - jeden.
              Dzięki temu odcinki wszystkich opery mydlanych,
              które debiutowały po 1956 roku, trwały przynajmniej pół godziny.

W styczniu 1960 roku wyemitowano
              tysięczny odcinek "As the world turns".
              20 lutego 1967 serial zaczęto emitować w kolorze.
              8 kwietnia 1968 roku nadano jego 3200 odcinek.
              Wiosną 1975 roku zaprzestano emisji serialu na żywo.
              1 grudnia 1975 roku odcinki serialu zaczęły być godzinne.
              20 maja 1983 nadano 7000 odcinek serialu.

Debiut serialu
              "The Bold & Beautiful" ("Moda na sukces") 23 marca 1987
              oznaczał przesunięcie emisji serialu z godziny 13.30 na 14.00.

12 maja 1995 roku wyemitowano 10000 odcinek.
              10 maja 1999 roku - odcinek 11000.

W USA należy obecnie do grupy średniopopularnych
              dziennych oper mydlanych.

W Europie Zachodniej pozostaje raczej nieznany z wyjątkiem Holandii.

Nie znam tego serialu. Na początku lat dziewięćdziesiątych
              widziałem jego niewielkie fragmenty w telewizji niemieckiej,
              gdzie był emitowany przez bardzo krótki czas.
              • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 20:07
                Pasjonato, podałeś interesujące informacje na temat trzech bardzo długich
                seriali. Czekamy na więcej...
                • Gość: Pasjonata Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 18:40

> Pasjonato, podałeś interesujące informacje na temat trzech bardzo długich
                  > seriali. Czekamy na więcej...

GENERAL HOSPITAL to serial nr 3 w USA pod względem długości

Pierwszy odcinek serialu został wyemitowany przez stację ABC
                  w 1963 roku. Jest tam obecnie emitowany o godzinie 15.00.
                  Ma ponad 9000 odcinków.
                  Serial został stworzony w celu przyciągnięcia widzów, którzy na
                  początku lat sześćdziesiątych oglądali głównie CBS. Była to
                  pierwsza opera mydlana ABC, która odniosła ogromny sukces. Razem
                  z "The doctors" - serialem stworzonym przez NBC również w 1963 roku
                  stanowiły tzw. medical soap, które powoli zaczęły wprowadzać
                  do telewizji kwestie nawet kontrowersyjne.

Serial w USA należy do grupy średniopopularnych
                  dziennych oper mydlanych. Zajmuje okolice 4 miejsca.

Na początku lat dziewięćdziesiątych był okazjonalnie
                  emitowany w Europie, w wielu krajach (Niemcy, Francja, Polska), lecz
                  nigdzie nie zdobył wystarczającej popularności.

Serial ten oglądałem przez kilka tygodni na POLSACIE, który
                  wyemitował około 100 odcinków serialu w połowie lat
                  dziewięćdziesiątych pt. Szpital miejski.
                  Pozostał w mojej pamięci jako bardzo ciekawy
                  głównie dzięki wątkom kryminalnym i
                  gigantycznej liczbie głównych postaci.
                  • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 20:23
                    A co jest po GENERAL HOSPITAL?
                    • Gość: Pasjonata Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 22:26

> A co jest po GENERAL HOSPITAL?

Tym serialem byłby ANOTHER WORLD, gdyby nie zostałw 1999 roku zdjęty z emisji
                      po 35 latach.

ANOTHER WORLD.

przez stację NBC 4 maja 1964 roku o godzinie 15.00.

Od 20 czerwca 1966 roku był emitowany w kolorze.
                      W 1967 roku przestał być nadawany na żywo.
                      W czerwcu 1972 roku wyemitowano dwutysięczny odcinek serialu.
                      3 maja 1974 roku serial obchodził 10-te urodziny.
                      6 stycznia 1975 roku odcinki serialu zostały wydłużone do godziny.

Odcinki wyemitowane od 5 marca 1979 roku do 3 sierpnia 1980 roku
                      były półtoragodzinne.
                      2 kwietnia 1979 roku (!!!) wyemitowano 3739 odcinek serialu.

Od 4 sierpnia 1980 roku serial zaczęto emitować o 14.00.
                      13 stycznia 1992 wyemitowano odcinek 7000.
                      22 grudnia 1995 roku - odcinek 8000.
                      Ostatni odcinek serialu (8891) wyemitowano 25 czerwca 1999 roku.

W USA serial ten w ostatnim okresie swojej emisji
                      nałeżał do grupy małopopularnych dziennych oper mydlanych.
                      Mimo tego pozostał w pamięci Amerykanów i krytyków telewizyjnych
                      jako jeden z najlepszych klasyków gatunku
                      i jeden z najpopularniejszych seriali lat siedemdziesiątych.

W Europie pozostaje nieznany z wyjątkiem Holandii i Wielkiej Brytanii.

W Polsce pod tytułem "Inny świat" był emitowany w latach 1998 - 1999
                      przez stację WIZJA 1 (emisja obejmowała odcinki z lat: 1992 - 1994);
                      powrócił tam we wrześniu 2000 roku (odcinki z roku 1994).

Serial ten to moja ulubiona opera mydlana.
                      Oglądałem ją w latach: 1992 - 1993 w SKY ONE
                      odcinki z lat: 1990 - 1991),
                      w roku 1999 w WIZJI 1 (odcinki z lat: 1993 - 1994),
                      oraz w roku 2000 (odcinki z lat: 1994)
                      Serial cenię ze wzgledu na ogromną wyrazistość postaci,
                      bardzo ciekawy scenariusz i za to, że można go oglądać bez końca.

• Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 23:59
                        Nie dam ci spokoju, Pasjonato. Co dalej?
                        • Gość: Pasjonata Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.02, 15:39

> Nie dam ci spokoju, Pasjonato. Co dalej?

DAYS OF OUR LIVES to serial nr 5

Pierwszy odcinek tego serialu został wyemitowany
                          przez stację NBC 8 listopada 1965 roku.
                          Był pierwszą operą mydlaną nadawaną w kolorze,
                          oczywiście w wymiarze półgodzinnym.
                          W 1975 roku odcinki serialu wydłużono do godziny.
                          Czas emisji serialu był i jest ustalany przez lokalne oddziały NBC.

W 1985 roku wyemitowano 5000 odcinek serialu
                          W 1989 - 6000, a w 1993 - 7000 odcinek.
                          20 marca 1997 roku został wyemitowany 8000 odcinek serialu.
                          W USA obecnie serial ten należy
                          do grupy średniopopularnych dziennych oper mydlanych
                          (zajmuje 3 miejsce w rankingach popularności).

W latach dziewięćdziesiatych
                          okazjonalnie pojawił się w niemieckiej telewizji RTL.
                          Od 2000 roku do kwietnia 2001 r. był emitowany przez brytyjski CHANNEL 5
                          po tym, jak zakończono emisję "SUNSET BEACH" i przez francuską 2
                          pod tytułem "Des jours et des vies"
                          po tym, jak w sierpniu 2000 r. zakończono emisję "LOVING".

Serial ten bradzo krótko i fragmentarycznie
                          oglądałem na początku lat dziewięćdziesiątych dzięki stacji RTL.
                          Od sierpnia 2000 roku okazjonalnie oglądam serial
                          dzięki brytyjskiemu CHANNEL 5, a od lutego 2001 roku - regularnie.

• Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.02, 18:26
                            A serial nr 6?
                            • Gość: Pasjonata Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 18:27
                              Serial nr 6 to:

ONE LIFE TO LIVE

15 lipca 1968 roku. Jest tam obecnie emitowany o godzinie 14.00.
                              Serial ma ponad 8000 odcinków.

W USA serial ten należy obecnie do grupy średniopopularnych.

W Europie jako jedyna amerykańska opera mydlana pozostaje zupełnie
                              nieznany !!! Nie był emitowany w żadnym z krajów.

Nie znam tego serialu.
                              • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.02, 19:31
                                Pasjonato, nie czekaj na zachęty Podaj od razu wszystkie informacje.
                                • Gość: Pasjonata Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 20:41
                                  Będę czekał na zachęty.

Serial nr 7 to ALL MY CHILDREN

przez stację ABC 5 stycznia 1970 roku o godzinie 13.00.
                                  Od 1977 roku odcinki nie trwały już tylko pół godziny, ale godzinę.
                                  Serial w 2000 roku obchodził swe trzydzieste urodziny.
                                  Ma ponad 7000 odcinków.

W USA należy do grupy średniopopularnych dziennych oper mydlanych.

W Europie Zachodniej pozostaje nieznany.
                                  W Polsce był emitowany pod tytułem "Wszystkie moje dzieci"
                                  w latach: 1998 - 2000 przez stację WIZJA 1.

Serial ten oglądałem tylko w lipcu i sierpniu 2000 roku
                                  dzięki kanałowi WIZJA 1. Informacje o fabule uzupełniałem
                                  wiadomościami z internetu. Uważam go za jednego z lepszych
                                  przedstawicieli tego gatunku. Bardzo ciekawa fabuła,
                                  skomplikowane relacje między postaciami i ich barwność.
                                  sprawiają, że serial ogląda się z przyjemnością.
                                  • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 20:21
                                    Co dalej?
                                    • Gość: Pasjonata Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.02, 18:17
                                      Serial nr 8 pod względem długości to opisywany wcześniej ŻAR MŁODOŚCI,
                                      a nr 9 to...

THE BOLD & THE BEAUTIFUL

Serial ten to obecnie
                                      jedna z najmłodszych amerykańskich oper mydlanych.
                                      Pierwszy odcinek został wyemitowany
                                      przez stację CBS 23 marca 1987 roku o godzinie 13.30.

Serial liczy obecnie ponad 3500 odcinków.
                                      2 marca 2001 r. wyemitowano 3500 odcinek serialu.

W USA zaliczany jest do grupy najlepszych oper mydlanych.
                                      Zajmuje drugie miejsce po serialu "The Young & The Restless".

W Polsce serial jest emitowany pod tytułem "Moda na sukces"
                                      nieprzerwanie od września 1994 roku przez stację: TVP1
                                      i cieszy się dość dużą popularnością.

"The Bold & The Beautiful"
                                      to najpopularniejsza amerykańska opera mydlana na świecie.
                                      (emisja: CHANNEL 5 [Wlk. Brytania], 2 [Francja], TVNORGE [Norwegia],
                                      4 [Szwecja], TVP1 [Polska])

Serial ten oglądałem nieregularnie
                                      od początku lat dziewięćdziesiątych dzięki stacjom:
                                      SKY ONE, RTL i A2; a od września 1994 roku również dzięki TVP 1.
                                      Obecnie oglądam serial regularnie od czerwca 2000 roku na kanale
                                      TVP1 i dzięki szwedzkiej 4.
                                      • Gość: Pasjonata Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.02, 13:45
                                        Serial nr 10 to PORT CHARLES
                                        Jedna z najkrótszych amerykańskich oper mydlanych.
                                        1 czerwca 1997 roku o godzinie 12.30.
                                        Odcinki serialu są półgodzinne.

"Port Charles" to spin-off jednej z najstarszych oper mydlanych
                                        - "General Hospital" (emitowanej w ABC od 1963 roku).
                                        Serial stanowi kontynuację wątków tego starszego.
                                        Akcja obu seriali rozgrywa się w tym samym mieście.

Ze względu
                                        na najniższą oglądalność wśród wszystkich dziennych oper mydlanych
                                        istnieje wysokie prawdopodobieństwo jego zakończenia.
                                        Niska oglądalność jest jednak typowa dla tak młodego serialu (!!!)

W Europie serial jest praktycznie nieznany.
                                        W latach 1998 - 1999 był emitowany przez polską stację WIZJA 1.
                                        W roku 2000 był regularnie emitowany
                                        w godzinnach przedpołudniowych przez włoską RAIDUE pod tym samym
                                        tytułem.

Nie znam tego serialu. Oglądałem jedynie kilka jego odcinków
                                        na kanale WIZJI 1 i sporadycznie jego niewielkie fragmenty
                                        dzięki RAIDUE.
                                        • Gość: Pasjonata Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 11:44
                                          Ostatnia opera mydlana nadawana w Stanach to:

PASSIONS

Obecnie najmłodsza ze wszystkich oper mydlanych.
                                          Pierwszy odcinek serialu został wyemitowany przez stację NBC
                                          5 lipca 1999 roku, po zawieszeniu trzydziestopięcioletniego
                                          serialu "Another World".
                                          Odcinki serialu są godzinne, a czas ich emisji jest ustalany
                                          przez lokalne oddziały NBC.
                                          Serial ma obecnie ponad 700 odcinków.

Przyćmiony sławą legendarnego poprzednika serial
                                          ma ogromne problemy z dotarciem do amerykańskiej publiczności.
                                          W rankingach popularności wśród dziennych oper mydlanych
                                          zajmumje 9 miejsce tuż przed serialem "Port Charles".
                                          Jednak nie wyklucza się iż serial będzie awansował w miarę, jak
                                          odcinków będzie przybywać.

We wrześniu 2001 roku był emitowany przez francuską stację TF1 .

Nie znam tego serialu.
                                          • Gość: lolik Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 19:34
                                            Rozumiem, że po PASSIONS nie ma już nic. napsz coś ciekawego jeszcze. oproszę!
                                            • Gość: Pasjonata Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 21:31
                                              To już wszystkie ze sztandarowych amerykańskich oper mydlanych.
                                              Przez lata przewinęły się w amerykańskiej telewizji opery mydlane epizodyczne,
                                              istniejące przez kilka lat ze względu na niską oglądalność. Były też te
                                              wieloletnie,
                                              które skończyły się np. w latach osiemdziesiątych np. Search for tomorrow. O
                                              nich
                                              nie wspomnę. Te epizodyczne, ze wzgledu na względnie niewielką liczbę odcinków,
                                              były w części lub w całości emitowane w Polsce.

Jedną z epizodycznych oper mydlanych była:
                                              SANTA BARBARA

Pierwszy odcinek serialu został wyemitowany 30 lipca 1984 r.
                                              przez stację NBC, a 2123 - ostatni 15 stycznia 1993 roku.
                                              Czas emisji był ustalany przez lokalne oddziały NBC.

Serial należał w USA do grupy średniopopularnych dziennych
                                              oper mydlanych.

W Europie cieszył się ogromną popularnością.
                                              W latach dziewięćdziesiatych był emitowany w Niemczech przez stację
                                              RTL pt. "California Clan", we Włoszech przez stację RAIDUE,
                                              w Holandii i Wielkiej Brytanii.

Był pierwszą dzienną operą mydlaną w Polsce.
                                              Na początku lat dziewięćdziesiątych stacja TVP2 wyemitowała
                                              jego 149 odcinków.

Obecnie serial jest emitowany w Szwecji przez stację TV4.
                                              Emisja rozpoczęła się dopiero w roku 2000.

Serial ten oglądałem na początku lat dziewięćdziesiątych
                                              dzięki TVP2, później jego fragmenty dzięki RTL i SKY ONE. W połowie
                                              lat dziewięćdziesiątcyh przez rok oglądałem go dzięki
                                              stacji kablowej ATV. "Santa Barbarę" uważam za
                                              serial ciekawy i raczej udany.

• Gość: Pasjonata Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.02, 21:02
                                                SUNSET BEACH - kolejna epizodyczna opera mydlana

Pierwszy odcinek tego serialu został wyemitowany
                                                przez stację NBC 6 stycznia 1997 roku, a 752 - ostatni
                                                - 31 grudnia 1999 roku.
                                                Czas emisji był ustalany przez lokalne oddziały NBC.

Serial był w USA bardzo niepopularny
                                                (pobił rekord najniższej oglądalności w historii oper mydlanych),
                                                dlatego po trzech latach emisji zakończono jego produkcję.

W Europie serial zyskał popularność bliską "Modzie na sukces".
                                                W USA wszystkich zdziwiła ogromna popularnmość serialu w Europie,
                                                który był emitowany w Polsce przez stację RTL7
                                                (wrzesień 1997 - sierpień 2000),
                                                we Francji przez TF1, a w Słowenii przez HTV2 w późnych godzinach
                                                popołudniowych. W Wielkiej Brytanii był tak popularny, że
                                                wszystkie odcinki z tygodnia Channel 5 powtarzał w soboty (!!!).
                                                W Szwecji i Niemczech serial również był emitowany
                                                i to w bardzo dobrych godzinach. Przez szwedzką stację TV4
                                                o godzinie 15.40, a przez SUPER RTL o godzinie 23.00 (!!!)

Nikt nie rozumie dlaczego klapa w USA stała się sukcesem w Europie,
                                                lecz w USA dzięki Europie twierdzi się, że serial miał potencjał i
                                                dlatego być może zostanie wznowiony...

Serial ten oglądałem regularnie od września 1998 roku do
                                                sierpnia 2000 roku dzięki stacji RTL 7. Polubiłem go, ponieważ
                                                miał najbardziej zakręcone i szalone wątki;
                                                jakie kiedykolwiek widziałem w polskiej telewizji.

• Gość: wortikkk Re: Kto pamięta ŻAR MŁODOŚCI ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.02, 10:40
      ten serial to jedno wielkie g...wno
      straszliwa paranoja dla debili
      śmieć jak moda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka