skubi99 03.01.06, 14:26 1.Scott Fitzgerald - jego zycie i tworczosc 2.Religia i mitologia starozytnego Rzymu 3.Fauna Europy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomrejten Re: WG 26.02 - tematy 03.01.06, 17:19 skubi99 napisał: >1.Scott Fitzgerald - jego zycie i tworczosc >2.Religia i mitologia starozytnego Rzymu >3.Fauna Europy > 4.Emil Zola zycie i tworczosc Dzięki za podanie tematów. Mam nadzieję, że życzenia świąteczne się spełniły i każdemu podpasował temat. Pozwolę sobie skomentować tematy: Fitzgerald - temat ciekawy, zwłaszcza dla osób którzy lubią Stany Zjednoczone lat 20 i 30. Ja bym zaryzykował, i chyba wiele osób z niego będzie próbować. Religia i mitologia - też ciekawy temat. Właśnie przygotowuję się na konkurs z mitologii, czyli jestem na tych samych falach. Temat godny polecenia, i będzie bardziej oblegany niż Fitzgerald. Fauna Europy - to już temat dla pasjonatów, jak dla mnie to czarna magia. Choć zawsze warto spróbować i przekonać się do tematów za którymi nie przepadamy. Emil Zola - temat wydaje się obszerny. Zola jest w Polsce jednak popularny, ale sam sobie winnien :) Reasumując, jako debiutant bym brał Fitzgeralda. I mam ciekawego pecha. Tzn. już niedługo ferie zimowe, ale to czas raczej do nauki na maturę :/ Życzę powodzenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
igruszka Re: WG 26.02 - tematy 04.01.06, 22:10 Ja tez dziekuje za podanie tematow. Fitzgerald pewnie latwiejszy od Zoli, bo mniej napisal... Tych powiesci Zoli (ktore skaninad lubie) jest straszne mnostwo, a Fitzgeralda mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
macieias Re: WG 26.02 - tematy 04.01.06, 22:49 Tak, Fitzgerald to zdecydowany faworyt. Takiego "Gatsbego" to można spokojnie 3 razy w ciągu dnia przeczytać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jurmar98 Re: WG 26.02 - tematy 05.01.06, 09:58 Z tego co wiem,to nie będzie to mitologia Rzymu Odpowiedz Link Zgłoś
m1gol Re: WG 26.02 - tematy 05.01.06, 13:58 Dlaczego akurat nie to! Ja liczę tylko na ten temat. Przez cały czas liczyłam, że będzie Elżbieta i jej imperium. A z tych tematów, które podaliście na forum najlepiej pasuje mi akurat mitologia. Nie dołujcie mnie proszę!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
m1gol Re: WG 26.02 - tematy 05.01.06, 14:14 Mam przez to rozumieć mitologia generalnie, czy konkretnie Grecji lub coś bardziej wschodniego. Odpowiedz Link Zgłoś
jurmar98 Re: WG 26.02 - tematy 05.01.06, 14:20 mitologia Egiptu-temat ciekawy ,ale cholernie trudny,chyba najtrudniejszy ze wszystkich mitologii,tyle,że literatury jest bardzo dużo Odpowiedz Link Zgłoś
m1gol Re: WG 26.02 - tematy 05.01.06, 15:04 To prawda temat jest interesujący. (Chociaż wolałabym coś z historii nowożytnej.) Niewatpliwie mitologia Egiptu jest trudniejsza od np. Gracji czy Rzymu, którą wiele osób zna ze względu na bliższą kulturę tych obszarów. Ale i tak lepiej, że dali mitologię Egiptu niż np. jakichś krajów Dalekiego Wschodu, o której nie mam zielonego pojęcia. Wielkie uznanie dla tych osób, którzy interesują się tą właśnie tematyką. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marekkrukowski Re: WG 26.02 - tematy 08.01.06, 11:30 > Niewatpliwie mitologia Egiptu jest trudniejsza od np. Grecji czy > Rzymu, którą wiele osób zna ze względu na bliższą kulturę tych obszarów. Alez skąd najtrudniejsza jest właśnie mitologia Rzymu, w której od kazdego każdej rzeczy, jaka może się wydarzyć jest osobne bóstwo. Ostatnie eliminacje z tego tematu to była zupełna rzeź. Odpowiedz Link Zgłoś
stare_psisko Re: WG 26.02 - tematy 08.01.06, 20:24 Cześć markukrukowski, mój idolu :) A ty zawitasz jeszcze kiedyś na eliminacje? Oj,ja też słyszałam narzekania na eliminacje z mitologii Rzymu. Ale kto powiedział, że ma być łatwo.... ;) Z Chopina np. ktoś był naprawdę wściekły, bo wykuł badzo poważne rzeczy, a tu było pytanie: co ciocia włożyła do plecaka małemu Fryckowi, gdy kiedyś tam ją odwiedził w wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś
marekkrukowski Re: WG 26.02 - tematy 12.01.06, 01:21 A ty zawitasz jeszcze kiedyś na eliminacje? Oczywiście. Zaraz po tym jak zostanie dokończona gra z Jazzu tradycyjnego, do której zostałem przywrócony po odwołaniu sie w październiku 2000 roku. Albo po tym, gdy wsytąpię w którymś z tematów, w których byłem rezerwowym, dzięki czemu - wedle regularnie składanych na eliminacjach zapewnień organizatorów - zyskałem prawo do wystąpienia w następnym nagraniu. Skłonić mógłby mnie zwłaszcza występ w jednym z tematów takich jak Bach albo Offenbach, w których byłem rezerwowym i które zostały potem powtórzone, ale jakoś bez mojego udziału. Odpowiedz Link Zgłoś
stare_psisko Re: WG 26.02 - tematy 14.01.06, 22:20 > Oczywiście. Zaraz po tym jak...... > No to fajnie, że tak. Tylko chyba nie prędko... Trochę to zawiłe... Ja myślę, że przydałaby się korekta regulaminu WG, bo jest on delikatnie mówiąc mało współczesny - obecnie powinności są wyłącznie po stronie uczestników, organizator nic nie musi i zawsze ma rację :( Odpowiedz Link Zgłoś
marekkrukowski Re: WG 26.02 - tematy 17.01.06, 09:35 stare_psisko napisała: > > Oczywiście. Zaraz po tym jak...... > No to fajnie, że tak. Tylko chyba nie prędko... Trochę to zawiłe... Oj, nie prędko, nie prędko. Wedle mojego wyczucia, będzie to dokładnie w tym momencie, kiedy zdecydują się na to organizatorzy WG, czyli nigdy. > Ja myślę, że przydałaby się korekta regulaminu WG, bo jest on delikatnie > mówiąc mało współczesny - obecnie powinności są wyłącznie po stronie > uczestników, organizator nic nie musi i zawsze ma rację :( No niestety, takie są regulaminy wszystkich teleturniejów. To już jest kwestia przyzwoitości na ile organizatorzy z tych uprawnień korzystają, a na ile starają się respektować zasady sprawiedliwości. Ogólnie rzecz biorą to i tak jest ta dziedzina życia publicznego, w której jest pod tym względem najlepiej - bo najczęściej jednak organizatorom jest obojętne, kto wygra, skoro wszyscy uczestnicy są dla nich anonimowi. Odpowiedz Link Zgłoś
stare_psisko Re: WG 26.02 - tematy 18.01.06, 19:07 No niestety :-( A ja spróbuję szczęścia tym razem :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomrejten Re: WG 26.02 - tematy 21.01.06, 13:15 marekkrukowski napisał: > Oj, nie prędko, nie prędko. Wedle mojego wyczucia, będzie to dokładnie w tym > momencie, kiedy zdecydują się na to organizatorzy WG, czyli nigdy. To świnstwo, aby komuś blokować dostęp do sprawdzenia własnej wiedzy. I to wbrew regulaminowi! Bo gdzie jest napisane, że mozna wygrać "tylko" 25 razy. W ogóle - sytuacja na rynku Polskich teleturniejów jest dramatyczna, ale to już w innym temacie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: WG 26.02 - tematy 08.01.06, 21:12 A istnieje jakieś kompletne źródło odnoścnie Rzymian? Przyznam, że temat jest ciekawy. Pozdrawiam zbyszek Odpowiedz Link Zgłoś
igruszka Re: WG 26.02 - tematy 12.01.06, 02:13 marekkrukowski napisał: > Alez skąd najtrudniejsza jest właśnie mitologia Rzymu, w której od kazdego > każdej rzeczy, jaka może się wydarzyć jest osobne bóstwo. Ostatnie eliminacje z > tego tematu to była zupełna rzeź. A kiedy byly ostatnie eliminacje z mitologii rzymskiej (albo greckiej)? Mnie obie zawsze interesowaly, natomiast Egipt jakos mnie nie podnieca. Odpowiedz Link Zgłoś
stare_psisko Re: WG 26.02 - tematy 14.01.06, 22:21 Były jakieś 3-4 lata temu - i rzymska i grecka zaraz jedna po drugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
igruszka Re: WG 26.02 - tematy 19.01.06, 20:06 stare_psisko napisała: > Były jakieś 3-4 lata temu - i rzymska i grecka zaraz jedna po drugiej. Dziekuje. No to pewnie niepredko znowu beda. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś