Dodaj do ulubionych

WG 26.02 - tematy

03.01.06, 14:26
1.Scott Fitzgerald - jego zycie i tworczosc
2.Religia i mitologia starozytnego Rzymu
3.Fauna Europy
Obserwuj wątek
    • skubi99 Re: WG 26.02 - tematy 03.01.06, 14:28
      4.Emil Zola zycie i tworczosc
      • tomrejten Re: WG 26.02 - tematy 03.01.06, 17:19
        skubi99 napisał:
        >1.Scott Fitzgerald - jego zycie i tworczosc
        >2.Religia i mitologia starozytnego Rzymu
        >3.Fauna Europy
        > 4.Emil Zola zycie i tworczosc

Dzięki za podanie tematów. Mam nadzieję, że życzenia świąteczne się spełniły i
        każdemu podpasował temat. Pozwolę sobie skomentować tematy:

Fitzgerald - temat ciekawy, zwłaszcza dla osób którzy lubią Stany Zjednoczone
        lat 20 i 30. Ja bym zaryzykował, i chyba wiele osób z niego będzie próbować.

Religia i mitologia - też ciekawy temat. Właśnie przygotowuję się na konkurs z
        mitologii, czyli jestem na tych samych falach. Temat godny polecenia, i będzie
        bardziej oblegany niż Fitzgerald.

Fauna Europy - to już temat dla pasjonatów, jak dla mnie to czarna magia. Choć
        zawsze warto spróbować i przekonać się do tematów za którymi nie przepadamy.

Emil Zola - temat wydaje się obszerny. Zola jest w Polsce jednak popularny, ale
        sam sobie winnien :)

Reasumując, jako debiutant bym brał Fitzgeralda. I mam ciekawego pecha. Tzn.
        już niedługo ferie zimowe, ale to czas raczej do nauki na maturę :/

Życzę powodzenia. Pozdrawiam

• igruszka Re: WG 26.02 - tematy 04.01.06, 22:10
          Ja tez dziekuje za podanie tematow. Fitzgerald pewnie latwiejszy od Zoli, bo
          mniej napisal... Tych powiesci Zoli (ktore skaninad lubie) jest straszne
          mnostwo, a Fitzgeralda mniej.
          • macieias Re: WG 26.02 - tematy 04.01.06, 22:49
            Tak, Fitzgerald to zdecydowany faworyt. Takiego "Gatsbego" to można spokojnie 3
            razy w ciągu dnia przeczytać :-)
            • tomrejten Re: WG 26.02 - tematy 05.01.06, 09:00
              A nie lepiej raz a dobrze? :)
              • jurmar98 Re: WG 26.02 - tematy 05.01.06, 09:58
                Z tego co wiem,to nie będzie to mitologia Rzymu
                • m1gol Re: WG 26.02 - tematy 05.01.06, 13:58
                  Dlaczego akurat nie to! Ja liczę tylko na ten temat. Przez cały czas liczyłam,
                  że będzie Elżbieta i jej imperium. A z tych tematów, które podaliście na forum
                  najlepiej pasuje mi akurat mitologia.
                  Nie dołujcie mnie proszę!!!!!!!!
                  • jurmar98 Re: WG 26.02 - tematy 05.01.06, 14:08
                    Mitologia będzie ,ale nie Rzymu
                    • m1gol Re: WG 26.02 - tematy 05.01.06, 14:14
                      Mam przez to rozumieć mitologia generalnie, czy konkretnie Grecji lub coś
                      bardziej wschodniego.
                      • jurmar98 Re: WG 26.02 - tematy 05.01.06, 14:20
                        mitologia Egiptu-temat ciekawy ,ale cholernie trudny,chyba najtrudniejszy ze
                        wszystkich mitologii,tyle,że literatury jest bardzo dużo
                        • m1gol Re: WG 26.02 - tematy 05.01.06, 15:04
                          To prawda temat jest interesujący. (Chociaż wolałabym coś z historii
                          nowożytnej.) Niewatpliwie mitologia Egiptu jest trudniejsza od np. Gracji czy
                          Rzymu, którą wiele osób zna ze względu na bliższą kulturę tych obszarów. Ale i
                          tak lepiej, że dali mitologię Egiptu niż np. jakichś krajów Dalekiego Wschodu,
                          o której nie mam zielonego pojęcia. Wielkie uznanie dla tych osób, którzy
                          interesują się tą właśnie tematyką.

Pozdrawiam
                          • marekkrukowski Re: WG 26.02 - tematy 08.01.06, 11:30
                            > Niewatpliwie mitologia Egiptu jest trudniejsza od np. Grecji czy
                            > Rzymu, którą wiele osób zna ze względu na bliższą kulturę tych obszarów.

Alez skąd najtrudniejsza jest właśnie mitologia Rzymu, w której od kazdego
                            każdej rzeczy, jaka może się wydarzyć jest osobne bóstwo. Ostatnie eliminacje z
                            tego tematu to była zupełna rzeź.
                            • stare_psisko Re: WG 26.02 - tematy 08.01.06, 20:24
                              Cześć markukrukowski, mój idolu :) A ty zawitasz jeszcze kiedyś na eliminacje?
                              Oj,ja też słyszałam narzekania na eliminacje z mitologii Rzymu. Ale kto
                              powiedział, że ma być łatwo.... ;)
                              Z Chopina np. ktoś był naprawdę wściekły, bo wykuł badzo poważne rzeczy, a tu
                              było pytanie: co ciocia włożyła do plecaka małemu Fryckowi, gdy kiedyś tam ją
                              odwiedził w wakacje?
                              • marekkrukowski Re: WG 26.02 - tematy 12.01.06, 01:21
                                A ty zawitasz jeszcze kiedyś na eliminacje?

Oczywiście. Zaraz po tym jak zostanie dokończona gra z Jazzu tradycyjnego, do
                                której zostałem przywrócony po odwołaniu sie w październiku 2000 roku. Albo po
                                tym, gdy wsytąpię w którymś z tematów, w których byłem rezerwowym, dzięki
                                czemu - wedle regularnie składanych na eliminacjach zapewnień organizatorów -
                                zyskałem prawo do wystąpienia w następnym nagraniu. Skłonić mógłby mnie
                                zwłaszcza występ w jednym z tematów takich jak Bach albo Offenbach, w których
                                byłem rezerwowym i które zostały potem powtórzone, ale jakoś bez mojego
                                udziału.
                                • stare_psisko Re: WG 26.02 - tematy 14.01.06, 22:20
                                  > Oczywiście. Zaraz po tym jak......
                                  >

No to fajnie, że tak. Tylko chyba nie prędko... Trochę to zawiłe...

Ja myślę, że przydałaby się korekta regulaminu WG, bo jest on delikatnie mówiąc
                                  mało współczesny - obecnie powinności są wyłącznie po stronie uczestników,
                                  organizator nic nie musi i zawsze ma rację :(
                                  • marekkrukowski Re: WG 26.02 - tematy 17.01.06, 09:35
                                    stare_psisko napisała:

> > Oczywiście. Zaraz po tym jak......

> No to fajnie, że tak. Tylko chyba nie prędko... Trochę to zawiłe...

Oj, nie prędko, nie prędko. Wedle mojego wyczucia, będzie to dokładnie w tym
                                    momencie, kiedy zdecydują się na to organizatorzy WG, czyli nigdy.

> Ja myślę, że przydałaby się korekta regulaminu WG, bo jest on delikatnie
                                    > mówiąc mało współczesny - obecnie powinności są wyłącznie po stronie
                                    > uczestników, organizator nic nie musi i zawsze ma rację :(

No niestety, takie są regulaminy wszystkich teleturniejów. To już jest kwestia
                                    przyzwoitości na ile organizatorzy z tych uprawnień korzystają, a na ile
                                    starają się respektować zasady sprawiedliwości. Ogólnie rzecz biorą to i tak
                                    jest ta dziedzina życia publicznego, w której jest pod tym względem najlepiej -
                                    bo najczęściej jednak organizatorom jest obojętne, kto wygra, skoro wszyscy
                                    uczestnicy są dla nich anonimowi.
                                    • stare_psisko Re: WG 26.02 - tematy 18.01.06, 19:07
                                      No niestety :-(
                                      A ja spróbuję szczęścia tym razem :)
                                    • tomrejten Re: WG 26.02 - tematy 21.01.06, 13:15
                                      marekkrukowski napisał:

> Oj, nie prędko, nie prędko. Wedle mojego wyczucia, będzie to dokładnie w tym
                                      > momencie, kiedy zdecydują się na to organizatorzy WG, czyli nigdy.

To świnstwo, aby komuś blokować dostęp do sprawdzenia własnej wiedzy. I to
                                      wbrew regulaminowi! Bo gdzie jest napisane, że mozna wygrać "tylko" 25 razy.
                                      W ogóle - sytuacja na rynku Polskich teleturniejów jest dramatyczna, ale to już
                                      w innym temacie.

Pozdrawiam

• zbigniew_ Re: WG 26.02 - tematy 08.01.06, 21:12
                              A istnieje jakieś kompletne źródło odnoścnie Rzymian?
                              Przyznam, że temat jest ciekawy.
                              Pozdrawiam
                              zbyszek
                            • igruszka Re: WG 26.02 - tematy 12.01.06, 02:13
                              marekkrukowski napisał:

> Alez skąd najtrudniejsza jest właśnie mitologia Rzymu, w której od kazdego
                              > każdej rzeczy, jaka może się wydarzyć jest osobne bóstwo. Ostatnie eliminacje z
                              > tego tematu to była zupełna rzeź.

A kiedy byly ostatnie eliminacje z mitologii rzymskiej (albo greckiej)? Mnie
                              obie zawsze interesowaly, natomiast Egipt jakos mnie nie podnieca.
                              • stare_psisko Re: WG 26.02 - tematy 14.01.06, 22:21
                                Były jakieś 3-4 lata temu - i rzymska i grecka zaraz jedna po drugiej.
                                • igruszka Re: WG 26.02 - tematy 19.01.06, 20:06
                                  stare_psisko napisała:

> Były jakieś 3-4 lata temu - i rzymska i grecka zaraz jedna po drugiej.

Dziekuje. No to pewnie niepredko znowu beda. Szkoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka