Dodaj do ulubionych

Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono?

• pawel-szadko Zagadka 18.09.10, 16:58
      Witam fanów! Ostatnio ciągle oglądam sobie nasz serial na you tube. Zauważyłem jedną rzecz i stąd zagadka:
      W którym odcinku nie pojawia się, ani jedna scena z pracowni w instytucie?
      • pizza_adoloran Re: Zagadka 21.09.10, 23:07
        Yyyy... w ostatnim?
        • pawel-szadko W ostatnim występuje! 23.09.10, 15:12
          Duraj rozmawia z Racewiczem o wyjeżdzie do Szwajcarii, właśnie w pracowni. Dla ułatwienia dodam, że pytanie nie jest podchwytliwe i nie chodzi o cały instytut, tylko o pracownie.
          • pizza_adoloran Re: W ostatnim występuje! 26.09.10, 00:16
            To żeś mnie zażył. Nie mam pojęcia.
          • pizza_adoloran Re: W ostatnim występuje! 26.09.10, 00:17
            Jakiś okres wakacyjny? Bo na pewno w każdym pierwszym odcinku serii jest pracownia.

Czy chodzi o II serię?
            • anmanika Re: W ostatnim występuje! 27.09.10, 13:19
              Nawet nie będę próbowała zgadnąć, zlituj się nad nami i podaj odpowiedź.
              A tu link do wywiadu z Anną Wojton:
              www.se.pl/rozrywka/plotki/anna-wojton-zdaam-mature-bo-sciagaam_154713.html
              • pawel-szadko Podaję odpowiedź... 29.09.10, 00:18
                Odcinek 119
                Trochę trudno więc byłoby odpowiedźieć na pytanie Pizzy, gdyż akurat ten odcinek jest na przełomie w sumie. Piotrek wtedy mówi, zdaje do następnej klasy, więc biorąc pod uwagę cykl tygodniowy, możnaby uzanć, ze za chwilę wakacje.
                Co prawda jest tam scena z gabinetu dyrektorskiego, ale chodziło mi o samą pracownię.
                Chyba nie ma drugiego takiego odcinka?
                Pozdrowienia dla fanów!
    • matti_hautameki Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 12.10.10, 09:38
      Jeśli ktoś nie oglądał tnij.org/w-labiryncie.
      Wczoraj w Pytaniu na Śniadanie pojawiły się A.Chodakowska, R.Pękul i S.Łozińska. I dowiedzieliśmy się, że p. Chodakowska czyta forum! Pozdrowienia dla p. Anny :)
      • matti_hautameki Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 12.10.10, 09:39
        jeszcze raz link, tamten nie działa
        www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/wideo/w-labiryncie-pierwsza-polska-telenowela/2974503
        • pawel-szadko Pozdrawiamy! 18.10.10, 00:56
          Jeśli znów Pani Aniu znów Pani tutaj zajrzy, podzieli się jakąś ciekawostką czy anegdotą z planu serialu.
          • agiczek Re: Pozdrawiamy! 19.10.10, 09:15
            www.tvp.pl/tvp2/wydarzenia/jedyna-taka-dwojka-40-urodziny/wideo/w-labiryncie-seriale-do-obejrzenia-we-dwojke/2860729
            głosujemy!!!
            • agiczek Re: Pozdrawiamy! 19.10.10, 09:17
              można również głosować w internecie:
              www.tvp.pl/tvp2/wydarzenia/jedyna-taka-dwojka-40-urodziny/glosuj-w-internecie
              • anmanika Re: Pozdrawiamy! 19.10.10, 11:17
                Zagłosowałam.
                • karen64 Re: Pozdrawiamy! 19.10.10, 11:28
                  Ja również oddałam głos :)
                  • buntownik.z.wyboru Re: Pozdrawiamy! 07.11.10, 22:29
                    ja też
                    pozdrawiam również
    • pizza_adoloran "...bo demon żyje w każdym z nas" - wydane na CD 07.11.10, 17:59
      Fanów muzyki labiryntowej informuję, iż ukazała się właśnie reedycja wydanej siedemnaście lat temu płyty zespołu Fatum, "Demon". Tu można ją miedzy innymi nabyć.

Na płycie znajduje się wielokrotnie wykorzystana w serialu piosenka tytułowa a także jej wydłużona część, użyta do sceny pościgu w "Czarodzieju z Harlemu" (ten fragment w jednym z odcinków "Labiryntu" ogląda Racewicz z Piotrkiem").

Tyle reklamy.
      • sander83 Re: "...bo demon żyje w każdym z nas" 20.11.10, 14:27
        wiesz pizza, słuchałem tego na youtubie. Te wersje nie brzmią do końca tak jak te z "Labiryntu", są tylko podobne, ale zawsze coś
        A propos, ktoś wie, czy można gdzieś zdobyć nagrania Lecha Brańskiego i Krzysztofa Marca, głównie chodzi o soundtrack z "Labiryntu", ale nie chodzi o tę płytkę, co wydano 10 lat temu z muzą z "Klanu". Może ma ktoś jakiś pomysł, jak można by te wspomniane utwory zdobyć, znaleźć...
        PS. zapraszam do odwiedzenia stronki o serialu adoloran.pl
        • edek_ka-spel Re: "...bo demon żyje w każdym z nas" 22.11.10, 12:04
          W sobotę około 9.00 w TVP3 gościem był prawnik Karol Bulenda (Igor). Opowiadał coś o jakiś problemach mieszkaniowych na przykładzie Opola. Trochę przytył i posiwiał...
          • maciejka_04 Re: "...bo demon żyje w każdym z nas" 22.11.10, 16:42
            W tygodniu Karol pojawił się w śniadaniowym programie na TVP2.
            • edek_ka-spel Re: "...bo demon żyje w każdym z nas" 23.11.10, 11:12
              A czy wypada, żeby facet, który robił interesy z Myszorkiem teraz był prawnikiem? :-)
      • adoptowany Re: "...bo demon żyje w każdym z nas" - wydane na 20.08.11, 21:43
        pizza_adoloran napisał
        >
        > Na płycie znajduje się wielokrotnie wykorzystana w serialu piosenka tytułowa a
        > także jej wydłużona część, użyta do sceny pościgu w "Czarodzieju z Harlemu" (te
        > n fragment w jednym z odcinków "Labiryntu" ogląda Racewicz z Piotrkiem").
        >
        >
        > Tyle reklamy.
        >
        >
        ..czlowieku dam glowe,ze to smedzenie o labiryncie to nudna i niekonczaca sie historia.Wiem ze zaiks marnie placi,ale..ludzka cierliwosc ma tez swoje jakies granice.Dociagnij do dwoch tysiecy postow i daj zyc i skonczcie z tym postkomunistycznym serialem. Popularnosci chocby stawki wiekszej niz zycie i tak nie osiagniecie.
        • sandra1301 Re: "...bo demon żyje w każdym z nas" - wydane na 21.08.11, 00:47
          W Labiryncie to najlepszy serial mej młodości, zawsze ciekawy, nigdy nie nudny, teksty Duraja są po prostu nie do przebicia. Myslę, że 2 tysiące postów to dopiero początek.
          • pizza_adoloran nowe zdjęcia :-) 23.08.11, 11:21
            Tu jest nowa porcyjka zdjęć z labiryntowych miejsc - niedługo kolejna

wczorajidzis.blogspot.com/2011/08/w-labiryncie-ludzkich-spraw-cz22.html
            Aha, Adoptowany - czy ktoś Cię zmusza do czytania tego wątku? Aha, i te spiskowe teorie dziejów to nie tutaj, proszę. Zawsze możesz założyć osobny wątek.
            • pawel-szadko Re: nowe zdjęcia :-) 23.08.11, 17:08
              Czyżby forum odżywało? :)
              • pawel-szadko Konkurs podczas pierwszej emisji 23.08.11, 17:11
                Przypomniało mi się, że podczas pierwszej emisji, przed odcinkiem "Trup" ogłoszono konkurs, w której trzeba było wymienić obsadę aktorską. Taka drobna ciekawostka.
    • stara_dominikowa Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 17.05.11, 09:25
      :)

film.onet.pl/fotoreportaze/w-labiryncie-jak-dzis-wygladaja-bohaterowie,4310859,fotoreportaz-mini.html
      • anmanika Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 29.05.11, 11:14
        Strone na fejsie polubiliscie?
        www.facebook.com/pages/W-Labiryncie/124930486678
    • adastorun W labiryncie - spotkanie! 20.08.11, 10:19
      Wczoraj po raz kolejny dobrnąłem do końca "Labiryntu". Za chwilę wystartuję ponownie:)
      Tak sobie myślę, że może fajnie byłoby się spotkać w Warszawie, porozmawiać wspólnie o serialu a później zjeździc Warszawę w miejscach, które brały udział w filmie i zobaczyć je na zywo? J nie jestem z Warszawy, nie znam jej w ogóle, ale chętnie wybrałbym się śladami bohaterów naszego filmu. Co Wy na to? To oczywiście na razie pomysł, bardzo ogólny zarys...
      Myślę, że warto byłoby odwiedzić groby nieżyjących aktorów, leżących na powązkach. Byłem tam ostatnio, ale znalazłem tylko grób pana Baera i jego małżonki, a wiem, że tam leży pan Voit, pani Lorentowicz....
      Co Wy na to?
      • anmanika Re: W labiryncie - spotkanie! 20.08.11, 16:28
        Ja jak najbardziej za, ale chyba we wrześniu bo teraz to pewnie połowa osób jest na urlopach. No i pizza oczywiście musi byc za kierownika wyczieczki;-)
        • inspiration_point Re: W labiryncie - spotkanie! 26.01.12, 09:32
          Witam serdecznie wszystkich miłośników serialu!
          To wspaniałe forum odkryłam zaledwie kilka dniu temu, po tym jak na nowo (po przynajmniej kilkuletniej przerwie) zaczęłam ponownie oglądać najlepszy, jak teraz sobie teraz uświadamiam, polski serial
          • shatmach Re: W labiryncie - spotkanie! 26.01.12, 10:11
            Anna Wojton grała w ubiegłym sezonie w "Klanie". Od września jej już nie ma mimo, że stała się dość znaczącą postacią w serialu. Widocznie wątek się komuś z produkcji nie spodobał. Poza tym możemy ja oglądać w jakiejś reklamie ostatnio. Nie pamiętam niestety co reklamuje. Kilkanaście dni temu była tez gościem w "Pytaniu na śniadanie". Tutaj można to zobaczyć www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/wideo/czy-lepiej-dla-zwiazku-kiedy-mezczyzna-jest-starszy/6096505
            • inspiration_point Re: W labiryncie - spotkanie! 26.01.12, 12:43
              Och, dziękuję bardzo za link! Jak miło było posłuchać pani Anny, ta kobieta dalej ma wielki urok i czar osobisty :P Oby jej było więcej!
              • terebere Piotr Pawłowski [*] 05.03.12, 21:33
                www.fakt.pl/Zmarl-aktor-W-labiryncie-i-Polskie-drogi-Piotr-Pawlowski,artykuly,147677,1.html
                • anmanika Re: Piotr Pawłowski [*] 10.04.12, 17:16
                  www.plotek.pl/plotek/56,111757,11464082,Co_slychac_u_bohaterow_pierwszej_polskiej_telenoweli_.html
                  • sandra1301 Re: Piotr Pawłowski [*] 10.04.12, 20:38
                    właśnie chciałam to samo wkleić z Plotka;-)
                    • karen64 Re: Piotr Pawłowski [*] 11.04.12, 09:49
                      miło powspominać :)
    • pawel-szadko Dialogowy smaczek 23.04.12, 23:50
      Zauważyłem takie dwa dialogi, w dwóch różnych odcinkach.

Nie wiem czy ktoś to wcześniej wyłapał, także mogę się powtórzyć.

www.youtube.com/watch?v=_g2NBdx_b3k&feature=relmfu (w tym filmie od 07:21)

www.youtube.com/watch?v=IMo6U4EupS0&feature=relmfu (w tym filmie od 12:24)
      • wrednamagda2 Re: Dialogowy smaczek 03.05.12, 22:57
        pawel-szadko napisał:

> Zauważyłem takie dwa dialogi, w dwóch różnych odcinkach.
        >
        > Nie wiem czy ktoś to wcześniej wyłapał, także mogę się powtórzyć.
        >
        > www.youtube.com/watch?v=_g2NBdx_b3k&feature=relmfu (w tym filmie od 07:21)
        >
        > www.youtube.com/watch?v=IMo6U4EupS0&feature=relmfu (w tym filmie od 12:24)
        Nigdy wczesniej nie zrocilam na to uwagi
        • ewa.venge Re: Dialogowy smaczek 02.08.12, 00:17
          wpadlam ostatnio na odcinki W labiryncir na YT i ........... nie moge sie oderwac.
          Tak po nitce do klebk trafilam na Wasze forum:)

zauwazylam ciekawoste - w 38 odcinku Marta z ojcem jest na przyjeciu u Hellera - tam zezepiaja ja chlopak ktorego gra Cezary Domagala - przedstawia sie jako Jacek - Marta wpadła mu w oko - zastanawiam sie czy w pozniejszych odcinkach jest jakies nawiazanie do tego watku?
          • sandra1301 pizza 16.08.12, 18:17
            czy strona adoloran.pl już nie działa?
            • pawel-szadko Re: pizza 16.08.12, 22:16
              Właśnie miałem spytać o Pizzę.

Coś nie pisze już od długiego czasu.
              • pizza_adoloran Re: pizza 27.08.12, 21:20
                Faktycznie, nie piszę. Ale wszystkie znalezione plenery wrzucam tutaj.

Chyba labirynt trza osobno będzie otagować :-)

Natomiast strona adoloran.pl nie była moim "dzieckiem", nie wiem zatem czemu jej autorzy ją skasowali.
                • shatmach Re: pizza 28.08.12, 12:26
                  Fantastyczna ta twoja stronka. Ja już nie mówię o samych zdjęciach z "Labiryntu", ale o reszcie.
                  • sandra1301 shatmach 18.09.12, 21:59
                    jak wszedłeś na stronę adoloran.pl skoro ona się nie wyświetla?
                    • shatmach Re: shatmach 19.09.12, 19:55
                      sandra1301 napisała:

> jak wszedłeś na stronę adoloran.pl skoro ona się nie wyświetla?

Pisałem o stronie "Wczoraj i dzis".

Jowita Miondlikowska-Budnik wraca na mały ekran www.fakt.pl/Wszystko-przed-nami--debiut-nowego-serialu--Rozmowa-z-Ilona-lepkowska,artykuly,177128,1.html
                      • monis204 Re: shatmach 27.09.12, 17:45
                        I gra jak zawsze świetnie a tutaj zamieszczam link z odcinka 98 Ojca Mateusza w którym to Jowita wcieliła się w siostrę zakonną ale nie byle jaką bo pirata drogowego :D

www.tvp.pl/seriale/sensacyjne/ojciec-mateusz/dodatki/nietypowy-kierowca-scena-z-odc-98/8495210
                  • pizza_adoloran Re: pizza 13.11.12, 06:57
                    shatmach napisał:

> Fantastyczna ta twoja stronka. Ja już nie mówię o samych zdjęciach z "Labiryntu
                    > ", ale o reszcie.

Dziękuję, bardzo mi miło. Labiryntowych na razie nie będzie bo już większość rozpoznanych plenerów wrzuciłem. Ale na warszawski update zapraszam codziennie :)
                    • sandra1301 Re: pizza 13.11.12, 19:19
                      wow, stronka odzyskana
      • patti10 zabawki Oli Duraj 12.11.12, 13:16
        Witam,
        jestem nowa na forum i tez od pewnego czasu jestem fanka serialu "W labiryncie":) Kiedy serial byl emitowany pierwszy raz, wtedy bylam mniej wiecej w wieku Oli Duraj i podobnie jak ona bawilam sie lalkami Barbie. Znalazlam w serialu miedzy innymi scene, kiedy Ola oznajmia rodzicom, ze chce dostac Kena... ale nie moge znalezc zadnej sceny, gdzie bylaby widoczna lalka Barbie, a wydaje mi sie, ze taka byla... Czy ktos z Was sobie ja przypomina? jestem ciekawa czy bym rozpoznala te lalke...:)
        • pizza_adoloran Re: zabawki Oli Duraj 13.11.12, 06:52
          Niestety, nie bawiłem się lalkami, więc Ci nie pomogę.

Za to ostatnio widziałem w Teatrze TV premierę "Trzech sióstr" i rolę starej piastunki grała - jak zwykle wspaniale, choć rólka skromna - pani Barbara Horawianka. Chapeau bas.
          • patti10 Re: zabawki Oli Duraj 13.11.12, 22:26
            Jasne, ze sie nie bawiles, Barbie byly dla dziewczynek:)
            Myslalam, ze moze ktos zauwazyl jakas scene, gdzie byla widoczna lalka Barbie. Zauwazono juz wczesniej, ze Barbie, Lego itd. to byly kryptoreklamy.
    • walosz Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 19.11.12, 10:02
      Maria Grabowska, czyli pani Władzia we wspaniałym epizodzie w "Pokłosiu". Polecam (mimo ogólnej oceny filmu)...
      • sandra_alek Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 12.03.13, 20:19
        Ech, "W labiryncie"... Pamiętam, jak kilkuletnia córeczka znajomych moich rodziców śpiewała wtedy: "Pędzimy gdzieś, na ośle wciąż" co strasznie nas śmieszyło. Dziś sama ma córeczkę w podobnym wieku - jak ten czas leci...
        • sandra_alek P.S. 12.03.13, 20:28
          Jakiś czas temu w jakimś porannym programie którejś ze stacji telewizyjnych była rozmowa z aktorkami Pękul, Łozińską i Chodakowską (link chyba jest nawet w tym wątku, ale nie chce mi się kopać). Po obejrzeniu tego fragmentu doszłam do smutnego wniosku, jak okropna jednak była kobieca moda lat osiemdziesiątych (stroje, makijaże, fryzury). Choć mam do tej mody spory sentyment (bo sama byłam wtedy nastolatką), to jednak stwierdziłam, że wszystkie trzy w/w Panie teraz wyglądają o wiele korzystniej, niż w czasach premiery "labiryntu" - a przecież były wtedy prawie ćwierć wieku młodsze!
      • sandra_alek Ślub Marka i Doroty - data 12.03.13, 21:36
        Właśnie obejrzałam odcinek, w którym Marek zawiadamia Dorotę, że załatwił w USC termin ślubu: 1 kwietnia, czyli Prima Aprilis i jednocześnie Lany Poniedziałek. Dorota na to, że jest przesądna i boi się tej daty. Zresztą jak wiemy - jej czarne przeczucia się urzeczywistniły, ale nie o to chodzi. Marek mówi, iż taka zbitka kiedy Prima Aprilis jest zarazem drugim dniem Wielkanocy zdarza się raz na 50 lat. A tu proszę - nie trzeba było czekać nawet 25, żeby to przeżyć ponownie - właśnie w tym roku (2013) mamy taką sytuację! :)
        • pizza_adoloran Re: Ślub Marka i Doroty - data 11.04.13, 22:21
          Nie wiem na ile kręcono ten ślub "w czasie rzeczywistym", ale można sobie przy okazji porównać pogodę w święta wielkanocne 2013 i dwie dekady wcześniej...
          • drake777 Re: Ślub Marka i Doroty - data 01.08.13, 21:05
            witam pizza_adoloran
            mam pytanie -czy dysponujesz jeszcze może nagraniem tego słuchowiska z Lata z Radiem?, czy może udało Ci się zgromadzić jakieś dodatkowe odcinki?
        • piotr7777 Re: Ślub Marka i Doroty - data 20.04.13, 14:43
          > Właśnie obejrzałam odcinek, w którym Marek zawiadamia Dorotę, że załatwił w USC
          > termin ślubu: 1 kwietnia, czyli Prima Aprilis i jednocześnie Lany Poniedziałek
          > . Dorota na to, że jest przesądna i boi się tej daty. Zresztą jak wiemy - jej c
          > zarne przeczucia się urzeczywistniły, ale nie o to chodzi. Marek mówi, iż taka
          > zbitka kiedy Prima Aprilis jest zarazem drugim dniem Wielkanocy zdarza się raz
          > na 50 lat. A tu proszę - nie trzeba było czekać nawet 25, żeby to przeżyć ponow
          > nie - właśnie w tym roku (2013) mamy taką sytuację! :)

Tak samo było w roku 2002. Nic nadzwyczajnego.
          Po prostu Wielkanoc przypada po pierwszej pełni wiosennej.
    • patti10 Justynka 23.11.12, 23:15
      trafilam na to zdjecie:
      www.swiatseriali.pl/seriale/czas-honoru-373/zdjecie,iId,287824
      • shatmach Re: Justynka 08.12.12, 17:59
        Od 5 stycznia na TVP1 W labiryncie w każdą sobotę o 5:55 po dwa odcinki.
        • shatmach Re: Justynka 08.12.12, 18:00
          W niedzielę także. ;)
          • nioma Re: Justynka 10.12.12, 12:54
            aaaaaaaa, przed szosta rano w weekend? sadysci
            • shatmach Emisja 2013 05.01.13, 17:48
              Kochana TVP. Dzisiaj o 5:55 rozpoczęli emisję od odcinka... 120 czyli ostatniego. :D Ktoś chyba tam mocno jeszcze spał. Następnie nadano odcinek 2, więc nie zobaczymy już chyba 1. Kolejne dwa odcinki jutro rano.
              • sandra1301 Ewa z Labiryntu 29.01.13, 22:18
                www.plotek.pl/plotek/10,82573,13306435,Grala_Ewe_w_telenoweli__W_Labiryncie___Jak_wyglada.html?bo=1#BoxPlotekTxt
                • patti10 Re: Ewa z Labiryntu 19.02.13, 13:15
                  Czy ktos wie, gdzie wlasciwie Agnieszka Robotka-Michalska wyjechala po kreceniu "W labiryncie" i co robila zagranica? I czy obecnie gra w ktoryms z warszawskich teatrow?
                  • shatmach Re: Koleżanka Marty 28.04.13, 16:07
                    Kojarzy ktoś może jak nazywa się dziewczyna która grała koleżankę Marty, która opiekowała się razem z nią panią Leną? Wystąpiła m.in. w odcinku 70., który dziś emitowała TVP 1. Nie usłyszałem niestety jej imienia więc nie mogę znaleźć w obsadzie, a ktoś taki jak "koleżanka Marty" nie występuje.
                    • monis204 Re: Koleżanka Marty 09.05.13, 15:09
                      Koleżanka Marty- Mirka naprawdę nazywa się Agnieszka Subicz prywatnie koleżanka Jowity z liceum:) Pozdrawiam
                      • shatmach Re: Koleżanka Marty 10.05.13, 20:24
                        monis204 napisał(a):

> Koleżanka Marty- Mirka naprawdę nazywa się Agnieszka Subicz prywatnie koleżanka
                        > Jowity z liceum:) Pozdrawiam

Bardzo dziękuję. :)
    • ogonktorymachapsem Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 09.05.13, 14:42
      Piszę tu pierwszy raz ale podczytuję od kilku tygodni bo jest co czytać
      Oczywiście wątek super, też jestem fanką Labiryntu.

Ja tam bym chętnie obejrzała "W labiryncie-20lat później" z paroma zastrzeżeniami:
      -Kiedy to możliwe - grają ci sami aktorzy. Jeśli nie żyje aktor to trudno, uśmiercamy postać, podróbek nie może być. Nowych młodych można paru dorzucić ale Żadnych Cichopków, Much i Bobków.
      -Ci sami scenarzyści/reżyserzy
      -Ten sam sposób kręcenia ujęć itp.
      -Te same lokale i plenery, może chętnie bym dorzuciła swoje ulubione rejony Starej Ochoty - Kolonię Staszica i Lubeckiego, może odrobina lansu na nowe lokale gastronomiczne(byłby sponsor). Ale żadnych wnętrz w studio, żadnych mieszkań wyglądających jak wystawa sklepu z meblami itp. Plus zdjęcia na prawdziwych, żywych ulicach, żeby film "żył obecną chwilą" i był jej zapisem tak jak w pierwowzorze.
      • anmanika Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 10.05.13, 13:32
        Wczoraj w przedziwnym serialiku pt"Komornicy" występowała Renata Pękul, z przykrością stwierdzam, że na twarzy zestarzała się brzydko:(
      • sandra1301 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 10.05.13, 13:46
        he, he. Marzenia ściętej głowy. Podłączam się do pomysłu, ale jkak sobie przypomnę kontynuację Alternatyw 4 to zęby bolą
        • ogonktorymachapsem Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 10.05.13, 15:06
          Ale "40-latek 20 l później" moim zdaniem nie był taki zły, dobrze uchwycono czasy. Ale ja mam ogólnie sentyment do początku lat 90 więc może jestem mało krytyczna.
          W Labiryncie 20, a raczej 25 lat później nie mogłoby zabraknąć oryginalnego Duraja, Racewicza, Pawła Hanisza. Koniecznie musiałaby się pojawić z powrotem "stara" Ewa, czyli p. Agnieszka Robótka-Michalska z jakimś młodym nowym Mateuszkiem:). Super byłoby gdyby wróciła Renata, Marta Racewicz i dorosły-młody Racewicz, a nawet Dorota i Mareczek i Danuta.... Renata Pękul też mogłaby wrócić jako lekko zmanierowana matka dorosłej Oli:)
          Oczywiście musiałby się pojawić Instytut z tymi samymi zielonymi kafelkami, nic innego nie przejdzie:)
          Najbardziej brakowałoby mi Państwa Sucheckich, bo tej pary niezapomnianych aktorów niestety już nie ma, a zastępowanie ich kimś innym byłoby zbrodnią...
          O samej fabule się już nie wypowiadam, ale zostało kilka niedociągniętych wątków, a i wątek instytutowy to samograj który dostarczyłby świetnych tematów...
          No, pozostaje mi wierzyć, że ziarenko inspiracji w jakiejś odpowiedniej głowie zasiałam;)
          • sandra1301 gdzie się podziały odcinki z Youtube? 01.06.13, 21:45
            Wcięło wszystkie odcinki labiryntu? czy też nie mogę odszukać? Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?
            • malone01 Re: gdzie się podziały odcinki z Youtube? 03.06.13, 19:49
              sandra1301 napisała:

> Wcięło wszystkie odcinki labiryntu? czy też nie mogę odszukać? Ktokolwiek widzi
              > ał, ktokolwiek wie?

Usuwają. Już przynajmniej drugi raz usunęli całą serię.
              • panda74 Re: gdzie się podziały odcinki z Youtube? 09.06.13, 17:13
                malone01 napisał:

> Usuwają. Już przynajmniej drugi raz usunęli całą serię.

Jestem niepocieszona... Planowałam obejrzeć całość w wakacje.. A czemuż to usuwają?? I właściwie kto?
                • malone01 Re: gdzie się podziały odcinki z Youtube? 09.06.13, 17:55
                  panda74 napisała:
                  > Jestem niepocieszona... Planowałam obejrzeć całość w wakacje.. A czemuż to usuw
                  > ają?? I właściwie kto?

Prawdopodobnie na żądanie TVP.
                  • panda74 Re: gdzie się podziały odcinki z Youtube? 09.06.13, 18:12
                    malone01 napisał:

>
                    > Prawdopodobnie na żądanie TVP.

To TVP mogłaby wreszcie wydać serial na DVD, naprawdę nie wiem, w czym problem. Z tego co wiem mają zalew tego typu próśb..
                    • panda74 Re: gdzie się podziały odcinki z Youtube? 09.06.13, 18:23
                      Znikł też jeden z moich ulubionych seriali "Punkt widzenia"... :/
                      • ogonktorymachapsem Re: gdzie się podziały odcinki z Youtube? 10.06.13, 07:51
                        Ja oglądam WL w weekendy w TVP1 o tej nieludzkiej porze ale już się pomału kończy a co najlepsze już się skończyło:(((
                        Tzn dla mnie najlepsza jest właśnie pierwsza seria. Druga też ok, ale już nie całkiem to samo co pierwsza...Ale to moja opinia, jeśli ktoś uważa inaczej ma do tego prawo. Zwłaszcza "pierwsza" Ewa i Paweł dużo, bardzo dużo wnosili do serialu. Jeśli więc idzie o klimat, to pierwsza seria była dla mnie jak wysokoprocentowy spirytus, odcinki drugiej do ok. 80-90 jak mocne wino lub nalewka, a potem już raczej piwko, na samym końcu bezalkoholowe:)
                        Jestem miłośniczką polskich lat 90. jeśli jednak chodzi o serial WL to najlepsze były właśnie te odnicnki "za komuny" i na samym początku przełomu. Nie wiem dlaczego, podobają mi się trochę bardziej niż te późniejsze.
                        Jest sobie w necie WL tzn bez części odcinków do obejrzenia za free tylko trzeba zamknąć 2 reklamy które wyskoczą po wciśnięciu "play" ale aż boję się pisać gdzie bo jeszcze i to wykasują...
                        Ale nie ma tam wszystkich odcinków a i jakość taka sobie...
                        Też byłabym zainteresowana zakupem serialu na DVD.
                        Nie wiem z czego wynika taki upór TVP, aż trudno mi uwierzyć, że kierują się mentalnością pieska ogrodnika...
                        • malone01 Re: gdzie się podziały odcinki z Youtube? 10.06.13, 21:22
                          ogonktorymachapsem napisał(a):
                          > Też byłabym zainteresowana zakupem serialu na DVD.
                          > Nie wiem z czego wynika taki upór TVP, aż trudno mi uwierzyć, że kierują się me
                          > ntalnością pieska ogrodnika...
                          To jednak 120 odcinków, ewentualnie jakieś dodatki. Trochę płyt by to było, co przełożyłoby się też na cenę. TVP nie wypuszczała dotąd na DVD tak obszernych produkcji. Zresztą poza tasiemcami z końca lat 90. ubiegłego i XXI wieku niczego podobnego nie ma w swoich zbiorach.
                          • ogonktorymachapsem Re: gdzie się podziały odcinki z Youtube? 11.06.13, 08:03
                            Wydali na DVD całe "07 zgłoś się" i "Czas honoru", nie wiem ile to odcinków ale chyba dużo. Dałoby się też wydać na DVD "W labiryncie". Już ktoś policzył że na jednej płytce wejdzie 5 odcinków. W jednym opakowaniu można spakować 4 płyty (już tak widziałam wydane inne seriale), całość w 6 "pakietach". Nie wygląda to jakoś przerażająco. Jeśli czegoś brakuje to dobrej woli bo potencjalnych kupujących raczej nie.
                            • sandra1301 Re: gdzie się podziały odcinki z Youtube? 11.06.13, 12:21
                              to może "Ktoś z naszych" wrzuci na nowo do Youtube odcinki nagrane z tv w tym sezonie emisji?
                            • malone01 Re: gdzie się podziały odcinki z Youtube? 11.06.13, 17:04
                              ogonktorymachapsem napisał(a):
                              > Wydali na DVD całe "07 zgłoś się" i "Czas honoru", nie wiem ile to odcinków ale
                              > chyba dużo.

"07 zgłoś się" ma 21 odcinków, oczywiście każdy z nich jest dłuższy niż odcinek serialu "W labiryncie". "Czas honoru" wydawany jest sezonami. "W labiryncie" ma 2 sezony: 1. 52 odcinki; 2. 68 odcinków. Poszczególne sezony "Czasu Honoru" liczą rzecz jasna mniej odcinków.
                              Oczywiście, przy dobrych chęciach TVP mogłaby wypuścić box DVD. Być może istnieje ryzyko komercyjnej porażki takiego wydawnictwa. Nie wiadomo też jaki jest stan techniczny produkcji, zwłaszcza pierwszych odcinków.
                              • shatmach Re: gdzie się podziały odcinki z Youtube? 11.06.13, 17:07
                                Stan jest dobry. Oglądam obecnie emisję poranna tej telenoweli w weekendy. Nie ma tylko pewności co z odcinkiem 1 bo nie nadano go tym razem. Pisałem o tym wcześniej.
                                • sandra_alek Ilizarow w Polsce 16.06.13, 10:50
                                  W Dzienniku Telewizyjnym z 16 czerwca 1989 jest felieton o wizycie prof. Ilizarowa - specjalisty od wydłużania kończyn, którego metodą była leczona Dorota i którego nazwisko z tego powodu kilkakrotnie pojawia się w serialu.

www.youtube.com/watch?v=KDuqkPsAmag (od 30:27)
          • walosz Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 19.06.13, 08:46
            Niestety twórca WL teraz tworzy serial Klan, więc takiej kontynuacji to bym raczej nie chciał. Wczoraj zdałem sobie sprawię, że wprawdzie drugoplanową, ale najlepszą postacią WL był Leon Guttman. Bez niego serial to nie to.
            • anmanika Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 20.06.13, 12:29
              Rozmowa z serialową Ewą:
              zyciegwiazd.onet.pl/1684584,1,agnieszka_robotka_michalska_znienawidza_mnie_za_te_slowa,wywiady.html
            • ogonktorymachapsem Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 21.06.13, 06:12
              Dokładnie takie samo zdanie nt Leona miałam kiedy oglądałam serial po raz pierwszy, tzn w czasie pierwotnej emisji. Ale obecnie jak oglądam serial to jakoś Leon nie robi na mnie takiego wrażenia.
              W ogóle zdałam sobie sprawę niedawno, jak bardzo ten serial wpływał na mój odbiór świata w dzieciństwie. Jakoś udawało mi się go oglądać, chociaż w 1988 roku miałam raptem całe 8 lat:)
              Dodatkowo moje realne wspomnienia się na to nakładają bo jedno z rodziców pracowało w podobnym miejscu jak serialowy instytut i po lekcjach tam często bywałam, ponadto kilka innych okoliczności było podobnych - np. miałam koleżankę Olę której starzy trochę "podpadali pod Durajów", była kuzynka Ewa prawie identyczna jak ta serialowa a inna kuzynka (już dorosła) miała podobne perypetie jak serialowa Ewa.
              Może też i stąd sentyment.
              Najdziwniejsze, że z pierwotnej emisji zapamiętałam aż po dorosłe życie pewien tekst serialowej Pani Marii: "Elżuniu, przesadzasz:)". Chodziło o podejrzenia synowej dotyczące męża, zanim jeszcze wyjechał a potem się spalił. W dzieciństwie szukałam okazji by móc to "Elżuniu, przesadzasz" powtarzać:))
    • patti10 teściowa Duraja 07.08.13, 13:00
      Teściowa Duraja z jednej strony taka miła i wspierająca, ale w trzecim odcinku ("Gdzie jest lancet") pokazuje swoje drugie "ja" buntując Olę przeciwko ojcu. Potwornie wredna baba! Czasem mi szkoda Janka Duraja...
    • patti10 Igor 07.08.13, 15:58
      Co sądzicie o postawie Igora wobec Marty? Wyraźnie ją okłamuje zaprzeczając, że spał z Renatą. A poza tym co z niego za gentleman od siedmiu boleści... Mówi do Marty: "Zapraszam cię na lody", a zaraz potem: "Masz pieniążki?":))) Ciekawe zaproszenie!:)))
      • monis204 Jowita Budnik 16.08.13, 03:13
        Kolejne wieści o Jowicie. Jowita zagrała w nowym filmie państwa Krauze Papusza i zbiera same wspaniałe recenzje po pokazach w Karlowych Warach. We wrześniu Gdynia i kto wie być może spadnie na nią deszcz nagród:) Premiera Papuszy w listopadzie.

www.swiatseriali.pl/seriale/komisarz-alex-660/news-podbili-serca-publicznosci-na-festiwalu-filmowym-w-karlowych,nId,991314 tu ciekawa wzmianka o tym jak podbiła serca krytyków.

Obecnie zakończyły się zdjęcia do nowego filmu Anny Kazejak pt Obietnica , w którym to Jowita zagra u boku m.in Andrzeja Chyry i Bartka Topy. Także będzie więcej Jowity na dużym ekranie:) i oby jak najwięcej bo ma wielki talent.
        • anmanika Re: Jowita Budnik 16.08.13, 08:29
          Nie wiem czy gdzies nie było ale pizza adoloran został uhonorowany w serwisie filmpolski.
          Chwała im za to bo wykonał mrówczą pracę
          www.filmpolski.pl/fp/index.php/125274
          • walosz Re: Jowita Budnik 19.08.13, 17:39
            brawo dla pizzy za lokalizacje, tymczasem galeria z serialu jest śmieszna - 2 zdjęcia Czesława Nogackiego. Przy całym szacunku dla tego świetnego portalu, to tu akurat mogli znaleźć więcej fotek z serialu.
            • anmanika Re: Jowita Budnik 18.11.13, 08:48
              We wczorajszym odcinku "To nie koniec świata" pojawiła się Anna Wojton. Niestety czas nie obszedł się z nią łaskawie:(
              • shatmach Re: Jowita Budnik 18.11.13, 12:33
                Przecież widujemy ja w "Klanie" również. :) Ze 2 sezony temu miała tam całkiem rozwinięty wątek. Teraz już się tak często nie pojawia, ale nie dalej jak w ubiegłym tygodniu była. Owszem przytyło jej się trochę, ale żeby jakoś specjalnie staro wyglądała czy brzydko to nie powiem. :) W "Klanie" wyglądała gorzej bo tam jeszcze jej okulary dokładają, upięte włosy.
                • anmanika Re: Jowita Budnik 18.11.13, 19:21
                  Nie oglądam "Klanu" więc w zasadzie widzę ją po raz pierwszy od lat. To nawet nie dodatkowe kilogramy, coś jej się z twarzą zrobiło,
                  • monis204 Re: Jowita Budnik 18.11.13, 21:20
                    Czy ktoś z was oglądał już film Papusza? z Jowitą Budnik w roli tytułowej? Jak nie to naprawdę warto ponownie Jowita powala na kolana swoim kunsztem aktorskim tak trudna rola Cyganki, poetki zagrana przez nią w sposób brawurowy. Jestem godna podziwu i fanką jej talentu do potęgi entej. Ostatnio też jest bohaterką wywiadów i tych internetowych i telewizyjnych. W zeszłą niedzielę gościła w Kocham Kino w tą sobotę w programie u Tomasza Raczka i w Dzień dobry TVN. Poniżej link do tego ostatniego.

dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/jowita-budnik-o-papuszy-bohaterka-czy-zdrajczyni,105744.html
    • sandra_alek Jerzy Lustyk [*] 24.11.13, 01:23
      W kwietniu odszedł aktor grający w serialu telewizyjnego scenografa pyskującego Racewiczowej i romansującego z Katarzyną Dowbor.
      • shatmach Re: Klan 10.12.13, 18:08
        W dzisiejszym odcinku (2512) Klanu jeden z bohaterów Krzysztof grany przez Krzysztofa Tyńca słuchał radia w którym leciała piosenka "W labiryncie" w zupełnie innej aranżacji i w wykonaniu jakiejś kobiety.
        • shatmach Re: Klan 10.12.13, 18:19
          Pojawił się też drugi nieco większy fragment piosenki. Krzysztof poszedł do jakiegoś lokalu i tam Aleksandra Nieśpielak śpiewała "W labiryncie". Słowa nieco pozmieniane.
          • shatmach Re: Klan 30.12.13, 09:04
            "W labiryncie": zobacz, jak dziś wyglądają bohaterowie pierwszej polskiej telenoweli

film.onet.pl/w-labiryncie-zobacz-jak-dzis-wygladaja-bohaterowie-pierwszej-polskiej-telenoweli/48mg8
            • monis204 Re: Klan 30.12.13, 11:17
              www.swiatseriali.pl/seriale/kultowe-seriale-667/news-mija-25-lat-od-premiery-pierwszej-polskiej-telenoweli-w-labi,nId,1081016?fb_action_ids=617568088278728&fb_action_types=og.likes&fb_ref=ogUwQr9okyzkWxaDt11D7.V4rqyR8Jra0PObwxWko3z.F7&fb_source=feed_opengraph&action_object_map=%7B%22617568088278728%22%3A200155093506415%7D&action_type_map=%7B%22617568088278728%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%7B%22617568088278728%22%3A%22ogUwQr9okyzkWxaDt11D7.V4rqyR8Jra0PObwxWko3z.F7%22%7D tu fajnie wspominają produkcję nawet wyłapane z forum wpadki zauważone przez fanów:D

tvp.info/magazyn/po-godzinach/w-labiryncie-ludzkich-losow/13368482. Aktorzy miło wspominają produkcję: Marta Klubowicz, Marek Kondrat i Anna Chodakowska:)
              • shatmach Re: Klan 30.12.13, 15:48
                Ciekawostką jest to, że Joannę Racewicz miała zagrać Grażyna Barszczewska, ale aktorka się na to nie zgodziła. I dobrze bo trudno mi sobie teraz wyobrazić inną Joannę. Barszczewska taka niechętna telenowelom jakiś czas potem zagrała w "Plebanii"...
    • rybkawiedenka Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 17.01.14, 22:38
      Szanowni Fani serialu "W Labiryncie". W imieniu reżysera Pawła Karpińskiego chciałam wyrazić jego podziękowania za ogrom pasji jaką darzycie ten wyjątkowy serial, za wasze poświęcenie w śledzeniu od lat wątków, miejsc, powtórek i pojawiających się w nowych produkcjach duchów Labiryntu.
      Paweł Karpiński prosi o przekazanie że jest do Państwa dyspozycji jeżeli macie pytania, komentarze, przemyślenia na temat produkcji. Chętnie podzieli się swoimi wspomnieniami, informacjami o procesie powstawiania serialu, problemami na jakie natrafiono podczas realizacji.
      Może warto pomyśleć o spotkaniu fanów i aktorów po latach?
      Pozdrawiam w imieniu Pawła Karpińskiego. AR.
      • sandra1301 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 18.01.14, 22:08
        Świetna wiadomość,
        Zlot fanów to kapitalny pomysł. Bylibyśy też wdzięczni, gdyby mógł z nami popisać tu na tym forum. Pozdrawiam
        • pawel-szadko Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 18.01.14, 22:54
          no to pięknie. Myślę, że forum znów odżyje. Pozdrowienia dla Wiedeńki.
          Rowerek jeszcze istnieje? :)
          • shatmach Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 18.01.14, 23:06
            No ja jestem za jakimś spotkaniem. Zwłaszcza z aktorami. :)

To ja mam pytanie do pana Karpińskiego czy był kiedyś po latach pomysł wznowienia produkcji "W labiryncie"? Myślę, że oglądalność by była bez problemu. Choćby z ciakwości ludzie by zerknęli. Wystarczy jedynie nie kombinować za wiele tak jak było w przypadku "Dylematu 5".
            • rybkawiedenka Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 19.01.14, 00:19
              Witam,

na samo pisanie czasu raczej mieć nie będzie, będę się starała jak najwięcej informacji / pytań zbierać hurtowo i będę przekazywała odpowiedzi.

Co do pomysłu ponownego stworzenia Labiryntu to ja z każdym tworem, pomysłów było wiele, gorzej z realną realizacją.

Rower istnieje, jak najbardziej, ma już nawet kolejną korzystającą z niego w rodzinie ;)

• sandra1301 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 20.01.14, 20:55
                Myślę, że Labirynt ma wciąż wiernych fanów dlatego, że wszystkie historie były jak najbardziej realne, bez naciągania wątków tak jak to się dzieje w wielu współczesnych telenowelach np. Klan - z nonsensownymi historiami.
                Bohaterami naszego serialu byli normalni zwykli ludzie, których można było mieć w swoich rodzinach, sąsiedztwie. Historie były wciągające, bliskie.
                Mam pytanie: skąd czerpano pomysły, czy któraś z postaci miała swój pierwowzór? No i jak autorzy filmu widzieliby dalsze losy postaci?
              • patti10 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 21.01.14, 08:48
                Jak miło, że forum odżyło:)
                Ja mam kilka pytań... Dlaczego właściwie podjęto decyzję o zaprzestaniu emitowania serialu? Czy istniał już scenariusz albo przynajmniej zarys scenariusza trzeciego sezonu i, jeśli tak, co takiego zawierał???:)
                Gdzieś na forum są wpisy dotyczące kontynuacji serialu w wersji słuchowiska radiowego... Ja osobiście nie pamiętam tego słuchowiska, więc, jeśli to możliwe, poproszę o jakiekolwiek informacje na jego temat:)
                • rybkawiedenka Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 21.01.14, 09:09
                  Witajcie,
                  postaram się do jutra uzyskać odpowiedzi na pytania ;) Pozdrawiam
              • patti10 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 21.01.14, 09:11
                Mam jeszcze jedno pytanie, ale to będzie trochę głupie...:) Już kiedyś zapytałam o lalkę Barbie Oli, ale nikt jej nie pamiętał... Generalnie w serialu wspomina się o Barbie, ale samej lalki w żadnym odcinku nie widziałam... Jest taka scena, kiedy Krystyna kładzie Olę spać i dziewczynka trzyma lalkę, ale to chyba nie jest Barbie... Może jeszcze ktoś pamięta co to była za lalka?
                • rybkawiedenka Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 21.01.14, 09:14
                  To chyba była nasza prywatna Flair, ale muszę obejrzeć odcinek żeby ją z wizualizować i odszukać.
                  • rybkawiedenka W sprawie emisji odcinków w internecie 21.01.14, 22:56
                    trzeba wystosować pismo do biura współpracy z widzami i zgłosić tam swoje niezadowolenie z faktu że W Labiryncie nie jest dostępne.
                  • patti10 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 24.01.14, 17:29
                    Ta lalka jest widoczna w 29. odcinku zatytułowanym "Wywiad". Ma srebrnego koloru bluzkę i chyba niebieskie spodnie, fryzurę dość bujną, z grzywką:)
                • rybkawiedenka Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 21.01.14, 22:50
                  Odpowiadam:

1. Co lalki - tak jak przypuszczałam prawdopodobnie jest to/była to jedna z naszych lalek ale bez powrotu do samego odcinka ciężko będzie sobie przypomnieć która to. Co zabawne siedzący obok P. Karpiński podpowiada że chyba żadna z nas nie otrzymała za wynajem lalki honorarium ;) Jeżeli to była Barbie to musiała być nasza a podczas produkcji z reguły wykorzystuje się zabawki które dzieci mogą potem zabrać do domu. Temat to zweryfikowania ;)

2. Wersja radiowa - powstało kilkanaście odcinków ale pamięć zawodzi (do końca tygodnia potwierdzę ze Wojtkiem Niżyńskim w którym programie Polskiego Radia były emitowane)

3. Nigdy nie podano żadnych powodów dla którego W Labiryncie zostało ukończone. Należy przypuszczać że ponieważ niedługo potem pojawił się na ekranach serial Byle do świtu (Nazywany złośliwie byle do kasy) zadziałały poza merytoryczne względy. W Labiryncie zdjęto przy ponad 50% oglądalności.

4. Wspomniany następca nie odniósł sukcesu i został zdjęty z anteny prawie natychmiast. Informacje o zakończeniu serialu W Labiryncie otrzymaliśmy na 3 miesiące przed zakończeniem jego emisji. Byliśmy gotowi go kontynuować ale już po kilku miesiącach taki pomysł był nie realizowalny. Pod koniec lat 90tych kiedy razem z W. Niżyńskim odnieśliśmy sukces z KLANEM przez chwilę istniała szansa (odbywały sie takie rozmowy) odrodzenia Labiryntu ale niestety na drodze stanął brak zainteresowania w jego udziale dawnych głównych bohaterów (M.Kondrad) oraz śmierć niektórych bohaterów.
                  Powstanie drugiej wersji serialu z udziałem innych aktorów nie wydawało nam się dobrym pomysłem.

5. Postacie w serialu były czystą fikcją natomiast zdarzenia w wielu przypadkach były brane z rzeczywistości. Otaczającego nas świata i przeżyć. Dlatego sądzimy ten serial był tak bliski widzom. Bohaterowie byli wymyśleni ale posiadali cechy realnych postaci.

Pan Lustyk, wspominany w listopadzie na tym form był również taksówkarzem w filmie "Czarodziej z Harlemu" też w reżyserii Pawła Karpińskiego.

Z ciekawostek -w trakcie powstawania W Labiryncie ze Stanów Zjednoczonych przyleciał profesor slawistyki i zwrócił się do producentów o zgodę na wykorzystanie materiałów i serialu W Labiryncie do prowadzenia zajęć dydaktycznych nauki języka polskiego. Pochodził z Pitsburga i takową zgodę uzyskał ;)
                  • blawatek33 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 22.01.14, 09:43
                    A propos słuchowiska radiowego. O ile mnie pamięć nie myli (a trochę lat juz mineło) to słuchowisko to puszczano w trakcie wakacji w radiowej jedynce w "Lecie z radiem" oczywiście.
                    Pozdr.
                    Blawatek
                  • pawel-szadko Słuchowisko radiowe. 22.01.14, 18:16
                    O słuchowisku była mowa, udało mi się odnaleźć jeden odcinek na kasecie, po czym przekazałem to Pizzy-Adoloranowi.

Emisja była w czasie lata z radiem w roku 1993. Odcinek trwał około 10 minut i występowali głównie aktorzy znani z serialu, jedynie sekretarka dyrektora, sądząc po głosie, została zmieniona.
                  • pawel-szadko Słuchowisko radiowe- dokończenie wątku. 22.01.14, 18:18
                    Wobec tego, że serial leciał przez całe wakacje (pn-pt lub pon-sb) musiało być ich więcej niż kilkanaście. :)

Pozdrowienia dla serialowej Justynki! :)
                    • rybkawiedenka Re: Słuchowisko radiowe- dokończenie wątku. 22.01.14, 19:39
                      pawel-szadko napisał:

> Wobec tego, że serial leciał przez całe wakacje (pn-pt lub pon-sb) musiało być
                      > ich więcej niż kilkanaście. :)
                      >
                      > Pozdrowienia dla serialowej Justynki! :)

bardzo dziękuje ;)
      • anmanika Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 21.01.14, 09:26
        Rybkawiedenka: jestem ZA!!!, jeden zlot już organizowałam więc służę doświadczeniem;-)
        • rybkawiedenka Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 21.01.14, 22:52
          Ogólnie to wszyscy mają serdecznie pozdrowienia ;) Najbliższa możliwość zebrania odpowiedzi pod koniec miesiąca.
          • shatmach Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 22.01.14, 15:37
            Jakich ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Nikt nigdy nie mówił, że była szansa pojawienia się "W labiryncie" po 1997 roku. Wielka szkoda, że to się nie udało. Marek Kondrat twierdzi, że nie wstydzi się swojej roli w telenoweli, ale jednak powrócić nie chciał. Szkoda. Teraz po kilku kolejnych latach to już zupełnie nie jest realne kiedy pana Marka interesują teraz głównie wina i występy w reklamach. Rzeczywiście powrót z zupełnie nowymi bohaterami to już nie to samo. Nie ma niestety wspaniałego Wiesława Drzewicza, nie ma już Leona Niemczyka. Zawsze czułem pewien niedosyt i chciałem aby "W labiryncie" pojawiło się po latach, ale jeśli nie da się skompletować obsady to to bez sensu. Lepiej wspominać to jako dobrą polską telenowelę, a nie pamiętać potem o złych kontynuacjach. :)
            • shatmach Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 22.01.14, 15:39
              I ja mam pytanie dotyczące emisji serialu za granicą. Był gdzieś poza granicami Polski emitowany? Może było chociaż jakieś zainteresowanie innymi telewizjami z zagranicy? Wiadomo coś na ten temat?
          • pizza_adoloran Dwie aktorki z labiryntu w jednej reklamie 12.07.15, 08:33
            Te dwie panie na planie "W labiryncie" chyba nie spotkały się w ani jednej scenie - wredna synowa pani Marii oraz wiecznie napalona na facetów Monika, koleżanka Joanny, reklamują środek na uspokojenie.

Tu klikamy żeby obejrzeć panie w reklamie
    • pawel-szadko Pytanie o pomysł zawodu bohetarów. 22.01.14, 18:28
      Dość oryginalny pomysł z umiejscowieniem akcji w laboratorium, zaś główni bohaterowie to pracownicy owej placówki. Dla nas to normalne aczkolwiek, skoro akcja toczy się wokół owego miejsca, a wątki tyczą się głównie ich pracowników i ich rodzin. Oczywiście co do labiryntu już chyba normalka, ale jakby porównywać to jakby dziś zrobić serial o np. pracownikach produkcji ciastek w małej cukierni czy niewielkiego sklepu z pasmanterią zamiast serialu gdzie główni bohaterowie (oczywiście w formule serialu gdzie akcja toczy się wokół zakładu pracy, a nie że ktoś w serialu ma np. zawód hydraulika), to policjanci, strażacy, biznesmeni czy nawet księgowi lub pracownicy sklepu spożywczego, jak u naszych sąsiadów z południa.

Moje pytanie skąd taki oryginalny pomysł na takie miejsce i takich pracowników?
      • sandra1301 Re: Pytanie o pomysł zawodu bohetarów. 22.01.14, 19:55
        W "polabiryntowej" rzeczywistości pojawiło się kilka seriali, gdzie akcja skupiona jest wokół jakiegoś miejsca pracy i życia prywatnego pracowników tychże instytucji np.
        Fitness klub - wiadomo
        Na dobre i na złe -szpital i lekarze
        Duża przerwa - szkoła
        Plebania - wiadomo
        Pensjonat pod różą, Hotel 52 - hotelik
        Zespół adwokacki, Magda M., Prawo Agaty - kancelaria prawna
        itd., itd...

Jednakowoż nie przypominam sobie innego serialu osadzonego w klimacie kolb, mikroskopów i naczyń labolatoryjnych....

A teraz konkurs: jakie zwierzęta zagrały w serialu?
        Moja odpowiedź: myszy
        • patti10 Re: Pytanie o pomysł zawodu bohetarów. 22.01.14, 22:04
          Białe szczury! Leon nawet pomnik im chciał postawić... a przynajmniej tak żartował;)
        • patti10 Re: Pytanie o pomysł zawodu bohetarów. 22.01.14, 22:16
          Teoretycznie mogłoby się pojawić jeszcze jedno zwierzątko... pies, a konkretnie jamnik:) Duraj w jednym odcinku zdradza, z pomocą Oli, że chciałby mieć psa... Niestety się go nie doczeka:)
          • pawel-szadko Pies strażnika na przystani 23.01.14, 20:30
            Który został uśpiony przez Piotrka.
      • ogonktorymachapsem Re: Pytanie o pomysł zawodu bohetarów. 23.01.14, 22:40
        Cieszę się, że forum odżyło:)
        Witam forumowiczów, witam rybkę wiedeńkę.

Jeśli chodzi o pomysł umiejscowienia akcji w laboratorium to ja proszę szanownego autora tezy o wyjątkowości tego labiryntowego wątku o zwrócenie uwagi, jak wiele środowisk zostało ukazanych w serialu:
        -pracownicy laboratorium
        -telewizja (od kuchni)
        -pracownicy linii lotniczych
        -badylarze końcówki prl
        -"szemrane towarzystwo niegdysiejszej Warszawy", że się posłużę tytułem pewnej książki, chociaż książka jest o XIX w za to w serialu jest przełom lat 80 i 90 XX w.:) - są taksówkarze, panienki, paserzy, "hotelowe bractwo" - to inny tytuł użyty jako cytat
        -projektanci mody
        -studenci (farmacji)

Ciekawy był pomysł, żeby "zagranica" w serialu to była przede wszystkim Szwajcaria, której niestety nie pokazano ani kawałka, lecz tam właśnie jeżdżono z różnych okazji. Szwajcaria ukazana, a raczej opowiedziana, jako raj...
        W ogóle "labiryntowe" miejsca to długi temat. Z żalem wszyscy zauważamy, że serialowa ekipa się wykrusza. Jednak miejsca nadal są.
        Rybeńko, jeśli możesz, podpytaj Pana Karpińskiego skąd pomysły na serialowe miejsca. Czy z miejscami, w których powstawał serial wiążą się jakieś anegdoty?

Nadal myślę, że niektóre wątki dałoby się "uratować" i pociągnąć dalej. Te w których jeszcze byłoby komu grać.Chociaż może lepiej tego nie robić...

Współczesne seriale wszystkie są do siebie podobne. Wypindrzone dwudziestolatki (chłopaki bardziej wypindrzone od dziewczyn), siedząc we własnym mieszkaniu, wyglądającym jak wystawa sklepu z meblami, na pięknej nowiutkiej i nie noszącej śladów używania kanapie, rozprawiają o ostatniej imprezie...Wszystko sztuczne, zaczynając od nierealistycznych wnętrz kończąc na buziach. Sztuczna scenografia ma chyba sprawić, że widz się na niej skupia. Jakiś plener to czasami mignie, ale nie są to na ogół miejsca identyfikowalne w przestrzeni np. Warszawy, lecz "gdzieś, tylko nie wiadomo gdzie"...

A w "Labiryncie" prawie wcale nie było pokolenia wypindrzonych dwudziestolatków. No dobrze, ściśle z pokolenia dwudziestolatków była Mariolka i Derbich, ale nie byli wypindrzeni ani w centrum uwagi. W labiryncie był przekrój pokoleń, jednak zdecydowana większość to osoby dojrzałe.

-

• patti10 Re: Pytanie o pomysł zawodu bohetarów. 24.01.14, 18:23
          Rzeczywiście w Labiryncie ukazane są różne środowiska, ale środowisko farmaceutów chyba jednak dominuje:)

Podoba mi się Twoje spostrzeżenie co do Szwajcarii w pewien sposób ukazanej jako "raj". Samo wyobrażenie sobie jakiegoś miejsca w ten sposób jest ciekawą sprawą... i tu mi się przypomniała kwestia wyjazdu do Paryża bohaterów "Revolutionary Road". W Labiryncie jest jeszcze jeden "raj" - Stany Zjednoczone. Wszyscy chcą tam pojechać... albo już tam są i stamtąd wracają. A sam serial kończy się właśnie takim wyjazdem do rajskiej Ameryki... Nawiasem mówiąc, smutne mi się wydaje zakończenie, a to ze względu na Sucheckich, którzy, po wyjeździe Ewy zostają kompletnie sami.
          • shatmach Re: Pytanie o pomysł zawodu bohetarów. 03.02.14, 19:18
            Emisją "W labiryncie" była zainteresowana TV Puls, ale stwierdzono, że jakość materiału nie jest emisyjna. No jestem zaskoczony bo chyba w wakacje zeszłego roku serial emitowała Jedynka i było ok. To samo tyczy się serialu "Fitness Club". Informacje podał na forum SATkuriera przedstawiciel kanału.
            • shatmach Re: Pytanie o pomysł zawodu bohetarów. 03.02.14, 19:21
              Małe wyjaśnienie. Chodzi o forum Media2, a tym drugim serialem którego jakość nie była emisyjna to "Radio Romans" nie "Fitness Club". Serial przerwano emitować na odcinku 25.
              • sandra_alek Pytanie o nazwisko aktorki 16.03.14, 23:22
                Czy ktoś wie jak nazywała się aktorka grająca żonę Tomasza Glinickiego? Na filmpolski nie znalazłam - dużo aktorów z tego serialu nie ma opisanej roli, część również zdjęcia. A te panie, które mają, akurat nie są do niej podobne.
                • lucy_j Re: Pytanie o nazwisko aktorki 05.06.14, 23:35
                  Specjalnie sie zalogowalam aby sie poudzielac na forum o moim ukochanym serialu :)

Pozdrawiam wszystkich fanow Labiryntu i zapraszam do dalszej dyskusji!

PS. Zona Glinickiego to wedlug mnie pani Krystyna Liskowacka. Przeanalizowalam pare odcinkow, porowanalam ze zdjeciami w necie i chyba sie zgadza. Czy ktos moze sprostowac?
                  • anmanika Re: Pytanie o nazwisko aktorki 16.06.14, 09:03
                    W piątek byłam na imprezie z koleżanką aktorką (nie zapodam nazwiska;-)) i tam poznałam jej koleżankę której twarz uporczywie była jakby znajoma. Po imprezie zapytałam jak koleżanka koleżanki ma na nazwisko i voila:
                    filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=1112376
                    normalnie obciach, że nie poznałam, zwłaszcza, że dużo się nie zmieniła.
                    • sandra1301 Gdzie są odcinki do obejrzenia 16.06.14, 14:49
                      Czy ktoś wie, gdzie można obejrzeć teraz Labirynt w sieci? Na Youtubie wykasowują, na chomiku tylko po 10 minut...
                      • lucy_j Re: Gdzie są odcinki do obejrzenia 17.06.14, 22:59
                        Poszukaj tutaj :)

peb.pl/obyczajowo-sensacyjne/891412-w-labiryncie-1988-1990-komplet-120-a.html
      • rybkawiedenka Re: Pytanie o pomysł zawodu bohetarów. 19.07.14, 20:17
        Witaj, odpowiedź na Twoje pytanie:

Twórcom zależało aby umiejscowić serial w miejscu budzącym szacunek a jego bohaterów przedstawić jako osoby zaangażowane "w ważną sprawę". W laboratorium pracowano nad lekami, lekami które miały ratować życie. W takich miejscach nie pracują źli ludzie. Nie bez znaczenia było również to że tacy pracownicy mieli ułatwione podróżowanie (konferencje/sympozja itd) oraz że ubierali się w białe fartuchy które budziły ogólny szacunek.
        Łatwo można było, w razie potrzeby, stworzyć wątek zagrożenia (bo odczynniki/chemikalia itd), wątek kryminalny (bo kradzież niebezpiecznych substancji itd) etc. Gdyby akcja została osadzona w szkole czy biurze zdecydowanie mniej rozwojowy mógłby być to temat.
        • pawel-szadko Re: Pytanie o pomysł zawodu bohetarów. 21.07.14, 20:25
          Dziękuje bardzo. Się pojawiło w głowie wiele pytań, jeśli jeszcze można to z miłą chęcią zadam, ale muszę sobie poprzypominać. :)
    • michal_82 Re: Serial "W Labiryncie" - 126 odcinków? 23.07.14, 15:23
      Przeglądając archiwalną prasę zauważyłem w programie TV, że przy pierwszych powtórkach w latach 90. podawano, że wszystkich odcinków "W labiryncie" jest 126, a nie 120, jednak im bliżej końca to tę informację przestano podawać, a emisja zawsze kończyła się na odcinku 120. Także w tym artykule www.zw.com.pl/artykul/138160.html Piotr Skarga wspomina, że spośród 126 odcinków zagrał w 124. Skąd zatem ta różnica skoro odcinek 120 ma tytuł "Pożegnanie" i numer jest ten wyraźnie widoczny po czołówce. Może pierwotnie nie miało być przerwy od stycznia do marca 1990, kolejne odcinki nakręcono, lecz nigdy nie pokazano, gdyż w zamian zrobiono odcinek "Dwa miesiące później"? Jeżeli już to było tu wyjaśniane, to wybaczcie :)
    • wwa05 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 23.07.14, 19:54
      Witam
      Uważam, że fajnie byłoby gdyby serial doczekał się kontynuacji w formie książki.....
    • monis204 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 19.10.14, 21:03
      Wczoraj w Dzień dobry TVN gościła Jowita Budnik (Miondlikowska) i na początku był świetny materiał o filmach i serialach w których zagrała był też Labirynt i wypowiedziała się o niej Sławomira Łozińska jak pracowało się z nią na planie dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/jowita-budnik-polska-liv-ullman,146472.html . Bardzo fajny materiał. A i Jowita zagrała kolejną rewelacyjną rolę w kryminale debiutanta filmów fabularnych oraz twórcy reportaży do magazynu kryminalnego 997 Michała Otłowskiego pt" Jeziorak". Warto go obejrzeć
    • adam_racewicz Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 19.07.15, 20:49
      Witam wszystkich serdecznie. W ramach wypoczynku wakacyjnego postanowiłem zafundować sobie kilka wycieczek śladami „W Labiryncie”.

W wyznaczaniu tras posiłkuję się dorobkiem wypracowanym tutaj na forum. Szczególne podziękowania dla pizza_adoloran – korzystam również ze zdjęć zamieszczonych na portalu wczoraj i dziś. Super sprawa.

Dzisiaj zaliczyłem pierwszą eskapadę; byłem:

1. w miejscu, gdzie Racewiczowie obejrzeli film, na Rynku Nowego Miasta 5/7. Teraz znajduje się tam (od 2013 r.) Teatr WARSawy. Tutaj można zobaczyć zdjęcie, które zrobiłem w dn. 19.07.2015:

scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/11722052_1611895679084806_2193915253916250392_o.jpg
      2. w miejscu, gdzie Renata odebrała Igora z komendy policji, na ul. Jezuickiej 1/3. Tutaj można zobaczyć zdjęcia, które zrobiłem w dn. 19.07.2015:

scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/s960x960/11741031_1611906705750370_1326397955442200986_o.jpg
      scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/q83/s960x960/11717524_1611906842417023_8050527164307767794_o.jpg
      3. w Liceum Ogólnokształcącym im. Mikołaja Reja, na ul Królewskiej 19/21, gdzie uczył się Igor. Tutaj można zobaczyć zdjęcia, które zrobiłem w dn. 19.07.2015:

scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/t31.0-8/q83/s960x960/11698756_1611906229083751_2168117925545764216_o.jpg
      scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/q92/s960x960/1898700_1611906409083733_4118032959866393636_o.jpg
      4. na ul. Wspólnej, gdzie jedli Renata z ojcem oraz Adam z Meyerową. Wcześniej mieściła się tam restauracja Mekong, później Absynt, a teraz HOTARU. Tutaj można zobaczyć zdjęcie, które zrobiłem w dn. 19.07.2015:

scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/t31.0-8/11754815_1611895849084789_4542743396329105820_o.jpg
      W miarę możliwości, gorąco zachęcam do spaceru trasą „W labiryncie”. Trudno opisać słowami jak fajnie się dzisiaj czułem zaglądając do zakamarków znanych z serialu.
      • wwa05 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 19.07.15, 21:42
        takie wycieczki śladami Labiryntu są naprawdę fajne,wiem bo również spacerowałem i jak jeżdżę po Warszawie, to zawsze wracam myślami to tych miejsc związanych z labiryntem.

• adam_racewicz Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 19.07.15, 21:48
          Cześć. A gdzie byłeś? Miałem dzisiaj problem ze zlokalizowaniem klatki schodowej Instytutu...
          • wwa05 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 20.07.15, 12:40
            Powiśle pod domem Racewicza, park Rydza Śmigłego, który to bardzo często w filmie się pojawiał, szkoła Marty Batory , szkoła Igora, butik Wandy Paciorek na Marszałkowskiej, lodziarnia gdzie Marta i Igor się spotykają na Grójeckiej.
            • adam_racewicz Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 20.07.15, 13:23
              W ramach kolejnej wyprawy planuję odwiedzić:

1. dom Racewiczów,
              2. blok Durajów (tutaj zahaczę kilka drobnych lokacji),
              3. miejsce porwania Mateuszka,
              4. korty na Solcu,
              5. wrotkowisko, gdzie Bajbus malował grafitti,
              6. dom Profesorstwa Sucheckich,
              7. spożywczak Grześ.

Ciekawe, czy uda mi się to ogarnąć za jednym razem.

• wwa05 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 20.07.15, 19:13
                praktycznie wszystko jest koło siebie to dasz radę:)
                • adam_racewicz Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 20.07.15, 20:32
                  Mam prośbę, czy możecie proszę zamieścić zdjęcie miejsca, gdzie znajduje się mieszkanie Pani Marii (podobno na ul. Andersa między Stawkami i Świętojerską). Dziękuję...
                  • adam_racewicz Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono 20.07.15, 21:14
                    Czy to Bajbus? www.griffin-re.com/website/var/tmp/thumb_436__lista-zdjecia.png
                    • adam_racewicz Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono 20.07.15, 23:52
                      Witam ponownie, czy orientujecie sie, gdzie znajduje sie budynek, w którym odbywa próbę ze swym zespołem Bajbus, w odcinku Odjazd sto piędziesiąt (11)? Dzieki
                      • adam_racewicz Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono 21.07.15, 20:48
                        Blok na osiedlu za "Żelazną Bramą". W jednym z tych bloków Adam Racewicz miał kawalerkę, gdzie działo się dużo ciekawych rzeczy. Zdjęcie zrobiłem w dn. 21.07.2015: scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/11745413_1612551962352511_8478608934508617365_n.jpg?oh=0c853641e7157147116496a8bc6632e1&oe=564ADB41
    • adam_racewicz Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 22.07.15, 14:41
      Blok przy ul. Ludnej 1B, gdzie mieszkali Jaśku, Krycha i Oleńka Durajowie. Często bywała tam Pani Janina, teściowa Janka. Zabawne jest to, że Janek i Kryśka przyłapywali się tam co i rusz na domniemanych zdradach, a potem albo wcześniej robili sobie na ten temat karczemne awantury. Zdjęcie zrobiłem w dn. 22 lipca 2015: www.facebook.com/photo.php?fbid=1612771728997201&set=a.1612551955685845.1073741829.100007931673158&type=1&theater
      • pizza_adoloran Do adam_racewicz: zdjęcia prawie wszystkich miejsc 24.07.15, 17:25
        Jakiś czas temu (lata 2009-11) przeszedłem Warszawę dokładnie w tym samym celu co adam_racewicz. Z pomocą paru osób udało mi się namierzyć większość miejsc, w których kręcono "W labiryncie". Niektóre linki - pojedyncze - dawałem gdzieś w wątku, ale wiadomo, że nikt się nie będzie przez niego przekopywać aż tak bardzo wstecz, zatem daję link do wszystkich zdjęć z "W labiryncie", które wrzuciłem na blog "Wczoraj i dziś", bo ideą było zestawienie capsów z serialu ze zdjęciami wykonanymi współcześnie.

Proszę bardzo, oto link:

ZDJĘCIA Z MIEJSC "W LABIRYNCIE" WCZORAJ I DZIŚ
        • pizza_adoloran link ze zdjęciami mi nie wszedł, raz jeszcze 24.07.15, 17:37
          Mam wrażenie, że ucięło mi link do zdjęć, choć w poprzednim poście przy podglądzie wszystko wyglądało jak trzeba. Widocznie pani Bożenka usiadła na łączu... jeszcze raz:

Tu klikamy po zdjęcia

Mam nadzieję że teraz pójdzie.
          • adam_racewicz Re: link ze zdjęciami mi nie wszedł, raz jeszcze 25.07.15, 10:49
            pizza_adoloran dziękuję za zestawienie zdjęć! Czy mógłbyś również udostępnić zdjęcie bloku pani Marii plus wskazówki jak go znaleźć? Z wyrazami wdzięczności adam_racewicz :)
            • pizza_adoloran Blok pani Marii 25.07.15, 20:23
              Pani Maria mieszka na Wałowej, na tyłach Andersa. W jednym z postów, które wrzuciłem, widać spotkanie pod tym blokiem Ewy (która pomieszkiwała wówczas u p.Marii) i Renaty, która przyszła opowiedzieć jej o tym, że znalazła ojca. Blok to ten duży socreal koło budki-warzywniaka, stojącego do dziś - widać w serialu, jak obie kobiety spod warzywniaka wchodzą do klatki schodowej. Wcześniej za idącą do warzywniaka Ewą "migają" także wysokościowce na Wałowej, tylko wówczas były pomalowane inaczej niż dziś.

Ciekawostka niekonsekwentna: w jednym z ostatnich odcinków serialu pani Maria jest odwożona przez syna i synową. Ujęcie pokazuje, jak wychodzi z klatki schodowej i podjeżdża po nią rodzina. Ale kręcono je na pewno gdzie indziej niż na Wałowej.
              • adam_racewicz Re: Blok pani Marii 25.07.15, 21:35
                Dziękuję - pizza_adoloran, proszę o pomoc, pojechałem dzisiaj do Profesorstwa Sucheckich, i potrzebuję konsultacji - zrobiłem zdjęcie i wydaje mi się, że willa Sucheckich to ten szary segment, czy mam rację? Tutaj jest zdjęcie: scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11760207_1613897915551249_6840183785012292733_n.jpg?oh=70349725ae293fe2f217b9eeae4543d5&oe=564A02D1

Z góry dziękuję za wszystko, w tym namiary na p. Marię :)
                • walosz Re: Blok pani Marii 27.07.15, 17:18
                  Samą panią Marię widziałem jakiś czas temu na deskach Teatru Narodowego. Wnosiła samowar w Miłości na Krymie (także w wersji telewizyjnej). Ucieszyłem się, bo dawno jej nigdzie nie widziałem. Już babuleńka - można powiedzieć. A wczoraj nagle - w "Obywatelu" J. Stuhra. Film kręcony dwa lata temu i nie mogę uwierzyć - czas się nagle cofnął? Wygląda prawie jak w "Labiryncie".
                  • adam_racewicz Re: Blok pani Marii 28.07.15, 10:19
                    Ja kilka lat temu spotkałem p. Janinę - matkę Krystyny - na przejściu dla pieszych w okolicach Ronda ONZ.
                • pizza_adoloran Re: Blok pani Marii 27.07.15, 20:28
                  Pani Władzia przyniosła ciasteczka? Tak, to tam. Z tego, co pamiętam, to nie mam namiarów na blok przed którym siedzi Akindu i czeka na Maćka, któremu nie udało się sprzedać zegarków. Być może to któryś z bloków przy Al. 3 Maja/Solec, ale tam teraz mocno się pozmieniało i pogrodzone.
                  • adam_racewicz Re: Blok pani Marii 28.07.15, 10:18
                    Pani Władzia niestety pojechała na wycieczkę do Częstochowy, ale rozmawiałem z Panem Profesorem, i zwierzyłem mu się, że fatalnie dzisiaj wygląda sprawa pozyskiwania środków na badania naukowe, na co On mi odparł "Jak zwykle przesadzasz, mój drogi"; lol :)

pizza_adoloran, dziękuję za potwierdzenie! Napisz proszę, czy orientujesz się, gdzie jest willa Haniszów/Meyerów?

• pizza_adoloran Re: Blok pani Marii 28.07.15, 11:45
                      Willę Haniszów/Meyerów słabo widać. Ale w jednym z wpisów na "Wczoraj i dziś' jest taka scena, jak Paweł idzie po Sadybie i spotyka idącą do pracy Ewę. Są przy skrzyżowaniu takch dwóch uliczek - nie pomnę nazw, oczywiście - gdzie na pierwszym planie widać bliźniak, pomalowany w dwa różne kolory. W scenie, w której Paweł spotyka Ewę, pokazane jest - zanim na nią wpadnie - jak zamyka za sobą furtkę przy ogrodzeniu, właśnie przy uliczce, którą idzie.

Jest jeszcze inna scena, jak Danka Meyer parkuje samochód przed willą (chyba w odcinku, w którym prześladuje ją aktor teatru Rampa, Stefan Każuro), ale niewiele tam widać. Sam dom widać także, gdy Janek przychodzi do pracującej tam Krystyny w odwiedziny i razem opuszczają willę, ale nie widać prawie wcale otoczenia. Przyznam, że zniechęciłem się małą ilością danych a nikt na forum też nie był w stanie udzielić mi informacji.
                      • pizza_adoloran Gdzie mieszka zamordowany antykwariusz? 28.07.15, 11:49
                        A właśnie. W II serii pojawia się postać antykwariusza-lichwiarza, Myszorka. Sam antykwariat namierzyłem na ulicy Grażyny na Mokotowie, natomiast pokazana jest jeszcze w dwóch odcinkach willa lub jej okolica.

1.Renata szuka Igora i znajduje go w domu Myszorka. Igor tłumaczy się, że Myszorek zapłacił mu za przerzucanie węgla. Renata z Igorem idą wzdłuż dość charakterystycznego, białego muru.

2.W wieczór, gdy zabito Myszorka, Maciek idzie do niego i - gdy ten nie otwiera drzwi - wchodzi przez okno, natykając się na ciało. Widać uliczkę w willowej dzielnicy (znów Sadyba?), dwóch młodych mężczyzn prosi Maćka chwilę wcześniej o papierosy. Odstawiają butelkę po piwie na murek przy jednym z domów.
                      • adam_racewicz Wille Myszorka/Haniszów/Meyerów 28.07.15, 12:32
                        A propos antykwariat Myszorka przy ul. Grażyny, odwiedziłem w dn. 25.07.2015 r. Niestety Myszorek „załatwił” mnie podobnie jak Maćka i miał zamknięte. Poniżej zdjęcia (widok na wejście, oraz witrynę):

scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/11745874_1613879875553053_6086326556261815263_n.jpg?oh=a87e65c89b97fb4d952b24109c85b3b8&oe=56566280
                        scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/11264899_1613879882219719_3163899393209518451_n.jpg?oh=535b978f7852bba03395df4e8d1c8e7c&oe=565ACE36
                        pizza_adoloran, dziękuję za wskazówki – poszukam 1) willi Myszorka, i 2) willi
                        Haniszów/Meyerów.

Wish me luck…
                      • adam_racewicz Willa Meyerów - kolejny fragment 28.07.15, 13:31
                        W odcinku POŚCIG (65) jest scena jak David "urzęduje" z Kryśką na podwórku - czy to jest przed czy na tyłach willi?
                        • pizza_adoloran Re: Willa Meyerów - kolejny fragment 28.07.15, 13:40
                          Mam wrażenie że na tyłach. Jak byłem przy antykwariacie, też był zamknięty.

A masz radiowe słuchowisko "W labiryncie" z udziałem aktorów z serialu? Ja tylko jeden odcinek, niestety.
                          • adam_racewicz Re: Willa Meyerów - kolejny fragment 28.07.15, 13:49
                            Słuchowiska nie mam, ale czytałem książkę W CIENIU MIŁOŚCI, pióra Niżyńskiego, zawierającą dalsze przygody bohaterów serialu...
                            • pizza_adoloran Re: Willa Meyerów - kolejny fragment 28.07.15, 14:18
                              Książkę mam, jak również kilka takich zeszytów z fabularyzowaną opowieścią, kupionych na Allegro. Mam ich sześć bodajże i wydały to Wydawnictwa Radia i Telewizji (tytuł: "W labiryncie").

Jak chcesz słuchowisko (to tylko parominutowy odcinek, 2 MB), dawaj do mnie na maila
                              pizza_adoloran@gazeta.pl
                              • wwa05 Re: Willa Meyerów - kolejny fragment 28.07.15, 22:23
                                czy nie byłoby fajnie, gdyby powstał Labirynt po 25 latach, ale w formie książki....
                                jakie macie zdanie na ten temat....
                              • adam_racewicz Re: Willa Meyerów - kolejny fragment 28.12.15, 18:28
                                Cześć, pisze w sprawie tej serii tomików "W labiryncie". Orientujecie się może ile w sumie wyszło części - kupiłem na Allegro t. 1-8.

pizza_adoloran napisał:

> Książkę mam, jak również kilka takich zeszytów z fabularyzowaną opowieścią, kup
                                > ionych na Allegro. Mam ich sześć bodajże i wydały to Wydawnictwa Radia i Telewi
                                > zji (tytuł: "W labiryncie").
                                >
                                > Jak chcesz słuchowisko (to tylko parominutowy odcinek, 2 MB), dawaj do mnie na
                                > maila
                                > pizza_adoloran@gazeta.pl
                            • wwa05 Re: Willa Meyerów - kolejny fragment 15.09.15, 09:41
                              Jowita Budnik dołączyła do M jak Miłość
                              • sandra1301 wydanie na płycie 15.09.15, 22:38
                                Na nic się zdały nasze maile do TVP w kwestii wydania serialu na DVD ;-(
                                • pawel-szadko Serial "Punkt widzenia" i... 17.09.15, 01:04
                                  www.youtube.com/watch?v=ZQUw2TazshE
                                  od 24:14, znane miejsce z Labiryntu.
                                  • shatmach Re: Serial "Punkt widzenia" i... 15.05.16, 21:28
                                    Nie zyje Tadeusz Drewno. W Labiryncie rzucało się w oczy jego nazwisko w czołówce. Był tam kierownikiem produkcji. www.filmpolski.pl/fp/index.php?artykul=345
                                    • wwa05 Re: Serial "Punkt widzenia" i... 13.06.16, 20:24
                                      czy ktoś słyszał, żeby w wakacje była powtórka Labiryntu?
                                      • sandra1301 Re: Serial "Punkt widzenia" i... 26.11.16, 20:10
                                        nie ma niestety, pozostają jedynie szczątkowe odcinki w internecie
                                        • wwa05 Re: Serial "Punkt widzenia" i... 11.01.17, 15:42
                                          www.pomponik.pl/plotki/news-piotr-skarga-po-emisji-serialu-w-labiryncie-musial-wyjechac-,nId,2322596
                                          • wwa05 Re: Serial "Punkt widzenia" i... 24.02.17, 10:08
                                            Nie żyje Gustaw Lutkiewicz czyli filmowy Ostoja
                                            film.wp.pl/nie-zyje-gustaw-lutkiewicz-aktor-mial-92-lata-6094528863061121a
      • kuba_1983 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono 08.05.17, 16:23
        A ja mam inne pytanie? Czy szpital, w którym leży pan Tomasz po zatruciu to w rzeczywistości Instytut Kardiologii w Aninie?
        No i gdzie kręcono te wszystkie obskurne, szpitalne wnętrza, chodzi mi głównie o szpital, w którym leżał Franciszek Hanisz, gdzie Ola Duraj była na izbie przyjęć oraz ten, w którym leżała Ewa przed rozwiązaniem? Coś potwornego, mam nadzieję, że dziś szpitale w większości tak już nie wyglądają :D Jedyny szpital, który można z łatwością zlokalizować w serialu to CO na Ursynowie, czyli ten w którym Czerska była diagnozowana.
    • pizza_adoloran Miejsca nadal do identyfikacji!!! 09.05.17, 22:46
      Poprzedni wpis Kuby natchnął mnie do wyliczenia miejsc, których - do tej pory - nie udało się zidentyfikować.

- szpitale (poza onkologią). Będzie trudno i to może powiedzieć tylko ktoś z ekipy.
      - mieszkanie Renaty (Nie widać nic z zewnątrz)
      - kwiaciarnia Renaty (widać w jednym z odcinków kawałek ulicy, gdy Renata wsiada do taksówki)
      - willa Myszorka (mam pewien pomysł, ale muszę pojechać i sprawdzić)
      - podwarszawska posiadłość Glinickiego
      -siedziba firmy Farmahel (widać dom, ale to tak mało charakterystyczne miejsce...)

Co jeszcze?
      • pizza_adoloran Re: Miejsca nadal do identyfikacji!!! 12.05.17, 21:05
        Errata

WIEM gdzie jest (mniej więcej) willa Myszorka a przynajmniej jej bezpośrednia (filmowa) okolica.
        Mam też jeszcze jedno miejsce - gdzie Renata dorwała Igora, handlującego pod kantorem.
        Zdjęcia wkrótce!
    • pizza_adoloran Zdjęcia nowo odkrytych miejsc z serialu 16.05.17, 21:21
      1.Miejsce, gdzie Renata przyłapała Igora, sprzedającego bodaj waluty na ulicy.

2.Okolice willi Myszorka (acz nie sama willa - ta nie wiem, gdzie jest).

Tu klikamy żeby przejść do zdjęć
    • pawel-szadko Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 12.06.17, 21:59
      Powtórka na TVP Historia od dziś w okolicach godziny 9:00.
      • pizza_adoloran Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono 14.06.17, 22:10
        Coraz bardziej niszowe kanały, ale lepszy rydz niż gołąb na dachu...
        • wwa05 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono 26.06.17, 16:38
          Najważniejsze, że nasz Labirynt znowu powrócił:) a wraz z nim wspomnienia...
          • sandra1301 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono 09.07.17, 00:42
            Czy ktoś nagrywa? Bo dopiero dziś odkryłam że dają powtórki
    • pizza_adoloran Zdjęcia kwiaciarni Renaty - namierzona!!! 14.06.17, 22:10
      Znalazłem kwiaciarnię Renaty, widoczną w II serii.
      Tu klikamy żeby przejść do zdjęć
    • pizza_adoloran Zdjęcia z planu "W labiryncie" 20.01.18, 00:21
      Znalazłem kilka zdjęć z planu naszego serialu - dość rzadkie, z ekipą w tle:

tu klikać
    • pizza_adoloran Agata Rzeszewska w kolejnej reklamie 10.05.18, 23:18
      Tym razem reklamuje lek o wyrafinowanej nazwie Okulistin. Ale wygląda w porządku!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka