Dodaj do ulubionych

Pani Wielka Gra

06.08.06, 16:28
kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53662,3525750.html
Obserwuj wątek
    • jurmar98 Re: Pani Wielka Gra 09.08.06, 08:15
      Interesujące jest to,że z wywiadu wynika,ze decyzja o zdjęciu WG jest już
      podjęta.Jednak telefonując do TVP można dowiedzieć się,że nie jest to decyzja
      ostateczna,która ma zapaść dopiero pod koniec sierpnia.Następne posiedzenie RN
      TVP ma się odbyć 29 sierpnia.Czyżby protesty miłośników WG dały efekt?
      • krzysiek.wa_wa stan na 1 września 01.09.06, 09:31
        jurmar98 napisał:

> Interesujące jest to,że z wywiadu wynika,ze decyzja o zdjęciu WG jest już
        > podjęta.Jednak telefonując do TVP można dowiedzieć się,że nie jest to decyzja
        > ostateczna,która ma zapaść dopiero pod koniec sierpnia.Następne posiedzenie
        RN
        > TVP ma się odbyć 29 sierpnia.Czyżby protesty miłośników WG dały efekt?

dzisiaj w "Rzeczypospolitej" jest wywiad z Panią Ryster

wynika z niego, że już nie będzie WG

zaś ostatnia emisja będzie jutro o godz. 11.30
    • rnowak244 Re: Pani Wielka Gra 09.08.06, 10:19
      Ja startowałem z Napoleona i jego epoki, udało mi się wygrać eliminacje i być na nagraniu, wygrac pojedynek, przejść pytania ekspertów i niestety odpadłem na pytaniu za 10.000; 2pyt.= 4-nazwiska, 1-nie pamiętałem (nazwiska księdza - Bernier)....
      To były chwile któe zapamiętam do końca życia!!! Myślę, że każdy kto próbował ma takie chwile, chciałbym to kiedyś powtórzyć, bo ta atmosfera, zdrowa rywalizacja, wiedza która się poszerzało jednocześnie rozwijał się człowiek duchowo... MAM NADZIEJE ŻE PANI RYSTER I WIELKA GRA ZOSTANIE!!!!!!!!!! PZDR
    • krzysiek.wa_wa Re: Pani Wielka Gra 26.09.06, 08:21
      kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53662,3525750.html?as=2&ias=7&startsz=x
      "W 'Przeglądzie' na pytanie, czy 'Wielka Gra' się przeżyła i dlatego będzie
      zdjęta, dyrektor z telewizji powiedziała, że chciałaby, aby jej 12-letnia córka
      umiała kojarzyć fakty i znajdować wiedzę, ale żeby to nie polegało na
      mechanicznym wkuwaniu i odpytywaniu. "

Ciekawe JAKI teleturniej wymaga kojarzenia faktów ???
      (poza oczywistym kojarzeniem pytania z odpowiedzią?)

gdyby teleturnieje wymagały własnych interpretacji,
      toby zaliczenie pytania było bardzo subiektywne

w przedostatniej emisji "Wielkiej Gry" jakiś adwokat odpadł przy pytaniu za 10
      tysięcy (adwokat młody wiekiem, więc najprawdopodobniej ojca też ma adwokata,
      prokuratora albo sędziego)
      pytanie było: "jaki napęd miało pierwsze metro w Londynie"
      odpowiedział że spalinowy
      prawidłowa odpowiedź: parowy
      a adwokat próbował się upierać: "dla mnie spalinowy i parowy to jedno i to samo"

ile lat by się telewizja z nim procesowała, gdyby odpadł na pytaniu wymagającym
      subiektywnej interpretacji ???????
      • stare_psisko Re: Pani Wielka Gra 26.09.06, 11:14
        krzysiek.wa_wa napisał:

> "W 'Przeglądzie' na pytanie, czy 'Wielka Gra' się przeżyła i dlatego będzie
        > zdjęta, dyrektor z telewizji powiedziała, że chciałaby, aby jej 12-letnia
        > córka umiała kojarzyć fakty i znajdować wiedzę, ale żeby to nie polegało
        > na mechanicznym wkuwaniu i odpytywaniu. "

Ciekawe, pani dyrektor postrzega telewizję publiczną jako pomoc naukową dla
        swojej 12-letniej córki. To może w ogóle wyłączać emisję, kiedy córka nie
        ogląda...
        Poza tym Wielkiej Gry chyba nigdy nie oglądała, bo aby się efektywnie
        przygotować, jak najbardziej trzeba umieć kojarzyć fakty i znajdować wiedzę.

Może przy pytaniach typu: przy jakiej ulicy mieszkał X? wiele się nie
        wydedukuje, ale już pytanie o napęd pierwszego metra: jak by ten młody adwokat
        nie uważał, że napęd spalinowy i parowy to jest to samo i zastanowił się
        trochę, to jego odpowiedź byłaby inna. Bo przypuszczam, że ten rodzaj napędu
        wynikał ze stanu rozwoju techniki w owych czasach.

1z10 jest bardziej odpytujący niż WG, ale jakoś się pani dyrektor nie obawia,
        że zaszkodzi jej córce. A taka np. Familiada to już w ogóle feeria kojarzenia
        faktów i znajdowania wiedzy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka