25.08.06, 22:22
Nie wypowiadam się o stronie artystycznej, ale o realizacji telewizyjnej.
Duże rozczarowanie. Nie z takimi widowiskami TVP radziła sobie. I ma do tego
fachowców. "Ca Ira" jest dużym rozczarowaniem. Widać to, czego nie powinno
być widać. Nie wiem, ktor robił światło, ale jest brzydkie. Nie ma znaczenia,
że to plener - warunki atmosferyczne sprzyjają, nie leje. NIe mogę patrzeć na
ciągłe halacje i na prawdę przypadkowe światło.
Obserwuj wątek
    • tmieti Re: Ca Ira 25.08.06, 22:27
      Mam bardzo podobne odczucia. Dodatkowo, pomimo, że nie jestem znawcą opery, ale
      kilka widziałem, kilka słuchałem, i mam wrażenie, że muzycznie Ca ira nie
      przedstawia niczego interesującego.
      • modotv Re: Ca Ira 25.08.06, 22:29
        Również nie jestem znawcą opery, ale mam nieodparte wrażenie, że niektóre
        tematy muzyczne skądś kojarzę... NIe wiem, jak odbiera się to widowisko na
        żywo, ale w telewizji wygląda blado.
        • tmieti Re: Ca Ira 25.08.06, 22:40
          i jeszcze beznadziejną małą czcionką i kolorem teksty z tłumaczeniem. Właśnie
          jestem po lekturze w Dzienniku wywiadu z Józefowiczem i przyznaje, że nie udało
          się zrobić wszystkiego, przyznał, że z chaosu może coś ciekawego dla wielu się
          urodzi. To widać. Ale nie ma też za bardzo narzekać. Roger Waters większym
          artystą od Davida Gilomura, wg mnie, jest :)
          • modotv Re: Ca Ira 25.08.06, 22:43
            Racja, kurtyna jeszcze nie opadła, więc może lekko pośpieszyliśmy się z
            ocenami. Natomiast jedną rzeczą jest to, co zrobił Józefowicz (czapki z głów),
            inną co wyprawia realizator.
            BTW... pan, który prowadzi różowego (sic!) malucha przypomina mi Eltona
            John'a ;)
            • tmieti Re: Ca Ira 25.08.06, 22:48
              Finał 1 części!
              Chyba będzie o nim głośno...
              • modotv Re: Ca Ira 25.08.06, 22:51
                Chyba nawet wiem, dlaczego :]
                Odważne... Czyżby Józefowicz miał w poniedziałek dowiedzieć się, że ma proces??
                • mmorawski Re: Ca Ira 25.08.06, 22:52
                  A co się stało w finale? Bo dopiero wszedłem do domu i nie oglądałem.. :/
                  • modotv Re: Ca Ira 25.08.06, 22:53
                    Ogólnie mówiąc, rozwalili krzyż, a Chrystus Konający spadł na glebę i się był
                    potrzaskał.
                    • trouble_maker Nie zapominajmy o... 25.08.06, 22:56
                      ...rozneglizowanej zakonnicy na tronie papieskim...

Bedzie szumek w grajdołku jak amen w pacierzu ;-)
                  • tmieti Re: Ca Ira 25.08.06, 22:55
                    tekst: Panież nie jest za prawami człowiek, papież zmiani zdanie jak chce (nie
                    cytaty)
                    obraz: upadający krzyż i wiszący na wysięgniku (odwrócony), na papieskim tronie
                    męczona (?) kobieta (topless)
                    mało?
                    • mameluch Re: Ca Ira 25.08.06, 23:11
                      kurcze, nieźle. a ja dopiero włączyłem. nie wiem czy mieć nadzieję na jakieś
                      powtórki? a jeśli nawet, to pewnie ocenzurowane;)
            • myszkap Re: Ca Ira 26.08.06, 08:04
              To Marek Szpendowski - producent widowiska. Do Eltona Johna - bez
              charakteryzacji - niepodobny :)
        • trouble_maker Re: tematy muzyczne skądś kojarzę 25.08.06, 22:54
          Pewnie z solowych płyt Watersa (przynajmniej jeden rozpoznałem) ;-)
          • modotv Re: tematy muzyczne skądś kojarzę 25.08.06, 22:56
            Chyba rozpoznaliśmy ten sam.
        • jotka001 Re: Ca Ira 26.08.06, 23:45
          modotv napisał:
          mam nieodparte wrażenie, że niektóre tematy muzyczne skądś kojarzę...

Mnie i mojemu mężowi muzycznie i wokalnie gdzieś telepie się Carl Orff
          i 'Carmina Burana'. Ale na razie to bardzo wyrywkowe skojarzenie, bo
          oglądaliśmy tylko fragmenty (nagraliśmy to i będziemy oglądać w najbliższym
          czasie).
    • wiking69 Re: Ca Ira 25.08.06, 23:58
      Nareszcie ten kicz się skończył. Uff
    • mariusz.sanitariusz Re: Ca Ira 25.08.06, 23:59
      Wierzejski i inne Giertychy nie odpuszczą Papy i odwróconego krzyża
    • matkajoanna Co za gniot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 26.08.06, 00:02
      Słuchać i oglądać się tego nie dało !!! Toż to chałtura nad chałtury i chała .
      Muzycznie ZERO !!!!!!!!!!!!! Śmiechoteka nie opera !!!!!!!
      • modotv Re: Co za gniot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.08.06, 00:15
        Rozczarowanie to mało powiedziane. Były "momenty", ale ogólnie wrażenie
        bardziej niż średnie...
        • ortodrom Re: Co za gniot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.08.06, 00:20
          Ciekawe skąd znalazły się na to pieniądze.Całość kosztowała 5 mln
          złotych.Pomyślcie ile wartościowych artystycznie projektów możnaby za to
          zrealizować.Ale niestety,liczą się nazwiska...Jakiś Bank lub inny Plus GSM daje
          lekką ręką pieniądze tylko osobom z pierwszych stron gazet.Kto odważny ośmieli
          się skrytykować publicznie tego typu przedsięwzięcie? Znacie jakiś uczciwych
          recenzentów, którzy nie boją się działać przeciwko swojemu środowisku? A tak
          będą brawka,peany i ogólnie Super wydarzenie.
          Najlepszego
          • tmieti Re: Co za gniot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.08.06, 00:59
            Przeczytaj piątkową Kulturę jest tam krytyka poczynań zarówno Gilmoura jak i
            Watersa.
            Myślę, że w poniedziałek w każdej gazecie będzie ostra krytyka Ca Iry. Można
            zacytować stare powiedzenie "Z g... bata nie ukręcisz".
            • lawendowo1 Re: Co za gniot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.08.06, 01:02
              ufffffffffffff, odetchnęłam przeczytawszy recenzje, bo myślałam, że jako jedyna
              zamysłu artysty nie zrozymiałam. nawet miałam pytac - "ale o co chodzi???"
              • modotv Re: Co za gniot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.08.06, 01:17
                raczej nie ty jeden... ładne stroje, ale jakoś nie poczułem przesłania. A
                starałem sie.
                • fanta9 Re: Co za gniot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.08.06, 20:06
                  Porazka.

Przewaga formy ( pompatycznej i pretensjonalnej) nad trescią ( nijaka i
                  wątpliwa ideologicznie - bo co to w końcu było? Na siłę dopasowany tekst o
                  rewolucji do wydarzeń poznanskich)

Tylko cycuszki fajne były... hihihi
                  • anette444 Re: Co za gniot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.08.06, 08:11
                    NIe wiem, czy zauważyliście, ale opera opowiadała o Rewolucji Francuskiej i te
                    fragmenty o papieżu i kościele odnosiły się do reakcji kościoła z tamtych
                    czasów na rozruchy we Francji.
                    • modotv Re: Co za gniot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.08.06, 13:05
                      Ależ oczywiście, że przynamniej ja zauważyłem. Co nie zmienia faktu, że w IVRP
                      goły,za przeproszeniem,cyc jest zawsze gołym cycem. Roztraskujący się krucyfiks
                      jest również odczytywany jako obraza. Nie zależnie od intencji i niosącego za
                      sobą przekazu. Odważne.
    • f4u Re: Ca Ira 27.08.06, 19:01
      proszę powiedzieć czy się mylę-gdyby opery watersa nie włączono do obchodów
      poznańskiego czerwca 1956,to raczej nie było by jej w tv.można tylko żałować,że
      nie wyszło z koncertem gilmoura w gdańsku.opera mogła iść na kanale
      kultura,bardziej do niego pasowala.
    • dirgone Re: Ca Ira 30.08.06, 12:31
      Heh, przeczytałam temat i myślałam, że to będzie z francuska o Irasiadzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka