feminasapiens 13.09.06, 15:35 - Beata Tyszkiewicz (zawsze hrabina) - Krystyna Janda (zawsze ze swoją manierą nerwowości) Wasze typy do tej listy? (mogą być również aktorzy) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mozetakmozenie Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 15:44 Zgadzam się z Jandą, dla mnie osobiście takim aktorem jest Michał Żebrowski Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 15:44 Edyta Jungowska Odpowiedz Link Zgłoś
precesja Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 15:48 Boguś Linda - zawsze twardziel, nawet księdzem albo tatą był twardym Marek Kondrat - cwaniaczek wesołek Cezary Pazura - zawsze śmiesznawy gangserek - cwaniaczek, Majchrzak - nieprzyjemny twrdziel o własnym dekalogu i spojrzeniu na świat dlatego lubię Chyrę - zagra każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 15:56 > Boguś Linda - zawsze twardziel, nawet księdzem albo tatą był twardym Obejrzyj jakiś film z Lindą nakręcony przed 1990 rokiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomassi.rollo Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 16:10 "Kobieta pracująca" Agnieszki Holland. Ależ tam Boguś grał twardziela ;) :D Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 16:13 A jakim twardzielem był w "Przypadku" ;) PS: Kiedyś w jakimś wywiadzie Linda powiedział, że marzył o roli twardziela, a dostałam inne role i "Psy" przyjął z radością. Odpowiedz Link Zgłoś
kim_dzonk-ill Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 23:13 Roman Wilhelmi, Tadeusz Łomnicki, Bronisław Pawlik zawsze tak somo gral - wspaniale. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 16:39 nie zgadzam się z Lindą i Kondratem. O Lindzie już sporo napisaliście. Dodam tylko, że ostatnio czytałam książkę o Kieślowskim i autor ciekawie ujął przebieg kariery Lindy: "Pociąg, do którego wskakiwał Linda, nie ruszył. Cztery z sześciu filmów, w których zagrał w 1981 roku zatrzymała cenzura. Kiedy je uwolniła, Linda był już innym człowiekiem. Nagrody i uznanie za role w Przypadku były spóźnione. Wsiadł do innego pociągu: po drodze był Dekalog, a potem kasowe hity i status gwiazdora." Wymieniliście juz najlepsze filmy tego aktora. Dla mnie to Kobieta samotna, Gorączka, Przypadek. Jeszcze do tego odcinek Dekalogu. Szkoda, że te najlepsze filmy Lindy publicznośc poznała po tak długim oczekiwaniu, kiedy rzeczywiście był już kojarzony z innym rodzajem kina i przylgnął do niego wizerunek twardziela. Według mnie jest (czy też był) wybitnym aktorem dramatycznym. Co do Marka Kondrata, to absolutnie nie zgadzam się na etykietkę "wesołka" i "cwaniaczka". Juz w czasach serialu Labirynt podziwiałam jego kunszt, on jedne tam coś grał w ogóle i na pewno nie był cwaniaczkiem. Co ja mówię, przede wszystkim w Zaklętych rewirach! Arcydzieło sztuki aktorskiej (Kondrat i Wilhelmi wielcy!!!). No a dzień świta - cawniaczek??? wesołek??? A podaj choć jeden film (poza CK dezerterzy, dla utrudnienia), gdzie MK grał taką postać? Oj, chyba nie wyszła autorce wątku ta analiza. Odpowiedz Link Zgłoś
karmelek4 Zgadzam sie z spacey 1...dodam 13.09.06, 17:15 jeszcze, że Kondrat zagrał ostatnio w filmie "wszyscy jesteśmy Chrystusami"...i na pewno nie było to rola wesołka..brrr. Co do "aklętych rewirów"..miodzio..uwielbiam ten film..! Co do Lindy...owszem był /jest???/ świetnym aktorem, Być może autorka watku brała pod uwage ostatnie filmy, gdzie grał rzeczywiście klasycznego macho, a przecież Linda to nie tylko twardziel.Ja osobiście uwielbiam go w roli Bolka z filmu "Magnat". I jeszcze pytanko...bodaj do autorki wątku...co to znaczy "maniera nerwowości"??? Cholera...co to jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 18.09.06, 14:48 recesja napisała: > Boguś Linda - zawsze twardziel, nawet księdzem albo tatą był twardym > Marek Kondrat - cwaniaczek wesołek A widziałaś Smugę cienia, albo Zaklęte rewiry? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 15:59 Magdalena Cielecka Rafał Królikowski Odpowiedz Link Zgłoś
olivve Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 23:59 Ooo, tak - Cielecka. Może to kwestia jej aparycji, może to kwestia charakteru kobiet, jakie grywa (w których to rolach bywa obsadzana ze względu na fizjonomię), ale... gdziekolwiek ją widzę, zawsze jest, przepraszam za słow, zimną suką. Odpowiedz Link Zgłoś
tipsiara Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 16:45 brodzik Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw2 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 10:04 Brodzik??? Tu się nie zgodzę. Wg. mnie w "Kasi i Tomku" grała zupełnie inaczej niż w "Magdzie M.". Oczywiście o niebo lepiej w pierwszym serialu. IW Odpowiedz Link Zgłoś
aire1 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 17:31 W zasadzie wszyscy we wszystkim grają tak samo.. Odpowiedz Link Zgłoś
bzorek Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 20:33 JANDA - jak dla mnie strasznie manierycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
meduza7 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 20:55 Pamiętam Jandę grającą w serialu o Modrzejewskiej. W każdym odcinku musiała się histerycznie popłakać. Odpowiedz Link Zgłoś
dona.a Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 21:04 zdecydowanie Janda, zawsze jakoś nerwowo Odpowiedz Link Zgłoś
olivve Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 23:54 Uf, czyli jednak nie ja sama niezmiennie i od dłuższego czasu trwam w stanie permanentnego zadziwienia wobec powszechnego uwielbienia dla talentu oraz jedynej w swoim rodzaju, fantastycznej, itd., itp. gry aktorskiej Jandy (chociaż gwoli sprawiedliwości - w "Przesłuchaniu" była genialna!). Zresztą i jej córka, Maryśka Seweryn, wykorzystuje tę samą manierę, dodatkowo wzbogacając ją niuansem jakiegoś niezrozumiałego ciągłego wku...nia. Odpowiedz Link Zgłoś
serek.topiony Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 06:30 olivve napisała: > w "Przesłuchaniu" była genialna!) A to niny czemu? Grała tam tak samo fatalnie, jak wszędzie, tyle, ze film był głośny. Obejrzyj go sobie teraz po latach - żenua. Odpowiedz Link Zgłoś
gladiusz Re: z przeciwległego kąta patrząc ... 14.09.06, 08:52 Hm, bo mnie się wydaje że chodzi o to, aby aktor grał tak, że będąc wciąż sobą za każdym razem był kimś innym ale w tej inności autentycznym. Żeby zrozumieć: popatrzcie np na Ala Pacino (wg mnie to dobry przykład, ale pewnie są tez inne) facet za każdym razem przemyca swój element (Al Pacino) ale na głównym planie jest charakter ktory gra i jak się okazuje jedno nie przeszkadza drugiemu - wprost przeciwnie. W porównaniu z nim nasze gwiazdy: Janda, Olbrychski ze swoimi natarczywymi manierami są wg mnie na przeciwnym biegunie. Chyba zresztą zdecydowana większośc aktorów polskich to ma (niestety to samo odczucie mam do T.Łomnickiego z oststnich lat jego życia - mowię o teatrze) Czyżby dostali "maskę" w szkołach aktorskich i nie potrafili jej już potem nigdy zrzucić ? Jedyny aktor będący przeciwieństwem tego typu gry jaki mo teraz przychodzi do głowy to Andrzej Seweryn - ale w filmie to chyba grał juz jaaakiś czas temu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
olivve Re: z przeciwległego kąta patrząc ... 14.09.06, 09:17 Zastanawiam się, czy brak tej kontrolowanej naturalności nie jest po części konsekwencją mesjanistycznego, misyjnego podejścia do gry aktorskiej, przeświadczenia o tym, że wchodząc na scenę za każdym razem należy tak zagrać (co by to miała nie być za rola, Hamleta czy pomidora), jakby się świat zbawiało. Dlatego tak groteskowy jest Olbrychski w telenoweli (z ciekawości obejrzałam odcinek "Na dobre i na złe", gdzie za guest star robił...), bo nawet w niewymagającej specjalnej gimnastyki rólce starał się wspinać na wyżyny swojego kunsztu i uderzać z wysokiego ce... Śmieszne to było, drażniło i powodowało nieodparte wrażenie, jakby za chwilę miał wyrecytować coś z "Kordiana". Odpowiedz Link Zgłoś
olivve Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 09:01 serek.topiony napisała: > A to niny czemu? Grała tam tak samo fatalnie, jak wszędzie, tyle, ze film był > głośny. Obejrzyj go sobie teraz po latach - żenua. Słonko, oglądałam, oglądałam - nie raz, nie dwa razy... I między innymi (podkreślam: między innymi) dlatego, że daję radę oglądać go ciągle i ciągle, a maniera Jandy (pewnie, że i w "Przesłuchaniu" nie wyzbyła się jej do końca) nie tylko nie jest dojmująco denerwująca, ale wręcz do zbudowania dramatyzmu wokół postaci Toni niezbędna, zarówno film, jak i kreacja niezmiennie wydają mi się świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtowa Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 10:44 olivve napisała: > Słonko, oglądałam, oglądałam - nie raz, nie dwa razy... I między innymi > (podkreślam: między innymi) dlatego, że daję radę oglądać go ciągle i ciągle, a > maniera Jandy (pewnie, że i w "Przesłuchaniu" nie wyzbyła się jej do końca) nie > tylko nie jest dojmująco denerwująca, ale wręcz do zbudowania dramatyzmu wokół > postaci Toni niezbędna, zarówno film, jak i kreacja niezmiennie wydają mi się > świetne. serio ogladałaś TO więcej niż raz??? IMO fatalna agitka, źle zagrana, źle zrobiona, no ale "zakazana" to trza się zachwycać. tak cuś jak słowackim w "ferdydurke". I zgadzam się z serkiem, janda grała tam kieeeepsko, nawet jak na siebie, to była karykatura samej siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
olivve Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 09:52 Serio oglądałam TO kilka razy. Zawsze, kiedy w TV emisja, oglądam... Czasami to już mam wrażenie, że powtórki specjalnie dla mnie puszczają, że nikt TEGO poza mną nie ogląda i nie docenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
arubika Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 16.09.06, 01:05 Zgadzam sie z Oliwe. Tez oglądałam Przesluchanie kilka razy i też uważam ze Janda była tam wyjątkowo na miejscu. W innych filmach niezmiernie mnie irytuje, bo, jak zauważył ktoś wcześniej, gra zawsze tak samo nerwowo. Lubię gdy aktor mnie zaskakuje, jest kims innym, gra inaczej w kolejnym filmie. Ale to moze też wina reżyserów, którym najłatwiej dopasowywać aktorów pod kątem podobieństwa do ich poprzednich ról. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 17:13 można też nazwać na forum jakiś znakomity film "fatalną agitką" i w ten sposób udawać "wytrawnego" krytyka, który ma własne "oryginalne" zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 10:45 co do JAndy to polecam objrzec jej " Wizyte starszej Pani " w Teatrze TV w rez. Krzystka, zupełnie nie-Janda, rewelacja co do sztampy i lewnistwa aktorskiego to bezapelacyjnei Brodzikowa - głupiutka blondynko-szatynką juz chyba zostanie na wieki LInda w "Kobiecie samotnej" to arcydzieło , szkoda ze potem poszedł w te Psy i Krolle bo z dobrego aktora zostal jakiś gansterski pokurcz Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 18:35 zszedł na psy:) Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 16.09.06, 19:47 Ja "Przesłuchanie " obejrzałam kilkakrotnie. I ktos, kto mówi, ze Janda tam żle gra, nie wie, co mówi. to jest majstersztyk na tle całej kariery Jandy. Odpowiedz Link Zgłoś
a_to_ja Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 22:41 Steven Seagal bije rekordy w tym temacie. Role w filmach, w których występuje, są ZAWSZE takie same. Nawet ciuchy nosi .. jakby te same ;-))) Chyba sam się w tych rolach obsadza :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
remik37 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 22:45 Edyta Jungowska i do tego mówi bardzo niewyraźnie Odpowiedz Link Zgłoś
tralala29 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 13.09.06, 23:03 Brodzik...Brodzik...Brodzik.... Odpowiedz Link Zgłoś
serek.topiony Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 06:27 Janda - od "Człowieka z marmuru" nerwowe ruchy, palenie papierosów, bieganie na wysokich obcasach i histeryczne załamywanie rąk:/ James Dean:) Gwyneth Paltrow i Cielecka - bezpłciowe zimne ryby. Nawet jak płaczą czy kochają to bez ikry. Kompletne nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
dana75 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 06:56 OLBRYCHSKI! Toż to dopiero aktor dramatyczny! Odpowiedz Link Zgłoś
precesja Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 08:18 ACH, Olbrychski to juz nie aktor to chodzący dramat ;-) a ja czekam na miłego, ciepłego, ojcowskiego Majchrzaka - ale się chyba nie doczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
gladiusz Re: z przeciwległego kąta patrząc ... 14.09.06, 08:53 Hm, bo mnie się wydaje że chodzi o to, aby aktor grał tak, że będąc wciąż sobą za każdym razem był kimś innym ale w tej inności autentycznym. Żeby zrozumieć: popatrzcie np na Ala Pacino (wg mnie to dobry przykład, ale pewnie są tez inne) facet za każdym razem przemyca swój element (Al Pacino) ale na głównym planie jest charakter ktory gra i jak się okazuje jedno nie przeszkadza drugiemu - wprost przeciwnie. W porównaniu z nim nasze gwiazdy: Janda, Olbrychski ze swoimi natarczywymi manierami są wg mnie na przeciwnym biegunie. Chyba zresztą zdecydowana większośc aktorów polskich to ma (niestety to samo odczucie mam do T.Łomnickiego z oststnich lat jego życia - mowię o teatrze) Czyżby dostali "maskę" w szkołach aktorskich i nie potrafili jej już potem nigdy zrzucić ? Jedyny aktor będący przeciwieństwem tego typu gry jaki mo teraz przychodzi do głowy to Andrzej Seweryn - ale w filmie to chyba grał juz jaaakiś czas temu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 08:56 Fronczewski gra dwie role. Na zmianę pana Kleksa i Szlangbauma. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtowa Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 10:46 a to akurat bzdura, strasznie żałuję, że ten aktor gra już tylko w jakimś żałosnym sitcomie, bo jest geniuszem. "konsula" mogę oglądać na okrągło! on właśnie ma tę cechę, o której ktoś pisał wyżej, nie przestając byc sobą, idealnie wciela się w odgrywaną postać. fronczewski do filmu, a te wszystkie chyry, sryry - aut! Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 10:55 Olbrychski jest w tej chwili tak zmanierowany, ze nie da się na niego patrzeć, a co dopeiro oglądać w filmie lub sztuce. Ale jak sobie przypomnę jego role z młodości, to aż wzdycham. Szaleńczo się w nim kochałam kiedyś (Azja i Jędruś, ach...) Odpowiedz Link Zgłoś
xyz777 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 11:32 Tak, Olbrychski był wspaniałym aktorem. W serialu Sahara wzniósł sie na wyżyny aktorstwa. Jego kunszt znalazł wyraz uznania w entuzjastycznych recenzjach filmowych. Na jego tle, gra gwiazdy Michaela Yorka wypadła gorzej niż mizernie. Odpowiedz Link Zgłoś
methinks Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 11:00 Moze "Rodzina zastepcza" nie jest szczytem wysublimowanego humoru, ale jak na polskie warunki jest jednym z najlepszych seriali, nazwijmy to, familijnych. I wielka w tym zasluga Fronczewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 18.09.06, 14:53 Żałosny sitkom??? A widziałaś choć jeden odcinek? Odpowiedz Link Zgłoś
narazka Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 11:45 Zbigniew Buczkowski Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 16.09.06, 19:52 Ale to jest naturszczyk, który specjalizuje się w rolach cwaniaczków - ajk dla mnei to bardzo dobrze mu to idzie - nei chcę zeby grał "Hamleta" , ani ojca rodziny ... Odpowiedz Link Zgłoś
gronholm Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 15:19 Jenna Jameson Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 15:56 no to lecimy :) : Nicholas Cage Keanu Reeves Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 14.09.06, 16:56 sandra buldoG Odpowiedz Link Zgłoś
lolarent Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 10:53 Kiera Knightly Odpowiedz Link Zgłoś
tipsiara Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 11:59 dodam jeszcze jennifer aniston Odpowiedz Link Zgłoś
deczko Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 14:06 tipsiara napisała: > dodam jeszcze jennifer aniston Fakt, ostatnio ogladalam jej najnowszy film i wciaz widzialam Rachel. Wczesniejsze filmy z jej udzialem, tez ogladalam i nie moglam sie pozbyc wrazenia, ze nawet jesli ona probuje grac pod role, to i tak gra pod Rachel. :))) Krystyna Janda- ona gra wciaz sama siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
gladiusz Re: Jennifer Aniston - model 15.09.06, 19:41 deczko napisał: > Fakt, ostatnio ogladalam jej najnowszy film i wciaz widzialam Rachel. > Wczesniejsze filmy z jej udzialem, tez ogladalam i nie moglam sie pozbyc > wrazenia, ze nawet jesli ona probuje grac pod role, to i tak gra pod Rachel. :) Aniston jest modelem następującej sytuacji aktora Jeśli aktorka/aktor o średnim potencjale gra 10 lat jedną postać w sitcomie (gdzie jedną z zasad jest "stałość reakcji i zachowań") to się może przyzwyczaić;) Tym badziej, gdy jest to pierwszy i od razu duży sukces(taki czy inny ale jedank) bo przed "Friendsami" miała niewielkie dokonania - we "Friendsach" dostała pewną maskę na twarz a potem kolejni reżyserzy (też nie geniusze) postrzegali ją przez tą maskę i tak ją obsadzali i tak ją prowadzili (no, z małymi modyfikacjami) Wniosek (he, he): do sitcomu na 10 lat idzie się grać jak się ma juz kilka wybitnych ról na koncie a w międzyczasie też się gra co innego. Inna rzecz że mogleś sie rownież Ty do Rachel przyzwyczaić (po 10 obejrzanych sezonach - jeśli je obejrzałeą) i dostrzegałeś ją na każdym kroku;) Coś jest na rzeczy - bo taki David Schwimmer (Ross) narzekał że ludzie idący do teatru na przedstawienie z nim wręcz oczekują że zobaczą Rossa i tak się tymi oczekiwaniami programują - że faktycznie go widzą. Ale to ten sam model co Aniston więc trudno się dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
olivve Re: Jennifer Aniston - model 16.09.06, 09:09 gladiusz napisał: > Coś jest na rzeczy - bo taki David Schwimmer (Ross) narzekał że ludzie idący > do teatru na przedstawienie z nim wręcz oczekują że zobaczą Rossa i tak się > tymi oczekiwaniami programują - że faktycznie go widzą. Ale to ten sam model > co Aniston więc trudno się dziwić. Odmiana samospełniającej się przepowiedni? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
e2006 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 17:57 Zdecydowanie Cielecka, Janda też, pomimo, że ją lubię, ale jej córka bije rekordy. Ja dostaję migreny od jej nerwowości w filmach. Nachodzi mi na myśl słowo szarpanina... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 19:00 Meg Ryan Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 19:29 . Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 19:29 Cezary Pazura Odpowiedz Link Zgłoś
chomsky Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 19:55 simply_z napisała: > Meg Ryan Wlasnie mialam to napisac;) Nb. Agatha Christie stwierdzila kiedys, ze istnieja dwa typy aktorw: ci, ktorzy wcielaj sie w nowe role tak, ze sa nie do poznania, i ci, ktorzy na kazdej roli odciskaja swoje pietno. W Polsce najwyrazniej jest przewaga tych drugich, a szkoda. Natomiast jak dla mnie aktorem, ktory jest wybitnym przedstawicielem pierwszej kategorii, jest Johnny Depp. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 20:03 Zofia Merle. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 21:41 > Natomiast jak dla mnie aktorem, ktory jest wybitnym przedstawicielem pierwszej > kategorii, jest Johnny Depp. Dla mnie też Edward Norton,naprawde niesamowity aktor. Odpowiedz Link Zgłoś
off-line Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 16.09.06, 14:46 Podpisuję się pod Nortonem i w szczególności Deppem, dorzucam Russela Crowe'a. Odpowiedz Link Zgłoś
off-line Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 20:36 Z facetów od razu przychodzi mi na myśl Kevin Bacon. A aktorki? Pamela Anderson.:) A poważniej - Liv Tyler, Meg Ryan, Audrey Tautou (która IMHO jest prześliczna). Co do Jennifer Aniston to coś jest w tym kojarzeniu aktora z rolą, mnie też przychodzi na myśl Rachel gdy ją (Jennifer) oglądam. Może gdyby zagrała w thrillerze czy dramacie byłoby inaczej? Aczkolwiek Courtney Cox w "Krzyku" też kojarzyła mi się z Monicą, chociaż grała niepodobą do niej postać. Odpowiedz Link Zgłoś
kolagulka Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 20:46 Brodzik Odpowiedz Link Zgłoś
masiej1987 Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 22:13 Co wy macie do Cieleckiej??? To świetna aktorka a nie lubią jej wszystkie rozhisteryzowane fanki magdy m Odpowiedz Link Zgłoś
pani_baworowska Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 15.09.06, 22:30 Krystyna Janda - nawet jej ówczesny mąż A. Seweryn powiedział "Krysia to wielkie beztalencie" Daniel Olbrychski - stary przepity pozer Gustaw Holoubek - zawsze grał z wielkim namaszczeniem tę samą postać; nigdy nie potrafił się roześmiać Odpowiedz Link Zgłoś
mozetakmozenie Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 16.09.06, 07:51 Cielecka. Ostatnio wpadł mi do ręki film "Trzeci" i znowu zagrała w nim tak jak zwykle. Nuda. Odpowiedz Link Zgłoś
wsteczny.bieg.zoltej.cizemki a propos Jandy 16.09.06, 09:42 Uważam za niesłuszne generalizowanie dokonań tej wybitnej aktorki. Należałoby dokonać rozróżnienia na Jandę-aktorkę-teatralną i Jandę-aktorkę-filmową. Otóż uważam, że jako aktorka teatralna jest wybitna. Czymże charakteryzuje się "wybitność" aktorki teatralnej? Potrafi oczarować publiczność. Widz siedzi w teatrze jak zahipnotyzowany. Nieprawdą jest, że we wszystkich rolach jest taka sama - ale aby o tym wiedzieć, należy się przekonać naocznie - Janda jako Fedra jest zupełnie inna od Jandy z "Opowiadań zebranych", Shorley, czy bohaterki jej przedostatniej roli w "Uchu...". Popis fenomenalnego aktorstwa dała w "Kto się boi Virginii Woolf". Jeśli chodzi o Jandę filmową, ewentualnie - teatralno-telewizyjną... Cóż, uważam, że jest o niebo lepsza w teatrze tv niż w filmie. Np. "Zazdrość", "Wizyta starszej pani". Role filmowe, hmmm... Z pewnością "Modrzejewska" - rola kostiumowa, z którą poradziła sobie świetnie, nie była nerwowa, grała spokojnie, inaczej. Lubie Jandę - reżysera. Jej spektakle mają niepowtarzalny klimat. Zawsze są świetne zdjęcia oraz muzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
karmelek4 Wizyta starszej pani...powinna 16.09.06, 11:29 wszystkim sceptykom powątpiewającym w talent Jandy, którzy zarzucają jej "manierę nerwowości".../co to właściwie za określenie...jezzzusss/ pokazać, że Janda to nie tylko nerwowa, rozhisteryzowana baba, ale naprawdę fantastyczna aktorka. I jeszcze taka mała prośba do piszącyhc TU krytyków ...proszę oceniać nie tylko głośne filmy, ale również spektakle, bo właśnie role teatralne obnażają lub pokazuja prawdzowy talent. Pozdrawiam. PS. A! Cielecka też jest rewelacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz777 Re: Wizyta starszej pani...powinna 16.09.06, 11:55 Aktorzy, podobnie jak muzycy, czy malarze podlegają zaszufladkowaniu. Ten jest genialny, ten średni, ten marny. W myśl tej zasady, K. Jandę uznano za aktorkę wybitną, a nawet fenomenalną. I taka etykietka nie wiedzieć czemu funkcjonuje przez wiele, wiele lat. Tymczasem jest aktorką raczej słabą. Jedna, czy dwie udane role tylko upewniają nas w tej ocenie. Konfliktowa, nie lubiana w świecie artystycznym, z kompleksem wyższości "gwiazda" musiała odejść z Teatru Powszechnego. Kupiła sobie teatr, gdzie może pracować z córką, zapewniając jej angaż. Jej rola w "Człowieku z marmuru", to dla mnie żałosny pokaz antytalencia aktorskiego, żenujący pokaz braku środków wyrazu, nieumiejętność zbudowania roli, brak prawdy wyrazu. Jest nieautentyczna, sztuczna aż do bólu. Zbudowała rolę skupiając się na nerwowym paleniu papierosów i nerwowym zakładaniu nogi na nogę. I dalej pustka, nic... To ma być ta aktorka kreująca wybitne role? Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 16.09.06, 14:48 W pierwszej kolejności przyszła mi na myśl p. Joanna Brodzik, ale tę osobę trudno nazwać aktorką, to raczej hostessa wypromowana przez średnio inteligentne seriale. Odpowiedz Link Zgłoś
agatak Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 16.09.06, 22:40 Zdaje sie ze zapomnieliscie o Aktorce Ktora Nie Umie sie Usmiechac czyli Mai Ostaszewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
esss Re: aktorki które we wszystkich filmach grają tak 17.09.06, 19:23 Dla mnie taką aktorką jest Magdalena Stużyńska-Brauer. W każdej roli "jedzie" płaczliwo-neurotyczną Marcysią ze "Złotopolskich" (co ciekawe: mam na mysli większe role, jakie zagrała PRZED rozpoczęciem pracy w tym serialu) Odpowiedz Link Zgłoś
totalny_brak_nicka Janda, Komorowska 18.09.06, 12:03 Janda, o której wiele osób pisało powyżej, zagrała świetnie i fenomenalnie jedną rolę: Agnieszki w "Człowieku z marmuru". Dlatego, że zagrała samą siebie: drapieżną, bezceremonialną, super- dynamit kobietę, inetligentną i świadomą własnej wartości. Niestety przez wszystkie inne filmy cień Agnieszki wlecze sie jak tren panny młodej i dlatego w innych produkacjach (Pestka, W zawieszeniu, Modrzejewska) trudno przekonać widza o naturalności i spontaniczności. Komorowska niestety (nie liczę "Za ścianą" gdzie zagrała genialnie, ale to wynik 1. grał sam Zapasiewicz 2.scenariusz powstawał "na żywca") Odpowiedz Link Zgłoś
mzrr21 Re: Janda, Komorowska 18.09.06, 14:29 Richard Gere. Wczoraj trafiłam na końcówkę "Uciekjaącej panny młodej". taki sam w "Pretty Women". Odpowiedz Link Zgłoś