Dodaj do ulubionych

MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza

24.02.07, 11:59
Czy ktoś oglądał końcówkę konkursu?
To co wyprawiał nasz komentator, było tragiczne - tak jakby w ogóle nie
widział i nie rozumiał tego, co właśnie dzieje się na skoczni.
Już mniejsza o histerię przy skoku Małysza ale odczytanie emocji z twarzy
Harri'ego Olli to była paranoja (najpierw Szaranowicz ogłosił fińskiego
skoczka zwycięzcą konkursu, potem zaczął opisywać jego zachowanie "jest tak
zaskoczony, że jeszcze to do niego nie dotarło", a potem dopiero spostrzegł,
że mistrzem tak naprawdę został Ammann a Olli jest drugi).
Zastanawiam się czasem, po co nam komentator, który widzi i rozumie znacznie
mniej, niż przeciętny widz?
Obserwuj wątek
    • forumowicz_pospolity Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 24.02.07, 12:46
      akurat to oglądałem i nie mam do Włodka wiekszych pretensji
      fakt ze pomylil sie na miejscach 1-2 ale za szybko, pewnie w emocjach,
      zawyrokował
      a skok Adasia dobrze komentowal, z biglem
      ten typ tak ma i dobrze, czasem troche adrenaliny trzeba widzom przekazac
      a nie smęcić jak na transmisji z pogrzebu
    • paulinaa Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 24.02.07, 13:56
      szaranowicz to w ogole nie znam podstawowych zasad języka polskiego; jego jezyk
      jest na poziomie tragicznym-i taki czlowiek nazywa siebie dziennikarzem?!
      • forumowicz_pospolity Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 24.02.07, 14:23
        paulinaa napisała:

> szaranowicz to w ogole nie znam podstawowych zasad języka polskiego; jego jezyk
        >
        > jest na poziomie tragicznym-i taki czlowiek nazywa siebie dziennikarzem?!

przeszkadza ci to w jego rozumieniu?:)
        • kwiat_paproci Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 24.02.07, 14:46
          Mi bardziej od tego, że Szaranowicz nie orientuje się w sytuacji na skoczni,
          przeszkadza jego zawiść i zacietrzewienie. To się tyczy nie tylko jego, ale i
          reszty polskiej ekipy telewizyjnej, także tych w studiu i Tajnera. Małysz nigdy
          nie może być w słabszej formie, tylko zawsze przytrzymuje go Tepes i puszcza w
          warunkach słabszych niż resztę skoczków :/ Oczywiście robi to wszystko po to,
          żeby raz na parę miesięcy na podium był Słoweniec. A komiczne już jest, kiedy
          tego samego argumentu używają przy skokach Mateji, Huli czy Skupnia ;D
          • grek.grek Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 24.02.07, 15:17
            Kompletnie się z tym co napisałeś/aś nie zgadzam.

Fakt,że oglądam skoki narciarskie od wielkiego dzwonu,ale akurat dziś patrzyłem,słuchałem i akurat w komentarzu Szaranowicza uderzyło mnie coś
            zupełnie przeciwnego do "zawiści i zacietrzewienia" - aż biło po uszach jak
            kibicował pozostałym zawodnikom,nie tylko Małyszowi; nie zwiesił nosa na kwintę,nie spadł mu poziom rozemocjonowania,szczerze gratulował Ammannowi zdobytego złota,a medalistom miejsca na podium - zero polactwa.ZERO.Gośc po prostu cieszył się,że ogląda fajne,trzymające w napięciu zawody i nacjonalizmy jakiekolwiek nie przysłaniały mu pola widzenia, przynajmniej ja tego nijak nie zauważyłem.

Mnóstwo krytyk sypie się na głowy Szaranowicza czy Szpakowskiego... a ja sobie nie wyobrażam ważnego meczu w Lidze Mistrzów,reprezentacji czy na mistrzostwach świata/Europy bez głosu Darka... nie wyobrażam sobie,żeby skoki narciarskie o mistrzostwo świata mógł komentować ktoś inny niż Włodek Szaranowicz - może się i mylą,może i czasami sam mam chęć im powiedzieć dwa słowa ku oprzytomnieniu,ale ich brak byłby czyms najgorszym.
            Takiego luzu,spontaniczności,zaangażowania w to co się dzieje,zdolności do tworzenia atmosfery i jej przelania na widza, nie da się łatwo znaleźć,to jest pewien dar.Włodek go posiada.Darek też. I niech komentują choćby i do setnych urodzin,których im z tego miejsca serdecznie życzę.

• jaki71 Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 26.02.07, 15:44
              grek.grek napisał:

> ,słuchałem i akurat w komentarzu Szaranowicza uderzyło mnie coś
              > zupełnie przeciwnego do "zawiści i zacietrzewienia" - aż biło po uszach jak
              > kibicował pozostałym zawodnikom,nie tylko Małyszowi; nie zwiesił nosa na
              kwintę
              > ,nie spadł mu poziom rozemocjonowania,szczerze gratulował Ammannowi zdobytego
              z
              > łota,a medalistom miejsca na podium

A ja mam odwrotne odczucia. Jak mozna cieszyc sie z tego ze zawodnik innego
              kraju wygrywa z naszym? Mozna przyznac ze skok byl super itp. Ale to przeciez
              byla nasza przegrana (oczywiscie Malysza).

> - zero polactwa.ZERO.Gośc po prostu cieszył
              > się,że ogląda fajne,trzymające w napięciu zawody i nacjonalizmy jakiekolwiek n
              > ie przysłaniały mu pola widzenia, przynajmniej ja tego nijak nie zauważyłem.

Jakiego polactw? Co ty wypisujesz. Dlatego ze przez lata polska nie miala
              praktycznie zadnych osiagniec w sporcie wmowiono nam ze niezaleznie czy
              wygrywany czy przegrywany nalezy sie cieszyc z piekna sportu. Guzik prawda. Na
              calym swiecie jak sie oglada relacje sportowe to wszyscy sie emocjonuja
              rywalizacja swoich zawodnikow z reszta swiata i nikt nie zachwyca sie piekna
              walka tylko przezywa tragedie z porazki. Jeszcze raz napisze ze brak osiagniec
              sportowych kazalo cieszyc sie nam walka innych. Nie wiem jak ty ale ja to co
              przezylem podczas walki Polakow w MS w reke czy w siatke nigdy nie przezyje
              ogladajac final LM w kopana jesli tam nie zagra polska druzyna...
          • aasiek Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 24.02.07, 19:13
            Mnie najbardziej bawi, gdy Szaran już ogłasza, że zawodnikowi nie wyszedł skok,
            a ten złośliwie leci jeszcze parę metrów i przeskakuje resztę :) Dziś też tak było.
            A poza tym wkurzają mnie niesamowicie jego wąty pod adresem Kuttina. T jest
            chyba nawet bardziej skandaliczne, niż błędy językowe czy podobne temu pomyłki.
            Niech już lepiej każdy konkurs zaczyna hasłem "Nie lubię Heinza Kuttina"...
            • romcia.p Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 24.02.07, 19:28
              a mnie u Szarana najbardziej wkurza to,że zamiast komentowac skoki wszystkich zawodników chyba 80% czasu poświęca na pier... o Małyszu
              • policy83 Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 25.02.07, 20:52
                romcia.p napisała:

> a mnie u Szarana najbardziej wkurza to,że zamiast komentowac skoki wszystkich z
                > awodników chyba 80% czasu poświęca na pier... o Małyszu

... i o wietrze, który Małyszowi zawsze wieje nie tak jak potrzeba.:))
      • bonnie75 paulinaa 26.02.07, 17:18
        Smiem zauwazyc, ze Twoj jezyk polski tez odbiega od idealu:
        "jego jezyk jest na poziomie tragicznym", chyba chcialas powiedziec na
        "tragicznym poziomie" - tak byloby bardziej po polsku, nie sadzisz?
        A Szaranowicza szanuje i jako dziennikarza i jako czlowieka - sympatyczny, madry
        mezczyzna, a nie nadety bubek, jak ..... dajmy na to Dowbor.
    • jhbsk Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 24.02.07, 20:16
      Nie toleruję Szaranowicza. Całe szczęście, że mogę oglądać zawody sportowe w
      Eurosporcie.
    • menisk Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 26.02.07, 00:36
      Mnie irytuje, że bez sensu nakręcają sami siebie i próbują nakręcać widzów.
      Małysz najdalej skoczył w kwalifikacjach, Małysz najdalej wylądował na
      treningu. Będzie świetnie, będzie wspaniale, jest oczywiście faworytem, wszyscy
      pytani przeze mnie trenerzy stawiają na Adama itp. itd... a potem kicha. Po co
      się tak nakręcać? Może więcej jakiejś pokory, trzeźwości, a mniej
      nieuzasadnionej i przedwczesnej euforii? To jest sport. Tu się wszystko może
      zdarzyć. Skokami treningowymi nikt zawodów nie wygrywa. A piać z zachwytu
      rozsądniej jest, jeśli wygra, ale w konkursie.
      • henryczek-czewa Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 26.02.07, 17:04
        myślałem ze chodzi o inny tekst szaranowicza z niedzielnych zawodów, jaki padł z jego ust po negatywnej ocenie skoku małysza przez czeskiego sędziego:
        "Chyba będę musiał z nim (z sędzią) porozmawiać" <boks>:D

zgadzam sie z grek.grek - bez szarana i szpaka w transmisjach sportowych panowałaby wielka pustka:D Zwłaszcza bez Szpaka, który jest dla mnie nieodłącznym, za przeproszeniem, elementem transmisji meczów piłkarskich

:)
        • menisk Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 27.02.07, 08:57
          henryczek-czewa napisał:

> myślałem ze chodzi o inny tekst szaranowicza z niedzielnych zawodów, jaki
          > padł z jego ust po negatywnej ocenie skoku małysza przez czeskiego sędziego:
          > "Chyba będę musiał z nim (z sędzią) porozmawiać" <boks>:D

Gwoli ścisłości, to powiedział akurat A. Tajner, a nie Szaranowicz.
          • henryczek-czewa Re: MŚ w skokach - komentarz Szaranowicza 27.02.07, 15:31
            ups, cos nie tak ze słuchem mam widocznie, sorry panie włodku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka