Dodaj do ulubionych

kampania przeciw pneumokokom

02.04.07, 15:50
Co sądzicie o tej kampanii reklamowej, podręcznikowo jadącej po emocjach większości nadwrażliwych matek? Pewnie spora część widzis woje dziecko już na cmentarzu jeśli natychmiast nie zaszczepi dziecka.
Ciekawe tylko, dlaczego nikt nie wspomina o drobiazgu - szczepionka to trzy zastrzyki, każdy po minimum 300-400 zł.
Odnoszę wrażenie, że nie pneumokoki są tu największym wrogiem dla polskiej rodziny ;)
Obserwuj wątek
    • pomme Re: kampania przeciw pneumokokom 02.04.07, 15:59
      mój lekarz powiedział ze szczepionka jest na odmianę ( typ) choroby, której
      istnienia jeszcze nie odnotowano - w sensie nie zdarzył sie jeszcze.
      • reservoir_dog Re: kampania przeciw pneumokokom 02.04.07, 16:30
        czyli dajemy zarabiać koncernom....tak myślalem. Podobnie zresztą rzecz się ma z
        krwią pępowinową. Zastanawialiśmy się z żoną czy nie skorzystać z takiego
        "banku" ale koszty nas odpędziły. Dodatkowo czas jakiś później wyszło na jaw że
        i tak nie ma żadnej pewności czy taka krew cokolwiek pomoże, w szczególności po
        wielu latach leżakowania.
        • m_bovary Warto przyłączyć się do akcji protestacyjnej 02.04.07, 16:45
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=60054628
    • iwka901 Re: kampania przeciw pneumokokom 02.04.07, 16:56
      zgadzam się- reklama jest nieetyczna i mrozi-mnie jako młodej mamie krew w żyłach.
      Jednak ja decyzję o zaszczepieniu podjęłam dawno, dla spokoju sumienia "jakby
      co" i sądząc po braku tych szczepionek w aptekach większość mam myśli podobnie.

• m_bovary Re: kampania przeciw pneumokokom 02.04.07, 17:04
        iwka901 napisała:

> Jednak ja decyzję o zaszczepieniu podjęłam dawno, dla spokoju sumienia "jakby
        > co" i sądząc po braku tych szczepionek w aptekach większość mam myśli
        podobnie.
        >

I oto właśnie koncernowi chodziło.

Wyprzedali szczepionkę, która nie bardzo nawet wiadomo na co tak naprawdę jest
        (przecież nawet na sepsę szczepi się przeciw menigokokom, a nie pneumokokom).
        Ich marketingowcy smogą sobie przybić piatki.
    • dziedzicznacytadelafinansjery Re: kampania przeciw pneumokokom 02.04.07, 17:11
      Pal licho kampanię - ja bym zadał pytanie czy ta kampania producenta szczepionki
      i wcześniejsze nasilenie informacji o kolejnych przypadkach sepsy nie są ze sobą
      powiązane. Jezeli tak, to poszedł bym jeszcze dalej - i przepytał dziennikarzy i
      redaktorów zamieszczających kolejne alarmujące informacje z etyki dziennikarskiej.

Oczywiście mogę się mylić i niesłuszne mogą być moje podejrzenia, ze kampania
      reklamowa szczepionki "na sepsę" pojawiła się w mediach po kilku kolejnych
      informacjach o zgonach pacjentów. I chciałbym nie mieć w tej sprawie racji, ale
      nadziei na to zbyt wielkiej nie mam.
    • iwka901 Re: kampania przeciw pneumokokom 02.04.07, 19:54
      Dodam jeszcze- coś w tym musi być , skoro w prawie całej Europie szczepienie to
      OD LAT jest refundowane i figuruje w kalendarzu szczepień, więc na pewno
      wskazanie jest. Tylko u nas ta szczepionka jest taka droga. Na pewno dawno
      byłaby obowiązkowa, tylko sprawa rozbija się o refundację- co jest u nas niemożliwe.
      • marzeka1 Re: kampania przeciw pneumokokom 02.04.07, 21:05
        Jest to najbardziej odrażająca, nierzetelna reklama,z jaką dotychczas się spotkałam. Żeruje- nie można tu użyć innego słowa- na uczuciach matek, jest to reklama histeryczna i ohydna!
        • aniani7 Re: kampania przeciw pneumokokom 03.04.07, 08:22
          Podobnie jest z tą reklamą, w której co piąta dbająca o siebie Polka nie
          dożyje, co za bzdury, wystarczy robić raz w roku cytologię, a nie faszerować
          się drogimi szczepionkami
    • aga1972 Re: kampania przeciw pneumokokom 03.04.07, 10:33
      Ja zaszczepiłam dzieci przeciwko meningokokom (powodującym sepsę), koszt takiej
      szczepionki to 95 zł. jest to szczepionka jednorazowa.
      • pomme Re: kampania przeciw pneumokokom 03.04.07, 10:40
        i miałaś rację, dzis pisze o tym
        interiafakty.interia.pl/fakty_dnia/news/reklamowane-szczepionki-
        nieskuteczne-na-sepse,891093,2943
        • pomme Re: kampania przeciw pneumokokom 03.04.07, 10:41
          fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/reklamowane-szczepionki-nieskuteczne-na-sepse,891093,2943
          • iwka901 Re: kampania przeciw pneumokokom 03.04.07, 13:53
            Nam lekarka zaleciła oba szczepienia- przeciwko pneumokokom i meningokokom,
            nawet jeśli dziecko jednak zachoruje i będzie sepsa- to przebieg będzie
            łagodniejszy i może dać dziecku szansę na przeżycie i pokonanie zakażenia.
            Moim zdaniem warto, a reklama jest okropna i powinni zaprzstać jej emisii.
    • stara_dominikowa bujać to my, panowie szlachta:) 03.04.07, 13:29
      ja tam szczepię na meningokoki.
    • gosiik Re: kampania przeciw pneumokokom 03.04.07, 13:58
      ta reklama mnie nie przekonuje
      dodam więcej - działa mi wybitnie na nerwy ;)
    • paddinktun Zatrzymana 03.04.07, 18:54
      wiadomosci.onet.pl/1513856,11,item.html
      Szkoda, ze nie zostala zdjeta klamliwa reklama Flory, tak skonstruowana jakby
      chodzilo conajmniej o Kardiochirurgie w Zabrzu.
      • iwka901 Re: Zatrzymana 03.04.07, 19:19
        Właśnie- Flora i ta reklama, w któej mowa, ze co 5 kobieta umrze- tylko w
        reklamie pokazują dorosłe kobiety, a zapomnieli dodać, że ta szczepionka działa
        w przypadku dziewczynek do 14rż, które nie rozpoczęły współżycia.
        • ginny22 Re: Zatrzymana 03.04.07, 19:50
          1. Uważam, że reklama z tym, że co 5 kobieta umrze, jest świetna - ma
          wstrząsnąc i to robi.
          2. Jakie do 14 roku życia? Działa u kobiet, które nie zaczęły jeszcze współżyć.
          Mam niejasne wrażenie, że wszystkie 15-latki w tym kraju jeszcze nie uprawiają
          seksu.
          • oda_nobunaga Re: Zatrzymana 03.04.07, 20:00
            Reklama nie jest świetna tylko kłamliwa i ohydna. Wstrząsnąć ma "Piła 8" od
            reklamy można wymagać aby nie zawierałą kłamstw.
            • paddinktun Re: Zatrzymana 04.04.07, 13:02
              Dobrze powiedziane :)
    • e.chianti Re: kampania przeciw pneumokokom 03.04.07, 21:02
      Nasz lekarz, który pracował w jednym ze znanych warszawskich szpitali przez
      wiele lat nie spotkal ani jednego przypadku choroby wywolanej przez pneumokoki.
      Kilka tylko natomiast wywołanych przez meningokoki powodujące sepsę.
      Sepsa sama w sobie oczywiście jest bardzo groźna, natomiast media zrobiły wokól
      niej wyjątkowo wile szumu, informując o każdym pojedynczyp przypadku. W samym
      województwie mazowieckim w 2005 roku na sepse zachorowały, jeśli dobrze
      pamietam, 273 osoby z czego zmarło chyba 37 i nikt o tym nie mówił. A teraz
      słyszymy o każdym przypadku w Polsce. Ot pismaki.
    • aeris Re: kampania przeciw pneumokokom 04.04.07, 00:46
      no i wycofali reklame.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka