Dodaj do ulubionych

Maddie McCann

13.06.07, 22:46
Chcialabym z kimś o tym pogadać.
Bo nie rozumiem dlaczego w Polsce nie mówi sie o tej sprawie.
Cala Europa żyje tragedią rodziców porwanej póltora miesiąca temu
dziewczynki.Trwa wielka akcja -gigantyczne śledztwo,coś sie ruszylo dziś ale
boję się potwierdzenia pewnych rzeczy.Temat normalnie mnie przerósl.Mnie jako
mamę dwóch córeczek.
Maddie byla z rodzicami na wakacjach,spala wraz z rodzeństwem w hotelowym
pokoju -zostala porwana.Ktoś wszedl do pokoju zabral dziecko.Dziecko z
pełnej kochającej rodziny-zaobserwowane i wylapane.I abstrahując zupelnie od
kwestii otoczenia prawidlową opieką tych dzieci -tu źle bardzo postapili
rodzice ale chodzi też o fakt.Zabrali dziecko...
Boże,co sie dzieje ze światem.Co oznaczają ''siatki pedofilskie''!!????Te
zamordowane dwie belgijki, chyba 8 i 10 lat, cala sprawa Marca Dutroux -w
jego procesie przemykaly jakies znane nazwiska dla świata ,jakieś gigantyczne
macki miala organizacja której on byl częścią.Co sie dzieje ?? I to dziecko -
wybrali sobie ofiarę.Jedną może w tysiąca.O niej wiemy,co z dziećmi
opuszczonymi,zaginionymi.To teraz już tak będzie?
Wydaje mi sie że powinno się o tym trąbic jak najglośniej.Zawód dziennikarza
chyba niesie ze sobą jakąś misję-A wrzucili to nasi na newsa i cisza.A tyle
dobrego można zdziałać !Uświadomić ludzi.Zostawić glupie tematy,mówić o
najważniejszych.Coś sie dzieje,możemy być na bierząco-ta sprawa niesie duże
przeslanie.A tu cisza..
Chyba że powiecie mi że ludzie nie chcą tego sluchać

www.findmadeleine.com/news/

dorota
Obserwuj wątek
    • gweeny Re: Maddie McCann 13.06.07, 23:05
      Mnie też ta sprawa poruszyła. I rzeczywiście polskie media niewiele jeśli nic o
      niej nie mówią.
      Ale tak sobie nieraz myślę, jak strasznie zmieniają się czasy. Mam 27 lat,
      kiedy chodziłam do podstawówki, rodzice pracowali, miałam klucz z mieszkania na
      szyji, odbierałam młodszego brata z przedszkola i wracaliśmy sami do domu. Nie
      było w tym nic dziwnego, bo wiele moich koleżanek i kolegów miało tak samo.
      A teraz? Nie mam dzieci ale nie wyobrażam sobie sytuacji takiej jaką opisałam,
      chyba bym zwariowała ze strachu gdybym wiedziała że moje dziecko idzie gdzieś
      samo. Na poważnie zaczynam się bać mieć dzieci.
    • sztuka_konwersacji Re: Maddie McCann 13.06.07, 23:08
      Jak to: w Polsce nie mowi sie o tej sprawie??
      Temat poruszany byl w serwisach info kazdej telewizyjnej stacji polskiej.

W Polsce mowi i pisze sie o tej sprawie:
      wiadomosci.onet.pl/1411096,2678,kioskart.html
      article.wn.com/view/2007/05/10/Gdzie_jest_malutka_Maddie/
      Kidprotekt tez poruszyl te sprawe (akcje przeciw pedofilom)
      www.kidprotect.pl/newsy/?cat=8&item=1845
      www.paranormalne.pl/lofiversion/index.php?t8729.html
      Szukaja ja ludzie prywatnie:
      www.vitalia.pl/index.php/mid/25/fid/201/odp_id/299297/pid/299297/forum/1/clickid/73&cookie=1

Modla sie o nia na forach:
      forum.fronda.pl/
      Czego jeszcze chcesz wiecej??

Najnowszy news:
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8930006&rfbawp=1181768747.402

Parafrazujac Ciebie: chyba nie powiesz mi/nam, ze ludzie nie znaja/nie
      poruszaja tego tematu?
      • sztuka_konwersacji Re: Maddie McCann 13.06.07, 23:12
        Od razu uprzedzam, ze linki ktore podalam to ułamek tego, co znalazła w necie
        na jej temat.
        Oprocz tego slyszalam o sprawie wielokrotnie w telewizji i czytalam w gazetach.
        • dorjana1 Re: Maddie McCann 13.06.07, 23:18
          Jutro pogadaj o tym z otoczeniem.Z tym co żyje bez internetu- szczególnie.
          • sztuka_konwersacji Re: Maddie McCann 13.06.07, 23:31
            Przeciez te linki byly tez do gazet ktore ukazuja sie w kioskach.
            gazety o tym pisza, a w telewizji sie o tym mowi.
            Ty najwyrazniej tego nie widzisz/nie slyszysz.
    • paul_ina Re: Maddie McCann 13.06.07, 23:21
      Cześć,

cokolwiek nie napiszę o tej sprawie i bólu, jaki za sobą niesie - masz rację, nie tylko dla najbliższych Maddie, ale dla każdego człowieka z osobna i całej ludzkości razem - to za mało.

Więc przejdę od razu do wniosków. Że świat jest pełen zwyrodnialców - to wiemy. Że trzeba trzeba pilnować swoje dzieci, nie spuszczać ich z oka - to też wiemy, teraz bardziej niż kiedykolwiek. W związku z tym, wydając na ten świat dziecko, trzeba zrobić wszystko co w mocy całej rodziny, aby bezpiecznie dorosło.

Opierając się na polskim autorytecie w dziedzinie wychowania, Superniania powiedziała kiedyś, że nie rozumie, jak można puścić małe dziecko samo na podwórko czy w ogóle spuszczać je z oczu poza domem. Te proste słowa oddają wszystko.
      • dorjana1 Re: Maddie McCann 13.06.07, 23:26
        i dlatego akcje medialne mają sens.Bo tych ''samodzielnych'' dzieci widać
        bardzo dużo...
        • paul_ina Re: Maddie McCann 13.06.07, 23:34
          W Polsce bardzo dobrą pracę organiczną w tym temacie prowadzi stacja tvn programami: I ty możesz mieć Superdziecko, Mamo to Ja, Superniania. Powoli przygotowuję się do roli matki i naprawdę jestem w stanie docenić przekazywaną tam wiedzę.

Co nie zmienia faktu, że instynkt rodzicielski naturalnie sprowadza się do czuwania nad bezpieczeństem "młodych". Osoby, które nie mają go prawidłowo rozwiniętego, między innymi puszczają dzieci samopas, nie mówiąc o innych zaniedbaniach.

Marzy mi się w naszym kraju system opieki społecznej na wzór amerykański. Wystarczy, że dziecko przyjdzie bez śniadania do przedszkola, czy będzie apatyczne, a już pracownik opieki społecznej stoi na progu i sprawdza. Nie jest to system wolny od wad, ale akurat w tej dziedzinie - moim zdaniem im więcej kontroli, tym lepiej.
    • sztuka_konwersacji Re: Maddie McCann 13.06.07, 23:30
      "Co sie dzieje ?? I to dziecko -
      wybrali sobie ofiarę.Jedną może w tysiąca.O niej wiemy,co z dziećmi
      opuszczonymi,zaginionymi.To teraz już tak będzie?"

Sluchaj, nie odbierz tego zle, ale mnie zastanawia na jakim swiecie Ty zyjesz,
      ze zadajesz takie pytania? Np to, czy teraz juz tak bedzie?
      jakie TERAZ??
      TO istnieje od wiekow (czyt. pedofilia)
      Poczawszy od Nerona (polecam jego biografie gdzie opisane sa obzydliwe praktyki
      pedofilskie) do teraz.
      Porwania dzieci przez siatki pedofilskie, sprzedaz ich na jednorazowe akty
      seksualne z zastrzezeniem ze jak "szczeniak zdechnie w trakcie to placi sie
      podwojnie" (przepraszam za drastyczny opis, ale troche na ten temat czytalam i
      tak to wyglada, mialam tez okazje ogladac drastyczny film z Danielem Auteuil'em
      w roli glownej, jako tropiącego pedofilow) O Kidprotekt wiem juz od kilu lat.

Na swiecie dzieja sie tak drastyczne rzeczy, ze chyba nie chcialabys o nich
      wiedziec i byc takimi newsami torpedowana codziennie i z kazdej strony. Nie
      wytrzymalabys psychicznie.
      • sztuka_konwersacji Re: Maddie McCann 13.06.07, 23:33
        A jesli uwazasz, ze na te tematu mowi sie za malo, ze za malo sie robi, to
        przylacz sie do www.kidprotect.pl/

Nie sztuka obwiniac innych za brak wiedzy czy informacji. sztuka samemu cos w
        tym kierunku robic.
        • paul_ina Re: Maddie McCann 13.06.07, 23:35
          Brawo. Dzięki za link.
          Wyrazy szacunku.
      • dorjana1 Re: Maddie McCann 13.06.07, 23:39
        To nie tak..Nie oto chodzilo.Nie wnikajmy lepiej już.Zostawmy temat.
        • sztuka_konwersacji Re: Maddie McCann 13.06.07, 23:47
          Ja sie domyslam o co Ci chodzi. I tez uwazam, ze zamiast skupiac sie np na
          homoseksualistach i walce z nimi-powinno sie skupic na pedofilach i ich gnębic.

Ale przeciez jakis zas temu byla akcja zly dotyk ktora trwala sporo czasu,
          Rozmowy w toku mialy cala serie wydan w temacie.

Zawsze bedzie za malo i zawsze beda takie tragedie.
          To my rodzice powinnismy zadbac o to, by nasze dzieci byly bezpieczne.
          Uswiadamiac zagrozenia dzieciom od malego (ja corce tlumacze od 3 roku zycia,
          mam nadzieje ze nie bedzie musiala sie sprawdzac)
          Rodzice Madelein nie powinni byli zostawiac dzieci samych w pokoju, ja bym
          dziecka spiacego nie zostawila samego, przeciez moze sie obudzic, moze brzuszek
          zabolec, rozne rzeczy dziecko w nocy robi.
          Stało sie co sie stalo. Dziewczynka zapewne nie zyje. Moze bezsens tej tragedii
          dotrze choc do kilku osob. Zawsze kilka uswiadomionych osob wiecej.
        • sztuka_konwersacji dlaczego ten wątek zostal tak pociety?? 15.06.07, 11:12
          Co tu sie stalo..?
    • sztuka_konwersacji [...] 14.06.07, 00:04
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mmmega Re: Maddie McCann 14.06.07, 19:02
      zgadzam się z tobą, sprawa zdecydowanie za mało nagłośniona, ja to śledzę od
      początku ale mieszkam w dużym mieście i mam internet, nie może mi to wyjść z
      głowy , obserwuję podobne dziewczynki może to ona? W Krakowie na kamienicach w
      rynku przyklejone są plakaty z jej zdjęciem i informacją, w Wa-wie nie
      zauważyłam przeczytajcie ten artykuł, moim zdaniem dziennikarka przesadziła
      www.gazetawyborcza.pl/1,75477,4221908.html
      • mmmega Re: Maddie McCann 14.06.07, 19:13
        sprostowanie, to nie wina dziennikarki, ona po prostu przedstawia opinie ludzi
        którzy nie rozumieją że rodzice dla swojego dziecka chcą poruszyć niebo i ziemię
        • romcia.p Re: Maddie McCann 15.06.07, 17:10
          to bardzo dobry tekst
          nie widze w nim potępienia rodziców,którzy rzeczywiście dla swojego dziecka robią co mogą
          ja to odebrałam raczej jako krytyke mediów,które rzuciły sie na atrakcyjny temat-dobrze sytuawani atrakcyjni rodzice,egzotyczne wakacje,porwana śliczna dziewczynka i mieliły to bez umiaru
          ale już tracą zainteresowanie tematem i jak napisała autorka tekstu - rodzice wkrótce zostaną sami

a czy to nie jest prawda?:

Inni podkreślają, że Madeleine nie jest jedyną zaginioną dziewczynką na świecie. Oburzeni są szczególnie niektórzy komentatorzy w Portugalii, którzy zwracają uwagę, że w zeszłym roku zaginęło tam 31 dzieci. "Nie widzieliśmy helikopterów ani samolotów wyczarterowanych przez telewizję, ani setek policjantów z wyszkolonymi psami" - pisze w dzienniku "Publico" prawnik José Miguel J dice.

Niektórzy podkreślają, że według UNICEF-u na świecie przemycanych jest 1,2 mln dzieci rocznie. Tyle, że większość z nich to nie dzieci białych rodziców z zachodnioeuropejskiej klasy średniej.

co czyni tragedię Maddie tak wyjątkową?w czym to dziecko jest lepsze od 1,2 mln?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka