drzejms-buond 18.03.08, 14:09 we czwartek. oj! mocny dokument i ciekawy. www.teleman.pl/prog-150780-egzorcyzmy-anneliese-michel.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr.verte Re: egzorcyzmy 18.03.08, 15:56 hehe w Polsce księży by raczej nie skazali Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: egzorcyzmy 18.03.08, 15:58 tu nawet nie chodzi o skazywanie kogokolwiek ale o samo ZJAWISKO. no , zresztą..zobaczcie. potem pogadamy, Odpowiedz Link Zgłoś
doom_patrol Re: egzorcyzmy 18.03.08, 17:09 też polecam, a potem srodki nasenne, bo zasnąć będzie trudno... dobrze, że żona obok... Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: egzorcyzmy 18.03.08, 18:12 > dobrze, że żona obok... szczęściarz! a jak opętana? :-o) Odpowiedz Link Zgłoś
flowerbomb5 Re: egzorcyzmy 18.03.08, 18:48 A widzieliscie film "Egzorcyzmy Emily Rose"? To ta sama historia, tyle ze sfabularyzowana. Oparta na ksiazce Felicitas Goodman. Byl w kinach jakies 2 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re: egzorcyzmy 18.03.08, 19:12 znaczy nie oglądać jak ktoś sam w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
kea100 Re: egzorcyzmy 18.03.08, 20:28 A w życiu!! nie będę oglądała za Chiny!znalazłam na youtube fragment egzorcyzmów nad tą dziewczyną,a w zasadzie jej dzikie krzyki przyprawione zdjęciami.Wstrząsajace,ale nie na moje nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal_aegirsson Re: egzorcyzmy 18.03.08, 23:18 drzejms-buond napisał: > szczęściarz! > > a jak opętana? > :-o) > A widziałeś kiedyś nie opętaną? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: egzorcyzmy 21.03.08, 09:10 drzejms-buond napisał: > tu nawet nie chodzi o skazywanie kogokolwiek > ale o samo ZJAWISKO. > no , zresztą..zobaczcie. potem pogadamy, Ależ tu chodzi też własnie o to, że Ci księża egzorcyści zostali pozostawieni sami sobie, mimo iż dokonywali tego zgodnie z procedurami i za zgodą biskupa... a potem skazani za przyczynienie się do śmierci... nikt się za nimi nie ujął, dopiero po latach... Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: egzorcyzmy 19.03.08, 07:39 eee tam nie przesadzajcie ;) ja się nie mogę doczekać już.film widziałam, ale żeby jakoś sie trząść potem ze strachu to nie powiem.jakos to na maksa abstrakcyjne dla mnie, więc może dlatego aż takiego wrażenia nie zrobiło. Po tym dokumencie się wypowiem.:) Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: egzorcyzmy 19.03.08, 12:29 mnie temat interesuje od lat. bo z jednej strony rozum mówi- BZDURA a z drugiej intuicja podpowiada -COŚ TU JEST NIE HALLO? czytałem raport z egzorcyzmów we Francji podobno 80% (!!!) osób z psychiatryków mogłoby pójść do domu po egzorcyzmach. raczej nie liczyłbym na to że film kogokolwiek nastraszy. sam temat jest intrygujący. czy istnieje jakaś "INNA DUCHOWOŚĆ" czy jedynie człowiek SAM SOBIE takie piekło szykuje? Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: egzorcyzmy 19.03.08, 12:51 drzejms-buond napisał: > mnie temat interesuje od lat. > bo z jednej strony rozum mówi- BZDURA > a z drugiej intuicja podpowiada -COŚ TU JEST NIE HALLO? też mam takie myśli czasem powiem Ci szczerze. Tez się tym interesuję, czytam na ten temat dużo, o jakichś domniemanych duchach i zjawach i innych demonach ale czytam i się zastanawiam i zawsze poddaję w wątpliwość to co czytam, musiałabym chyba naprawdę ducha zobaczyc żeby uwierzyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: egzorcyzmy 20.03.08, 14:52 musiałabym chyba naprawdę ducha > zobaczyc żeby uwierzyć ;) > ja widziałem a i tak nie wierzę :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: egzorcyzmy 20.03.08, 16:02 0_0 no to nie wierzysz ale widziałeś i wiesz(wierzysz) że to duch był tak?? przedstawił Ci się? :) napisz coś więcej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: egzorcyzmy 19.03.08, 15:43 drzejms-buond napisał: > czytałem raport z egzorcyzmów we Francji > podobno 80% (!!!) osób z psychiatryków mogłoby pójść do domu > po egzorcyzmach. Podobno wg egzorcystów, jak sądzę. Podobnie jak wg producentów margaryny byłoby o 80% mniej zawałów gdyby ludzie nie jedli masła. Odpowiedz Link Zgłoś
jolad6 Re: egzorcyzmy 19.03.08, 16:38 Jężeli ktoś jest zainteresowany tematem to polecam ksiażkę "Wyznania egzorcysty"-ks.Gabriele Amorth. Przyznam, że byłam w ciezkim szoku przez kilka dni po przeczytaniu tej ksiażki Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: egzorcyzmy 20.03.08, 12:36 Jak byłem mały,to tez sie bałem po wysłuchaniu na kasecie bajki o tym jak lis zjada gąski :)) Miałem wtedy jakieś 9 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: egzorcyzmy 20.03.08, 14:32 grek.grek napisał: > Jak byłem mały,to tez sie bałem po wysłuchaniu na kasecie > bajki o tym jak lis zjada gąski :)) Miałem wtedy jakieś > 9 lat... :))) A ja choć też już dawno temu skończyłam 9 lat struchlałam na widok wilka pożerajacego wesołą gąskę w "Piotrusiu i wilku". ;) Dokumentu o egzorcyzmach nie zamierzam oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
deniss_peniss Re: egzorcyzmy 19.03.08, 18:38 Ja tam myslę ze ludzie zamiast zaakceptować że zło tkwi zwyczajnie w nas, próbują szukać go i usprawiedliwiać, tworząc jakieś abstakcyjne byty, demony, szatany itp. W sprawie tej dziewczyny zbyt wiele jest akcentów skopiowanych z biblii, historii: 7 demonów (Maria Magdalena z której Jezus wypędza 7 demonów, w sumie dlaczego nie 8 albo 9 albo 666), nazwy tych demonów: Hitler, Neron (szatan, jeżeli to on był, nie był tu zbytnio oryginalny). Poza tym z taśmami mozna zrobić wszystko, zmodulować głos, dograć, nagrać itp. Będę w tej sprawie niewiernym Tomaszem. Odpowiedz Link Zgłoś
doom_patrol Re: egzorcyzmy 20.03.08, 12:17 Takie coś istnieje naprawdę. Osobowe zło istnieje, tak samo jak osobowe dobro czyli Bóg. Wierzysz w Boga, musisz wierzyć w szatana. innej opcji nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: egzorcyzmy 20.03.08, 12:52 Naprawdę, to istnieje ludzka głupota i naiwność.I jest nieskończona. Gdzieś kiedyś jakiś bałwan opowiadał,że "egorcyzmowany materializował w ustach sprzęt AGD" - że tez nikt nie zgłosił tego do Nagrody Nobla... Za podważenie wszelkich praw fizyki mogliby dostać miliard dolców w gotówce, taki wyczyn mógłby stac się kamieniem milowym w historii cywilizacji,ewolucji,przewrócić świat do góry nogami. I nikt się nie pofatygował... Pewnie dlatego,że wszystko to jedna,gigantyczna ściema, która na równi z zewnętrzną pompatyczna symboliką ma działać na maluczkich,co by drżeli przed nieznanymi im mocami,które tylko księza potrafią poskromić. Takie kity jak te wszystkie egzorcyzmy, można wstawiać jakimś oszołomom, którzy za często oglądali "Egzorcystę" we wszystkich jego 567 częściach. Może lepiej zapoznać się z wykładniami medycznymi,które wskazują całkowicie nienadprzyrodzone choroby, które prowadzą do zachowań absolutnie pokręconych,dokładnie takich jak te na tych filmikach. Są podobno i tacy,którzy wierzą,że David Copperfield naprawdę zdematerializował Statuę Wolności, a Houdini wydostawał się z kajdanów w kufrze dzięki ich przegryzieniu - egorcystyczne popisy se można na tę półkę wstawić i będzie Trzech Klaunów. Nie rozumiem tylko, po jaką cholerę TVP puszcza takie badziewie ? - cóz,święta idą,różni wariaci spod ziemi wyłażą... Odpowiedz Link Zgłoś
sugestywniak Re: egzorcyzmy 20.03.08, 14:29 Wybacz, ale: "Gdzieś kiedyś jakiś bałwan opowiadał", "Pewnie dlatego,że wszystko ", "Są podobno i tacy,którzy " Twoje wynurzenia są tyle samo warte co wiarygodność osoby która "materializowała w ustach sprzęt AGD". Takie sobie bajanie, takie sobie bajki. > Nie rozumiem tylko, po jaką cholerę TVP puszcza takie > badziewie ? - cóz,święta idą,różni wariaci spod ziemi wyłażą... Wolisz Taniec z gwiazdami albo na lodzie lub w cyrku? Podobno jesteś za różnorodnością, także w telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: egzorcyzmy 20.03.08, 15:05 "Gdzies kiedyś", bo nie pamiętam gdzie i kiedy,a dawno to było. "Pewnie dlatego,że...", bo tylko tak można pisać o tym dlaczego ktoś, kto był świadkiem wyczynów zmieniających bieg historii nie poleciał z tą wieścią do wszystkich mediów i instytutów naukowych świata. "Są podobno i tacy..." - "podobno",bo ich osobiście nie spotkałem,a jedynie o nich słyszałem. I na czym niby polega moje, rzekome i wg ciebie, "bajanie" ? - na tym,że wierzę lekarzom i nauce,a nie opowieściom innych zagorzałych fanów filmów klasy G a'la "Egzorcysta" ? Ni z gruchy,ni z pietruchy wyrywasz z kontektu kilka pół-zdań... - łat da fak is det ... Taa,jestem za różnorodnością,ale nie będącą róznymi odcieniami głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
deniss_peniss Re: egzorcyzmy 20.03.08, 13:06 Mimo wszystko, przerażające, te zdjęcia także youtube.com/watch?v=x4n9vK0_mdk&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: egzorcyzmy 20.03.08, 14:07 cholera az mnie ciarki przeszły , brrrr....... jakie zmainy w organizmei msuza zajsc aby tak fizycznie sie zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
doom_patrol Re: egzorcyzmy 20.03.08, 15:24 Grek, w materii egzorcyzmów jesteś totalnym ignorantem i mimo tego, ze czasem z sympatią czttam Twoje wypowiedzi teraz dałeś jednak popis karkołomnej głupoty. Jak wytłumaczysz na przyklad to, że poddawani egzorcyzmom płynnie mówią językami, których się nigdy nie uczyli, czasami wymarłymi językami, a sami opętani w "normalnym" stanie mają kłopoty z poprawnym porozumiewaniem się w ojczystym języku? Jak wytłumaczysz to, ze opętani znają najbardziej intymne szczegóły z zycia osób odprawiających rytuał albo asystującym w egzorcyzmach? Jak wytłumaczysz to, ze do utrzymania i "obezwładnienia" ofiary opetania - często watłej kobiety, trzeba kilku silnych mężczyzn? Jak wytłumaczysz to, że osoby opetane reagują panicznie na wszelkie dewocjonalia - nawet ich nie widząc. Na przykłąd na kogoś ubranego w rzecz skropioną wodą święconą? Proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: egzorcyzmy 20.03.08, 15:34 "Jak wytłumaczysz to, ze do utrzymania i "obezwładnienia" ofiary > opetania - często watłej kobiety, trzeba kilku silnych mężczyzn?" to akurta niebzyt fortunny przykłąd, kazdy personel pierwszego lepszego "wariatkowa" z rekawa sypnie ci tysiacem przykałdów , gdy przywozono chudziutką wątłą drobną pacjentkę w ataku choroby , szale agresji demolujacą samochody , gabinety, windy , i roznoszaca po ścianach 4 rosłych pielegniarzy . Stad włąsnie kaftany bezpieczenstwa, paralizatory i strzykawki z "uspokajaczem" w kieszeni. Choroby psychiczne to starszna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: egzorcyzmy 20.03.08, 16:17 "Mówienie wymarłymi językami" i "znajomośc intymnych szczegółów",jakieś nadprzyrodzone zdolności "opętanych",to są "fakty" TYLKO ze świadectw,opisów i relacji. BTW, jeśli egzorcysta słyszy "języki wymarłe",to jak je odróżnia od języków strasznie starych,ale nie-wymarłych ? Do informacji publicznej przedostają się tylko filmy przedstawiające odprawianie jakichś cudów nad osobami, których zachowania wskazują na to,że cierpią na jakieś rodzaj epilepsji,schizofrenii ew. innej choroby nerwowej; jeśli dodatkowo jest niedobrze leczona,to się różne cuda na patyku dzieją, a amok i konwulsje,zmiany np.tembru głosu nie są czymś nadzwyczajnym. A jak Ty wytłumaczysz,że w akcie ratowania życia swemu dziecku zdeterminowana kobieta potrafi podnieść auto ? Jakiś czas temu niedaleko mojego domu,policja (a później pogotowie) zabierała chorą psychicznie kobietę (1.60 w kapeluszu,może z 50 kg wagi) - trzech tęgich gliniarzy ledwie ją utrzymało,co by dało się ją pasami dało do noszy przytroczyć. Ledwie oddychali po całym zajściu - jak to wytłumaczysz ? Znany jest przypadek ojca, kgtóry ratując dziecko wygiął szynę kolejową - jak to wytłumaczysz ? Czym to się różni od rzucania się podczas tzw.egzorcyzmów ? W amoku człowiek nie do konwulsji i bredzenia w "wymarłych językach" jest zdolny. BTW< jeśli egzorcyzmy wszystko potrafią wyleczyć,to co z naukę, co z psychiatrią,co z neurologią ? Niepotrzebne są ? Zlikwidujmy je, będziemy się leczyć okadzaniem z ziół i tańcami... cofnijmy się do czasów Indian Dakota, ktorzy wierzyli,że magiczne koszule ich ochronią przed pociskami z karabinów,albo śweiadkowie Jechowy,którzy nie pozwalają przeprowadzic transfuzji krwi,bo im Bóg nie pozwala i modlą się o ratunek dla dziecka odbierając mu tym samym zycie. Ciemnota. Pani Michel zmarła wskutej przedawkowania leków antyepileptycznych. Napisano o niej scenariusz na podstawie legend/mitów lokalnych. Pani Michel była wychowania w domu ortodoksujnie religijnym, na czele z mamusią-stukniętą bigotką - jej choroba zyskała zatem takie,a nie inne podłoże - trudno sie dziwić.Jesli chora kobieta słyszy jak matka i jej koleżanki ciągle wzywają Boga i odpędzają Szatana,jesli całe życie w tym zaduchu była wychowywana,to jej fiksacje przyjmują określoną barwę.Dziewczyna o stłumionej wrażliwości młodzieńczej,dotknięta chorobą,przywalona ciemnogordem, źle leczona - efekt gotowy. Wiadomo, z relacji osób znających Michel, że potrafiła na dyskotece siedzieć w kątku jak myszka,by nagle wybuchnąc dzikim,konwulsyjnym tańcem, przerażając wszystkich dookoła. I o tym jest ta historia - o chorej,stałmszonej dziewczynie, której nikt nie umiał pomóc, pomóc mądrze i rozsądnie. I łos łron... myliłem się - ten film warto obejrzec,żeby zobaczyc do czego doprowadza ludzka głupota, dewocja i ciemnota. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: egzorcyzmy 20.03.08, 16:25 Żeby nie było,żem taki obcykany w obszarze historii przypadku pani Michel - to i owo wyciągnąłem na szybko, z tego artykułu (w piśmie bynajmniej nie ateistycznym) : wiadomosci.onet.pl/1431119,720,kioskart.html Odpowiedz Link Zgłoś
doom_patrol Re: egzorcyzmy 20.03.08, 20:03 Słuchaj, co to za rozmowa z Tobą jeżeli wypowiadasz się z punktu kogoś, kto mówi: "Udowodnij mi racjonalnie, że Bóg istnieje". Po drugie - w czyim interesie jest to niby oszukiwanie przy egzorcyzmach? Kto i dlaczego chce nas nabrać? A ja słyszałem że ta biedna dziewczyna zmarłą własnie dlatego, że lekarze wpompowali w nią końskie dawki lekarstw. I jeszcze jedno - Twoje przypadki są dla mnie sorry mało wiarygodne - też mogę napisać, ze ktoś gdzieś kiedyś spadł z 4 piętra i przezył, a ktoś zleciał z drabiny jak mył okna i złamał kręgosłup...i co? Cos nadnaturalnego tu się czai? Odpowiedz Link Zgłoś
doom_patrol Re: egzorcyzmy 20.03.08, 20:18 i jeszcze jedna rzecz - piszesz, ze znamy to wszystko ze swiadectw czyli są egzorcyzmy niewiarygodne, a tym czasem obowiązuje ( może nie w kazdym przypadku ale w większości) sugestia rejestrowania rytuałów, na tasmie bądź na video. najczęsciej w celach szkoleniowych dla egzorcystów. Chyba że tu również węszysz podstęp. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: egzorcyzmy 21.03.08, 11:10 Zapewne słyszałeś o świadectwach,w których pojawiają się zapewnienia,że "opętani" materializują przedmioty, posługują się telekinezą,lewitują... A widziałeś choć jeden film ,który by to udowadniał, choć jeden film zbadany przez biegłych,aby wykluczyć oszustwo ? Ja o takim nie słyszałem. Dopóki nie zobaczę i nie dostanę potwierdzenia jego wiarygodności - w takie cudeńka nie uwierzę :)) A odgłosy,krzyki i chrapliwy tembr głosu,to nic nienormalnego przy cięzkich przypadkach schizofrenii i epilepsji. Poza tym - takie głosy,to ja mogę sobie sam w domu odtworzyć puszczając od tyłu jakiś heavymetalowy zespół,choć podobno ezgorcyści twierdzili,ze puszczane od tyłu nagranie Rolling Stonesów i Beatlesów zawierają tajemne zaklęcia wzywające Szatana w jednym z "wymarłych jezyków" :) Sorry, w duractwa nie wierzę,bo mi rozum nie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: egzorcyzmy 21.03.08, 11:31 Katolska agitka na katolskie świENta - zobaczta,Szatan istnieje, więc i Bóg istnieje,a zatem Kościół ma sens. Czy już trzeba sięgac po takie niedorzeczności,żeby przykryć skandale pedofilskie w Kościele Katolickim ? Zamiast przeprosin, zamiast Warto Rozmawiać na taki temat - popis głupoty w stylu marnej klasy horroru z Dupawood ?.. Zaprawde powiadam Wam - decydenci mają ludzi za KRETYNÓW.Ale nie żyjemy w Xv wieku,kiedy to robiło na kimś wrażenie,a kobiety palono na stosie za służbę Szatanowi,z tego powodu,że miały czarnego kota w domu i bawiły się ziółkami,a ogrzewał swoje łapki przy ogniu jakiś klecha czy inny "boski" lokaj,który w ten sposób swoje wpływy umacniał i tym łacniej strzygł tępe,zabobonne owieczki w "imię Pana". Epileptyczka-wariatka & histeryczka,całe życie upychana w zaduchu walniętego domku bigotów,z cięzkim przypadkiem epilepsji, "leczona" przez wariatów-szarlatanów, pogrążająca się w chorobie,a w końcu umierająca, po odrzuceniu terapii lekowej,w imię wiary w Boga i konfrontacji z Szatanem himself - to można porównać tylko z debilizmem ludzi odstawiającym leki w kuracji nowotworowej i leczących się ziołami ojca Klimuszki lub u jakiegoś czubka zza wschodniej granicy,w dzień handlującego śrubkami z leżaka,a wieczorem "leczącego" urokami w swoim gabincie wystrojonym lewymi papierami zaświadczającymi o ukończeniu najlepszych uczelni w świecie. Odgłosy - puśćcie sobie od tyłu,w zwolnionym tempie,coś metalowego, może Slayera może starą Sepulturę - usłyszecie lepsze numery niż te filmowe. Podobno podczas egzorcyzmów, tak mówią OPISY i SWIADCETWA, "opętani" lewitują,mają miejsce przypadki telekinezy i materializowania przedmiotów : widzieliście kiedyś choć jeden film,który by to ponad wszelką wątpliwośc udowdniał ? NIE. Nie ma takich filmów. Równie dobrze mogę napisac,że wczoraj jarałem z Elvisem i Jamesem Deanem - uwierzycie mi ? Nie uwierzycie,a odeślecie do psychiatry. W trybie natychmiastowym.Jak wam pokażę autograf Elvisa,to wręcz mnie ponaglicie,a w duchu nazwiecie "pomyleńcem".To dokładnie to samo. A Sepulturę od tyłu,na msx wolnych obrotach,to se każdy umie puścić. Enjoy, postraszmy kogoś ciemną nocą :)) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: egzorcyzmy 21.03.08, 11:04 A można czyjeś istnienie udowodnić nieracjonalnie ? Albo istnieje,czyli jest to fakt udowadnialny,albo nie da się go udowodnić,czyli nie istnieje.Proste jak drut :) Największym oszustwem jest wmawianie światu,że to nie choroba,a opętanie. I leży to w interesie Kościoła,bo uzasadnia jego pochodzenie od Boga,boską obecność i Kościół legitymizuje. Napisałem,że najpewniej była źle leczona,a w dodatku,w którymś momencie matka i ojciec zrezygnowali z medycyny i zaczęli ją leczyć szamańskimi idiotyzmami - efekt : trup. No właśnie,a co nadprzyrodzonego w tym,że chora epileptyczka wydaje odgłosy jak jacyś Buszmeni ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
haxman Re: egzorcyzmy 21.03.08, 11:29 Nie udawaj nazbyt mądrego, bo przypominasz gminnego filozofa... Odpowiedz Link Zgłoś
warchol123 Re: egzorcyzmy 21.03.08, 17:52 haxman napisał: > Nie udawaj nazbyt mądrego, bo przypominasz gminnego filozofa... Raczej głos rozsądku przypomina.. Odpowiedz Link Zgłoś
paero123 Re: egzorcyzmy 21.03.08, 14:13 Niestety twórcy filmu nie popisali się: doom_patrol napisał: > Jak wytłumaczysz na przyklad to, że poddawani egzorcyzmom płynnie > mówią językami, których się nigdy nie uczyli, czasami wymarłymi > językami, Należało puścić taśmy jako dowód mówienia w tych językach i przedstawić jakiegoś badacza, który potwierdzi autentyczność języka. Skoro Gibson mógł nakręcić "Pasję" w aramejskim to jest pewnie paru speców, którzy znają ten język > a sami opętani w "normalnym" stanie mają kłopoty z > poprawnym porozumiewaniem się w ojczystym języku? Annaliese akurat mówiła normalnie (był fragment rozmowy z księdzem po "objawianiu" Matki Boskiej) > > Jak wytłumaczysz to, ze opętani znają najbardziej intymne szczegóły > z zycia osób odprawiających rytuał albo asystującym w egzorcyzmach? Też powinni to puścić, to mocniejszy dowód niż rewelacje demona Kaina "Zabiłem swojego brata!", które to zna każdy "średnio uważający" uczeń religii na poziomie szk.podstawowej.. > > Jak wytłumaczysz to, ze do utrzymania i "obezwładnienia" ofiary > opetania - często watłej kobiety, trzeba kilku silnych mężczyzn? Już ktoś wcześniej wytłumaczył. Gdzieś przeczytałem, że to sam człowiek (mózg) limituje możliwości jego ciała, które w momentach stresu/transu potrafi robić rzeczy "nieludzkie" > Jak wytłumaczysz to, że osoby opetane reagują panicznie na wszelkie > dewocjonalia - nawet ich nie widząc. Na przykłąd na kogoś ubranego w > rzecz skropioną wodą święconą? Czy w przypadku Anneliese tak też było? Coś mówiono, że nie weszła do sanktuarium na wycieczce, ale to dosyć trywialne jeśli w swojej chorobie/opętaniu, przekonana była, ze jest we władzy demona, który do "miejsca świętego" wejść nie może. Wydaje się, ze Anneliese posiadała wiedzę o mistycyzmie, religii etc. ponadprzeciętną, bo już od dziecka aktywnie udzielała się religijnie Odpowiedz Link Zgłoś
doom_patrol Re: egzorcyzmy 21.03.08, 18:29 Helloł?! A gdzie ja napisałem, że te wszystkie znaki opetania wystąpiły u A.M.? Napisałem po prostu parę "wskaźników" opętania... Odpowiedz Link Zgłoś
paero123 Re: egzorcyzmy 22.03.08, 16:20 Zgadza się. Film nie pokazał żadnego z przytoczonych przez Ciebie dowodów oprócz relacji świadków, że działy się niezwykłe rzeczy... Nie byli to świadkowie bezstronni Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.kredka Re: egzorcyzmy 21.03.08, 00:01 wlasnie obejrzalam. rzeczywiscie, wstrzasajace studium ciezkiej choroby psychicznej i mentalnego ciemnogrodu, ktory doprowadzil dziewczyne do smierci z wycienczenia. opetana nie byla anneliese, tylko ludzie wokol niej. Odpowiedz Link Zgłoś
deniss_peniss Re: egzorcyzmy 21.03.08, 00:13 Film, jak spodziewałem sie, bardzo jednostronny, brak opinii psychologów, psychiatrów, wypowiadaja sie właściwie tylko "głównie zaangazowani" matka, ksiądz egzorcysta i jeden teolog. No i te głosy nieszczęsnej dziewczyny, sa moze straszne, niektórzy powiedza piekielne, ale moze je wydac dziewczyna w wieku 20stu paru lat, szczególnie ze jak mozna sie było przekonać, miała dość niski głos. Poza tym w jednym momencie wyraźnie słychać że taśma umyslnie puszczana jest w zwolnionym tempie, efekt wiadomy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.kredka Re: egzorcyzmy 21.03.08, 00:27 mam takie same odczucia. nie zobaczylam w tym filmie ani jednego elementu, ktory moglby zaswiadczyc o istnieniu sil nadprzyrodzonych. natomiast slepa wiara w wiare jako taka, polaczona z zaniechaniem intensywnego leczenia - to dopiero groza. Odpowiedz Link Zgłoś
buddah Re: egzorcyzmy 21.03.08, 00:43 mam cholerna nadzieję że zartujecie...:( bedąc, realistą. zaciekłym przeciwnikem bzdur, film zrobił na mnie nisamowite wrażnie... "Jak wynika z dzienników, które prowadziła, a także świadectw lekarzy i egzorcystów, nie zrezygnowała z pomocy medycznej. Poddawana była systematycznemu leczeniu medycznemu (które - jak się okazało - nie przynosiło żadnych rezultatów). Sama poszkodowana podkreślała jednak wielokrotnie, iż stosowane od wielu lat leki nie przynosiły żadnych pozytywnych rezultatów, a wręcz przeciwnie - zwiększały dolegliwości. Według niej znaczną ulgę w cierpieniu przynosiła jej natomiast pomoc duchowa" najwiekszym sukcesem szatana, jest to że prfzestaliśmy w niego wierzyć...podpisuje się pod tym! jak można zaprzeczać faktom? Odpowiedz Link Zgłoś
buddah Re: egzorcyzmy 21.03.08, 00:45 pl.wikipedia.org/wiki/Anneliese_Michel#Badania ^niestety, to było opetanie, rozmek chce wierzyć inaczej, ale cóż...fakt to fakt Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: egzorcyzmy 21.03.08, 01:17 myślę że nie ma sensu przekonywanie kogokolwiek, jeśli chce - uwierzy sam, jeśli nie - nikt w niego wiary nie wmusi. wg mnie niepotrzebny, tak samo jak kpiący ton Greka, jest Twój pejoratywny "rozumek". na mnie film również spore wrażenie wywarł, ale niestety nie widziałem pierwszych ponad dwudziestu minut i zapowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: egzorcyzmy 21.03.08, 09:22 buddah napisał: > pl.wikipedia.org/wiki/Anneliese_Michel#Badania > ^niestety, to było opetanie, rozmek chce wierzyć inaczej, ale cóż...fakt to fak > t Oficjalne stanowisko niemieckiego Kościoła jest takie, że opętania nie było. Nie żeby to był jakiś absolutny argument, ale może da to do myślenia ludziom, którzy uważają kwestionowanie opętania Anneliese za atak na katolicyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.kredka Re: egzorcyzmy 21.03.08, 01:02 to nie do konca prawda. w pewnym momencie Anneliese odmowila kontynuacji leczenia i zdecydowala sie wylacznie na egzorcyzmy. zaczela poscic, wierzac, ze w ten sposob odkupi winy swiata. w koncu zmarla, zaglodzona i wycienczona. podejrzewa sie, ze miala nieleczona schizofrenie, ktorej objawami byly takie jak m.in. picie wlasnego moczu, jedzenie pajakow, krzyki i warczenie. info wzielam stad: www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2005/11/27/wexor27.xml&page=1 dla mnie wlasnie to sa fakty, a nie film, ktory posilkuje sie wylacznie opiniami jednej ze stron. Odpowiedz Link Zgłoś
trfq Re: egzorcyzmy 21.03.08, 09:55 czarna.kredka napisała: > to nie do konca prawda. w pewnym momencie Anneliese odmowila kontynuacji > leczenia i zdecydowala sie wylacznie na egzorcyzmy. zaczela poscic, wierzac, ze > w ten sposob odkupi winy swiata. w koncu zmarla, zaglodzona i wycienczona. > podejrzewa sie, ze miala nieleczona schizofrenie, ktorej objawami byly takie ja > k > m.in. picie wlasnego moczu, jedzenie pajakow, krzyki i warczenie. > info wzielam stad: > www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2005/11/27/wexor27.xml&page=1 > dla mnie wlasnie to sa fakty, a nie film, ktory posilkuje sie wylacznie opiniam > i > jednej ze stron. myślę tak samo. Tzn. film był skrajnie jednostronny. Przepraszam za link ale nie chcę przepisywać drugi raz na tym forum: www.teleman.pl/forum/t-188-egzorcyzmy-anneliese-michel.html Odpowiedz Link Zgłoś
haxman Re: egzorcyzmy 21.03.08, 01:39 Niestety, to było ewidentne opętanie, nie ma co wymyślać pseudoteorii na temat chorób psychicznych, bo to tylko naigrywanie się z tej całej historii... Odpowiedz Link Zgłoś
smettka Re: egzorcyzmy 21.03.08, 01:52 Uwazam, ze nikt z nas po obejrzeniu tego filmu nie jest w stanie ocenic czy byla to choroba psychiczna czy cos innego. Mozemy sobie pospekulowac i najwyzej wyrazic swoj poglad na zjawiska nadprzyrodzone i religie. Maja racje ci forumowicze, ktorzy podkreslaja, ze zabraklo wypowiedzi drugiej strony (czyli racjonalnej, ktora wygrala w procesie). Byc moze byl to swiadomy zabieg autorow, ktorzy jak sadze wczesniej wydzieli film fabularny. Przy okazji: dzieki za linki, rzucily zupelnie nowe swiatlo na te historie. Odpowiedz Link Zgłoś
epjasa Re: egzorcyzmy 21.03.08, 10:05 A mnie interesują egzorcyzmy np. w islamie, u prawosławnych. Rozumiem, że Ich demony są wypędzane poprzez modlitwy do Ich Boga? Czyli demony też dzielą się na różne wiary??? Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re: egzorcyzmy 21.03.08, 10:23 nie rozumiesz tego, że Bóg jest jeden i jeden jest szatan? to, że ludzie różnie nazywają Boga ma być argumentem na Jego nieistnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: egzorcyzmy 21.03.08, 10:36 wnioski. film nie odpowiedział na MOJE pytania: czemu ta sprawa była wyjątkowa? czemu sprawa trafiła do sądu? i dlaczego sprawa została utajniona? można przerzucać się w argumentach za i przeciw ale FAKTEM jest, że film robi wrażenie (nie wiem tylko czy takie jakie chcieli przekazać twórcy?) chociaż do najlepszej, reporterskiej roboty nie nalezy Czytaliscie moze Sekret? Głowna treść tam zawarta tłumaczy jak MYŚL jest w stanie zmienić nasze życie. Inaczej sprawę ujmując, uogólniając: MASZ W ŻYCIU TO CO CHCESZ? Czy słyszał ktoś o opętaniu przez szatana, osobnika z plemienia Zulusów? Ogladając film przez myśl przeszły mi te wszystkie figurki płaczące prawdziwymi łzami. U nas ( społeczeństwo chrześcijańskie) są to Krzyże, Matki Boskie a u Hindusów będą ( i są!) figurki kapiące mlekiem świętych krów. I one SĄ! ale nie widzę w tym boskiej sprawy Wierzę w siłę VooDoo jakąkolwiek religię będzie reprezentowało. Człowiek jest w stanie lewitować, rzucać przedmiotami, mówić językami człowiek moze wiele rzeczy, o których nie śniło się filozofom. bo "WIARA GÓRY PRZENOSI" ksiadz wypowiadajacy się podczas tego filmu dobrze powiedział: to był spektakl!z dramatycznym przebiegiem ale jednak spektakl! kwestie UMÓWIENIA SIĘ. dziewczyna sama zrobiła sobie krzywdę. nie wiemy co spowodowało jej konflikt wewnętrzny ale wiemy,ze był głęboko osadzony w wierze katolickiej i TYLKO NA TEJ PŁASZCZYŹNIE mógł być rozwiązany. taka wewnętrzna umowa- schemat, która MOGŁA wygladać mniej więcej tak: z jakiegoś powodu jestem zła- opanowuje mnie szatan i inne badziewie -musze siebie zniszczyc-jeśli chcę żyć-musze przejsc egzorcyzmy -matka boska daje mi szanse( bo obok jest fajny chłopak i z nim mogę dalej żyć)-ale jednak nie chcę przeżyć bo bycie z nim kłóci się z moją wiarą-wybieram śmierć bo nie ma nadziei! terminologia kościelna,tłumaczenia o cierpieniu za innych, to wszystko INTERPRETACJA. człowiek stara sie zinterpretowac to co widzi i robi to w oparciu o swoją wiedzę, wiarę, doświadczenie (neron, kain... hasła-wytrychy!) dla każdego z nas to co stało się z ta dziewczyną będzie zupełnie inne nie dlatego że szatan jest lub go nie ma ale dlatego ,że żyjemy w różnych środowiskach, mamy różne doświadczenia i będziemy to interpretować NA SWÓJ SPOSÓB. tym którzy nie mają własnego zdania, cóż pozostanie- przyjąć opinię innych. tylko...którą? ;] uchhh sie rozpisałem... wesołych świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: egzorcyzmy 21.03.08, 11:28 Myslę, ze cokolwiek się powie, wszyscy i tak zostaną przy swojej opinii. Jesli chodzi o wrażenia, hm, srednie co najwyzej. Największe wrażenie zrobiła na mnie absolutna pewność tego dość młodego księzyka mającego się za znawcę zła, szatańskich intencji i takich tam. Odpowiedz Link Zgłoś
haxman Re: egzorcyzmy 21.03.08, 11:36 Widzisz, chyba zazdrościsz mu tej pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: egzorcyzmy 21.03.08, 11:51 Ktoś wyżej powołał się na argument, że opetani mówią różnmi językami, których własciwie nie znją. Dlaczego więc wszytkie "demony" Annelise mówiły współczesną niemiecczyzną? Nawet Judasz, nawet Neron (Lucyfer jako byt nadprzyrodzony mógłby mówic dowolnym językiem). Nie słyszałam tam 6 męskich głosów, jdynie wycia i krzyki dzieczyny do złudzenia przypominające efekty dźwiekowe z Egzorcysty (w owym czasie, po premierze tego filmu Europę przez kilka lat targały wypadki "opętań" bedące owocem psychozy po obejrzeniu obrazu). Najczęściej wypowiadanym słowem prze dziewczynę w trakcie egzorcyzmu jest "Tak" - wyraźnie sami egzorcyści nieco podpowiadają słowa i mysli "demonom". Zgadzam sie, dziewczyna miała schizofrenię, pewnie epilepsje także. Stosowano u niej silne leki, które mogły spotęgowac objawy schizofrenii. W jej rojeniach niezwykle wazną role odgrywały elementy wiary (nalezała do bardzo ortodoksyjnej katolickiej społeczności). Pojęcie grzechu i odkupienia stały się jej obsesją. Czuła sie wybrana (częste u schizofreników), to przeciez Matka Biska zaoferowała jej te przygodę" podczas "widzenia". Stygmaty pojawiły sie najpierw na nogach- dlaczego? Dlaczego dobryBóg miałaby zsyłac demony do duszy niewinnej dziewczny? Chrystus dokonała odkupienia absolutnego, ofiary idelanej - w jakim celu byłyby te dodatkowe cierpienia zwykłej dziewczyny z Niemiec? PO smierci dokonano ekschumacji zwłok - rodzina wierzyła, że po upływie roku ciałao - jak to ciałao świętej - pozostało nietkniete. Niestety, ciałao było w stanie daleko posunietego rozkładu. W szpitalu psychiatrycznym ta dziewczybna nie umarłaby z niedozywienia, odwodnienia i na skutek zapalenia płuc. Wiara nie może zastapić troski o cierpiacego, a zarównoegzorcyści jak i rodzice tu zawiedli... Niezobaczyłam w filmie nic, co byłoby nadprzyrodzone. Widziałam tylko ludzi, których dotknęła choroba kogoś bliskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej1909 Re: egzorcyzmy 21.03.08, 13:28 Ogromnego wrażenia film na mnie nie zrobił. Spodziewałem się czegoś więcej. Jednak mam mieszane uczucia co do opętania/choroby psychicznej, podobnie było po obejrzeniu "Egzorcyzmów Emily Rose"... nie mam pojęcia jak było na prawdę i niech tak zostanie heh. Intryguje mnie inna rzecz - stygmaty. Dlaczego występują na dłoniach skoro od pewnego czasu powszechnie wiadomo że Chrystusowi przebito nadgarstki a nie dłonie. Odpowiedz Link Zgłoś
doom_patrol Re: egzorcyzmy 21.03.08, 18:31 znamy niewielki procent taśm A.M. Więc może na innych tasmach mówiła w innych językach... to najprostsza, może prostacka, odpowiedź na Twoją watpliwość... Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: egzorcyzmy 22.03.08, 00:30 I naprawdę sądzisz, że nie uzyto by tego argumenty w obronie tezy, że to nie była choroba psychiczna, ale opetanie? Przeciez ten egzorcysta odtworzyłby taki fragment jako pierwszy: oto Annelise mówi w nieznanym języku, po przebadaniu okazało sie, że to Judasz przez nia przemawia w nienagannym aramejskim. Tu tego brakuje. We wszytkich źródłach do jakich dotarłam brakujetej informacji, stąd mogę wnioskować, że to się nie stało. Nadal zastanawiam się nad teologiczną niekonsekwencją tego filmu: żadna ofiara po idelanej ofierze Chrystusa nie jest potrzebna, by odkupować czyjekolwiek grzechy - po co Annelise miałaby być więc drugim Chrystusem? Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 22.03.08, 13:05 Ona nie mowila wymarlymi jezykami. Byc moze dlatego, ze owe demony przez Boga przymuszone byly odpowiadac na pytania zadawane przez egzorcystow w zrozumialym dla tychze egzorcystow jezyku. Komunikacja wazna rzecz. A pokutowala za ludzi, ktorzy ta idealna ofiare Chrystusa ODRZUCILI. Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: egzorcyzmy 24.03.08, 00:47 fiscal.tsunami napisał: {...} > A pokutowala za ludzi, ktorzy ta idealna ofiare Chrystusa ODRZUCILI. Poczytaj Katechizm KK. Zbawieni zostaną WSZYSCY LUDZIE, bez względu na to, czy są grzeszni, czy nie, czy ofiarę odrzucili, czy nie, bo ofiara Chrystusa była całkowita i zupełna i zmazała wszystkie grzehy wszytskich. Z teologicznego punktu widzenia teoria dorabiana do tej historii jest bzdurą, a wręcz herezją. Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 24.03.08, 15:33 >>Z teologicznego punktu widzenia... ==================== To teraz przeczytaj co na temat piekla do powiedzenia ma czlowiek ktory ponad 20 lat stal na czele instytucji broniacej czystosci doktryny katolickiej ROZMOWA Z KARDYNAŁEM JOSEPHEM RATZINGEREM, PREFEKTEM KONGREGACJI NAUKI WIARY "Z jednej strony błąd Orygenesa, który przyrzeka nam Apokatastazę, to znaczy: wszystko zostanie urządzone, na końcu nastąpi pojednanie wszystkiego. Dla tej idei Apokatastazy nie ma w Biblii w żadnej mierze uzasadnienia. Nie ma ona żadnego oparcia. Z pewnością nie wolno nam zatem powiedzieć, że piekło jest puste. Biblia pokazuje nam piekło jako rzeczywistość." www.fronda.pl/arch/15-16/004.htm www.fronda.pl/arch/15-16/006.htm www.fronda.pl/arch/15-16/007.htm Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: egzorcyzmy 25.03.08, 00:05 Obawiam się, że zupełnie nie rozumiesz... Mylisz dwie zupełnie inne rzeczy: 1) piekło wg Kościoła Katolickiego istnieje, nikt nie neguje istnienia Szatana (ja tym bardziej) 2) ofiara Chrystusa na krzyżu dała zbawienie ludzkości, żadna inna ofiara nie jest potrzebna - ocywiście nalezy życ sparawiedliwie, by po smierci nie trafić do piekła, czy czyścca; na końcu jednak zatriumfuje Królestwoo Niebieskie i wszyscy będa zbawieni - własnie dzięki Chrystusowi, a grzech i Szatan ostatecznie pokonani. Jest oczywsite, że nikt nie musi ofiary Chrystusa powtarzac, ani składac nowej, która miałaby te idelaną "uzupełniać". Takie stawianie sprawy jest bluźnierstwem, oznaczałoby bowiem, że Jezus czegoś nie dospełnił, czegoś zrobiła za mało, lub jego smierć i męka jednak nie wysraczyła. Kościół nie zaleca (jak to czynił kiedyś) fizycznego umartiania się. Zaleca umiarkowanie, sporadycznie post słuzący bardziej duchowemu oczyszczeniu, niż jakiemys zadawanieu sobie prez katolika cierpienia. Ja nie twierdze, że nie mapiekła, nie na diabła itd. Niec na ten temat nie piszę. Jedynie wyrażam wątpliwości dotyczące tego konkretnego przypadku "opętania", który uważam za chorobę psychiczną, którą źle zinterretowano (co z resztą Kościół przyznał). Na końcy dokumentu pada stwierdzenie, że dokumenty dotyczące Annelise i prowadzonych na nia egzorcyzmów utajniono. Ja nie widze tu złej woli biskupów - wręcz przeciwnie. Tworzący się kult Annelise jest niebezpeiczny, bo nosi znamiona herezji - stąd lepiej nie dostarczac materiałau do plotek i zdac sie na ludzka niepamięć. Nie okłamujmy się, gdyby nie film "Egzorcyzmy Emily Rose" sprawa nie stałaby się przedmiotem tak ozywionejdyskuji, nie powstałby ten dokument i my nie snulibysmy tych dywagacji. Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 25.03.08, 09:40 >>ocywiście nalezy życ sparawiedliwie, by po smierci >>nie trafić do piekła; na końcu jednak zatriumfuje >>Królestwoo Niebieskie i wszyscy będa zbawieni =================== Wszyscy? Tych, ktorzy po smierci trafili do piekla abolicja również obejmie? Bo wiesz, Kościól stoi na stanowisku, ze jednak NIE. Ze kwestia zbawienia jest pozostawiona wolnemu wyborowi czlowieka, który ostatecznie na miłość Boga moze się wypiąć. Jan Paweł II PIEKŁO JAKO OSTATECZNE ODRZUCENIE BOGA (...) Jednakże człowiek, który ma Mu udzielić odpowiedzi w sposób wolny, może niestety dokonać wyboru ostatecznego odrzucenia Jego miłości i przebaczenia i w ten sposób pozbawić się na zawsze radosnej komunii z Nim. Potępienie pozostaje realną możliwością... www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/audiencje/ag_28071999.html -- Rasputin Putina Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: egzorcyzmy 26.03.08, 16:16 Kościół stoi na stanowisku, że zbawienie zalezy od łaski bożej. www.katechizm.opoka.org.pl/ Nie czepiasz sie meritum mojej wypowiedzi: to, co głosi ezorcysta Aneliese Michel jest herezja, tylko jakis watków pobocznych. Dziwne... I jeszcze jedna uwaga na koniec: jesli chcesz prowadzic dywagacje teologiczne to posługuj sie cytatmi z Pisma Świetego, lub z katechizmu, bo cytując wypowiedzi papiezy, wywiady z nimi itp wypadasz trochę jak adwokat powołujacy sie na wywiad z marszałkiem Sejmu z Vivy :) Ksiaki Jana Pawła II i jego wypowiedzi nie stanowia prawa Kościelnego i nie można na nich opierac argumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 27.03.08, 14:39 Nie no, spoko. A gdybys jeszcze sama poczytala teksty do ktorych odsylasz to juz w ogole byloby super. KATECHIZM KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO Jezus często mówi o "gehennie ognia nieugaszonego" , przeznaczonej dla tych, którzy do końca swego życia odrzucają wiarę i nawrócenie; Zapowiada z surowością, że "pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego Królestwa tych, którzy dopuszczają się nieprawości, i wrzucą ich w piec rozpalony" (Mt 13 41-42). On sam wypowie słowa potępienia: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny!" (Mt 25, 41). www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkI-2-3.htm -- Rasputin Putina Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: egzorcyzmy 27.03.08, 16:56 No ale po co ta złośliwość? Poczytaj katechizm, poczytaj interpretacje teologów - kto zostanie zbawiony wie jeden Bóg, a że jest miłosierny... (swoją drogą cieszę sie, że udało mi się nakłonic Cię do lektury KKK) :))) Nadal nie odnosisz sie do najważniejszego: idea filmu jest herezją. Dlaczego pozostawiasz to bez komentarza? Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 27.03.08, 18:06 >idea filmu jest herezją. ============ Dobrowolne przyjecie cierpienia i umartwienie z intencja nawrocenia osob trzecich, co brawurowo uskuteczniala Annelise, to scisla ortodoksja teologii katolickiej, jej creme de la creme. Tak wiec doktrynalnie pelen cymes, zadna tam herezja, heterodoksja czy inne badziewie. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: egzorcyzmy 27.03.08, 19:06 Nie ma jak wesołe wykręcenie kota ogonem:) W filmie wyraźnie pada stwierdzenie (cyctat z Annelise): musze cierpiec, inaczej inni nie zostaną zbawieni - herezja, świetokradztwo nawet. No ale wybrałes drogę obrońcy tego filmu i pełnisz ją z zapalczywościa godna lepszej sprawy. Życze wytrwałości ale i otwartości. :) Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 27.03.08, 20:08 Dziewczyna idzie sciezka wydeptana wczesniej przez cale rzesze swietych Kosciola, ktorzy swoj krzyz ofiarowali na poczet nawrocenia grzesznikow. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 27.03.08, 20:11 No i rowniez zycze wytrwalosci i otwartości. :) Odpowiedz Link Zgłoś
paero123 Re: egzorcyzmy 21.03.08, 14:34 drzejms-buond napisał: > i dlaczego sprawa została utajniona? Kościół utajnił jego dokumenty, sąd chyba nie? Widocznie dokumentacja kościelna pokazywała jakieś dwuznaczności sprawy, które mogły źle świadczyć o Kościele, Anneliese lub egzorcystach... Słuchając taśm i wypowiedzi miałem wrażenie, ze ci ostatni byli gorącymi zwolennikami teorii opętania Anneliese i sprawę prowadzili we "właściwym" założeniu kierunku. Te "podpowiadanie demonom", relacja o lekarzu, który nie zna środka pozwalającego uśmierzyć ból "spowodowany opętaniem"... Dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
warchol123 Re: egzorcyzmy 21.03.08, 17:49 haxman napisał: > Niestety, to było ewidentne opętanie, nie ma co wymyślać pseudoteorii na temat > chorób psychicznych, bo to tylko naigrywanie się z tej całej historii... Ty, a ty sie nie wyśmiewaj z greka.greka, że jest gminnym filozofem bo sam piszesz jakbyś był felczerem z psiej woli ewentualnie wikarym z Bolimówka. Tak się znasz na chorobach psychicznych jak i na egzorcyzmach. Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 21.03.08, 17:14 Jest juz na YouTube część1 pl.youtube.com/watch?v=BlhFK2Gc1Nw&eurl= część2 pl.youtube.com/watch?v=LPkGtbPSwLg&eurl= część3 pl.youtube.com/watch?v=WdeqFqZQ2eU&eurl= Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 21.03.08, 23:05 część4 pl.youtube.com/watch?v=HN6G8vZI4kw Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 22.03.08, 12:51 część5 pl.youtube.com/watch?v=9R0ucXxq58E Odpowiedz Link Zgłoś
warchol123 Re: egzorcyzmy 21.03.08, 18:34 Na Forum Religia znalazłem list od twórców filmu; ja go nie widziałem bo jestem sceptykiem ale o bardzo słabych nerwach;) Tak czy inaczej sam list światczy o tym, że temat potraktowano bardzo jednostronnie i tendencyjnie, więc ci z Was, którzy to zauważyli mają 100% racji. Oto list: List od twórców filmu: Drodzy przyjaciele, Z wielka radością zapraszamy Was do obejrzenia naszego najnowszego filmu dokumentalnego: "EGZORCYZMY ANNELIESE MICHEL". Emisja filmu - Wielki Czwartek 20 marca 2008 o godzinie 23:00 - Program 2 TVP. (przed filmem o godz. 22.50 - Rozmowa o filmie) 1 lipca 1976 w centralnych Niemczech zmarła 24 letnia studentka pedagogiki Anneliese Michel. Lekarz podpisujący akt zgonu nie był w stanie stwierdzić naturalnej przyczyny śmierci. W czasie dochodzenia okazało się, że ostatnie 9 miesięcy życia dziewczyna była poddawana egzorcyzmom. Rodzice i dwaj księża egzorcyści zostali oskarżeni o nieumyślne spowodowanie śmierci i dwa lata później skazani na karę 6 miesięcy więzienia. Proces ten wywołał w Niemczech największą medialna burzę od czasu procesów Norymberskich. Ustami bezpośrednich świadków, opowiadamy o tym, co naprawdę wydarzyło się w życiu Anneliese Michel. W filmie wykorzystaliśmy fragmenty oryginalnych nagrań audio dokonywanych podczas egzorcyzmów Anneliese Michel. Jest to wstrząsające świadectwo ukazujące podstawowe prawdy naszej wiary. szatan istnieje. Jest zabójcą nienawidzącym Boga i człowieka. Za wszelką cenę chce doprowadzić człowieka do śmierci wiecznej. Jezus Chrystus jest prawdziwym Bogiem i tylko w Jego mocy możemy zwyciężać moce piekielne. Film został zrealizowany we współpracy i przy wsparciu modlitewnym polskich księży egzorcystów, a więc tych kapłanów, którzy stoją na pierwszej linii frontu wojny z szatanem. Księża egzorcyści wzięli udział w specjalnym pokazie przedpremierowym zorganizowanym podczas ich zjazdu w Niepokalanowie. Film został przyjęty owacją na stojąco. "Egzorcyzmy Anneliese Michel" widziało już bardzo wiele osób. Zawsze wywoływał on żywe reakcje i ogromne duchowe poruszenie. Z woli Bożej powstał materiał, który w niesamowity sposób dotyka serca człowieka. Teraz najważniejszym jest, aby jak najwięcej ludzi dowiedziało się o terminie emisji. Wielki Czwartek 20 marca 2008 o godzinie 23:00 - Program 2 TVP Prosimy Was – przekażcie tego maila jak największej liczbie osób. Zwiastun filmu "Egzorcyzmy Anneliese Michel": www.youtube.com/watch?v=ixZJDQtQ-8g - wyższa jakość (4.2 MB) www.youtube.com/watch?v=ps6QWj7QmO8 - niższa jakość (1.8 MB) Ponieważ jest prawie pewne, że po emisji bardzo wiele osób będzie chciało pokazać bliskim ten dokument, prosimy zachęcajcie do nagrywania filmu. Kto wie kiedy i komu może być potrzebny. Materiał trwa 52 minuty. Leszek Dokowicz, Maciej Bodasiński Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 22.03.08, 13:26 >temat potraktowano bardzo > jednostronnie i tendencyjnie, Nie no, wszystko gra. Jak srodowiska liberalne robia dokument o zalozmy jakiejs ichniej ikonie ideologicznej, czy o historii mysli liberalnej to nie ida opiniowac tego do postendeckich srodowisk. Normalna sprawa. Trudno zeby i w tym przypadku tworcy filmu szli na rozpytke do psychiatrow negujacych rzeczywistosc duchowa. W filmie zaznaczone, ze dziewczyna przez psychiatrow badana byla. Z konkluzja, ze we wszystkich sferach zycia funkcjonuje normalnie. Tylko te jazdy w kontakcie z sacrum. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: egzorcyzmy 25.03.08, 14:37 warchol123 napisał: > Na Forum Religia znalazłem list od twórców filmu; ja go nie > widziałem bo jestem sceptykiem ale o bardzo słabych nerwach;) Tak > czy inaczej sam list światczy o tym, że temat potraktowano bardzo > jednostronnie i tendencyjnie, więc ci z Was, którzy to zauważyli > mają 100% racji. Oto list: > (...............) Kto wie kiedy i komu może być potrzebny. > osobliwy, żeby nie powiedzieć DZIWACZNY tekst-odezwa :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 22.03.08, 14:55 bardzo a propos tematu Prof. Kołakowski: Absolutnie nie wierzę w śmierć wiary religijnej i Kościoła. Jestem przekonany, że wiara należy do fundamentów naszego istnienia. www.dziennik.pl/dziennik/europa/article141332/Wiara_fundamentem_istnienia.html Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: egzorcyzmy 22.03.08, 15:58 Doświadczenie uczy,że znaczna większość katolików nie rozumie nawet znaczenia słowa "wiara" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 22.03.08, 16:29 Znaczy sie co? Nie znaja wlasnego credo? Nie rozumieja go? Na ogol ludzie nie znajacy podstaw wlasnej wiary sa tak na prawde niewierzacy i sami siebie wlaczaja do zbioru >ludzie wierzacy< tylko pro forma. Takie czasy Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: egzorcyzmy 23.03.08, 11:50 To też, mnie chodziło o definicję samego słowa - "świecką", jeśli tak to można nazwać :) Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: egzorcyzmy 23.03.08, 12:05 grek.grek napisał: > To też, mnie chodziło o definicję samego słowa - "świecką", jeśli > tak to można nazwać :) Może lepiej - o "potoczną" definicję pojęcia wiara. Trudna sprawa z tą definicją, z samą wiarą też. Pogodnych Świąt! :) Odpowiedz Link Zgłoś
fiscal.tsunami Re: egzorcyzmy 23.03.08, 13:52 część 6 i ostatnia pl.youtube.com/watch?v=WKrVgBe21NQ Odpowiedz Link Zgłoś