Dodaj do ulubionych

"Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu

07.04.09, 00:07
Aż to Polsat pojechał po bandzie. Już widzę te lamenty moherowych słane do KRRTV.
Obserwuj wątek
    • phelix Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 07:06
      mohery parodiują religię.
      • sugestywniak Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 08:05
        > mohery parodiują religię.

co innego Don Brown

:oP
        • nioma Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 09:29
          Dan Brown
      • grek.grek Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 11:43
        Religii sie nie da sparodiować, ona jest parodią sama w sobie.
        • ten.caly.kazik Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 11:53
          grek.grek napisał:

> Religii sie nie da sparodiować, ona jest parodią sama w sobie.

to zupełnie tak, jak ty
        • nioma Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 12:02
          Bardzo trafne spostrzeżenie.
          • cze67 Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 14:24
            Nie mogę sie nadziwić, że tak kretyński film zarobił na całym
            świecie 750 mln dolarów.
            • nioma Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 14:27
              wiesz, o gustach sie nie dyskutuje
              mnie np zadziwia jak ludzie moga chodzic do kina na takie glupie
              filmy jak james bond.
              • cze67 Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 14:59
                No tak, tylko jest różnica między czystą rozrywką jaka jest Bond,
                którego traktuje się z przymrużeniem oka i nikt przy zdrowych
                zmysłach nie zamierza go brać na poważnie a "prawdą objawioną"
                głoszoną przez Browna a zwizualizowaną w tym durnym filmie.
                • pavvka Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 15:02
                  Ale kto twierdził, że Kod jest "prawdą objawioną"? Bo chyba nie
                  autor.
                • paskudek1 Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 16:53
                  ja nie mogę się nadziwić, że ktokolwiek taktuje Kod Leonarda jako prawde objawioną:)))) przecież wiadomo ze to bajka:) A i tak zdecydowanie stwierdziłam ze lepiej sie czyta niz ogląda. To był chyba pierwszy film w moim zyciu, adaptacja ksiązki, który miał w sobie mniej akcji niz tekst pisany. Z reguły w tekście pisanym wydaje się ze coś trwa długo a na ekranie to samo trwa krócej. W przypadku Kodu leonarda było odwrotnie.
    • pepsic Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 10:38
      Teoria spiskowa wg Browna miała wygrać z teatrem TV, Lisem i Majewskim. Chyba
      nie wyszło, bo to nudny film.
    • kubus_uszatek Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 11:06
      l.george.l napisał:

> Aż to Polsat pojechał po bandzie. Już widzę te lamenty moherowych słane do KRRT
      > V.

Ale to przecież komedia Sci-Fi. Z przewagą Fi. Właściwie to tylko Fiction. I właśnie tym śmieszniejsza że nadawana w Wielkim Tygodniu. Wszystkie tezy Browna już dawno zostały obalone. Jeszcze przed powstaniem filmu.
      • nioma Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 12:02
        o, niekoniecznie zostaly obalone.
        Czytałam "Święty Graal, Święta krew", ksiazka raczej z kategorii
        historycznej a nie fabularnej, sumiennie napisana, podparta
        odnosnikami do wielu zrodel historycznych, miejsc, osob etc i dużą
        część przedstawionych w niej (a co za tym idzie i w kodzie,
        wzorowanym na tejze ksiazce) historycznych wydarzen, mozna
        spokojnie interpretowac w dwojnasob: w zaleznosci od punktu
        siedzenia i pogladow.
        PS
        Ksiazka Browna jest sprawnie napisanym czytadlem, chociaz duzo
        lepsze sa "Anioły i Demony"
        • go_go_yubari Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 17:09
          Yyy co prawda ta dyskusja bardziej nadaje sie na forum ksiazkowe niz telewizje,
          ale blagam... Ja rozumiem, ze komus moze sie podobac tworczosc Browna, ale
          litosci nie nazywajmy tej bazgraniny sprawna. Brown ma jeden szablon wg ktorego
          pisze wszystkie swoje powiesci. Zmieniaja sie jedynie lokacje i imiona
          bohaterow. Film slaby bo i ksiazka slaba. Popularnosc Browna wynika jedynie z
          uberkontrowersyjnosci tematyki jego ksiazek. Przypuszczam, ze w dniu premiery
          Aniolow i demonow przekonamy sie, ze i z tego 'dziela' nie udalo sie zbyt wiele
          wycisnac. I nawet Tom Hanks nie pomoze.
          • nioma Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 18:54
            napisalam ze jest to sprawnie napisane CZYTADŁO
            nie ksiazka, powiesc, dzielo tylko wlasnie CZYTADŁO, cos lekkiego na jeden
            wieczor albo siedzenie na plazy.
            W tym gatunko Brown sie sprawdza, chociaz Kodowi daleko do Aniolow, a pozostale
            jego dwie ksiazki Cyfrowa Twierdza i Zwodniczy punkt to juz nudno napisane nawet
            nie czytadla.
            • raszefka Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 11.04.09, 17:14
              nioma napisała:

> chociaz Kodowi daleko do Aniolow,

To zalży, co się przeczyta najpierw. Zaczęłam od Aniołów i Kod był
              po nich boleśnie przewidywalny.
              Film obejrzałam teraz pierwszy raz i mnie nie znudził. Może
              zapomniałam, co było w książce? A może po 6 dniach w szpitalu jest
              się mało wybrednym?
              • tentrick Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 14.04.09, 14:30
                A co myślicie o Całunie Turyńskim i zamieszaniu dookoła niego rozdmuchanego?
                zixo.pl/calun_turynski__wielka_historia_czy_wielka_mistyfikacja_
                • setorika Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 14.04.09, 22:32
                  oczywiście jest to mistyfikacja - prawdziwy całun najprawdopodobniej spłonął, w
                  każdym razie zaginął z cała pewnością. Czytałam biografię Leonardo da Vinci i
                  autor wysuwa nawet hipotezę, że istniejący całun to niezły numer, jaki
                  prawdopodobnie wykręcił niewierzący Leo Kosciołowi - jego robota - krok po kroku
                  wytłumaczono jak to zrobił w tamtych czasach, szczegółów nie pamiętam, bom słaba
                  z chemii ale Leo eksperymetował z pierwotna fotografia i cosik mu tam wyszło a
                  odbicie na tkaninie, to wizerunek ponoć samego Leonardo :)

Oficjalnie informacja o kłamstwie całunu została podana kilka lat temu (była
                  zajawka w teleexpresie), pamiętam, że kilka grup niezależnych naukowców
                  wykorzystując najnowsze metody potwierdziło iż całun jest dużo młodszy niż
                  podawano a więc nie jest prawdziwy

Wracając do tematu wątku: jestem katoliczką i ten Tydzień ma dla mnie znaczenie
                  w sferze duchowej, ale nawet przez myśl mi nie przeszło, że to "prowokacja" :)
                  Kod czytałam z lekkością kryminału, film oglądało się lekko i przyjemnie
      • pavvka Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 14:58
        kubus_uszatek napisał:

> Wszystkie tezy Browna j
        > uż dawno zostały obalone. Jeszcze przed powstaniem filmu.

Ale jakie tezy??? To przecież jest beletrystyka, nie tekst naukowy,
        ani religijny. Powaga, z jaką niektórzy przeciwnicy Kodu traktują tę
        książkę, jest naprawdę nieco śmieszna. Równie dobrze można by po
        przeczytaniu bajki o Kopciuszku zająć się obalaniem tez dotyczących
        istnienia dobrych wróżek.
    • paulinaa Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 17:47
      a kiedy ten kod? bo akurat filmu nie widzialam
      • yoka1 Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 18:09
        wczoraj, więc już nie obejrszysz;)

A ksiązka mi się podobała, a na filmie 2x zasnęłam, więc nuda - jak dla mnie
        • maciej1909 Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 07.04.09, 19:29
          Eee przesadzacie. Film jest właściwie wiernym odwzorowaniem książki i
          ogromna wiekszosc scen została w nim ukazana dokladnie tak samo jak
          pisał Brown. Książka dla mnie dobra film też dobry :)
          • opcja_do_wyboru Re: Polsat to syf 07.04.09, 19:55
            Juz od dawna,nie ma o czym dysklutowac ,niezaleznie od kontekstu
            religijnego czy nie to jedno wielkie dnooooooooo,no ale w sumie tu
            już przegiął...
            • mist3 Re: Polsat to syf 07.04.09, 20:54
              ja obejrzałam (tzn. usiłowałam) ten gniot, bo książki nie zmogłam. I właściwie
              się dziwię czemu mój KK (bo jestem katoliczką) zrobił taką promocję temu dennemu
              czytadłu i filmidłu. Przecież jakby to obśmiali (bo tylko na to zasługuje i
              jedno i drugie) to byłaby i tak zbyt duża uwaga poświęcona tym wypocinom.
              To już HP jest dla mnie bardziej wiarygodny, a już na pewno lepiej napisany i
              zagrany.
              • zoey7 Re: Polsat to syf 07.04.09, 21:44
                Książki nie czytałam, film widziałam - też się dziwię, że Kościół
                taką reklamę strzelił dla tego "dzieła". Według mnie stacja
                przesadziła dając taki film w tym czasie właśnie. Szkoda też, że
                Polsat usiłując szokować w Wielkim Tygodniu wybrał taki gniot - a
                szokować można z klasą, np. dając Ostatnie kuszenie Chrystusa w reż.
                M. Scorsese z Williamem Defoe.
                • angazetka Re: Polsat to syf 07.04.09, 22:50
                  > Według mnie stacja
                  > przesadziła dając taki film w tym czasie właśnie. Szkoda też, że
                  > Polsat usiłując szokować w Wielkim Tygodniu wybrał taki gniot

A to miało być szokujące??? Nie wpadłabym.
                  • nioma Re: Polsat to syf 08.04.09, 08:38
                    a co to jest wielki tydzien i dlaczego w nim nie mozna szokowac a w
                    innym tygodniu mozna?
                    • sugestywniak Re: Polsat to syf 08.04.09, 15:11
                      dziwczyneczko, poczytaj:
                      pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_Tydzie%C5%84
                      albo daj do poczytania dorosłym a potem niech wytłumaczą Ci co oznacza obrażanie kogoś na płaszczyźnie wiary.
                      Myślę, że ktoś dorosły da radę temu zadaniu.
                      • grek.grek Re: Polsat to syf 09.04.09, 15:04
                        Gdzież tu choćby namiastka obrazy jakiejkolwiek ?

Jeśli ja poważnie i na serio powiem, że wierzę w boginię Atenę, co z głowy Zeusa wyskoczyła w zbroi pancernej, to zostanę okrzyknięty
                        czubem, być może zamknięty w psychiatryku, a w każdym razie dorobię
                        się łatki głupka. Jesli powiem o tym publicznie, np. w telewizji, to mnie wyślą na leczenie przymusowe. Jesli otworzę Kościół Ateny i w rytualnych szatach i z tacą będą oczekiwał na wyznawców w niedzielę rano, to mnie zamordują śmiechem. Jeśli zacznę domagac się nauczania nowej religii w szkole, pieniędzy z budżetu na ów KA, to każą mi się przestać wygłupiać, a najpewniej w ogóle oleją, zresztą najzupełniej słusznie.

Jesli dzieciar w przedszkolu powie, że św.Mikołaj przynosi prezenty, to ma przerypane, pozostanie obiektem drwin wszystkich innych 4-latków, jako ciemniak, zacofaniec i oszołom.

Katolicy (i wszyscy inni religianci) wierzą w rzeczy równie absurdalne, co postać i narodziny Ateny oraz św.Mikołaj z całym emploi, i to jest usankcjonowane, tego się przestrzega, to się świętuje, to się traktuje ze śmiertelną powagą i podług tego się stanowi obyczaje, wyklucza ludzi ze społeczności, uczy się tego w szkole, a nawet - jak widać - obraża się, i - jak wiemy - nawet do sądu podaje i to w pełnym poważania klimacie (na szczęscie już się nie pali na stosie).

Przecież to jest absurd. Skończony absurd.

• sugestywniak Re: Polsat to syf 09.04.09, 15:28
                          > Jesli dzieciar w przedszkolu powie, że św.Mikołaj przynosi prezenty, to ma
                          przerypane, pozostanie obiektem drwin wszystkich innych 4-latków, jako ciemniak,
                          zacofaniec i oszołom.

i tak wygląda współczesna tolerancja, poszanowanie przekonań innych, zrozumienie
                          religii i to w czasie gdzie św. Mikołaja eksploatuje siędo granic możliwości
                          jako świąteczny gadżet pomagający wcisnąć ludziom towar w sklepie.
                • michulanka Re: Polsat to syf 08.04.09, 13:37
                  szkoda też, że
                  > Polsat usiłując szokować w Wielkim Tygodniu wybrał taki gniot - a
                  > szokować można z klasą, np. dając Ostatnie kuszenie Chrystusa w reż.
                  > M. Scorsese z Williamem Defoe."

Chetnie bym zobaczyla Ostatnie kuszenie Chrystusa w jakiejkolwiek telewizji w
                  Polsce o godz.20!!! Dopiero by sie dzialo! O ile sie nie myle zapis na ten film
                  nadal funkcjonuje...
                  • black_magic_women Re: Polsat to syf 08.04.09, 14:26
                    Kiepściuteńki scenariusz.Wogle nie trzyma tempa.Lepiej po raz setny zobaczyć
                    "Imie Róży
                    "
                    • piano00 Re: Polsat to syf 08.04.09, 19:10
                      Zgadza sie Polsat to syf,za chwile bedzie "Jak oni sie
                      pieprzą,zamiast jak oni śpiewają...
    • pepsic Re: Anakonda 10.04.09, 11:10
      Polsat popisał się wyczuciem chwili planując w Wielki Piątek superbadziew pod
      nazwą Anaconda. Nie wiem, co z repertuarem innych stacji, ale akurat to dzieło
      wczoraj z uporem maniaka reklamowano na paskach polsatowskich.

• iza_bel Nikt nie zmusza ... 11.04.09, 20:22
        Czy ktoś Cię zmusza do oglądania Polsatu? A może masz niesprawne baterie w
        pilocie? Jeśli nie to zawsze jest jeszcze TV Religia albo TV Trwam. I te stacje
        polecam wszystkim fanatykom i fanom tygodnia zwanego w niektórych kręgach "Wielkim"
        Wesołych Świąt :-)
        • ciekawski2006 Re: Nikt nie zmusza ... 18.04.09, 15:53
          Hejże,jak sie tak wszyscy będą przełączać to może Polsacik szmacik
          zbankrutuje wreszcie bez reklam...hehehe....więc do roboty!
    • switonemsi Re: "Kod da Vinci" w Wielkim Tygodniu 20.04.09, 09:34
      Ale czemu? W tym filmie nic nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka