Dodaj do ulubionych

Mały problem z pracownikiem?

10.07.04, 23:41
Pojawił się pewien problem z pracownikiem. Cały zespół prowadzi od jakiegoś
czasu duży projekt, wszystko dobiega do końca:)
Jeden z pracowników prowadzi również własną firmę, wielokrotnie załatwia
swoje prywatne sprawy w godzinach pracy (nie mówię tu o telefonach czy innych
drobnych sprawach), w końcu głośno powiedział, że potrzebuje urlopu by
skończyć fuchę. Urlopu nie dostał (planowany, ustalony przez siebie ma w
sierpniu, teraz potrzebuje dwa tygodnie na dokończenie pracy) i w
poniedziałek przesłał zwolnienie lekarskie. Nie kryje się z tym, że będzie
pracował w tym czasie u siebie.
Co można z tym zrobić?
Tylko proszę o rozsądną pomoc:)
Obserwuj wątek
    • Gość: mgrinz Re: Mały problem z pracownikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 03:06
      może więcej mu płacić ???
      to zazwyczas powoduje wzrost motywacji..
      wielu jest "wykształconych specjalistów" za 800 zł, którzy widzą jak sprzątaczka ma 1200 ...
      ja też leję na moją firmę, po tym jak zobaczyłem , że "robole" mają 2-3 razy tyle co ja...
      poprostu więcej płacić...
      • Gość: iii Re: Mały problem z pracownikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 10:50
        no niestety
        cos jest na rzeczy
        kiedys pracowalam w firmie gdzie dostawalam za prace na caly etat 600 zł netto
        a sprzataczka ktora przychodzila raz w tygodniu na cztery godziny dostawala 300
        zl na reke
        myslicie ze chcialo mi sie rano wstawac do pracy?
    • Gość: skokieIL Re: Mały problem z pracownikiem? IP: *.nas5.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 11.07.04, 05:11
      wyslij go na dachy do chicago, od razu mu rozumu przybedzie..
    • Gość: agulha Re: Mały problem z pracownikiem? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.04, 06:01
      Zapytaj w ZUS, czy mogą zrobić kontrolę zasadności tego zwolnienia na Twój
      wniosek. Zbierz dowody na jego załatwianie prywatnych spraw w godzinach pracy,
      daj mu kolejno upomnienie (koniecznie na piśmie), naganę i wypowiedzenie.
      Wprowadź wysoką premię uznaniową (w regulaminie wynagradzania, ewentualnie
      drogą zmiany umów o pracę, tak żeby końcowa kwota została ta sama lub niewiele
      wyższa) i daj ją wszystkim oprócz niego.
      • Gość: gosioa Re: Mały problem z pracownikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 16:17
        Gość portalu: agulha napisał(a):

> Zapytaj w ZUS, czy mogą zrobić kontrolę zasadności tego zwolnienia na Twój
        > wniosek. Zbierz dowody na jego załatwianie prywatnych spraw w godzinach
        pracy,
        > daj mu kolejno upomnienie (koniecznie na piśmie), naganę i wypowiedzenie.
        > Wprowadź wysoką premię uznaniową (w regulaminie wynagradzania, ewentualnie
        > drogą zmiany umów o pracę, tak żeby końcowa kwota została ta sama lub
        niewiele
        > wyższa) i daj ją wszystkim oprócz niego.

nie słyszałaś o zmianach w regulaminach, zasadach dyskryminacji i rownego
        traktowania pracowników?
        nie jest tak łatwo dać jednemu premie a innemu nie,nawet "uznaniową"
        • tani.net.pl Re: Mały problem z pracownikiem? 01.08.04, 10:43
          Gość portalu: gosioa napisał(a):

> Gość portalu: agulha napisał(a):
          >

> nie słyszałaś o zmianach w regulaminach, zasadach dyskryminacji i rownego
          > traktowania pracowników?
          > nie jest tak łatwo dać jednemu premie a innemu nie,nawet "uznaniową"

hehe ja słyszałem ale mój boss tworzy własne prawo i co zwolnię go ?
    • vinca Re: Mały problem z pracownikiem? 11.07.04, 10:54
      Zagrozić że albo jutro przychodzi do pracy albo może sie już więcej nie
      pokazywać. Nie rozumiem jak można "w dzisiejszych czasach" mieć tak lekceważący
      stosunek do pracy.
      • cruella Re: Mały problem z pracownikiem? 11.07.04, 19:58
        Problem na szczęście nie dotyczy mnie bezpośrednio, komplikuje jedynie
        zakończenie prac. Ten pracownik złożył jednak z końcem miesiąca rezygnację z 3-
        miesięcznym okresem wypowiedzenia. Uprzedził tym samym pracodawcę,który po
        pisemnych ostrzeżeniach miał mu dać zwolnienie dyscyplinarne. Ktoś jednak
        sprawę zwietrzył i ostrzegł chłopaka.No i mamy problem.
        Pytałam jedynie, co można oficjalnie z tym zrobić. Podobny problem mieliśmy,
        gdy wyjechał w góry, złamał nogę (tego akurat nie mógł przewidzieć), trzy
        miesiące siedział na zwolnieniu (akurat w trakcie kończenia prac) potem
        rehabilitacja. I wtedy też wszyscy wiedzieli, że te przeciągające się
        zwolnienia są lekko naciągane.
        Teraz wszyscy ręce załamaliśmy, już widzę zwolnienie do końca trwania
        wypowiedzenia.
        • Gość: papryczka Re: Mały problem z pracownikiem? IP: 212.160.106.* 12.07.04, 09:48
          Jak wyżej - należy sie postarać o kontrolę zasadności zwolnienia w ZUS.
          • cruella Re: Mały problem z pracownikiem? 12.07.04, 14:05
            Dziś wogóle nie pojawił się w pracy. Pytałam w kadrach, nie tak łatwo wysłać
            taką kontrolę.
            Szlag mnie trafił, chłopak zarabia sporo, szef przymykał oczy na jego lewą
            robotę w godzinach pracy, na korzystanie ze sprzętu do prywatnych celów...
            Ludzie pracy nie szanują.

Podobno pracownik może nie przyjść do pracy trzy dni w roku bez powiadamiania
            pracodawcy. Ciekawa jestem w ciągu ilu dni trzeba donieść zwolnienie lekarskie.
            Czeski film.
            • altu Re: Mały problem z pracownikiem? 12.07.04, 14:25
              sa 4 dni urlopu w roku brane "na zyczenie" czyli mozna o nich pracodawce
              powiadomic telefonicznie najpozniej w dniu, kiedy sie do pracy nie przychodzi

a zwolnienie lekarskie - w ciagu 5 dni, ale trzeba najpierw zadzwonic i
              powiedziec, ze sie nie przychodzi, bo jest sie chorym...

prosba do ZUS o kontrole moze byc nawet telefoniczna, a jezeli beda chcieli
              papier - to wystarczy zwykla prosba o dokonanie kontroli. motywacja prosby:
              podejrzenia o wyludzenia z ZUS -> na pewno sie zainteresują :)
            • Gość: gosioa Re: Mały problem z pracownikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 16:20
              ależ oczywiście, że łatwo o taką kontrolę
              wystarczy wysłać pismo do zus od pracodawcy z uzasadnieniem i facet ma
              kontrolę jak nic
              tylko moze paniom w kadrach sie nie chce?
              poza tym nawet takakontrola nie odniesie rezultatu jak bedzie miał zasadne
              zwolnienie;)
    • Gość: leff Re: Mały problem z pracownikiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.04, 22:18
      czegos nie qmam -
      chłopak jest na wypowiedzeniu , a od niego wymagasz aktywności i zaangazowania ?
      wiem - przydałoby się byc do konca ok , tylko jak on nie był nigdy ok
      to na wypowiedzeniu liczysz że będzie ??
      w firmach w których pracowałem z niechcianym pracownikiem
      rozstawano się zwykle grzecznie - wypowiedzenie , ale do pracy to już kolego
      nie przychodź
      ze zwalnianego pracownika nie ma wiekszej pociechy i firma nie powinna liczyc
      że bedzie ją aktywnie wspierał w realizacji poważnych projektów
      zwykle , jak mu każą robic do konca - zwalniany wybiera L-4
      • Gość: prawnik Re: Mały problem z pracownikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 09:16
        ja jak na razie czegoś nie rozumiem, bo mamy tu jednostronną sytuację, nie znam szczegółów, ale może wygląda to tak, że chłopak jest na stażu, na pół etatu, więc 4 godziny dzienne a zadania jakie mu się powierza wymagają np. 10 godzin, gdzieś tam ma równierz swoją pracę, bo tu mu za mało płacą, więc on robi swoje pracę, żeby utrzymać się finansowo... ja znam kolegę, który miał taką sytuację, że był właśnie na "stażu", wymagali od niego jak od dwóch, a płacili 432 zł, z takiej kasy nie da się żyć, on robił strony internetowe prywatnie, za jedną miał około 1000, tylko nie miał na to czasu, bo zamiast czterech godzin spędzać w owej firmie, dawano mu zadania takie, że po 6 godzinach miał jeszcze kupę do dorobienia... on akurat odszedł... ale niech szanowna cruella napisze, ile tamtemu płaci, jaki wymiar czasu pracy, jakie obowiązki, to będzie wiadomo, czy pracownik nie fair, czy poraz kolejny ktoś wymaga pracy za darmo od pracownika ???
        • cruella Re: Mały problem z pracownikiem? 20.07.04, 15:34
          Obrażasz mnie stwierdzeniem "szanowna cruella".
          To nie ja tego człowieka zatrudniłam, mój dział jedynie z nim współpracuje.

Człowiek pracuje w firmie 7 lat, na cały etat 8-16.30, weekendy wolne, z pensją
          ok. 5 tys. zł brutto. Jest serwisantem sprzętu, odpowiada też za stronę www
          firmy (i tu jest problem).
          Problem polega na tym, że pracując na etacie otworzył sobie firmę-córkę i
          zaczął pracodawcy podbierać klientów (nawet w trakcie godzin pracy). Gdy
          pracodawca się zorientował i dał mu ostrzeżenie, człowiek zaczął stawać
          okoniem. Bo jak to, za poprzedniego szefa można było fuszki odwalać a teraz nie
          można? Skończyły się układy, ciche zlecenia.

Prawniku,nie zajdziesz daleko, gdy będziesz kierował się zasadą, ze tylko
          pracodawca jest oszustem.
          I mnie nie obrażaj, nie jestem jego przełożoną. My sobie poradzimy, szkoda
          tylko że wystawił do wiatru cały swój zespół.

Tylko po co ja to piszę, Ty sobie zdanie wyrobiłeś. O mnie również.
          • Gość: prawnik Re: Mały problem z pracownikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 17:47
            jak podałaś konkrety to zdanie zmieniłem, ale najpierw się mówi "całą prawdę" a ty napisałaś tylko część faktów... z mojej praktyki znam niesty 95 % faktów odwrotnych, najczęściej to jest tak, że "specjaliści" za 700 zł orają od rana do wieczora, a gdy znajdują sobie lepszą pracę, to się robi wszystko, żeby zastraszyć, zepsuć opinię, nie wypłacić pieniędzy... mało jest obecnie uczciwych pracodawców, niestety, mój też, jak tylko może to nie płaci, niestety praktyka to rzecz najważniejsza, więc muszę do niego być grzeczny... a na życie nie starcza...
            • cruella Re: Mały problem z pracownikiem? 24.07.04, 23:23
              No cóż, z kolegą mamy problem z głowy. Dosłał zwolnienie do końca sierpnia.
              Tym samym kończę wątek i życzę miłego weekendu:))))
          • Gość: robi Re: Mały problem z pracownikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 22:58
            zastosowanie ma tutaj ustawa o nieuczciwej konkurencji - pracownik nie może
            zachowywać się w ten sposób nawet jeśli nie p[odpisanej umowy o zakazie
            konkurncji - stworzyła bowiem swoja firmę która podbiera pracowników pracodawcy.
            Nie wiem czy macie w swojej firmie prawnika - ale jeżeli tak to jest naprawdę
            słaby.
            • cruella Re: Mały problem z pracownikiem? 24.07.04, 23:25
              Ano, słaby ten prawnik.
              Ale to już nie mój problem. Jak napisałam wyżej, już sobie rozplanowaliśmy
              podział zajęć.
              Pozdrawiam wszystkich:))
    • Gość: zarobiony Re: Mały problem z pracownikiem? IP: *.raszyn.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 01:43
      Zapłać mu porządnie żeby nie musiał dorabiać to będzie szanował pracę jak mu
      rzucasz tylko ochłapy to nie ma się co dziwić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka