Gość: a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 14:14 Witam. Otrzymałem ofertę pracy w jednym z zakładów fotograficznych PROFILAB (ul.Dzika). Czy ktoś wie jak się tam pracuje i jakie są zarobki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mc Re: PROFILAB zna ktoś??? IP: 193.0.117.* 11.04.05, 10:49 Dość często szukają tam pracowników, napisz jakie mają wymagania i jak ci się tam pracuje (jesli cie zatrudnia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbych Re: PROFILAB zna ktoś??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 10:13 Ja znałem kogoś kto tam pracował, i ja również składałem tam soje CV. Przed przystąpieniem do poszukiwań na jakieś stanowisko robią wywiad "środowiskowy" ile zarabia się w innych fimach i za ile ludzie przychodzą do pracy, a jak sie pracuje to nie wiem. zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a 3000 netto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 10:10 Od wczoraj tam pracuję. Po rozmowie otrzymałem 3000 netto. Umowa podpisana oczywiści na mniej. Czy to dobra stawka dla laboranta w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3000 Re: 3000 netto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 13:38 Nie wiem ile zarabia się w tej branży fotograficznej ale to chyba niewiele Ci zaproponowali. A ile godzin będziesz miesięcznie pracował, wolne weekendy itp.??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniapn@gazeta.pl Re: 3000 netto IP: *.profilab.pl / 217.11.142.* 14.04.05, 14:32 mhm a nie szukaja tam kolejnych osob do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: 3000 netto IP: 193.0.117.* 14.04.05, 15:34 To niezła sumka na początek, chętnie bym się zatrudnił :) no ale jakie mają wymagania, czy osoba bez doświadczenia ma jakieś szanse? Coś podejrzewam, że nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: 3000 netto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 16:38 Mam ukończone studia zaoczne. 6 lat doświadczenia w zawodzie. Biegle posługuję sie Adobe Photoshop'em, doświadczenie w wykonywaniu zdjęć studyjnych, biegła obsługa komputera, no i te 3000 netto:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profi Tel. do firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:18 Firma jest dosyć duża i rozwojowa. Oto telefon do firmy, zawsze warto zapytać o przyjęcia. Nie podaję nazwiska prezesa bo i tak b.cięzko go zastać: tel. (022) 635 83 53 - PROFILAB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: 3000 netto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:56 Kłamiesz i to bezczelnie, znam ludzi stamtąd i tyle nie dostają. W dodatku wszystko na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: 3000 netto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:23 Kiedyś tam pracowałem, przeniosłem się do innej "rozwojowej" firmy. Nie podam nazwy. Chętnie bym wrócił za niższe pieniądze ale mi wstyd. I pensja była regularnie co miesiąc. Przy okazji, gdzie można dostać dobra pracę w branży foto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek01g nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.chello.pl 14.04.05, 17:26 Znam paru ludzi, którzy tam pracują. O ile kojarzę to firma w marcu parę osób zwolniła, paru przesuneła na inne miejsca, zeby nie popaść w kłopoty, bo było mniej klientów i sporo niewykorzystanego sprzętu. W tym zwolniła kilku laborantów z innego punktu, więc nie wiem skąd nagle te przyjęcia i to za takie pieniądze. 3000 to zarabia może dyr finansowy albo księgowa ale nie laborant. Nie wiem, ale jak dla mnie - ktoś tu ściemnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacy Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 22:30 Ja też uważam, że to ściema. Laborant w Wa-wie ma około 1400 netto na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: 193.0.117.* 18.04.05, 11:18 Dlaczego nie wykorzystują sprzętu? Bo mają zbyt wysokie ceny, gdyby spuścili do poziomu Fotojokera to ludzie by walili drzwiami i oknami i nie trzeba by zwalniać ludzi, no ale skoro się uparli, ze muszą zarobić... Sam robię zdjęcia aparatem średnioformatowym, a miejsc w Warszawie gdzie można obrabiać film zwojowy jest niewiele, więc gdyby ceny obniżyli do normalnego poziomu to pewnie bym został stałym klientem, a tak Profilabach pustki :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były fotolaborant Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 18:41 fotolaborant w profilabie zarabia od 900 do 1800 netto. Nie wierzcie w 3000 bo to bzdura! Tak było 3-4 lata temu i to tylko w szczycie sezonu przy sporej liczbie nadgodzin! Tam się teraz zwalnia ludzi aby ograniczyć koszty. Firma zeszła na psy. Szkoda mi ludzi, którzy tam jeszcze pracują bo żyją w ciągłej niepewności czy będą mieć jutro pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a co listy piszesz sciema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:18 średnio w fotojokerze zarabia się około 1000, 1300-1500 to jest max w dobrych miesiącach. ludzie pracują jako sprzedawcy i laboranci. pracujemy na badziewnym sprzecie. gdybyśmy mieli lepszy sprzet to byśmy mieli też jakość zdjec typu profilab. a pozatym nigdzie w wawie nie zatrudnia sie teraz laboranta za 3 kafelki. sciemniasz bolo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:10 Frustracie, czy to, że na rynku jest mniej pracy to wina firmy. Obrażasz firmę i ludzi, którzy tam pracują. Podaj firmę, która lepiej płaci i jest bardziej rzetelna w stosunku do rzetelnych pracowników. Frustratów i nierobów Twojego pokroju gonią i ich za to popieram. Która firma nie ogranicza kosztów w tej sytuacji, a w branży foto szczególnie?. Popatrz na wielkich: Kodaka, Fuji czy Agfę, której juz prawie nie ma na rynku. Jak ci szkoda tych ludzi to weź ich do siebie i płać pensję i ZUS co miesiąc nie mając pewności, że będziesz miał klientów. Taka jest prawda, choć smutna ale prawda. Ty jej próbujesz nie zauważać. Zobacz ile się robi filmów i zdjęć teraz a ile jest "syfraków" Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były fotolaborant Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 13:53 Jacku P. to ty MNIE obrażasz nazywając mnie nierobem itd.Tak się składa ,że znam tę firmę od środka i wiem co w niej dzieje się dobrego i co złego.Ludzi ,którzy tam pracują szanuję a jeśli piszę , że mi ich żal to dlatego, że im współczuję. Nic nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi. Moje info o zarobkach w profilabie są prawdziwe. Sytuację na rynku pracy znają wszyscy więc nie musisz mi robić wykładu. Nie lubię tylko jak ktoś rozgłasza bajki jak ten facio o 3000. Z optymistycznym nastawieniem....były fotolaborant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 00:11 Zaczęłeś pisać do rzeczy tym razem. Jednego nadal nie rozumiem, dlaczego Ci żal tych ludzi? Pracowałeś z nimi? i dlaczego im współczujesz? Napisz coś więcej bo 1800 na rękę chciałbym mieć. Będę składał CV do nich. Wiem od znajomego, że na poczatku może być 1200 ale potem idzie w górę. Prawdopodobnie Empik płaci lepiej, ale atmosfera tam do d... Może to tam było 3000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labi Zarobki laborantów i godziny pracy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 12:01 No właśnie. Czy ktokolwiek wie ile zarabia się w foto w EMPIKu? Drugie pytanie dotyczy ilości godzin w miesiącu. Ja jako laborant pracuję 196godzin/miesiąc i zarabiam 1500netto. Ile godzin pracuje się w Empiku oraz w innych laboratoriach. Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były fotolaborant Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 14:56 EMPiKu nie znam i nie wiem jakie tam są zarobki.W Profilabie początkujący laborant dostaje 900zł,średnio można zarobić 1200.Na Dzikiej może trochę więcej, nie wiem jak tam jest obecnie.A teraz trochę o współczuciu. Nigdy nie wiesz co może stać się jutro. Nie wiesz czy Cię przeniosą i ograniczą wynagrodzenie, czy Cię zwolnią i nie podadzą prawdziwych powodów ( możesz usłyszeć kilka wersji), czy obetną Ci premię nie wiadomo za co.Już dwa razy były grupowe zwolnienia. Odeszło parę naprawdę dobrych fachowców.Ci którzy zostali boją się że będą następni.Wciąż pracuje tam wielu fachowców ale firma woli zatrudniać młodych i niedoświadczonych za 900zł a przecież w nazwie jest labolatorium fotografii profesjonalnej. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 11:44 Fachowców od czego?. Rozumiem, że się na nich nie poznali albo byli niepotrzebni, bo klient ich nie potrzebuje. Ot cała prawda. Przy okazji jaka jest lepsza firma we warszawce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 11:46 W nazwie jest "Laboratorium" a nie "labolatorium". To tak dla ścisłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mickey Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 12:52 Ty poprawiasz to i ja poprawię. Nie mówi się w warszawce tylko w Warszawie. Warszawka to nazwa dla stolicy stosowana przez buraków twojego pokroju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 07:24 masz racje, sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:54 Co ty chrzanisz?, odeszli, czy im podziękowano. Jednego znałem i nie żałuję, że go nie spotykam. Też uważam, że zwolnienie to stres, ale może gdzie indziej mają lepiej. Gdybym był na ich miejscu jeszcze paru bym wylał, arogancja niektórych mnie wkurza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piku Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 11:41 Zeszła na psy, bo Ciebie zwolniła?. A może to był dobry ruch. W tej firmie dobrzy laboranci pracują wiele lat ale tylko dobrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były... Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 17:32 Ciekawe skąd Twoja pewność o sposobie prowadzenia polityki kadrowej w Profilabie? Masz w tym swój udział? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piku Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 01:03 Tak, jestem ich klientem od wielu lat. I chodzę do dobrych laborantów, którzy tam pracują od lat. Miernoty, im srytniejsze tym dłużej się uchowują, nie maja większych szans. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były... Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 15:06 No właśnie! Problem polega na tym jak oddzielić ziarno od plew! Bywa że jak sam piszesz miernoty się uchowują kosztem niesłusznie zwolnionych ( dobrych fachowców)i żeby było jasno nie mam na myśli siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piku Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 09:17 Zgadzam sie z Tobą, z ocenianiem jest kłopot. Ja jestem klientem, Ty byłym pracownikiem. Mnie zależy na dobrym laborancie, abym nie musił kilka razy poprawiać. U nich zdarza się najrzadziejm, choć w różnych miejscach różnie. Z cwaniakami jest trudno wygrać i prawda jest, że niekiedy oni zostają kosztem solidnych. To powinien oceniać ich szef albo właściciel. Przy okazji Ciebie tez zwolnili a miernota został?. Chyba teraz możesz cos im powiedzieć, jeśli Cię to jeszcze obchodzi. Przy okazji, gdzie jeszcze dobrze robią na mieście. Ważne też długie godziny otwarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:18 Bo wyłączyli maszyny do slajdów bo na rynku nie potrzeba dobrej fotografii. Wystarczy badziewie z cyfraków. Nawet do gazet, za darmo i za wydrukowanie nazwiska "fotografa". Poczytaj lub posłuchaj co na ten temat mówią fotografowie z pierwszych stron gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Warto zachować wysoką jakość IP: 193.0.117.* 14.05.05, 10:16 Dobre laby są potrzebne. Sam jako amator wymagam wysokiej jakości, ale jako amator nie stać mnie na tak wygórowane stawki. Gdyby Profilab nastawił się na amatorów, mieliby mnóstwo chętnych, niech tylko obniżą ceny. Większy przerób, większe zyski, nawet gdy marża niewielka, takie są wymogi rynku. Mając cyfraka też wolałbym pójść tam, gdzie potrafią zrobić odbitki naprawdę dobrze, także twierdzenie, że to wszystko przez cyfrówki to przesada. Dobra jakość zawsze się obroni, a w profilabie z tym różnie bywało, wiem bo bywałem i na Dzikiej i w pkt przy Hali Mirowskiej. Kiedyś chciałem nawet wyrobić sobie karte stałego klienta, ale nie miałem tej cierpliwości czekania ponad trzy tygodnie (miało być dwa) na coś co u konkurencji wyrobiono mi w pięć sekund. A ze względu na to, że robię w średnim formacie, to nastawienie się na bądź co bądź dużą grupę amatorów, którzy się w to bawią byłoby całkiem opłacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lab Re: Warto zachować wysoką jakość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 10:49 Niestety nie masz racji. Jestem pracownikiem firmy fotograficznej i to właśnie cyfrówki posuły rynek. Mało robimy negatywów, a jak ktoś przyniesie CD za zdjęciami to wybiera 2-3szt. Mamy maszynę NORITSU 2411 która kosztowała nas 500,000 PLN. Ludzie niestety nie patrzą na jakość zdjęć tylko na cenę. U nas odbitka 10x15 kosztuje 0,85gr. a w kiosku obok 0,35gr. Polacy zaczynają na wszystkim oszczędzać a już szczególnie na zdjęciach. Przy obecnych cenach aparatów cyfrowych, każdy woli kupić aparat i oglądać zdjęcia na monitorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Warto zachować wysoką jakość IP: 193.0.117.* 14.05.05, 17:06 Ależ ja marzę o cenie 0.85gr za odbitkę 10x15 :) Jak zauważyłem jedynie w jednym lub dwóch pkt Warszawy mogę mieć odbitkę w tej cenie co gorsza najczęściej z formatu 6x4.5, a papieru dla mojego formatu 6x6 często nie ma pozostają może trzy, cztery miejsca gdzie mogę liczyć na format 13x13, 15x15, 18x18. W takim Profilabie odbitka 15x15 kosztuje 3zł (zgroza!). W takim przypadku może rzeczywiście kupić lustrzaną cyfrówkę i wszystko obrabiać na komputerze, a nieliczne odbitki wykonywać w labie? Niestety jakość odbitek z cyfrówek, na które mnie stać, jest niezadawalająca, no ale może w przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Warto zachować wysoką jakość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 01:53 To chyba dawno temu tak było z kartą. Ja dostałem takową w 3 może 4 dni. Co do cen to rzeczywiście wysoko za średni format. Ale to robią zawodowcy i przy takiej odbitce trzeba dłużej posiedzieć, może stąd ta cena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labi Re: Warto zachować wysoką jakość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 08:11 Pracuję w laboratorium i zapewniam cię że tego nie robią profesjonaliści. Minilaby fotograficzne są tak technologicznie rozwinięte, że ich obsługi nauczy się każdy w ciągu max. jednego dnia. W Polsce dobry pracownik to ten który będzie pracował za minimum socjalne przez min.12godz. na dobę. Proszę nie zapominać, że post dotyczył zarobków oraz warunków pracy w Warszawskich laboratoriach. Zauważyłem, że średnio laboranci zarabiają po 1200netto. Jeżeli ktoś zna przykłady lepszych wynagrodzeń to bardzo proszę odpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Warto zachować wysoką jakość IP: 193.0.117.* 16.05.05, 19:56 Posiedzieć nad negatywem można jeżeli jest to wielki format albo obrabiany ręcznie film czarno-biały. A z tą kartą to było parę lat temu, ostatnio trochę się poprawiło w Profilabie jeśli chodzi o czas wykonywania usług, teraz na odbitki nie muszę czekać paru dni, bywa, że po kilku godzinach są już gotowe. Co do labów, ja bym chętnie się przyuczył do pracy laboranta, takie 1200 netto mi odpowiada pod warunkiem, że miałbym pewność zatrudnienia przynajmniej przez parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Warto zachować wysoką jakość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 23:52 Profilab>1200 (laborant), wiem na pewno. FotoRelax>1200 też. Empik ~1200. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Warto zachować wysoką jakość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 23:57 Nie zrozumiałeś mnie, średnim formatem robią profesjonaliści. Oni oczekują więcej od labu, czasami laboranci muszą poprawić bo ja chcę mieć odbitki, które mnie sie podobają a nie labrantowi. Cena odbitki dla zawodowca nie ma specjalnego znaczenia 2 czy 3 pln bo on musi mieć jakość, za którą płaci jego klient. Dlatego nie chodzę do badziewiastych labów z najniższą ceną. Wybierają je ci, którym nie zależy na jakości i to ich wybór. Trzeba to uszanować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Warto zachować wysoką jakość IP: 193.0.117.* 17.05.05, 15:29 Osobiście nie znam zawodowca, który by robił zdjęcia średnim formatem, możliwe, że większość przeszła już na cyfrę. W zakładach foto widzę, że wszyscy zaopatrzyli się cyfrówki, niektórzy kompaktowe, niektórzy lustrzane (np. D70 Nikona - i to jest zawodowy aparat?). Wszyscy moi znajomi, którzy robią zdjęcia średnim formatem to amatorzy, przyznaję, że to pasjonaci, ale ja sam mam wrażenie, że teraz średni format stał się domeną zaawansowanych amatorów. Ceny tego sprzętu na allegro lub ebay wręcz zachęcają do zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finea Re: nie, nie, ktoś ściemnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:29 Oczywiscie ze nie!!!!!!!!!! ale moze ktos z was słyszał o jakims fotolab gdzie przyjmują ludzi do pracy mam zawód fotografa w Wawie oczywiscie bardzo mi zalezy na takiej pracy a nie mam szczescia nawet do przyjmowania prac??? co kolwiek byle w tym zawodzie... Odpowiedz Link Zgłoś