Dodaj do ulubionych

Praca w Bibliotece Narodowej

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.06.05, 11:40
Czy ktoś z was pracuje możę w Bibliotece Narodowej. Mam możliwość pracy w tej
instytyucji, jednka nie jest to praca związana z moim wykształceniem ani
zainteresowaniami. Jednak ze względu na długie bezrobocie jest to dla mnie
szansa, mam 25 lat i z drugiej strony jak pomyślę, że całe życie mam spędzić
w Bibliotece Narodowej to jestem przerażony.
Obserwuj wątek
    • Gość: ichigats Re: Praca w Bibliotece Narodowej IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 16.06.05, 13:16
      No to może odstąpisz mi tę fuchę? Ja mam 26 lat i tez doświadczyło mnie bezrobocie a perspektywa pracy w BN nawet przez chwilę bardzo by mnie ucieszyła. Ja nie wyobrażam sobie lepszej instytucji, gdzie można by pracować. Kocham ksiązki i wszystko, co z nimi związane. Gdybyum dostała propozycję pracy w BN byłabym najszczęsliwszym człowiekiem pod słońcem. Jak zdobyłeś tę ofertę?
      Pozdrawiam
      • Gość: trewq Re: Praca w Bibliotece Narodowej IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.15, 05:43
        Heh, praca w BN jest dla miłośników książek w podobnym stopniu jak praca w policji dla miłośników kryminałów, a praca w szpitalu dla miłośników "Chirurgów" czy "Dra House'a". To prawie nigdy nie jest takie proste i nie należy mylić hobby po godzinach z profilem zawodowym. Jednemu na stu udaje się mieć pracę = hobby, ale nie warto na to liczyć, bo można się rozczarować.
    • potomar Re: Praca w Bibliotece Narodowej 17.06.05, 14:47
      Czyżbyś otrzymał propozycję dyrektorowania?
    • Gość: psik Re: Praca w Bibliotece Narodowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:28
      A na jakim stanowisku? Bo może coś jestem w stanie przybliżyć
    • Gość: ja Re: Praca w Bibliotece Narodowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 20:20
      O Boże! Ile ja bym dała, żeby TAM pracować... No, ale skoro proponują to
      ludziom, którzy nie mają odpowiedniego wykształcenia (czyli rozumiem,że po
      znajomości), to nie dziwię się, że ja nie mogę znaleźć pracy (w jakiejkolwiek
      bibliotece) :-(
      • bibliotekarz76 Re: Praca w Bibliotece Narodowej 14.08.05, 01:29

Moja rada jest taka - próbujcie zyskać lepszą orientację w różnych tematach, np.
        w obszarach działania ministerstw, prawie (kancelarie), finansach (banki). Tam
        wszędzie są biblioteki, a myślę że będzie ich nawet przybywać. Nie jesteśmy
        skazani na systam publiczny.
    • Gość: ika Re: Praca w Bibliotece Narodowej IP: 217.96.10.* 19.08.05, 15:10
      Swego czasu próbowałam znaleźć pracę w BN. Niestety powiedziano mi, że jedyne
      co mogę zrobić to czekać. Choć marzyłam o tej pracy, nie udało się. Na
      szczęście znalazłam inną, choć po bardzo długim okresie bezrobocia. Janusz,
      jeśli naprawdę zależy Ci na pracy, to dziękuj losowi i nie narzekaj. Z drugiej
      strony szkoda, że ci, którzy mają przygotowanie zawodowe i bardzo chcą pracować
      nie mają takiej możliwości jak Ty.
      • Gość: ybj Re: Praca w Bibliotece Narodowej IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.15, 05:45
        Dowcip polega na tym, że nie zawsze w BN chcą ludzi po bibliotekoznawstwie. To nie jest najlepsze wykształcenie na każde możliwe stanowisko w BN - są tam stanowiska związane z pracą naukową z literaturoznawstwem, wymagające znajomości rzadszych języków, wykształcenia z dziedzin niehumanistycznych... Tam pracuje jakiś tysiąc osób i potrzebni są tam różni specjaliści, a nie tylko fachowcy od UKD i JHP.
    • Gość: mola Re: Praca w Bibliotece Narodowej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.08.05, 09:10
      Jeśli praca w BN napawa Cię taką odrazą, to daj sobie i nam spokój - nic
      gorszego, niż znosić pracownika/współpracownika-frustata, który czuje się do
      innych (czytaj: wyższych) celów stworzony.
      A do tych, którzy chcieliby pracować: składanie CV i listu w kadrach i czekanie
      nie jest wcale taką złą drogą. BN to naprawdę duża instytucja, ponad 1000
      pracowników, jakiś ruch kadrowy (emerytury, urlopy wychowawcze) stale jest,
      choć niewątpliwie mniejszy niż dawniej, ze względu na przyzwoitsze ostatnio
      zarobki. Większość kierowników poszukując pracownika zaczyna od przejrzenia
      ofert kandydatów i znam sporo osób zatrudnionych właśnie tą drogą, sama też tak
      poszukiwałam i jestem ze znalezionej kandydatki bardzo zadowolona. Co nie
      znaczy, że problem zatrudniania krewnych i znajomych BN nie dotyczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka