Dodaj do ulubionych

Ile zarabia mierny programista w W-wie ?

08.08.02, 19:47
Gdzie pracuje i ile zarabia do ręki bierny,mierny programista w W-wie ?
Ile godzin dziennie pracuje ? Załóżmy że zna C,C++ dość dobrze,ale nie ma
opanowanego żadnego IDE typu Visual Studio,Borland C++,Delphi,etc, z baz
danych zna tylko SQL,troszkę Progressa,MS Visual Fox Pro, nie zna Oracle,ani
żadnych znanych wiodocących narzędzi,nie zna się na
administrowaniu,sieciach,HTML. Jest bardzo przeciętnym absolwenciną jakiegoś
kierunku informatycznego. Co i za ile robią tacy ?
Obserwuj wątek
    • Gość: PiTER! Re: Ile zarabia mierny programista w W-wie ? IP: *.chello.pl 08.08.02, 20:49
      Jestem programistą, i wydaje mi się, że dość dobrze znam rynek pracy. Taki
      programista jakiego opisujesz zwyczajnie nie znajdzie pracy. Za żadne
      pieniądze. Na rynku jest stado lepszych, którzy nie mają pracy i część z nich
      już nie ma wymagań płacowych.

Pozdrawiam
      • mision Re: Ile zarabia mierny programista w W-wie ? 08.08.02, 21:43
        Dzięki za odpowiedź,tak sądziłem.
        Co powinien umieć człowiek,aby zaliczać się do stada lepszych
        programistów,którzy nie mają pracy i wymagań płacowych,mogę prosić o konkretny
        przykład,co,gdzie,ile h/dzień,ile zł/mc.
        Czy dzisiaj lepiej być programistą czy administratorem ?
        • Gość: krzysztof Re: Ile zarabia mierny programista w W-wie ? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.02, 21:21
          mision napisał:

> Dzięki za odpowiedź,tak sądziłem.
          > Co powinien umieć człowiek,aby zaliczać się do stada lepszych
          > programistów,którzy nie mają pracy i wymagań płacowych,mogę prosić o
          konkretny
          > przykład,co,gdzie,ile h/dzień,ile zł/mc.
          > Czy dzisiaj lepiej być programistą czy administratorem ?

Na milosc boska tylko nie adminem :-)). Sam jestem sieciowcem i szukam pracy
          juz od roku :-(. W malych firmach (kilkanascie stacji) taniej zlecic obsluge
          sieci firmie zewnetrznej, natomiast w duzych z reguly juz posiadaja adminow i
          nowych im nie trzeba. W ciagu ostatniego roku mialem oferty pracy wylacznie
          jako programista, zero propozycji sieciowych ale jesli zamierzasz isc w tym
          kierunku to podstawa jest Linux/NT/Novell/Solaris i oczywiscie trzeba umiec
          administrowac kilkoma bazami danych (chocby MySQL czy Postgres) bez tego ani
          rusz. O programowaniu sieciowym nie wspomne bo to sie rozumie samo przez sie :-
          ). No i placa, hmmmm zalezy od firmy ale u mnie z reguly oferuja ok. 800-1000zl
          za administracje siecia, baza danych, programami F-K i K-P. Oczywiscie przy 10-
          12h dniu pracy, w Wawie slyszalem od znajomych teraz jest niewiele lepiej
          (konkurencja ogromna). Zreszta w tym roku przyjeli na studia informatyczne
          prawie 30 tys ludzi, w ubieglym niewiele mniej, a pracy nie przybywa wrecz
          przeciwnie,wiec sam pomysl jaka jest konkurencja na rynku :))).
          • pawel1971 do Krzyska 12.08.02, 03:32
            Krzysiek,
            a moze wiesz jak z rynkiem na WAN-owców? Cisco, switche, Frame, atm,
            chodzi mi o cokolwiek, konsultantke/staly etat? Tez zapchane czy da sie jeszcze
            coś znalezc?

Pozdrawiam
            • Gość: krzysztof Re: do Krzyska IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.02, 19:18
              > Krzysiek,
              > a moze wiesz jak z rynkiem na WAN-owców? Cisco, switche, Frame, atm,
              > chodzi mi o cokolwiek, konsultantke/staly etat? Tez zapchane czy da sie
              jeszcze
              >
              > coś znalezc?
              >
              > Pozdrawiam
              W tej materii tez ciezko, firmy telekomunikacyjne padaja jak muchy, wiec sam
              rozumiesz :(. Skoro jednak masz spore doswiadczenie musisz pochodzic i
              poszukac. Na poczatek radzilbym szukac pracy w tym kierunku u operatorow np w
              NASK (czesto szukaja), www.atm.com.pl (rowniez czesto szuka), mozna i w Energis
              chociaz z nimi krucho. Ogolnie najlepiej stawic sie osobiscie w takiej firmie i
              zostawic im aplikacje moze sie uda (ja mam CCNA, CNA, MCP i jakos mi sie nie
              udaje :)).

Pozdrawiam
              • pawel1971 Re: do Krzyska 12.08.02, 20:24
                Krzysiek,
                dzieki serdeczne, to juz jakiś konkret na start

Gość portalu: krzysztof napisał(a):

> > Krzysiek,
                > > a moze wiesz jak z rynkiem na WAN-owców? Cisco, switche, Frame, atm,
                > > chodzi mi o cokolwiek, konsultantke/staly etat? Tez zapchane czy da sie
                > jeszcze
                > >
                > > coś znalezc?
                > >
                > > Pozdrawiam
                > W tej materii tez ciezko, firmy telekomunikacyjne padaja jak muchy, wiec sam
                > rozumiesz :(. Skoro jednak masz spore doswiadczenie musisz pochodzic i
                > poszukac. Na poczatek radzilbym szukac pracy w tym kierunku u operatorow np w
                > NASK (czesto szukaja), www.atm.com.pl (rowniez czesto szuka), mozna i w
                Energis
                >
                > chociaz z nimi krucho. Ogolnie najlepiej stawic sie osobiscie w takiej firmie
                i
                >
                > zostawic im aplikacje moze sie uda (ja mam CCNA, CNA, MCP i jakos mi sie nie
                > udaje :)).
                >
                > Pozdrawiam
                • Gość: MossadAttack do piotrka IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.02, 18:42
                  Z dzisiejszej prasy:

Specjalista CISCO/VoIP
                  angielski, teletransmisja, praktyka (ISDN/IP)

fax (22) 524 23 47
                  praca@1077.pl

Mozesz zobaczyc
                  Powodzenia
                  Krzysztof
                  • pawel1971 Re: do piotrka 19.08.02, 19:47
                    jeszcze raz dziekuje
        • Gość: vtx Re: Ile zarabia mierny programista w W-wie ? IP: *.stat.gov.pl 24.08.02, 15:18
          Nie słuchaj pitera. Dzisiaj potrzebni są fachowcy a nie ludzie co znają
          wszystko. Nastaw się na pewną dziedzinę np. sieci, internet albo bazy danych i
          siedź dzień w dzień ile masz czasu. Potrzebne książki i komputer. Chcesz być
          dobry w internecie? PHP, MySQL, Flash itp. Twórz swoje portfolio. Wcześniej czy
          później trafisz na swoje idealne ogłoszenie. Do dzieła i głowa do góry.
          • Gość: Bimber Juzusie Maryjo, toz to horror IP: *.nyc.rr.com 29.08.02, 13:55
            Jak to wszystko przeczytalem to mi ostatni wlosek z glowy wypadl(lysy jestem)
            Jeszcze dwa trzy lata temu informatyk byl poszukiwanym zawodem, a teraz 8000
            zlotych????? przecierz to jest obraza czlowieka ktory musi uczyc sie
            niezrozumialych dla smiertelnika pojec!!! Wiem ze ktos kto ukonczyl studia
            informatyczne w Polsce nie zgodzi sie ze mna z tym co zaraz napisze.
            Moje spostrzezenia dotycza rynku pracy w USA wiec traktujcie je jako
            ciekawostke, nie pomoga wam one znalesz pracy w Wawie ale dadza wam one jakas
            perspektywe jak jest za woda.
            Albo jestes programista albo jestes adminem, zeby zostac w miare dobrym
            adminem musisz , ale to MUSISZ znac hardware(A+ certyfikat w USA w Polsce nie
            wiem czy taki jest) jesli poszedles w programowanie naucz sie Javy albo Xtml
            na nich jest nadal glod, MCSE certyfikat moze pochlonac wiele czasu i
            pieniedzy ale powoli staje sie minimum wymaganym na admina , CCNA samo z
            siebie bez wiedzy praktycznej nie wiele ci da, na pierwszym interview cie
            zagna(mnie sie to zdarzylo, zrobilem certyfikat w 3 miesiace a potem przez pol
            roku nie majac do czynienia z zadnym prawdziwym routerem zapomnialwm wszyatko)
            Rynek pracy w New York padl na ryj, w czasach przed 9-11 w New York Times w
            niedziele bylo 12-14 stron ogloszen o prace dzis jest ich 2-3 a samych
            ogloszen informatycznych bylo 4 strony dzis jest polowa kolumny. Strach
            pomyslec i tak jak intensywnie myslalem o zmianie pracy na lepsza teraz
            trzymam sie tego co mam.
            Chyba trzeba sie zapisac do mafii:)
            • Gość: MossadAttack Re: Juzusie Maryjo, toz to horror IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 19:48
              8000 tys to malo ! Mnie placa na czarno 1,5 zl/h. :-))))
            • Gość: Bimber do zydka - oczywiscie chodzilo o 800 nie 8000 IP: *.nyc.rr.com 30.08.02, 20:33
              • Gość: MossadAttack Re: do zydka - oczywiscie chodzilo o 800 nie 8000 IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.02, 20:51
                Moze byc i 800 zl, tez bym tyle chcial zarabiac :-). Aby bylo ciekawiej to tez
                jestem informatykiem tyle, ze u mnie pracy w tym zawodzie ni cholery. Wiec w
                stanach nie jest wcale tak zle.

Pozdroooofka

Acha i nie jestem zydem :)))))))
                • Gość: Piotrek Re: do zydka - oczywiscie chodzilo o 800 nie 8000 IP: *.ipt.aol.com 02.09.02, 21:22
                  Ej Wy to macie wyobrażenie o Stanach jako kraju gdzie nic się nie robi a duża
                  kasa leci. Niestety tak nie jest, niestety...........
                • Gość: wojtek Rynek USA IP: *.tch.harvard.edu 02.09.02, 21:25
                  Podpisuje sie pod tym co powiedzial Bimber. Rynek w USA jest w tej chwili
                  fatalny, mozna pomarzyc o tym co bylo 3-4 lata temu. Liczy sie przede wszystkim
                  doswiadczenie, i to solidne. Moj znajomy chcial sie przekwalifikowac, zrobil
                  MCSE w marcu '01. Do dzisiaj nie znalazl nic, a juz nawet nie liczy ile resumes
                  wyslal (Boston i okolice). w mojej firmie szukano admina NT, Microsoft, 1 rok
                  doswiadczenia, podstawy. Dostali...350 zgloszen(!!!). Prawda, wiele bylo
                  kompletnie nie na temat, niemniej liczba szokuje.
                  Chyba ze ktos chce sie przelokowac na drugi koniec kraju, szanse sa wtedy
                  wieksze.

Pozdrawiam
                  • a_slowik Re: Rynek USA 04.09.02, 14:51
                    Gość portalu: wojtek napisał(a):
                    > Dostali...350 zgloszen(!!!). Prawda, wiele bylo
                    > kompletnie nie na temat, niemniej liczba szokuje.
                    > Chyba ze ktos chce sie przelokowac na drugi koniec kraju, szanse sa wtedy
                    > wieksze.
                    >
                    > Pozdrawiam
                    Tyle zgłoszeń to przychodzi do naszej firmy w Toruniu na jedno ogłoszenie w
                    gazecie, więc nie jest to liczba chętnych zbyt duża.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: ESZA Re: Rynek USA IP: *.groenjord.dk 09.09.02, 22:17
                      No moze bez zbytniej paniki. Recesja to zjawisko falowe i (niestety) jest ona
                      mocno odczowalna na rynku IT. Ciesze sie na fakt ze za jakies 3-4 lata
                      sytuacja wygladac bedzie zgola inaczej.
                      ...cholera a ja myslalem o powrocie do Polski :)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka