Gość: Aga IP: *.proxy.aol.com 25.09.02, 02:50 Kochani, pomozcie..........prosze, musze miec profesjonalnie przetlumaczone CV na angielski czy ktos z Was bylby tak kochany i pomogl mi (przetlumaczyl)... prosze .......prosze ......... Pozdrawiam, A Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agulha Re: POMOCY!!!!!!! w tlumaczeniu CV IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 25.09.02, 03:12 Rzuć całość albo kawałek, najlepiej po angielsku i do sprawdzenia, ostatecznie po polsku to, czego nie wiesz. Oczywiście wiesz, że po angielsku CV pisze się w punktach - mój np. ma Name; Date of birth, Address, Current position, Marital Status, Professional experience, Educational background, Foreign language knowledge, Additional skills, Hobbies and interests, Date of CV preparation. Nie wiem, czy to superdobrze, ale nikt się dotąd nie czepiał. I wiesz oczywiście, że zaczyna się od rzeczy najświeższych, a kończy na najstarszych - od ostatniej do pierwszej pracy, od ostatniego tytułu/dyplomu do poprzednich. I nie pisze się ukończenia szkoły podstawowej, a średnią można, acz nie trzeba. Zwłaszcza w części szczegółowo dotyczącej Twojego wykształcenia i doświadczenia nikt przypadkowy, jak my tu z forum, Cię nie wyręczy, bo musisz znać słownictwo ze swojej branży... Odpowiedz Link Zgłoś
newyork2 USA czy Anglia? 25.09.02, 04:59 Gdzie chcesz to uzywac? W US czy w Anglii? Jesli w US to jest to przede wszystkim resume a nie CV ;-)) Gość portalu: agulha napisał(a): > Rzuć całość albo kawałek, najlepiej po angielsku i do sprawdzenia, ostatecznie > po polsku to, czego nie wiesz. > Oczywiście wiesz, że po angielsku CV pisze się w punktach - mój np. ma Name; > Date of birth W resume do US nie podaje sie tego NIGDY !!! , Address, Current position, Marital Status W resume do US nie podaje sie tego NIGDY !!! , Professional > experience, Educational background, Foreign language knowledge w zadnym wypadku nie pisz tam :" angielski"- skoro wysylasz to do pracy , w ktorej angielski jest konieczny, to wie sie samo z siebie... , Additional > skills, Nie wpisuj tu czasem : typing, word Processing i tym podobnych oczywistych rzeczy, ktoree umie kzady absolwent high school. Hobbies and interests Zapomnij o tym, nigdy w resume !!!! , Date of CV preparation. Nie wiem, czy to > superdobrze, ale nikt się dotąd nie czepiał. I wiesz oczywiście, że zaczyna się > > od rzeczy najświeższych, a kończy na najstarszych - od ostatniej do pierwszej > pracy, od ostatniego tytułu/dyplomu do poprzednich. I nie pisze się ukończenia > szkoły podstawowej, a średnią można, acz nie trzeba. Jesli masz wiecej niz 10 lat stazu , piszesz professional resume, czyli najpierw experience, potem education. > Zwłaszcza w części szczegółowo dotyczącej Twojego wykształcenia i doświadczenia > > nikt przypadkowy, jak my tu z forum, Cię nie wyręczy, bo musisz znać słownictwo > > ze swojej branży... Jesli chcesz, daj znac to wysle Ci moje resume na wzor, choc nie wiem czy jestem w podobnej branzy, ja jestem contract administrator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulha Re: USA czy Anglia? IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 25.09.02, 12:09 Hej. Ja wysylalam te swoje CV do firm tu w Polsce, roznej nacji, bywaly amerykanskie (ale czasem z siedziba europejska w Anglii), bywaly niemieckie, wloskie. W moim fachu w pracy uzywa sie angielskiego. Czyli w Stanach nie pisze sie niczego, co mogloby rzucic cien na pracodawce w ramach political correctness - ze nie zatrudnia starszych albo zonatych? Warto wiedziec. Bez daty urodzenia i stanu cywilnego, tak? Mam ponizej 10 lat doswiadczenia zawodowego :-)). Hobbies and interests dodalam dopiero ostatnim razem, zeby napomknac, ze podejmuje studia podyplomowe delikatnie mowiac w innym kierunku, niz fach (zeby potem nie bylo pretensji). Jak to w koncu jest z tymi hobbies? Jedni kaza pisac, inni nie (mowie o rozmaitych poradach). Ja sama widzialam stos CV, ktory przyszedl do naszej firmy, i zastanawialam sie, po kiego nam informacja, ze klient lubi paralotniarstwo - czy mamy sie bac, ze zleci i nie bedzie go w pracy pol roku?, albo renowacje starych mebli - co to ma do rzeczy? Pisanie o hobbies ma chyba sens tylko wtedy, jezeli ma ono zwiazek z branza albo swiadczy o posiadaniu cechy przydatnej w danej pracy (cierpliwosc, dokladnosc, albo nowatorstwo, upodobanie do szybkich zmian). Na przyklad wyobrazam sobie, ze jak ktos stara sie o prace w Bibliotece Narodowej, to warto wspomniec, ze od 5 lat interesuje sie genealogia (=ma wprawe w przekopywaniu sie przez archiwa)... Odpowiedz Link Zgłoś
h.goetz Agulha 25.09.02, 14:48 Na wstepipie, bym nie zapomnial ( z uwag natury ogolnej): -Resume nie powinno miec wiecej niz 1 strone- chyba ze jest to nie do unikniecia. Osobiscie osiagnalem ten efekt "obcinajac" ostatnia ( czyli pierwsza chronologicznie) malo ambitna prace. _ podajac doswiadczenie - wymieniajac firmy nie podaje sie adresu ani telefonu. Jesli beda chcieli sprawdzic, znajda sobie sami lub zapytaja Cie na interview. Oczywiscie, musza tez zapytac o twa zgode na skontaktowanie sie z bylym pracodawca. Gość portalu: agulha napisał(a): > Hej. Ja wysylalam te swoje CV do firm tu w Polsce, roznej nacji, bywaly > amerykanskie (ale czasem z siedziba europejska w Anglii), bywaly niemieckie, > wloskie. W moim fachu w pracy uzywa sie angielskiego. > Czyli w Stanach nie pisze sie niczego, co mogloby rzucic cien na pracodawce w > ramach political correctness - ze nie zatrudnia starszych albo zonatych? Warto > wiedziec. Bez daty urodzenia i stanu cywilnego, tak? Tak, ale to chyba nie political correctness raczej ;-)) Moze predzej nie- dyskryminacja? Do pracy przyjmuje sie FACHOWCA i ocenia jego umiejetnosci, a nie wiek i zdrowie. Przynajmniej w USA. Bardzo bym chcial, by mi powiedziano lub napisano, ze jestem za stary do jakiejs pracy. Gdybym szukal, bo nie szukam i nie bede ;-) A nawiasem mowiac: w roku 2006 srednia wieku osoby pracujacej w USA bedzie wynosic 53 lata ! Podobnie ze stanem cywilnym... > Mam ponizej 10 lat doswiadczenia zawodowego :-)). To tez nie zadna "zelazna" regula. W ogole, nie ma tak naprawde scislych regul pisania resume w USA....Widzialem juz jedno ( czlowiek byl doskonalym specjalista) wymienaijace tylko nazwe i firmy i stanowisko, z pominieciem zakresu obowiazkow. Gosc twierdzil, ze na interview bedzie rozmawial przeciez ze specjalista ze swej branzy i on bedzie doskonale wiedzial , oc na tym stanowisku sie robi...cos w tym jest. Jesli masz rok doswiadczenia zaw. na "slabym" stanowisku ale dobra uczelnie, to pisz najpierw edukacje, to jasne przeciez. Tak samo gdy jeszcze studiujesz. Jesli masz 7-8 lat na kierowniczym stanowisku, ale slaby college, to pisz najpierw dosw. zawodowe, ktore i tak przeciez po paru latach jest istotniejsze niz szkola iles lat temu. > Hobbies and interests dodalam dopiero ostatnim razem, zeby napomknac, ze > podejmuje studia podyplomowe delikatnie mowiac w innym kierunku, niz fach (zeby > > potem nie bylo pretensji). > Jak to w koncu jest z tymi hobbies? Jedni kaza pisac, inni nie (mowie o > rozmaitych poradach). Ja sama widzialam stos CV, ktory przyszedl do naszej > firmy, i zastanawialam sie, po kiego nam informacja, ze klient lubi > paralotniarstwo - czy mamy sie bac, ze zleci i nie bedzie go w pracy pol roku?, > > albo renowacje starych mebli - co to ma do rzeczy? Pisanie o hobbies ma chyba > sens tylko wtedy, jezeli ma ono zwiazek z branza albo swiadczy o posiadaniu > cechy przydatnej w danej pracy (cierpliwosc, dokladnosc, albo nowatorstwo, > upodobanie do szybkich zmian). Na przyklad wyobrazam sobie, ze jak ktos stara > sie o prace w Bibliotece Narodowej, to warto wspomniec, ze od 5 lat interesuje > sie genealogia (=ma wprawe w przekopywaniu sie przez archiwa)... Pozwol, ze na temat hobby nie bede wypowiadal sie , ktos napisal moze i slusznie, ze hobby moze swiadczyc o czyms tam.Ja jestem przeciw. Pomysl sobie na przyklad ze: Jestes kierownikiem zespolu od 6 lat, masz doskonale wyniki w pracy, Twoj dzial jest najlepszy w firmie. Zgarniasz nagrody i bonusy. Starasz sie o inna prace, bo chcesz wiecej kasy. Napisalas CV-resume. Czy jest istotne, ze lubisz grac w koszykowke? Lub dlubac w starych slolkach? Osobiscie zbieram zegarki ( antyki) i fotografuje. Nie bede udawal, ze moja najwieksza pasja jest muzyka powazna , bo nie jest. I hej, nie mam z tego powodu zadnego poczucia nizszej wartosci.Pozdro , powodzenia i sorry, jesli polalem troche zbyt duzo wody ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
pom Re: POMOCY!!!!!!! w tlumaczeniu CV 25.09.02, 10:27 Jeśli nie sprawi Wam to problemu większego... czy mogę również poprosić o wzór CV w wersji angielskiej? Swój właśnie preparuję i nie chce popełnić błędu. Mam ponad 10 lat stażu, sporo doświadczenia, kursów, jakiś seminariów i chce aby całośc wypadła efektownie. Przy zgrzycie językowym efektu nie będzie... Z góry dziękuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u.s. Ad. hobby w cv IP: *.physik.uni 25.09.02, 13:49 ad hobby w cv - podawanie hobby wcale nie jest bez sensu. Moze pomoc podkreslic jedna z cech osobowosci wymagana w wymarzonym zawodzie np. jesli ktos gra w koszykowke to powinien nie miec problemu z "gra zespolowa" i w pracy etc. Poza tym mozna sie dzieki hobby troszeczke wyroznic i sprawic ze przegladajac setki cv ktos akurat spojrzy dluzej na to a nie inne cv. Nigdy nie wiadomo. Na pewno podawanie hobby nie jest obowiazkowe i jesli ktos uwaza ze nie ma sie czym chwalic to nie widze problemu. a co do roznych wzorow cv po angielsku to kiedys cos widzialam na www.vault.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga DZIEKUJE IP: *.proxy.aol.com 26.09.02, 03:21 Dziekuje za Wasza pomoc........... jestescie Kochani ;-) Szczegolnie "DZIEKUJE" dla BLUELISY, duza buzka!!!!!!!!! Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś