Dodaj do ulubionych

POMOCY!!!!!!! w tlumaczeniu CV

IP: *.proxy.aol.com 25.09.02, 02:50
Kochani, pomozcie..........prosze, musze miec profesjonalnie przetlumaczone
CV na angielski czy ktos z Was bylby tak kochany i pomogl mi
(przetlumaczyl)... prosze .......prosze .........
Pozdrawiam,
A
Obserwuj wątek
    • Gość: agulha Re: POMOCY!!!!!!! w tlumaczeniu CV IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 25.09.02, 03:12
      Rzuć całość albo kawałek, najlepiej po angielsku i do sprawdzenia, ostatecznie
      po polsku to, czego nie wiesz.
      Oczywiście wiesz, że po angielsku CV pisze się w punktach - mój np. ma Name;
      Date of birth, Address, Current position, Marital Status, Professional
      experience, Educational background, Foreign language knowledge, Additional
      skills, Hobbies and interests, Date of CV preparation. Nie wiem, czy to
      superdobrze, ale nikt się dotąd nie czepiał. I wiesz oczywiście, że zaczyna się
      od rzeczy najświeższych, a kończy na najstarszych - od ostatniej do pierwszej
      pracy, od ostatniego tytułu/dyplomu do poprzednich. I nie pisze się ukończenia
      szkoły podstawowej, a średnią można, acz nie trzeba.
      Zwłaszcza w części szczegółowo dotyczącej Twojego wykształcenia i doświadczenia
      nikt przypadkowy, jak my tu z forum, Cię nie wyręczy, bo musisz znać słownictwo
      ze swojej branży...
      • newyork2 USA czy Anglia? 25.09.02, 04:59

Gdzie chcesz to uzywac? W US czy w Anglii?
        Jesli w US to jest to przede wszystkim resume a nie CV

;-))

Gość portalu: agulha napisał(a):

> Rzuć całość albo kawałek, najlepiej po angielsku i do sprawdzenia,
        ostatecznie
        > po polsku to, czego nie wiesz.
        > Oczywiście wiesz, że po angielsku CV pisze się w punktach - mój np. ma Name;
        > Date of birth

W resume do US nie podaje sie tego NIGDY !!!

, Address, Current position,

Marital Status
        W resume do US nie podaje sie tego NIGDY !!!

, Professional
        > experience, Educational background, Foreign language knowledge

w zadnym wypadku nie pisz tam :" angielski"- skoro wysylasz to do pracy , w
        ktorej angielski jest konieczny, to wie sie samo z siebie...

, Additional
        > skills,
        Nie wpisuj tu czasem : typing, word Processing i tym podobnych oczywistych
        rzeczy, ktoree umie kzady absolwent high school.
        Hobbies and interests

Zapomnij o tym, nigdy w resume !!!!

, Date of CV preparation. Nie wiem, czy to
        > superdobrze, ale nikt się dotąd nie czepiał. I wiesz oczywiście, że zaczyna
        się
        >
        > od rzeczy najświeższych, a kończy na najstarszych - od ostatniej do pierwszej
        > pracy, od ostatniego tytułu/dyplomu do poprzednich. I nie pisze się
        ukończenia
        > szkoły podstawowej, a średnią można, acz nie trzeba.

Jesli masz wiecej niz 10 lat stazu , piszesz professional resume, czyli
        najpierw experience, potem education.

> Zwłaszcza w części szczegółowo dotyczącej Twojego wykształcenia i
        doświadczenia
        >
        > nikt przypadkowy, jak my tu z forum, Cię nie wyręczy, bo musisz znać
        słownictwo
        >
        > ze swojej branży...

Jesli chcesz, daj znac to wysle Ci moje resume na wzor, choc nie wiem czy
        jestem w podobnej branzy, ja jestem contract administrator.
        • Gość: agulha Re: USA czy Anglia? IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 25.09.02, 12:09
          Hej. Ja wysylalam te swoje CV do firm tu w Polsce, roznej nacji, bywaly
          amerykanskie (ale czasem z siedziba europejska w Anglii), bywaly niemieckie,
          wloskie. W moim fachu w pracy uzywa sie angielskiego.
          Czyli w Stanach nie pisze sie niczego, co mogloby rzucic cien na pracodawce w
          ramach political correctness - ze nie zatrudnia starszych albo zonatych? Warto
          wiedziec. Bez daty urodzenia i stanu cywilnego, tak?
          Mam ponizej 10 lat doswiadczenia zawodowego :-)).
          Hobbies and interests dodalam dopiero ostatnim razem, zeby napomknac, ze
          podejmuje studia podyplomowe delikatnie mowiac w innym kierunku, niz fach (zeby
          potem nie bylo pretensji).
          Jak to w koncu jest z tymi hobbies? Jedni kaza pisac, inni nie (mowie o
          rozmaitych poradach). Ja sama widzialam stos CV, ktory przyszedl do naszej
          firmy, i zastanawialam sie, po kiego nam informacja, ze klient lubi
          paralotniarstwo - czy mamy sie bac, ze zleci i nie bedzie go w pracy pol roku?,
          albo renowacje starych mebli - co to ma do rzeczy? Pisanie o hobbies ma chyba
          sens tylko wtedy, jezeli ma ono zwiazek z branza albo swiadczy o posiadaniu
          cechy przydatnej w danej pracy (cierpliwosc, dokladnosc, albo nowatorstwo,
          upodobanie do szybkich zmian). Na przyklad wyobrazam sobie, ze jak ktos stara
          sie o prace w Bibliotece Narodowej, to warto wspomniec, ze od 5 lat interesuje
          sie genealogia (=ma wprawe w przekopywaniu sie przez archiwa)...
          • h.goetz Agulha 25.09.02, 14:48
            Na wstepipie, bym nie zapomnial ( z uwag natury ogolnej):
            -Resume nie powinno miec wiecej niz 1 strone- chyba ze jest to nie do
            unikniecia. Osobiscie osiagnalem ten efekt "obcinajac" ostatnia ( czyli
            pierwsza chronologicznie) malo ambitna prace.
            _ podajac doswiadczenie - wymieniajac firmy nie podaje sie adresu ani telefonu.
            Jesli beda chcieli sprawdzic, znajda sobie sami lub zapytaja Cie na interview.
            Oczywiscie, musza tez zapytac o twa zgode na skontaktowanie sie z bylym
            pracodawca.

Gość portalu: agulha napisał(a):

> Hej. Ja wysylalam te swoje CV do firm tu w Polsce, roznej nacji, bywaly
            > amerykanskie (ale czasem z siedziba europejska w Anglii), bywaly niemieckie,
            > wloskie. W moim fachu w pracy uzywa sie angielskiego.
            > Czyli w Stanach nie pisze sie niczego, co mogloby rzucic cien na pracodawce w
            > ramach political correctness - ze nie zatrudnia starszych albo zonatych?
            Warto
            > wiedziec. Bez daty urodzenia i stanu cywilnego, tak?

Tak, ale to chyba nie political correctness raczej ;-)) Moze predzej nie-
            dyskryminacja? Do pracy przyjmuje sie FACHOWCA i ocenia jego umiejetnosci, a
            nie wiek i zdrowie. Przynajmniej w USA. Bardzo bym chcial, by mi powiedziano
            lub napisano, ze jestem za stary do jakiejs pracy. Gdybym szukal, bo nie szukam
            i nie bede ;-)
            A nawiasem mowiac: w roku 2006 srednia wieku osoby pracujacej w USA bedzie
            wynosic 53 lata !
            Podobnie ze stanem cywilnym...

> Mam ponizej 10 lat doswiadczenia zawodowego :-)).

To tez nie zadna "zelazna" regula. W ogole, nie ma tak naprawde scislych regul
            pisania resume w USA....Widzialem juz jedno
            ( czlowiek byl doskonalym specjalista) wymienaijace tylko nazwe i firmy i
            stanowisko, z pominieciem zakresu obowiazkow. Gosc twierdzil, ze na interview
            bedzie rozmawial przeciez ze specjalista ze swej branzy i on bedzie doskonale
            wiedzial , oc na tym stanowisku sie robi...cos w tym jest.
            Jesli masz rok doswiadczenia zaw. na "slabym" stanowisku ale dobra uczelnie, to
            pisz najpierw edukacje, to jasne przeciez. Tak samo gdy jeszcze studiujesz.
            Jesli masz 7-8 lat na kierowniczym stanowisku, ale slaby college, to pisz
            najpierw dosw. zawodowe, ktore i tak przeciez po paru latach jest istotniejsze
            niz szkola iles lat temu.

> Hobbies and interests dodalam dopiero ostatnim razem, zeby napomknac, ze
            > podejmuje studia podyplomowe delikatnie mowiac w innym kierunku, niz fach
            (zeby
            >
            > potem nie bylo pretensji).
            > Jak to w koncu jest z tymi hobbies? Jedni kaza pisac, inni nie (mowie o
            > rozmaitych poradach). Ja sama widzialam stos CV, ktory przyszedl do naszej
            > firmy, i zastanawialam sie, po kiego nam informacja, ze klient lubi
            > paralotniarstwo - czy mamy sie bac, ze zleci i nie bedzie go w pracy pol
            roku?,
            >
            > albo renowacje starych mebli - co to ma do rzeczy? Pisanie o hobbies ma chyba
            > sens tylko wtedy, jezeli ma ono zwiazek z branza albo swiadczy o posiadaniu
            > cechy przydatnej w danej pracy (cierpliwosc, dokladnosc, albo nowatorstwo,
            > upodobanie do szybkich zmian). Na przyklad wyobrazam sobie, ze jak ktos stara
            > sie o prace w Bibliotece Narodowej, to warto wspomniec, ze od 5 lat
            interesuje
            > sie genealogia (=ma wprawe w przekopywaniu sie przez archiwa)...

Pozwol, ze na temat hobby nie bede wypowiadal sie , ktos napisal moze i
            slusznie, ze hobby moze swiadczyc o czyms tam.Ja jestem przeciw.
            Pomysl sobie na przyklad ze:
            Jestes kierownikiem zespolu od 6 lat, masz doskonale wyniki w pracy, Twoj dzial
            jest najlepszy w firmie. Zgarniasz nagrody i bonusy. Starasz sie o inna prace,
            bo chcesz wiecej kasy. Napisalas CV-resume.
            Czy jest istotne, ze lubisz grac w koszykowke? Lub dlubac w starych slolkach?
            Osobiscie zbieram zegarki ( antyki) i fotografuje. Nie bede udawal, ze moja
            najwieksza pasja jest muzyka powazna , bo nie jest. I hej, nie mam z tego
            powodu zadnego poczucia nizszej wartosci.Pozdro , powodzenia i sorry, jesli
            polalem troche zbyt duzo wody ;-))

• bluelisa Re: POMOCY!!!!!!! w tlumaczeniu CV 25.09.02, 09:06

• pom Re: POMOCY!!!!!!! w tlumaczeniu CV 25.09.02, 10:27
          Jeśli nie sprawi Wam to problemu większego... czy mogę również poprosić o wzór
          CV w wersji angielskiej? Swój właśnie preparuję i nie chce popełnić błędu.
          Mam ponad 10 lat stażu, sporo doświadczenia, kursów, jakiś seminariów i chce
          aby całośc wypadła efektownie. Przy zgrzycie językowym efektu nie będzie...
          Z góry dziękuję...
    • Gość: u.s. Ad. hobby w cv IP: *.physik.uni 25.09.02, 13:49
      ad hobby w cv - podawanie hobby wcale nie jest bez
      sensu.
      Moze pomoc podkreslic jedna z cech osobowosci wymagana w
      wymarzonym zawodzie np. jesli ktos gra w koszykowke to
      powinien nie miec problemu z "gra zespolowa" i w pracy
      etc. Poza tym mozna sie dzieki hobby troszeczke wyroznic
      i sprawic ze przegladajac setki cv ktos akurat spojrzy
      dluzej na to a nie inne cv. Nigdy nie wiadomo. Na pewno
      podawanie hobby nie jest obowiazkowe i jesli ktos uwaza
      ze nie ma sie czym chwalic to nie widze problemu.

a co do roznych wzorow cv po angielsku to kiedys cos
      widzialam na www.vault.com
      • Gość: Aga DZIEKUJE IP: *.proxy.aol.com 26.09.02, 03:21
        Dziekuje za Wasza pomoc........... jestescie Kochani ;-) Szczegolnie "DZIEKUJE"
        dla BLUELISY, duza buzka!!!!!!!!!
        Pozdrawiam,
        Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka