Dodaj do ulubionych

Korektor językowy

IP: *.chello.pl 05.08.06, 11:44
Czy jest wśród Was ktoś,kto zajmuje się korektą tekstów? Jak mogę znaleźć
taką pracę? Gdzie konkretnie szukać? I ile można zarobić? Czy pracujecie na
umowę-zlecenie czy też macie stałe etaty? Jestem młodą polonistką. W zeszłym
roku obroniłam licencjat,obecnie robię magisterkę. Na co dzień pracuję,o
zgrozo,w banku. Praca w szkole,ze względu na brak etatów i beznadziejne
zarobki,raczej odpada. Szukam więc czegoś innego, związanego oczywiście z
polonistyką, bo uwierzcie, humanista i cyfry oraz papierzyska w banku,to
naprawdę koszmarne zestawienie. Pomożcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: mrowkojad2 Re: Korektor językowy IP: *.crowley.pl 07.08.06, 09:58
      Taką pracę znajduje się najczęściej w wydawnictwach i redakcjach oraz czasami w
      agencjach reklamowych. Szczerze ci powiem, że nie jest łatwo, jeżeli sie nie ma
      jakiegoś znajomka, bo rynek jest obłożony ma maksa, a z niewiadomych dla mnie
      przyczyn ludzie strasznie prą do tej korekty, chociaż jest kiepsko płatna i
      bardzo niewdzięczna. Jeżeli chcesz pracować w wydawnictwie to lepiej będzie,
      jeżeli zdecydujesz się na redagowanie, daje więcej pola do popisu i jest o
      wiele ciekawsze niż taka czysta korekta, no i lepiej się zarabia. Nie wiem, czy
      skończyłas jakiś kurs edytorski, na polonistyce w wielu miastach są do wyboru
      specjalizacje edytorskie albo redaktorskie, taka specjalizacja w CV to jakiś
      plus, jeżeli nie masz takiej specjalizacji, to Polskie Towarzystwo Wydawców
      Książek organizuje 2 razy do roku kursy korektorskie i redaktorskie. Tam się
      dowiedz. Z korektą jest o tyle słabo, że cieżko jest dostać etat, wszyscy na
      jakieś umowy pracują.
      • Gość: Rita Re: Korektor językowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 12:25
        Ciężko. Wszystko obstawione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka