Dodaj do ulubionych

BRAK PRACY

IP: *.chello.pl 21.08.06, 13:21
Nie wiem jak reszta bezrobotnych, ale ja chyba dostaję depresji z powodu
braku pracy. To dopiero 2 m-ce a ja już jestem maksalnie wkurzona.Po kilku
rozmowach o pracę doszłam do wniosku że w tym kraju nie liczy się
wykształcenie ani nawet doświdczenie tylko UKŁADY. Mnie za każdym razem
żenuje pytanie o dziecko (czy mam lub kiedy będę mieć)i o sprawy nie zawodowe.
Niedługo zacznę mieć wyrzuty sumienia że jestem kobietą. I za to właśnie
nienawidzę tego kraju.Chyba czas się stad zmywać....
Obserwuj wątek
    • Gość: Servantes Re: BRAK PRACY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 15:00
      Mnie znalezienie pracy zgodnej z moim kierunkiem studiów zajęło 8 miesięcy
      (chyba coś ok.20 rozmów o pracę). Polecam po prostu wytrwałość, a po kolejnych
      rozmowach będziesz coraz lepsza na rozmowach i będziesz wiedziała co i jak
      mówić aby uwierzyli....
      • Gość: Hanah Re: BRAK PRACY IP: *.chello.pl 21.08.06, 15:59
        Cierpliwość..tego chyba mi brak.Posiadam spore doświadczenie;transport,Obsługa
        Klienta,Sekretariat. I nic...rozumiesz??brutalna prawda jest jedna-znajomości.
        Tym niemniej dzieki za pocieszenie:-)
      • m-oni Re: BRAK PRACY 21.08.06, 17:28
        tak cierpliwość tylko żenujące są te rozmowy z osobami "inteligentnymi
        inaczej",które często odpowiedzialne sa za rekrutację.
        Dobry pomysł ...ja też sie zmywam .Tam juz pracę mam i nie trzeba było długo
        czekać ani robić z siebie debila przed wypomadowanym kretynem czy panienką
        inteligentka z działu rekrutacji.
        pozdrawiam
        Nie zasłuzyliśmy na ten trening "wytrwałości i cierpliwości"....szkoda naszego
        życia i czasu.
        Wszyscy jestesmy warci wiecej niz nam tu proponują.
        pozdrawiam
        • Gość: dana Re: BRAK PRACY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 18:55
          Czytam te posty i jednej strony bardzo współczuję - wiem jak to jest nie mieć
          pracy, albo mieć taką beznadziejną, "na przetrwanie", ale z drugiej strony
          wkurzam się na te ciągłe docinki skierowane do osób prowadzących rekrutację.
          tak, tak jestem jedną z tych jak to określacie "panienką" z rekrutacji - łatwo
          dyskredytujecie moją cięzka pracę, łatwo stwierdzacie, że na niczym sie nie
          znam,i obciążacie wina za to, że nie dostaliście pracy. a może odrobina
          refleksji? może angielski nie jest taki dobry jak deklarujecie w cv, może
          doświadczenie nie takie duże etc.
          nie osądzajcie tak łatwo i tak pochopnie!!!!
    • tomekprimo Re: BRAK PRACY 21.08.06, 19:05
      Hanah chrzanisz głupoty o tych układach, bo w Wawie to żaden problem znaleźć pracę.

Jeśli przez 2 miesiące nie możesz nic znaleźć to mi napisz, ile w tym czasie
      przeprowadziłaś rozmów o pracę, to Ci odpowiem czy dobrze się starasz!??
      Dam Ci instrukcję, jak znaleźć pracę w TYDZIEŃ.

A Servantes, coś mi tu już śmignęło to Servantes w postach (ktoś Cię już tu
      pojechał?). Servantes wielkim wzorem do naśladowania, to Ty nie jesteś,
      skoro przez 8 miechów byłeś na TYLKO, TYLKO 20stu rozmowach.
      To chyba na jakimś poważnie wysokim szczeblu szukałeś pracę, co??

Nie pierdzielcie o układach, bo ja już trochę rozmów przeprowadziłem i wiem,
      że jak gdzieś jest układ, a tam trafiło Twoje cv, to każdy sra na to cv na wstępie,
      zatrudniając Heńka, a kolejne i kolejne cv traktuje jak papier toaletowy,
      bo Heniek i tak najlepszy jest i nie ma potrzeby wołać na rozmowy innych
      grzbietów :-))))
      • Gość: maja Re: BRAK PRACY IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 21.08.06, 19:38
        popieram!
        mi znalezienie pracy takze w wawie nie zajelo duzo czasu a jestem tylko
        studentka...w dodatku studiuje dziennie...a mam przyzwoita prace za przyzwoite
        pieniadze,moge sie sama utrzymac w stolicy i nie licze(no prawie:))kazdego
        grosza...wiem ze pewnie wam chodzi o inna prace ale w wawie pracy nie
        brakuje...tym bardziej dla osob po studiach,znajacych jezyki a juz w ogole
        kiedy maja doswiadczenie...a 20 rozmow przez 8 miesiecy???ja kilkakotnie mialam
        po 6-7 w tygodniu i wiele z nich zostalo rozpatrzanych pozytywnie- wybralam
        moim zdaniem najlepsza...i nikt mi nie wmowi ze w warszawie nie ma
        pracy.pozdrawiam
      • Gość: hanah Re: BRAK PRACY IP: *.chello.pl 21.08.06, 21:49
        co do rekrutacji...zdarzyło mi się że na rozmowie kwalifikacyjnej osoba od HR
        była nieprzygotowana do rozmowy. Nie znała mojego CV i w 5 min musiałam
        streszcać swoje życie zawodowe.A o dziecko pytano mnie na co 2 rozmowie. Nie
        zawsze wprost co jest po prostu żenadą. Tylko raz mi się zdarzyło być na
        profesjonalnym (przynajmniej tak mi się wydaje) spotkaniu w sprawie pracy. Pani
        rzeczowa,konkretna. Czekam w tej chwili na odzew.
    • atizylak Re: BRAK PRACY 21.08.06, 20:07
      maja nie cwaniakuj bo cie namierze i się skończy dobre życie!!
      • Gość: maja Re: BRAK PRACY IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 21.08.06, 20:15
        nie rozumiem?co ci sie nie podoba?
    • Gość: Warszawianka Re: BRAK PRACY IP: *.aster.pl 21.08.06, 21:49
      ieszkam tu od urodzenia, znam 3 jeżyki, mam wyższe wykształcenie.. jeszcze w
      czasie studiów znalezienie pracy (z satysfakcjonującymi warunkami finansowymi)
      nie zajęło mi więcej niż 1,5 miesiąca ( a to było przy pierwszej pracy - potem
      max miesiąc)..żadnej pracy nie dostałam po znajomości, mam dwójke dzieci i koło
      30 lat ( więc teoretycznie dzieci moge mieć dalej) a propozycje pracy znów się
      pojawiają.. może umiem się zaprezentować..
      dodam, zę nie jestem blondynką z dużym biustem ( wiec nie dla tego mnie
      zatrudniają) raczej przeciwnie.. jestem duuuużą kobietą :D więcej wiary w siebie
      i może wiecej umiejętności autoprezentacji.. zdażało mi się przeprowadzać
      rozmowy kwalifikacyjne w dwóch firmach ( w których ja dobierałam sobie
      rpacowników ) i widok osoby, która zamiast na mnie patrzy w podłogę i do tego
      bawi się nerwowo swoimi palcami natychmiast skreślał tą osobę z mojej listy
      potencjalnych kandydatów.
      a pytania o dzieci są niezgodne z prawem pracy i u takich pracodawców nie warto
      się zatrudniać (bo prawdopodobnie będa łamać prawo pracy )
    • Gość: tutejszak Re: BRAK PRACY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.08.06, 23:29
      Doprawdy nie wiem, jak można nie znaleźć pracy w Warszawie przy tak ogromnej
      prospericie jak obecnie. Od czasu przełomu lat '80 i '90 nie przypominam sobie
      takiego turbo w gospodarce i takiego deficytu fachowców. Brak wykwalifokowanej
      kadry to absolutnie największa bolącza chyba wszystkich firm z jakimi mam
      rozmaite relacje. Opowieści o braku pracy albo rzekomych układach, aby ją mieć
      brzmią dla mnie niczym opowiadania o braku drzew w środku lasu. No ale jak ktoś
      nie potrafi sobie załatwić czegoś tak oczywistego jak praca, to moze skorzystać
      z dobrodziejstw ue i wyjechać. Tysiące zmywaków w Londynie czeka na takich
      ludzi!
      • Gość: ja ;) Re: BRAK PRACY IP: 129.35.231.* 22.08.06, 16:36
        jest tyle agencji doradztwa personalnego... tam jest duuuuużo ofert!
        Praca i kariera
        www.hotcourses.com
        www.praca.korba.pl
        www.e-praca.w.pl
        www.jobpilot.pl
        www.pszk.org.pl
        www.absolwent.net
        www.etu.pl
        www.jobs.pl
        www.kup.gov.pl
        www.pracuj.pl
        www.up.gov.pl
        www.hrk.pl
        www.karlera.wprost.pl
        www.bestoferta.pl
        www.pelnomocnik.com.pl
        www.estudent.pl
        www.praca.wp.pl
        www.gazeta.pl/student
        www.praca.onet.pl
        www.gratka.pl/praca
        Agencje doradztwa personalnego
        www.tempservice.pl
        www.accord.waw.pl
        www.psolutions.pl
        www.eurorecruitment.pl
        www.mercuriurval.com
        www.hill.com.pl
        www.tempjobs.pl
        ww.adecco.pl
        www.personality.pl
        www.bank-ment.pl
        www.manpower.waw.pl
        www.hric.pl
        www.telents.pl
        www.activeplus.com.pl
        www.people.com.pl
        www.infostaff.com.pl
        www.jobuniverse.pl
        www.allbecon.pl
        www.wakat.com.pl
        www.bigram.pl
        www.pherd.com.pl
        www.fss.com.pl
        www.pba.com.pl
        www.infotel.pl
        www.jobnet.com.pl
        www.antal.com
        www.topjobs.pl
        www.catro.com.pl
        www.shepherd.com.pl
        www.fpl.com.pl
        www.notio.pl
        www.innovation.pl
        www.jobline.com.pl
        www.astroman.com.pl
        www.tmpw.com.pl
        www.cenzus.com.pl
        www.sedlak.com.pl
        www.go-up.pl
        www.naj.com.pl
        www.ipk.com.pl
        www.jkmconsulting.com.pl
        www.diversa.pl
        www.grafton.pl
        agencje pracy czasowej w Polsce
        www.tempservice.pl
        www.activeplus.com.pl
        www.tempjobs.waw.pl
        www.adecco.pl
        www.psolutions.pl
        acapital@poczta.onet.pl
        www.peple.com.pl
        www.allbecon.pl
        www.job-netcom.pl
        www.connexio.pl
        www.jobcenter.com.pl
        www.grafton.pl
    • Gość: kiki1102 Re: BRAK PRACY IP: *.devs.futuro.pl 22.08.06, 16:54
      Hey!nie łam się,ja też szukam i to juz jest coś.Fakt ,najgorsze są
      obiecankitypu;odezwiemy się napewno...i czekasz...i nic.Mam dni,że wyć mi się
      chce,ale trzeba być twardzielem i dalej naprzód.Jutro będzie lepiej,pozdrawiam.
    • Gość: doswiadczona Re: BRAK PRACY IP: *.pl 22.08.06, 17:06
      to prawda -bez znajomości w Warszawie nic dobrego się nie znajdzie - chyba ,ze
      jest się młodym - kończy studia lub ma najwyżej parę lat stażu - im jestes
      starsza tym gorzej - doświadczenie paradoksalnie nikomu się nie przydaje -bo
      nigdzie nie chcą konkurencji -mówię o zawodach dla humanistów -
      oczywiście moŻna łaTWO DOSTAĆ PRACĘ KELNERKI , SPRZATACZKI , BAWIĆ CUDZE
      DZIECI ...NO ALE NIE PO TO CHYBA KOŃCZY SIĘ STUDIA ...
      • Gość: Hanah Re: BRAK PRACY IP: *.chello.pl 22.08.06, 19:51
        Jutro mam rozmowę w sprawie pracy,kolejną w piętek.Czyżby coś się ruszyło?
        cieszę się bo ruch w interesie ale to prawda że bez znajomości nie ma DOBREJ
        pracy-czyli dobrze płatnej,takiej gdzie czlowiek nie jest wyzyskiwany. A co do
        konkurencji..to już zupełnie inna sprawa. Trzymajcie kciuki:-)
        Pozdrawiam wszytskich.
    • Gość: Mycha Nie Ty jedna :( IP: *.chello.pl 22.08.06, 22:04
      Nie Ty jedna :(
    • tomekprimo Re: BRAK PRACY 23.08.06, 09:51
      Widzę, że nieważne co robicie, to i tak o UKŁADACH chrzanicie.
      A skoro Wasze stwierdzenia UKŁADOWE są niereformowalne,
      to nie ma się co dziwić, że nie macie pracy.

Internetowe adresy agencji, są dla leszczy, którzy nie wiedzą,
      co chcą w życiu robić. www.gownocidamnieprace.pl

Do niby "doświadczonej": humanista, to właśnie po to kończy studia,
      żeby pracować co najwyżej na takich stanowiskach, jakie wymieniłaś.

Do "kiki": obiecanki to standard, ale trzeba się nauczyć olewać obiecanki,
      i postaraj się kiedyś zmusić przyszłego pracodawcę, żeby jasno określił termin
      odpowiedzi i czy w ogóle odpowie. Jeśli coś kręci, to wtedy Ty go olewasz,
      zanim on to zrobi pierwszy i od razu się lepiej poczujesz.

Podstawa to nie dawać z siebie robić (przez potencjalnego pracodawcę) wała.

Jeśli jesteście mało konkretni, to nic nie znajdziecie przez następne pół roku,
      i dalej będziecie szukać winy w układach, a to nie przez układy, nie macie
      pracy, tylko przez brak konstruktywności.

Przez takich ludzi jak Wy, pracodawcy czują się dalej wielce szanowni,
      a wielu to gó.. warci ludzie i nawet nie jesteście w stanie stwierdzić,
      że niegodni rozmawiania z Wami. To pracodawca powinien płaszczyć się przed Wami,
      a nie Wy przed pracodawcami. A jak ktoś nie czytał nawet Twojego Cv przed
      rozmową, to mówisz "widzę, że nieprzygotowany Pan jest do rozmowy, ze mną"
      i z kulturą dziękujesz za zaproszenie.

ZAGADKA: byłem umówiony na rozmowę na godzinę 7:30.
      Niestety wstałem o godzinie 7:00, więc piszę sms do osoby,
      z którą byłem umówiony, że "z przyczyn niezależnych odemnie,
      nie dojadę dziś do Pana. Proszę o określenie innego terminu. Pozdrawiam."

Dostaję odpowiedź: "Cóż miał Pan szansę".

Jak ktoś jest chętny do dyskusji, to niech napisze, swoją propozycję
      odpowiedzi na taki sms od gościa, a ja wtedy podam swoją odpowiedź!
      • Gość: kiki1102 Re: BRAK PRACY IP: *.devs.futuro.pl 23.08.06, 10:12
        Dzięki za rady.Jestem juz dużą dziewczynką,a mimo to peszy mnie następne
        spotkanie z pracodawcą.Lubię ludzi,lubię rozmawiać,jestem wydaje mi się
        sympatyczną osobą,a mimo to coś jednak nie gra.Jeżeli szefowie wolą ponuraków i
        sztywniaków to ja tego nie kumam.Natomiast co do smsa to mimo wszystko nie
        powinieneś się spóźnić,to jest zwykłe olanie sprawy...Pozdrawiam.
        • Gość: ewa Re: BRAK PRACY IP: *.crowley.pl 23.08.06, 10:14
          Też tak myslę. Co innego gdybyś przełożył termin nieco wcześniej. Również
          poczułabym się zignorowana, gdyby ktoś pól godziny wczesniej dał mi znać.
      • Gość: kiki1102 Re: BRAK PRACY IP: *.devs.futuro.pl 23.08.06, 10:17
        Odp.na sms;To pan miał szansę,bo jestem jedynym najbardziej kompetentnym na to
        stanowisko.Pewnie coś w tym stylu.
      • Gość: ca wa Re: BRAK PRACY IP: *.35-246-81.adsl-static.isp.belgacom.be 23.08.06, 11:50
        Moze by tak jakies przyklady, jak znalezc dobra prace (dla mnie = interesujace
        zajecie odpowiednio do moich kwalifikacji + godziwe zarobki), jakies konkrety,
        a nie tylko krytyka!!!
        • tomekprimo Re: BRAK PRACY 23.08.06, 12:15
          A po co Ci konkrety??? Skoro za granicą jesteś, to znaczy się, że źle nie masz,
          (może dlatego też nie narzekasz), tylko po co pytasz, z nudów???
          • Gość: ca wa Re: BRAK PRACY IP: *.35-246-81.adsl-static.isp.belgacom.be 23.08.06, 13:17
            Wiedzialam, ze oprocz krytyki i pustego gadania nic konstruktywnego nie wyjdzie
            z dyskusji z Toba... Gadac duzo to kazdy potrafi, tylko jak chodzi o konkretne
            propozycje to malo kto! Moze jestem po to za granica, zeby podszkolic jezyk i
            zeby miec jeszcze lepsze szanse na znalezienie dobrej pracy!!!
            • tomekprimo Re: BRAK PRACY 23.08.06, 13:21
              Zastanów się co piszesz i weź się do roboty, bo wiesz ja pracuję i nie mam
              non-stop czasu, żeby dyskutować tylko z Tobą, bo Tobie się tak nagle zachciało!
              • Gość: ca wa Re: BRAK PRACY IP: *.35-246-81.adsl-static.isp.belgacom.be 23.08.06, 13:32
                To Ty sie zastanow! Nikt Tobie nie kaze tutaj pisac i odpowiadac! Zeby bylo
                jasne, kazdy nastepny Twoj post pozostawie bez komentarza, wiec sie nie
                wysilaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                I jesli mozesz, to gdzieindziej daj upust swojej zgryzocie i frustracji!!!
                • tomekprimo Re: BRAK PRACY 23.08.06, 15:38
                  A Ciebie kto prosił o pisanie tutaj???
                  • Gość: kiki1102 Re: BRAK PRACY IP: *.devs.futuro.pl 23.08.06, 16:38
                    Jaki Ty czupurny jesteś,,aż mi sie pórka podnoszą''.
                    • tomekprimo Re: BRAK PRACY 23.08.06, 18:24
                      Oryginalne stwierdzenie!

Chwilowo wracając do tematu dzisiejszej zagadki:
                      odpowiedziałem facetowi "Cóż, nie jest Pan jedynym pracodawcą,
                      który chce mnie zatrudnić".
    • tomekprimo Re: BRAK PRACY 23.08.06, 10:33
      Ewa widzę, że w dużym stresie pracujesz, skoro nawet nie wiesz
      "Jak powiedzieć odchodzę?".
      • Gość: Hanah Kolejna rozmowa o prace. IP: *.chello.pl 23.08.06, 13:14
        Dzisiejsza rozmowa o pracę była bardzo udana. Pani Dyrektor,sympatyczna,
        konkretna dokladnie przeanalizowala moje CV i...powiedziała że firma się
        rozwija i że może mi zaoferować 1200 PLN-BRUTTO (!!!) przez pierwsze 3 m-ce
        potem niewielka podwyżka. Przecież to Warszawa!! I co Wy na to????
        • tomekprimo Re: Kolejna rozmowa o prace. 23.08.06, 13:23
          Hanah! A ta praca, u tej Pani sympatycznej, to w jakim charakterze?????
          • Gość: hanah Re: Kolejna rozmowa o prace. IP: *.chello.pl 23.08.06, 14:11
            Obsługa klienta
        • Gość: menamimi Re: Kolejna rozmowa o prace. IP: *.acn.waw.pl 24.08.06, 12:32
          Hana ja bym nie przyjęła takiej oferty za 1200 brutto, przecież to są śmieszne
          pieniądze.
          Popieram Cię, że bez znajomości żadnej dobrej pracy się nie znajdzie, też to
          przerabiałam.
          Znalazłam pracę bez znajomości i popracowałm tam aż 3 miesiące, chyba dłużej
          bym psychicznie nie wytrzymała. Zrezygnowali z dalszej pracy ze mną, nie
          przedłużyli umowy, bali się że im zagrożę w robieniu kariery bo byłam tam
          jedyną osobą po studiach, przestrzegałam przepisów i innych procedur jakie
          obowiązywały a raczej powinny obowiązywać. Jedyne czego tam się nauczyłam to to
          jak zrobić kogoś w balona, jak dobrze kłamać i jak poniżać innych mówiąc, "wie
          pani koleżaki konkurują ze sobą ale między nimi to ja widzę taką zdrową
          konkurencję" albo "ja mam zamiar tu pracować na tym stanowisku aż do emerytury"
          Straciłam tam wiarę w siebie w swoje umiejętności, żałuję że wogóle tam
          pracowałam...i co z tego że dostałam pracę bez znajomości, że przeszłam
          wszelkie etapy rozmów rekrutacyjnych i podobnież wypadłam bardzo dobrze to
          takie niby koleżanki z pracy wcześniej czy później cię zniszczą, zresztą sama
          kierowniczka mi powiedziała że lepiej by było jakbym była po zawodówce to wtedy
          lepiej by mnie traktowali ... i co wy na to powiecie?
    • tomekprimo Re: BRAK PRACY 23.08.06, 14:23
      To nie najlepiej. Miałem też wiele takich rozmów przy obsłudze klienta i kobity
      były obrzydliwie miłe, a potem się dowiadywałem, że mam robić za 900 netto, lub
      np. miesiąc na czarnucha, także się nie przejmuj i napieraj dalej.

Za 1200 brutto to w Wawie da się wyżyć, ale jeśli mieszkasz z rodzicami,
      bo singiel to za takie pieniądze, nie żyje tylko wegetuje.

• Gość: brunetka Re: BRAK PRACY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 17:30
        W Wawce trudno o dobra prace na umowe o prace ,kiedy czlowiek dorabia miedzy
        czasie szukajac stalej pracy ,to pracodawcy sie dziwia ze kilka m-cy pracuje
        sie 1 miejscu a to tylko przecierz dorywacza praca byla i za cos trzeba zyc, i
        jakies doswiad.nowe sie zdobywa miedzy czasie,ale oczywiscie oni tego nie
        rozumieja.
        A ja chce tylko zdobys jakies doswiadczenie wieksze i miec stala prace za w
        miare przyzwoita pensje,ale to dla pracodawcy zbyt wygurowane wymagania.
        • Gość: Hanah Re: BRAK PRACY IP: *.chello.pl 24.08.06, 10:20
          No właśnie.Za 1200 brutto w Warszawie się nie da żyć jak człowiek mieszka sam.
          Może ja opowiem jak żyłam sama 2 lata? Pensja do ręki;1240 PLN. Rachunki;500-
          600 zł (bez kablówki, tel.stacjonarnego)Rszta to ok. 700 zł na m-ąc. W sumie
          nie jest tak źle, prawda, ale...Żadnych wyjść do kina w weekendy (25 zeta
          bilet, potem knajpa ze znajomymi itd-kaska leci),basen raz w tyg na
          Inflandzkiej bo tam najtaniej. O wakacjach można zapomnieć. Pracowałam w tej
          firmie na zmiany więc nawet trudno dorobić. WEGETACJA.Jak raz poszłam pożyczyć
          do rodziców to płakałam im w rękaw z żalu że pracuje uczciwie i gó.. z tego
          mam...taka prawda. A co do pracodawców...zaczynam odnosić wrażenie że najlepiej
          byłoby pracować u nich za darmo albo jeszcze im dopłacić za to, że ni siedzisz
          w domu i ni płaczesz w poduszkę z bezsilności na ten cyrk który nas otacza..!
    • Gość: Hanah MAM JOB!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 24.08.06, 15:15
      Właśnie do mnie dzwonili-dostałam job na stanowisku koordynatora sprzedaży.
      Zaczynam od 01.09.2006. I co najważniejsze-przystali na moje warunki finansowe.
      Kochani-bardzo dziękuję za wszytskie słowa otuchy i..trzymam kciuki za Was:-)
      Pozdrawiam
      • Gość: kiki1102 Re: MAM JOB!!!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 24.08.06, 15:54
        Super!Cieszę się z Tobą.Pozdrawiam.
      • Gość: michał FAJNIE:)))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 18:15
        :))))))))))))))))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka