Dodaj do ulubionych

praca w ministerstwie bez znajomości - mozliwa????

IP: 62.233.164.* 10.07.08, 22:44
i w jakim
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 18:05
      Chyba raczej jest to niemożliwe, podchodziłam 5 razy i wiecej nie
      będę.Strata czasu i tyle.
      • mojekontolalala Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw 14.07.08, 09:33
        jeśli jest to niskie stanowisko wymagające dużo pracy i jesteś "od technicznej
        roboty" to jest to możliwe jak najbardziej, bo ktoś musi wykonywać czynności
        takie od sprzątania, po konserwacje sprzętu i wyposażenia, obsługe sieci i
        komputerów itp
        tam gdzie masz "zapieprz" tam jest bez
      • Gość: gość Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.acn.waw.pl 24.07.08, 06:06
        zdecydowanie strata czasu!!! na wstępie robią ci jakiś sprawdzian - test, ale
        zabawa polega na tym, że odpowiedzi na 80% zawartych tam pytań możesz udzielić
        tylko jeśli znasz je wcześniej!!! idąc "z ulicy" nie jest się w stanie posiadać
        wiedzy z tak odległych od siebie lub szczegółowych zagadnień (np: konkretnych
        obowiązków danego wiceministra lub instytucji kulturalnych w Polsce) to naprawdę
        absurd!!!
        • Gość: szy Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.chello.pl 27.07.08, 19:13
          Ehe... zazwyczaj żeby się dostać na merytoryczne stanowisko trzeba zdać test, a
          żeby zdać test trzeba się do niego PRZYGOTOWAĆ. Przy czym zakres testu (ustawy z
          jakich się trzeba przygotować) są jak najbardziej znane. Np. rzeczone obowiązki
          ministra są wpisane w odpowiednią ustawę regulującą działalność danego
          ministerstwa. Zwyczajnie nie odrobiłaś zadania domowego, możesz mieć pretensje
          tylko do siebie.
      • Gość: urzędas Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: 85.222.56.* 27.08.08, 21:26
        praca jak najbardziej możliwa bez znajomości, w moim nie jest tak żle pensje
        może jak na stolicę nie są powalające, ale da się żyć, ale są też i nagrody -
        calkiem wysokie
      • Gość: GOŚĆ Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.lcs.net.pl 29.08.08, 21:18
        Wszystko możliwe jest...ale cuda zdarzają się rzadko.
        Większość ogłoszeń pisanych jest pod konkretną osobę, zwykle znajomą
        pani/pana dyr itp.
        Kompetentych i przygotowanych pod względem merytorycznym osób można
        ze świecą szukać..
    • femme-fatale Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw 14.07.08, 13:16
      Miałam niedawno praktyki w jednym z ministerstw. Na każdą z kilku ofert pracy,
      które były publikowane podczas mojego pobytu odpowiadało max 2-3 osoby i nie
      było wyjścia, zatrudniało się osobę nie mającą wielkiego pojęcia o czymkolwiek,
      ale spełniała wymogi formalne. Tak więc szanse są :) ale pieniądze śmiechu
      warte. Tylko Ministerstwo Rozwoju Regionalnego płaci w miarę dobrze
      • Gość: a Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 18:56
        Co Ty piszesz publikowane listy kandydatów mówią co innego, jest
        zwykle kilkunastu kandydatów, a jeśli jest 2 lub 3 to i tak jest tam
        ta "własciwa" osoba.
        • Gość: szy Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.chello.pl 27.07.08, 19:16
          O ile w urzędach w mniejszych miastach (niewiele mniejszych, np. Wrocław)
          większość stanowisk jest "zaklepana" to w Warszawie jak najbardziej jest szansa
          się wbić bez znajomości. Pewnie w ministerstwach sterowanych przez PSL mniej,
          ale tak czy inaczej da się to zrobić :) Trzeba tylko (a) spełnić warunki
          formalne (b) zdać test (c) wypaść dobrze na rozmowie. Kto nie doszedł do punktu
          (c) był zwyczajnie za słaby (lub miał pecha - bywa) i może mieć pretensje tylko
          do siebie.
      • nationalg zarobki 24.08.08, 10:56
        Jesli chodzi o zarobki, to niestety wszedzie jest kiepsko jesli
        chodzi o ministerstwa. Ale inaczej sytuacja wyglada w agencjach
        rolnych, tam placa naprawde przyzwocie, miesiecznie dochodzi do
        wynagrodzenia 20% premii i do tego nagroda roczna, poza tym idelane
        warunki dla kobiet w ciazy, karmiacych i na urlopie - to w ARR. ale
        to nie budzetowka wiec trudno porownywac...
    • nunia01 Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw 28.07.08, 16:55
      W min. rolnictwa i środowiska - możliwe na pewno. I sama się tak dostałam i
      przyjmowałam tak ludzi. Normalnie z ogłoszenia na podstawie wyników sprawdzianu
      i rozmowy kwalifikacyjnej.
      • Gość: budżetówka Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 13:52
        oczywiście, że możliwe, tylko po jaką cholerę?!?
        • Gość: fion Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: 62.233.164.* 29.07.08, 17:11
          dlaczego piszesz po jaka cholere to tam tak jest żle?
          to uważasz że w prywatnych jest lepiej?
          • Gość: : Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: 193.24.14.* 30.07.08, 12:25
            Do ministerstwa jak najbardziej da sie dostać bez znajomości, sam pracuje w
            jednym z większych ministerstw, moi znajomi tez sie tutaj dostali bez żadnych
            "pleców". A osoby piszące ze potrzebne są tylko znajomości są widocznie za
            słabe na dane stanowisko i maja pretensje do całego świata tylko nie do siebie....
            • Gość: fion Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: 62.233.164.* 30.07.08, 22:18
              a ja znam tylko takich co dostali sie bo maja znjomości i jak
              piszesz są przeciętni
            • Gość: fion Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: 62.233.164.* 30.07.08, 22:21
              czasami poszukują do jakiegoś departamentu i może kolega
              podpowiedział ci ze jest wolne miejsce i się zgłosiłeś i to wystarczy
              • Gość: EmiM Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.elartnet.pl 01.08.08, 01:42
                Często ktoś poszukuje pracy, sprawdza, szuka dojścia, ktoś inny wstawia się za
                nim i... wtedy pojawia się ogłoszenie o naborze. Ten szukający oczywiście
                najlepiej wypada na rozmowie, bo jest NAJLEPSZY.
                • Gość: ewa Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 08:56
                  Masz racje , tak to jest jak napisałeś. Ciekawe są też konkursy do
                  pewnego ministerstwa na Krakowskim Przedmieściu ok.UW.
                  • Gość: Sławek Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.crowley.pl 17.08.08, 21:08
                    Stanowczo tylko po znajomości i osoby o bardzo niskim poziomie
                    wiedzy no i bardzo trudno się z nimi pracuje bo mie mają żadnych
                    podstaw do wykonywania tego rodzajku pracy.
                    • pokojnr3 Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw 19.08.08, 15:27
                      jesteście stuknięci. Sama pracuję w budżetówce, przyszłam tutaj za
                      czasów, kiedy z praca był spory problem i zostałam. Zaczynałam od
                      najniższego stanowiska za darmo (staz bezpłatny) i to- owszem-
                      dostałam po znajomości (znajomy sie zapytał czy nie znam jakiejś
                      panienki z angielskim, która chciałaby sobie zrobić miesiąc stażu).
                      W tej chwili jest problem z naborem. Za poprzedniej ekipy
                      zatrudniali po znajomości ile lwezie, dawali im wysokie pensje i
                      bardzo się na tym przejechali. Jest pełno darmozjadów a mało
                      specjalistów, a ci- nie chca przychodzić. Na rekrutację przychodzi
                      połowa osób, które przesłały cv. Specjalisci ida do firm prywatnych
                      za lepsze zarobki.
                      Pracę w budżetówce jest więc bardzo łatwo dostać- czy to w
                      ministerstwie czy gdzie indziej. Trzeba byc tylko specjalista w
                      jakiejs dziedzinie, to chyba nie jest dziwne?
                      • Gość: kaka77 Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.chello.pl 21.08.08, 21:25
                        Prace w ministerstwie mozna dostac bez tzw plecow. nie wierzylam, ale przekonalam sie po sobie. chociaz na poczatku kasa mala.na pewno najabrdziej oplaca sie pracowac w m.rozowju regionalnego, gospodarce i finansach, bo te resorty maja najwieksze budzety i stad i pensje moga dawac wieksze.Zawsze to dobry poczatek na zdobycie wiedzy i doswiadczenia.
                        • Gość: kk Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:46
                          Co tzn. mała kasa, może sprecyzować?
                    • Gość: ola Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: 62.233.164.* 23.08.08, 22:18
                      tak masz racje bardzo trudno sie z takimi pracuje, a jak szef ma
                      swojego pupilka to niewazne jak pracujesz i tak ten ktos bedzie
                      lepiej od ciebie pracować
            • inn_a Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw 26.08.08, 12:46
              Gość portalu: : napisał(a):

> Do ministerstwa jak najbardziej da sie dostać bez znajomości, sam pracuje w
              > jednym z większych ministerstw, moi znajomi tez sie tutaj dostali bez żadnych
              > "pleców". A osoby piszące ze potrzebne są tylko znajomości są widocznie za
              > słabe na dane stanowisko i maja pretensje do całego świata tylko nie do siebie.
              > ...

A odpowiedz mi tylko na jedno pytanie - w jakim jesteś wieku????
      • Gość: ewa Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 09:12
        chyba sobie kpisz!
    • Gość: menager Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.kaskada.net 19.08.08, 19:29
      s6.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=125491
    • nationalg MF 24.08.08, 10:51
      Jest to chyba najnormalniejsze ministerstwo, bo tam naprawde trzeba
      cos umiec, zwlaszcza w departamentach strategicznych, prawny, podatki
      • Gość: EmiM Re: MF IP: *.elartnet.pl 24.08.08, 15:48
        Ha, ha, ha. Dobre!

No dobrze, zgodzę się,że akurat do MF powiedzmy co trzecia osoba jest
        przyjmowana bez znajomości. Nie to, co w niektórych agencjach państwowych, gdzie
        wskaźnik wynosi 1:1 (bo w Agencjach podobno lepiej płacą)
        • Gość: bb Re: MF IP: *.acn.waw.pl 29.08.08, 22:35
          A słyszeliście o agencji rezerw materiałowych?? to dopiero jest przytułek
          protegowanych różnej maści. Dziwie sie ze jeszcze prasa nie zainteresowała sie
          tym wątkiem. Zresztą niewiele się o nim mówi...ciekawe dlaczego???;)
          • Gość: gość Re: MF IP: *.acn.waw.pl 18.03.09, 18:13
            No właśnie!!! czy kiedyś jakiś dziennikarz zainteresuje się rekrutacją do
            ministerstw?? to jest naprawdę skandal! osoby bez kwalifikacji dostają pracę
            dzięki znajomościom a naprawdę interesujące oferty trafiają do kosza! PORAŻKA
            • Gość: ela Re: MF IP: 62.233.164.* 18.03.09, 22:18
              4 razy byłam na rozmowach w ministerstwie i przechodziłam testy i
              nic, i nie ktos mi nie mówi że nie jestem za słaba bo nie jestem.
              Osoby które pisały test zadziwiajaco szybko odpowiadały na pytania,
              bo już wcześniej je znały
              • dr-tka a co z zarobkami, ale konkretnie (PILNE) 20.03.09, 11:56
                Witam,

wlasnie znalazlam ciekawe ogloszenie na specjaliste w MSWiA.
                Odpowiadam kryteriom formalnym ale zastanawiam sie jakie sa zarobki.
                Nie jestem z Warszawy i nie moge mieszkac "u mamusi" wiec 2tys na
                reke mi sa potrzebne.
                Ile rzeczywiscie zarabia sie w Ministerstwie?
                • Gość: gajwerro Re: a co z zarobkami, ale konkretnie (PILNE) IP: *.mrr.gov.pl 24.03.09, 16:00
                  dr-tka, przestan węszyć na wszystkich możliwych forach internetowych
                  w nadziei że ktoś sypnie jak z rękawa wysokością pensji - ile byś
                  chciała znać? netto, brutto? moze coś z PITu rocznego? Nikt takich
                  informacji nie podaje. Płaca jest uzależniona od mnożników i widełek
                  zatem pracując na tym samym stanowisku twoje wynagrodzenie może być
                  +/- np. 1000 PLN niż innej osoby. Doktorat NIC ci nie da w
                  administracji publicznej, jeśli chcesz czerpać korzyści z posiadania
                  tytułu to zostań na uczelni - najlepiej tam gdzie mieszkasz bo szlag
                  mnie trafi jak znowu kolejni spadochroniarze zasilą urzędy
                  centralne...
                  • Gość: gość Re: a co z zarobkami, ale konkretnie (PILNE) IP: *.centertel.pl 17.04.09, 21:32
                    Ja też zawoziłam wiele razy swoje aplikacje i nic. nawet do mnie nie
                    zadzwonili. Trzeba mieć znajomosci lub doświadczenie na podobnym
                    stanowisku:(
                    • Gość: a Re: a co z zarobkami, ale konkretnie (PILNE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.09, 12:58
                      czasem przyjmuja osoby z polecenia, a czasem z naboru. normalne. jak u mnie
                      szukali specjalisty dali ogloszenie. z ogloszenia zglosily sie 3 osoby, jedna
                      kilka dni wczesniej przyniosla cv tak po prostu liczac na fart, jeden chlopak
                      byl z polecenia. prace dostala dziewczyna spoza warszawy, ktora po prostu
                      przyszla z cv. okazala sie najbardziej kompetentna, miala najwieksze
                      doswiadczenie i najlepiej wypadla na rozmowie.

na inne stanowisko zatrudnili córke jakiegos znajomego, dlatego ze wlasnie
                      skonczyla studia na odpowiednim kierunku i zgodzila sie pracowac za minimalna
                      stawke, z ogloszenia nikt tej pracy nie chcial.

nie ma sensu generalizowac.
    • sorl2 Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw 26.04.09, 16:15
      TAK MOŻLIWA.

wejdź na, którąś z rządowych stron bip.gov.pl czy coś podobnego
      Biuletyn Informacji Publicznej

Jeśli chodzi o "znajomości" to raczej partie polityczne ustawiają się
      w jakiś strategicznych dla siebie miejscach, ale to raczej grupy
      wspólnych programów politycznych niż "znajomości" w sensie
      ogólnospołecznym, choć jedno nie wyklucza drugiego.
    • Gość: vicki Re: praca w ministerstwie bez znajomości - mozliw IP: *.play-internet.pl 27.03.15, 23:09
      Miałam pratyki w placówce zagranicznej i bardzo dużo z nich wyniosłam, podczas praktyk w Ministerstwie sama musiałam biegać i pytać czy mogę być w czymś być pomocna, bo ( mówiąc szczerze) ile można patrzeć w ścianę...a nie w tym celu przyjechałam. Rezultat dwie bardzo przychylne opinie, maksymalna ocena końcowa, ale w konkursach mi to do tej pory nie pomogło, a już próbuje kilka dobrych lat, na stanowiska zgodne z moim doświadczeniem i nic, nawet zaproszenie na test. Dalej podchodzę do konkursów, ale jak widzę, że w niektórych z nich wymagane jest tylko wykształcenie średnie to naprawdę tracę wiarę, czy są to obiektywne konkursy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka