Dodaj do ulubionych

co oznacza skrot BTL

IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22.10.03, 20:35
prosze pomoc mi go rozszyfrowac
Obserwuj wątek
    • Gość: JA Re: co oznacza skrot BTL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 20:52
      below-the-line
      • Gość: ppop Re: co oznacza skrot BTL IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.03, 22:12
        mysle ze takie rozszyfrowanie komus, kto nie bardzo wie, o co chodzi nic nie
        pomoze; ja sprobuje tak:
        BTL (z angielskiego below-the-line) to umowna nazwa tych dzialan reklmowych
        (czy szerzej - komunikacyjnych), ktore nie opieraja sie na masowym dotarciu do
        grupy docelowej; co to znaczy: dzialania reklamowe umownie dzieli sie na ATL
        (above the line) oraz BTL wlasnie; i tak upraszczajac do ATL zalicza sie
        reklame w telewizji, w prasie, outdoor, kino, radio itp (czyli mamy masowy
        kanal komunikacji, docieramy od razu do duzej liczby potencjalnych
        konsumentow); w przeciwienstwie do tego BTL opiera sie na bardziej
        bezposrednich kanalach komunikacji; zalicza sie do tego typu dzialan takie
        elementy jak: direct mailing, materialy reklamowe w punktach sprzedazy (tzw
        POSM), programy lojalnosciowe i wiele wiele innych; do tego nalezy jeszcze
        zaznaczyc, ze tocza sie spory o zaklasyfikowanie wielu dzialan reklamowych
        (jak np Internet).
        Do tego mozna by jeszcze opowiedziec skad sie wzial taki podzial, ale mysle ze
        powyzsze informacje chwilowo Ci wystarcza... rozumiem, ze jaka agencja
        zainteresowala Cie? Pozdrawiam
        • Gość: nie wiem Re: co oznacza skrot BTL IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22.10.03, 22:47
          dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka