33kk 01.09.03, 20:23 Czy ktoś wie kiedy i dlaczego przeniesiono sąd z budynku przy ul.Czaplineckiej w Złocieńcu do Drawska? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tuhanka Re: SĄD POWIATOWY 01.09.03, 22:05 Sąd chyba Rejonowy, nie Powiatowy ;) A pewnie przeniesiono, bo siedziba starostwa jest w Drawsku :(( Szkoda, że jeszcze na słynny poligon jej nie przenieśli. Odpowiedz Link
33kk Re: SĄD POWIATOWY 01.09.03, 22:32 Powiat istniał od początku XIX wieku, budynek postawiono na początku XX wieku i umieszczono w nim siedzibę sądu(pomimo tego,że siedzibą powiatu było Drawsko).Przeniesiono go do Drawska,chyba w latach 50-tych. Odpowiedz Link
tuhanka Re: SĄD POWIATOWY 01.09.03, 22:39 Nie wiem, nie znam aż tak dobrze niuansów dotyczących Złocieńca, tak sobie spekuluję... Odpowiedz Link
grodzienski Re: SĄD POWIATOWY 21.10.03, 16:23 Mówisz o czasach niemieckich więc nie sądze żeby istniał wtedy "powiat" :-) CZy jestes pewna , że w Zlociencu był sąd i o jaki budynek chodzi? precyzyjniej? Jedyny jaki mi przychodzi na myśl to budynek (Zakładow Włokienniczych) na przeciwko poczty. Tak? pozdrawiam Odpowiedz Link
33kk Re: SĄD POWIATOWY 21.10.03, 22:52 "Powiat" nie ale "kreis". Budynek na przeciwko poczty bo byłej "Drawie", z widocznymi nad wejściem herbami Złocieńca i powiatu. Odpowiedz Link
grodzienski Re: SĄD POWIATOWY 22.10.03, 08:18 Jasne. Rzeczywiscie "Drawa". Ale nadal nie wiem gdzie miałby być budynek sądu? Pozdrawiam Odpowiedz Link
33kk Re: SĄD POWIATOWY 22.10.03, 09:55 Właśnie w budynku "Drawy" przed wojną była siedziba sądu.Wpadła mi nawet w ręce przedwojenna pocztówka z widokiem tego budynku i podpisem: budynek sądu. Odpowiedz Link
grodzienski Re: SĄD POWIATOWY 23.10.03, 08:41 33kk napisał: > Właśnie w budynku "Drawy" przed wojną była siedziba sądu.Wpadła mi nawet w ręce > > przedwojenna pocztówka z widokiem tego budynku i podpisem: budynek sądu. Nie dałoby się tego zeskanować i umieścić gdzieś na necie? Pozdrawiam Odpowiedz Link
mochowo Re: SĄD POWIATOWY 11.12.03, 22:04 Nigdy nie przenoszono sądu ze Złocieńca do Drawska bo go tam po prostu nie było. Odpowiedz Link