Dodaj do ulubionych

Murek na Małym

10.03.15, 00:58
Czy ja mogę tam napisać coś? Mogę tam się wymurzyć bardziej osobiście?
Aaaa, pójdę se i założę....
Obserwuj wątek
    • minerwamcg Re: Murek na Małym 10.03.15, 01:54
      Jestem tam. Jak nie śpisz, to chwilkę z Tobą posiedzę.
      • papuga_ara Re: Murek na Małym 11.03.15, 17:32
        Jak to pisałaś, to już spałam. Napisałam i padłam jak kawka.
        • minerwamcg Re: Murek na Małym 11.03.15, 19:00
          No i bardzo dobrze, spanie pomaga, rano po przespanej nocy na ogół sprawy wyglądają lepiej. A jak się może zasnąć - to naprawdę duży plus.
          Dlaczego jak kawka?.. Mało mam doświadczenia z padającymi ptakami, u Monty Pythona było coś o padniętej papudze, ale to za mało, żeby zgłębić temat.
          • ewa9717 Re: Murek na Małym 12.03.15, 12:03
            Za moich czasów było jeszcze jak kawka o beton, ale też nie wiem, czemu akurat kawka wink
            • papuga_ara Re: Murek na Małym 12.03.15, 13:26
              Właśnie też nie wiem, dlaczego kawka. Używam z upodobaniem i nawet kiedyś próbowałam się dowiedzieć, o co chodzi, ale nie powiem, co mi z tego przyszło.... wink
              Za to żałowałam zawsze, że nie mogę mówić "jak papuga", a tu proszę, Minerwa mnie oświeciła, że jednak mogę wink
              • kocio_pierzaczek Re: Murek na Małym 12.03.15, 14:15
                A propos zwierzątkowych powiedzonek, u mnie w domu funkcjonowało "Uśmiałam się jak norka". Lub "...jak pszczoła".
              • minerwamcg Re: Murek na Małym 12.03.15, 16:10
                Oczywiście, że możesz! Skecz o padniętej papudze jest dość popularny - jakby ktoś pytał, czemu ausgerechnet papuga, to go tu odeślij:

• franula Re: Murek na Małym 13.03.15, 08:09
                  a to nie ta kawka co padła na trawkę na ostatku?
                  • papuga_ara Re: Murek na Małym 14.03.15, 00:47
                    Minerwo, odpadłam, padłam, upadłam i ogłuszyło mnie, a na pewno się usmarkałam big_grin
                  • papuga_ara Re: Murek na Małym 14.03.15, 00:52
                    franula napisała:

> a to nie ta kawka co padła na trawkę na ostatku?

Ależ oczywiście, Tuwim i "Rzepka"!!!!
                    Franulo, jesteś Wielka! smile smile smile
                    • papuga_ara Re: Murek na Małym 14.03.15, 00:53
                      No to teraz - dlaczego obśmiać się jak norka????? Kociu, używacie ze znajmością źródła czy bez? Ja bez.
                      (a ja brzoza, chciałoby się odpowiedzieć...)
                      • papuga_ara Re: Murek na Małym 14.03.15, 01:19
                        Póki co znalazłam takie:

dobrze się uśmiać; śmiejąc się, zabawić się; zwrot, przyr. Norki nie wydają dźwięków, które mogłyby przypominać śmiech. Prawdopodobnie więc ten zwrot pochodzi od „uśmiechniętego” pyszczka tych zwierząt; Obśmiałem się jak norka z jego przemówienia. – „Przekrój”.

ale także:

Ironiczna sentencja kwitująca nieśmieszny żart, wydarzenie lub doświadczenie.
                        - ...i wtedy on powiedział, że masz krzywe zęby
                        - Haha, bardzo śmieszne, uśmiałam się jak norka.

Czyli w końcu jak? Ja zwykle używałam jednak w kontekście takim, że uśmiałam się naprawdę, bardzo, serdecznie, nie ironicznie.
                        A Wy? Kociu, jak u Was rodzinnie to funkcjonuje?
                        • czekolada72 Re: Murek na Małym 14.03.15, 11:11
                          Ja co prawda nie Kocio, ale u nas tez w domu rodzinnym to o norce funkcjonowalo, w moim - w sumie chyba nie.... a w jakim kontekscie? Ha! to jest zagwozdka...
                          Natomiast na pelnych obrotach funkcjonuje "urobil/uchetal sie jak dziki wol" - i nigdy nie dochodzilam dlaczego wol i dlaczego dziki
                          no i jeszcz jest funkcjonuje - "kon pod gore" i "dyndasz jak ryba na patyku"
                          a juz nagminne jest - "zachowujesz sie ja Felix" - felix to mlody kudlaty i mozna by napisac wielotomowke nt jego zachowan...
                          • ewa9717 Re: Murek na Małym 14.03.15, 11:20
                            Bo woły cięzko pracowały, a dziki chyba dla ubarwienia powiedzonka.
                            Obśmiewanie się jak norka (używane i ironicznie i jako ubaw po pachy) starutkie z mocno zakurzonych czasów pamiętam wink
                            • czekolada72 Re: Murek na Małym 14.03.15, 11:42
                              ze woly ciezko to wiem, mnie bardziej ten dziki interesowal wink bo w praktyce to jednak bardziej ten nie-dziki charowal....
                      • minerwamcg Re: Murek na Małym 14.03.15, 14:50
                        U nas na studiach, a było to dawno, do obśmiewania się służyły także inne zwierzęta futerkowe - "uśmiałam się jak fretka" albo "ubawiłam się jak szynszyla", przy czym w wersji ekstremalnej, dla szczególnie dobrego ubawu służyła "dzika szynszyla".
                        • balamuk Re: Murek na Małym 14.03.15, 15:21
                          W domu "obśmiałem się jak pszczoła" było, nie wiem skąd, braciszek wprowadził. I "jak fretka" też, ale to ewidentnie z Młynarskiego, którego wszyscy słuchaliśmy z rozkoszą: www.youtube.com/watch?v=dmJFnMK7KxA
                      • felis2 Re: Murek na Małym 14.03.15, 19:06
                        Obśmiewanie się jak norka znam od Wiesia Gołasa. Filmu nie znalazłam, tylko tekst www.tekstowo.pl/piosenka,kabaret_dudek,nie_wytrzymuje.html
                        • papuga_ara Re: Murek na Małym 15.03.15, 22:11
                          Wychodzi więc na to, że te futerkowe mają duże poczucie humoru big_grin
                          • kocio_pierzaczek Re: Murek na Małym 16.03.15, 12:47
                            U mnie harowało się jak dziki osioł...
                          • zaisa Re: Murek na Małym 16.03.15, 16:43
                            Uwielbiam forumowe dygresje. Murkowy wątek.... wink

Papużko, niezależnie od przyczyny zapotrzebowania na murek, trzymaj się.
                            • papuga_ara Re: Murek na Małym 16.03.15, 23:37
                              Dziękuję, Zaiso! Będę! No, ale w takim Towarzystwie to łatwe.... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka