Dodaj do ulubionych

Listopadowe czytanie

05.11.24, 09:49
lubimyczytac.pl/ksiazka/50177/stuhrowie-historie-rodzinne
Stuhrowie. Historie rodzinne / Jerzy Stuhr
Historia jednej rodziny, a w tle historia Krakowa

lubimyczytac.pl/ksiazka/4862703/tata-tadzika
Tata Tadzika / Maciej Stuhr
Felietony nie tylko dla posiadaczy dzieci, wnuków....

lubimyczytac.pl/ksiazka/4848442/tak-bedzie-prosciej
Tak będzie prościej / Przemysław Semczuk
Cykl: Komisarz Ciszewski (tom 1)
To trzeba lubić, to trzeba czuc, tym trzeba było żyć!
Karkonosze, GOPR, przewodnicy, Steć, Jaroszewicz, poczatek lat 90.

lubimyczytac.pl/ksiazka/5130523/kazdy-moze-zginac
Każdy może zginąć / Krystyna Mirek
Zły nie jest ten kryminał, ale....

lubimyczytac.pl/ksiazka/5115509/niwa
Niwa / Kasia Bulicz-Kasprzak
Cykl: Kresowe korzenie (tom 1)
Mozna sobie zupełnie darować!

lubimyczytac.pl/ksiazka/4943800/wigilijne-opowiesci
i w sumie to też.
Obserwuj wątek
    • ewa9719 Re: Listopadowe czytanie 06.11.24, 09:47
      Nicci/French razy 5: pierwszy jakoś, drugi brłam, brłam, aż przebrła, przy trzecim się poddałam. Kiepskie, babsko przegadane i zwyczajnie nudne jak diabli.
      Jerzy S. Łatka - "Bezkarni zabójcy Basi Binder" - i nie tylko, dodam od siebie - kolejne prymitywne swołocze ustrojone w piórka wyklętych. Ale dobrego pióra autor nie ma...
      Michał Rusinek - "Ptak dodo, czyli co mówią do nas politycy" - jak zawsze ciekawy i z przyjemnością, a rozdział "Śnięcie" zadedykowałabym bralczykowi. Nie poprawiać!
      Elżbieta Baniewicz - "Gajos". I pomyśleć, że musiał 4 razy zdawać do szkoły aktorskiej, a jakieś Babiarze czy inne Ibisze wziete od razu...
      Cedrik Sire - trzytomowy cykl (Eva Svarta, a z dwiema kropkami) , brnę, ale nie wiem, czy dobrnę.
      • ewa9719 Re: Listopadowe czytanie 09.11.24, 11:03
        Po chyba ponad dwóch miesiącach wreszcie wróciła do dom cała moja słonimszczyzna, więc z radości MUSIAŁAM przelecieć "Heretyka na ambonie". wink Też tak macie?
        • balamuk Re: Listopadowe czytanie 17.11.24, 21:17
          Mamy. Dlatego boimy się przeprowadzania książek. sad

Napisałam obszernie, przylazła niedopieszczona kić i odłączyła mnie od prądu. To już teraz w skrócie: nie tykajcie Ireny Małysy i jej babiogórskich wytłoków, obchodźcie z daleka Stefana Górawskiego, fachowca od włoskich orzechów. Poważnie mówię!
    • czekolada72 Re: Listopadowe czytanie 18.11.24, 08:28
      lubimyczytac.pl/ksiazka/5126260/z-biegiem-dni-pamietnik-minionego-roku
      Z biegiem dni. Pamiętnik minionego roku / Jerzy Stuhr
      Ostatnia książka Jerzego Stuhra

lubimyczytac.pl/ksiazka/4129846/konklawe
      Konklawe / Robert Harris
      To ta ksiązka od filmu wink

lubimyczytac.pl/ksiazka/103863/miecz-zdrady
      Miecz zdrady / Krzysztof Koziołek
      Taka wspolczesna namiastka Pana Samochodzika

lubimyczytac.pl/ksiazka/5131434/zaklete-miasteczko
      Zaklęte Miasteczko / Małgorzata Starosta
      Cykl: Godzina czarów (tom 2)
      Przede wszystkim to dla tych, ktorzy albo zdziecinnieli na starosc. albo nigdy nie dorosli. ale, o ile 1 czesc czytalo sie jednym tchem, to czesc 2 - wymęczona nad życie.
      • ewa9719 Re: Listopadowe czytanie 18.11.24, 11:30
        CZaję się na obu panó Stufrów, ale na papierzu. wink
        Fajnie mi się czytało " Mój intymny świat, czyliIgę Cembrzyńską w rozmowie z Magdaleną Adaszewską". Ma wszystko, czego mi brakowało w "Gajosie", czyli nie tylko rejestr i analiżę ról. wink
        ^ razy Mariusz Kanios, czyli 3 razy z Alicją i 3 razy z Zuzanną; kryminalista, czytalny.
        + jakieś takieś, o których pisał Balamuk, czyli nieczytable z serii pisać każdy może...
        • ewa9719 Re: Listopadowe czytanie 18.11.24, 11:32
          Aj, jednak muszę zacząć czytać własne teksty przed wysłaniem. panóW StuHrów wink
          • jottka Re: Listopadowe czytanie 18.11.24, 12:48
            o Ibiszu nic nie wiem, ale Babiarz to chyba za trzecim razem się dostałsmile a z kryminałów wyszedł najnowszy kawałek cyklu o Sebastianie Bergmanie "Winy, które nosimy". i żeby nie było, z biblioteki pożyczyłam. pięć minut po wyłożeniu na półkę, ale zawszesmile

i nie wiem, czy tu reklamowałam - "1989. Pozytywny mit" Katarzyny Szyngiery, Marcina Napiórkowskiego i Mirosława Wlekłego, bardzo świetny tekst. to książka towarzysząca musicalowi pod tym samym tytułem.
            • ewa9719 Re: Listopadowe czytanie 18.11.24, 15:08
              A to i tak o raz lepiej niż Gajos. wink
              • balamuk Re: Listopadowe czytanie 23.11.24, 13:48
                No patrzcie, toż ja jestem dwa Bergmany do tyłu! Nadrobić nada.
                Tymczasem podobały mi się losowo wybrane "Wilcze dzieci" Very Buck i dwie powieści Ilarii Tuti, "Kwiaty nad piekłem" plus "Śpiąca nimfa". Niemka i Włoszka, obie umieszczają akcję w górach, w odizolowanych społecznościach, tak mi się trafiło. smile Polecam.
      • czekolada72 Re: Listopadowe czytanie 27.11.24, 10:50
        lubimyczytac.pl/ksiazka/5034220/gdynia-obiecana-miasto-modernizm-modernizacja-1920-1939
        Gdynia obiecana. Miasto, modernizm, modernizacja 1920-1939 / Grzegorz Piątek
        Fantastyczna książka, POLECAM!

lubimyczytac.pl/ksiazka/57991/ksiezna-daisy-pani-na-ksiazu-i-pszczynie
        Księżna Daisy Pani na Ksiązu i Pszczynie / Beata Górnioczek, Bronisława Jeske-Cybulska
        Wbrew temu co piszą autorki i recenzenci - jest to praktycznie streszczenie pamietnikow Daisy, nic nowego czytelnik sie nie dowie. Ale jak komus sie nie chce przeczytac 2 tomów, to mozna streszczenie.

Mozna sobie darować:
        lubimyczytac.pl/ksiazka/5102996/wilczyce
        Wilczyce / Lucyna Olejniczak
        Cykl: Lilie królowej: saga średniowieczna (tom 4)
        W porównaniu do 1 tomu - totalny bełkot.

lubimyczytac.pl/ksiazka/64220/opowiadania-pod-psem-i-kotem
        Opowiadania pod psem i kotem/ Grażyna Bąkiewicz i inni

lubimyczytac.pl/ksiazka/4940796/czule-spotkania
        lubimyczytac.pl/ksiazka/4974114/czule-podroze
        Liliana Fabiśińska i innni

lubimyczytac.pl/ksiazka/5023125/czekolada-i-kapusniak
        Czekolada i kapuśniak / Paweł Bravo, Tessa Capponi-Borawska
        Wbrew pozorom jest poprostu mdła do bólu. Chyba.... że trzeba mieć niezwykle wyrafinowany gust, a ja prosta baba.....
        • ewa9718 Re: Listopadowe czytanie 29.11.24, 11:49
          2 razy Brejdygant: "Splątanie" i "Sieroty" - takie sobie, spodziewałam się więcej.
          2 "rozmowne" biograficzne: Emil Karewicz - "moje trzy po trzy" i "Ja, Fronczewski, czyli P.F w rozmowie z Marcinem Mastalerzem". Karewicza lubię, ale książka taka do przelecenia, Za Fronczewskim nie przepadam (co nie przeszkadza mi uważać, że przynajmniej w 3 rolach był genialny: jako Jagon, Cyrano i w "paradach" Potockiego) - czytało się świetnie. I nie jest to zasługa Mastalerza.
          Michał Komar - "Władysław Bartoszewski. Wywiad rzeka". Przepiękny!
          • balamuk Re: Listopadowe czytanie 29.11.24, 19:52
            Bartoszewski zachęcający, Gdynia czeka na półce. Na razie nadrabiam tego Hjortha&co, żeby się odprężyć.
          • czekolada72 Re: Listopadowe czytanie 01.12.24, 16:11
            Jestem nieobiektywna, bo dla mnie Fronczewski jest genialny i plasuje się w trójce najlepszych Aktorów moich czasów 🏆🏆🏆
            Czytałam i polecalam jego biografię - fakt, czyta się świetnie 👌

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka