36krzysiek 05.08.08, 15:07 Weź sześć dziewek kuchennych... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maalza Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 15:19 O Boże, zaraz odbędzie się lincz Odpowiedz Link
edyta95 Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 15:30 ale krzepkich czy mogą być chude? Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 15:39 Chyba kogos walnę w arystokratyczny czerep Odpowiedz Link
april02 Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 15:53 Jak w arystokratyczny to na szczęście nie mnie Odpowiedz Link
bbbzyta Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 16:25 36krzysiek napisał: > Weź sześć dziewek kuchennych... Rozymiem, że muszą się kopnąć do lasu czy na inne pole po te borówki. To może od razu tuzin dziewek, żeby było prędzej Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 17:19 Ja będziecie grzeczni, to przyniosę ciasto w piątek. Teraz idę do fryzjera robić trwałą ondulację. Pa! Odpowiedz Link
anutek115 Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 17:17 Baron, jako pan na włościach posiadający rozliczną służbę zapewne nie, ale ja miałabym problem z dostępem juz do pierwszego elementu tego przepisu... Odpowiedz Link
goonia Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 17:35 osobiscie wolalabym szesciu dziewkow, srednio grubych. Chwilowo zadowalam sie jednym. Prosze o reszte przepisu. mam nadzieje, ze nie wszystkie skladniki bede mysiala redukowac o 5/6. Odpowiedz Link
ter.eska Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 18:42 skad ja wezme te dziewki kuchenne<mysli> Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 19:37 Weź sześć dziewek kuchennych, nie za grubych, nie za chudych a robotnych, oraz: 50 g drożdży 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka soli Co by kruszonką ciasto wyszykować narychtuj: 125 g masła 125 g mąki 175 g cukru 60g migdałów mięlonych Trzy dziewki łapią się za ręce i zaczynają śpiewać „O mój rozmarynie, rozwijaj się”. Pozostałe trzy biorą się do roboty. W misie porcelanowej drożdże zasyp cukrem, a popiołu nie nakrusz, i zostaw do rozpuszczenia. Jaja rozbij, żółtka do misy dodaj, cukrem waniliowym posyp i solą potraktuj, a mięszaj łychą z olejem wszystko do połączenia. Ciepłe mleko, nie daj Boże war, wlej do mazi oraz mąki dodaj. Dziewki zaczynają „Zielony mosteczek ugina się”. Mięszaj ciasto aż od ścian misy się odklajstruje, mąką je przeprósz i kulę uformuj. A do kredensowej się udaj po drugą misę, więksiejszą od pierwszej i wody ciepłej do niej natocz, a nie daj Boże waru. Misę w misę ustaw, a nie powylewaj, bo batożyć będą. Ścierką czystą, lnianą, w żółto-zielone pasy, nakryj i na dwa kwadranse odstaw aby nie w przeciągu. Kiedy ciasto wyrośnie do podwojenia wyjmij na stolnicę i zarób delikatnie, jak się oseska opatula. Blachę pieczeniową narychtuj, pergaminem przełóż. Dziewki intonują „U prząśniczki siedzą”. Ciasto do blachy przełóż, a daj mu kwadrans, niech się umości. Owoców jagody naszej lub zagranicznej przygotuj szklankę lub więcej, według upodobania. Umyj dokładnie, a śmieciów nie zostaw, na sitku wilgoci się pozbądź. Na ciasto nasyp, równo, dla oka gustownie i delikatnie dłonią uklep. A łapę umyj najsamwpierw! Owoców na rozwagę dodawaj, co by sokiem ciasto nie naszło. Gdy dziewki zaczną „Góralu czy ci nie żal” składniki do kruszonki na stolnicę daj, zagnieć i posiekaj z energią. Ciasto po wierzchu ozdób. Piec buchaj, ciepłotę odpowiednią uzyskaj. Aby sprawdzić, włóż smarkające dziecię na trzy zdrowaśki. Katar przeszedł, znaczy war dobry, 180 stopni, tedy ciasto daj do pieca na trzy kwadranse i pięć minut. Studź delikatnie, bez przeciągów, co by klapate nie było. Na stół Państwu podaj a ukłoń się ładnie. Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 19:41 jak tylko dostanę borówki robię to. a już myslałam że trzeba będzie kogoś udusić paskiem od fartucha. A nie mam takiego... Odpowiedz Link
lylika Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 20:30 Piec buchaj, ciepłotę odpowiednią uzyskaj. Aby > sprawdzić, włóż smarkające dziecię na trzy zdrowaśki. Katar > przeszedł, znaczy war dobry, ... Usmarkałam się do pasa. Tak. jak to dziecię. Dawno się tak nie śmiałam. Warto było na przepis poczekać. )) Odpowiedz Link
eulalija Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 22:30 Do gazety, do działu kulinarnego!!!!! Odpowiedz Link
edyta95 Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 22:59 dziękuję panu Baronu, taki przepis to miód i ambrozja dla mych pięknych oczu. Delektować się można słowem każdem, bajka Odpowiedz Link
lylika Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 23:03 Kłaniam nisko Baronu, jak Edyta, z przytupem i umizgiem. Kłaniam. Odpowiedz Link
groha Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 23:31 Powiem szczerze: mniejsza o ciasto, ale takie pyszne przepisy, to mogę czytać na okrągło i do upojenia. Czy mogę więc prosić o resztę tej książki kucharskiej, panie Baronie? Odpowiedz Link
ter.eska Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 23:38 popieram prosbe grohy. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 05.08.08, 23:39 ZDECYDOWANIE! Do kulinaryjów! Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Baronie, 05.08.08, 23:36 Stokrotne ukłony za ten przepis, jeno pytanie mam: kto robił za te dziewki intonujące we właściwych momentach na znak? Ty czy Piotr? Odpowiedz Link
anutek115 Re: Baronie, 06.08.08, 09:26 Mnie zafrapiło, kto robił za dziecię smarkające... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 00:05 Sama poezja, a ja jakas niedosycona z zapartym tchem czekalam czy te dziewki beda wiedzialy jak ten mosteczek sie ma posiekac i co z trawka.... a te wariatki zignorowaly moj problem, zmienily repertuar...a potem to posiekaj se kruszonke, mnie wkurzylo. Baronie, niech one mi ulza w nastepnym odcinku, co? PS A ciasto i tak mi urosnie, nawet w wilgoci borowek. Odpowiedz Link
migos Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 02:52 Mam ino trzy dziewki, i nie za robotne. Dadzom aby rade? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 07:09 Wybatożyć, panie,dzieju, trza by przódy! Odpowiedz Link
bbbzyta Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 08:50 Łomatko! Dziękuję, dziękuję! No tak się spłakałam, takie to piękne! Mickiewicza tu mamy, prawdziwego Mickiewicza, tyle że białym wierszem pisze Odpowiedz Link
maalza Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 11:14 Zdecydowanie jest to przegenialny przepis. Do gazety go!! Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 13:22 Podziękowanie składam, Forumkowie łaskawi a na kuchcików się sprawcie z pomocą Boską. Jakobyście inne specyjały ważyć pragnęli, zadajcie jeno życzenie, a z dziewek pomocą i pieśnią na ustach, Wam tu ucztę opiszemy i z pomocą przybierzemy. Niech Wam wątroba zdrowa będzie a trójniaka nie zabraknie. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 13:26 Przybierzecie na wadze czy przybieżycie kurcgalopkiem? Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 13:33 Zawżdy, azaliż, iż przybieżemy Moderne urządzenia samopasem pisownię mieniają Odpowiedz Link
groha Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 13:30 O, matko, jak cudnie pan Baron gada... Już zawsze tak będzie gadał, czy tylko w kuchni? Bo jak tylko w kuchni, to ja już lece po fartuszek, już lece! Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 13:36 Zależy co uważasz, żeby uwarzyć Sęk! Sęk! Staropolskiego mię się zachciało! Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 13:52 Właśnie uważam w czasie warzenia (strasznie niektóre wyrywne spodpokrywkowo!), coby smacznie, dużo i odgrzewalnie, jako że turnus prawie u drzwi, a pogoda z godziny na godzinę coraz wczasowsza. )) Odpowiedz Link
groha Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 13:54 Sęęk? Jaki sęęk?? Jest drzewo, jest deska drzewniana, a w szrodku sęk? Że się ścina i się rżnie? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 13:59 Groho, nadajemy na tych samych falach Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 13:55 36krzysiek napisał: Sęk! Sęk! Sęk? Jaki sęk? Deska, drewno, tartak? I się rżnie? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:00 Nie wiem, czy nie świntuszycie aby? Odpowiedz Link
groha Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:04 A gdzie tam, my tylko pytamy pana Barona, gdzie ten sęk. W Puszczy Białowieszczańskiej? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:06 Tam Rozencwajgowa ma las do sprzedania. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:13 Broń Boże, jajnik! Może być sweter, łyżew, albo mały biały dupelek. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:14 A pieees? A pies?! A pies ci mordę lizał! Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:15 Umazaną ciastem z borówkami? Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:15 Rozencwajgowa ma też psa, ale nie wiadomo jakiej rasy. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:17 Może on marki ogier polski? Odpowiedz Link
groha Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:17 I trzeba się śpieszyć, bo ona jest chora! A Lutmann musi mieć pewność, że z powodu weksel Reuberga, za który można dostać gwarancję od teścia Rozencwajga, Honigmann go wypuści, jeżeli Rozencwajgowa jeszcze dziś przeniesie się na łono Abrahama, przeciw czemu Malwina Fejnsztajn nie ma nic, tylko Lipszyc musi mieć pięćset dolary! Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:20 No to ja się pytam ile można na tym stracić? Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:22 Co ty sie mnię pytasz, ile mozna stracić, Ty się lepiej spytaj ile można zarobić! Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:23 Ile można zarobić to ja wiem. I co z tym psem? Odpowiedz Link
groha Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:24 Ty się nie mnie nie pytaj, ile trzeba mieć żeby ryzykować w razie że się straci, Ty się mnie natychmiast zapytujesz, ile można zarobić! Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:26 Dwa, trzy tysiące masz? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:27 Czego? Borówek? Dziewek? Odpowiedz Link
groha Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:29 Mam mieć. A pan Baron ma jeszcze ten tartak z sękiem franco loko u siebie, czy już się pozbył? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:27 Co to jest teraz 500 dolary, to nic nie jest, 500 funty, o, to już ładna nadwaga... Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:31 Ale, ale czy to Kuba? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:38 Jeśli nie Kuba, to moje nazwisko nic Pani nie powie. Odpowiedz Link
lylika Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:38 Zdecydowanie Kuba. www.youtube.com/watch?v=y9U_y5rcKmQ Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:43 Hola, hola, ale czy to numer czysta czydzieści czy? Odpowiedz Link
groha Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 14:50 Lubartów czydzieści czy. Halo! Mój numer czysta czydzieści czy. Chyba jakaś pomyłka. Ktoś chce wystrychnąć pana Barona na dudka ) Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 18:57 ja mam pytanie odnośnie przepisu?? Czy to trzeba tak długo piec?? 3 kwadranse i 5 minut? Jak ja piekę drożdzowe to godzinę lub godzinkę i 10 minut. I czy faktycznie tak długo wyrasta to ciasto?? Odpowiedz Link
lylika Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 19:33 Według mnie 50 minut to mniej niż godzina lub godzinka i 10 minut, ale mogę się mylić... wszystko teraz takie pokręcone. )) Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 19:57 O Boże, pomyliło mi się wszystko... Cyfry i zamiana na godziny mi latały w głowie, ale ktoś mnie musiał sprowadzić na ziemię. dziękuje Odpowiedz Link
ter.eska Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 06.08.08, 21:05 czytam was i placze,jestescie cuuuuuuuuuuudowni))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 07.08.08, 10:47 ter.eska napisała: > jestescie cuuuuuuuuuuudowni))))))))))))))))))))) I to jest powód do płaczu? Odpowiedz Link
ter.eska Re: Uwaga! Przepis na ciasto borówkowe 07.08.08, 20:45 ze smiechu oczywiscie))))))))) Odpowiedz Link