saluti 08.08.06, 14:19 Czy mozecie odbierac polska telewizje i co jest do tego potrzebne ? Czy trzeba kupic decodeur i jaki, by miec dobry odbior. Pragne by moje dzieci oswoily sie troche z jezykiem polskim, nie tylko w moim wykonaniu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uyu Re: Telewizja polska 12.08.06, 01:33 Znajomi odbieraja polska tv za pomoca satelity. Polecam zapisanie ich do szkoly polskiej przy konsulacie. Zajecia w kazda srode. W soboty dla licealistow. Odpowiedz Link
prevostiere Re: Telewizja polska 13.08.06, 03:00 Telewizja kablowa noos ma w programach podstawowych Polonie. Niestety to co jest tam nadawane pozostawia wiele do zyczenia.... O 17.15 jest teleexpres, potem o 19 dobranocka i wydanie glowne dziennika. Reszta waha sie pomiedzy Zlotopolskimi, Plebiania i innymi serialami oraz wiadomosciami polonijnymi. Nie wiem szczerze czy to zacheci Twoje dzieci do polskiego jezyka.... ps. ale stare, polskie dobranocki nadal ogladamy z mlodym od czasu do czasu... La vita è bella! Odpowiedz Link
owrank Re: Telewizja polska 13.08.06, 12:14 a uważasz że komercyjna sieczka z TVN czy Polsatu typu Big Brother czy seriale policyjne, czy wręcz polskie wersje zachodnich programów (milionerzy, kawaler do wzięcia, robinson itd. itp.) bardziej zachęcą do języka ? ja bardzo dobrze wspominam okres kiedy we Francji miałem tylko TV Polonię, bo przypomniałem sobie "klasykę" i wolałbym również żeby dzieciak obejrzał serial "Dom" niż posliego Big Brother'a... A propos strony technicznej to problemu nie ma zadnego żeby podłączyc talerz z nawet Cyfra+ i go odbierać we Francji a polskich kanałów jest tam bardzo dużo (inna sprawa czy odbiór tych kanałów poza Polską jest legalny) natomiast zawsze pozostaje pytanie czy mozna zamontowac talerz mieszkając w bloku ("apartamentowcu" :) ) we Francji bo przepisy bardzo dokładnie regulują taką możliwość. Odpowiedz Link
saluti Re: Telewizja polska 14.08.06, 14:03 Problemow technicznych nie mam, spodek na fasadzie juz wisi bo poprzednio mialam satelit i TV Polonia, ale zmienili system jesli sie nie myle na cyfrowy no i koniec. Wlasnie o ten program mi chodzi, bo byly dobre polskie filmy i dobranocka. Jesli macie odbior, to podpowiedzcie w jaki sposob. Czy na Cyfra + jest ? Lekcje polskiego moze beda organizowane w Genewie, ale to zalezy od ilosci uczniow, tak wiec nic nie jest pewne. No i trzeba trzezwo myslec, dowoz, siedzenie, tam na laweczce ( bo mam 2-ke dzieci na roznym poziomie )plus odrabianie lekcji, potrzebna jest ta 25-ta godzina dnia. Odpowiedz Link
bachna1 Re: Telewizja polska 15.08.06, 12:03 Jesli chodzi o TV Polonia to jest ona w pakiecie TPS (telewizja przez satelite) bardzo ja lubie,dla dzieci jest kilka programow+dobranocka i oczywiscie dobre polskie filmy i seriale (uwazam,ze TV polonia jest o niebo lepsza od TVN) ale z gustami sie nie dyskutuje,w przyszlym tygodniu zmienie moj dekoder analogowy (na nim juz nie ma zadnego programu) na dekoder numeryczny i dzieki niemu bede miala (tak mowi instalator) kilka programow polskich darmowych Polonia1,Polsat2,Zdrowie i uroda,Tele5,TV Polonia i inne programy muzyczne,informacyjne mam (Eutelsat Hot Bird 13 EST) Odpowiedz Link
bachna1 Re: Telewizja polska 15.08.06, 12:05 Poinformuje was jak to wszystko dziala jak juz bede podlaczona Odpowiedz Link
saluti Re: Telewizja polska 17.08.06, 10:34 Czy wiesz przypadkiem czy z tym dekoderem numerycznym mozna odbierac TV Polonia. Nie mam ochoty brac TPS bo malo ogladamy telewizje i sporo to kosztuje. Odpowiedz Link
bachna1 Re: Telewizja polska 17.08.06, 14:04 Tak,bedziesz miala Telewizje Polonie ,potrzebny jest dekoder numeryczny i satelita musi byc ustawiona na Eutelsat Hot Bird 13 stopni EST tam jest z 10 roznych programow wszystkie nie kodowane i darmowe Odpowiedz Link
saluti Re: Telewizja polska 18.08.06, 09:30 Bardzo ci dziekuje za precyzyjne informacje. W przyszlym tygodniu mamy wakacje i poprosze meza by zainstalowal dekoder w domu i na nowo bedzie dobranocka wieczorem. Moim zdaniem Tv Polonia jest naprawde dobra, filmy polskie sa dobre i nadal wole polski humor niz przetlumaczony amerykanski. Odpowiedz Link