waldi123
20.07.15, 14:59
Po wczorajszej wichurze w miescie nasuwa mi sie kilka refleksji z nia zwiazanych. Chodzi o sposob krotko mowiac zarzadzanie sytuacja kryzysowa jaka niewatpliwie miala wczoraj miejsce.
Mam nadzieje, ze w miescie / powiecie istnieje 1 (jedna) osoba odpowiedzialna za zarzadzanie taka sytuacja kryzysowa. Na pewno nie powinien to byc polityk tylko fachowiec od takich sytuacji. Po co taka osoba ? Wiadomo, ze w takich sytuacjach nalezy szybko podejmowac konkretne decyzje.
1. Czy mieszkancy miasta / powiatu byli informowani o zagrozeniu i sposobie postepowania w takiej sytuacji ? Nie chodzi tutaj o internet, prase czy ogloszenie w urzedzie. Ale mozna np. przekazac informacje przez megafony ( moga sklepy tak sie reklamowac, to chyba o zagrozeniu tez mozna tak informowac ).
2. Po rozpoczeciu usuwania skutkow wichury w wiekszej czesci miasta i podejrzewam powiatu wylaczono prad elektryczny. Nie bylo zadnej informacji od odpowiednich sluzb o przewidywanym terminie wznowienia dostaw energii. Skoro nie ma pradu to nie dzialaja zazwyczaj klasyczne media elektroniczne. Znowu klania sie bezposrednia informacja. W takiej sytuacji dodzwonienie sie na pogotowie energetyczne graniczy z cudem, a niestety kompetencja odbierajacych telefony na infolinii operatora energetycznego tez pozostawia sporo do zyczenia.
3. W chwili obecnej w miescie w roznych miejscach zalegaja galezie, konary drzew, polacie zerwanej papy. Jak dotad nie zauwazylem pojazdow przejezdzajacych przez miasto, ktore by to wywozily. Sadze, ze mieszkancy z wielka ochota wlaczyliby sie osobiscie do zaladunku ww. rzeczy.
4. Ponoc na takie sytuacje ma istniec ogolnopolski system powiadamiania na telefony komorkowe poprzez smesy za posrednictwem operatorow. Po wczorajszej wichurze na przykladzie Zar widac jak bardzo jest on potrzebny. Mieszkancy miasta nie dysponowali zadna informacja w jaki sposob odpowiednie sluzby usuwaly skutki nawalnicy. Co i o ktorej godzinie mialo sie wydarzyc. A jak wiadomo informacja i odpowiednie nia zarzadzanie w nowoczesnym panstwie to podstawa spoleczenstwa obywatelskiego.
5. Tak juz calkiem na marginesie mam nadzieje, ze patrole policji ogarniete ciemnosciami miasto mialy na uwadze.