Dodaj do ulubionych

Nie o to chodzi by złapać croolicka ...

20.12.05, 15:51
...ale by gonić go, że pozwolę sobie sparafrazować znaną piosenkę Skaldów.
Mam wrażenie, że mamy sezon łowów na croolicka (ładnie to tak przed samymi
świętami?). Admin jest od tego, aby pilnować porządku i umiejętnie podsycać
dyskusję - jeżeli bedzie cały czas atakowany personalnie, to bedziemy mieli
wyłacznie wojne zaczepno-obronną (wiele postów peko kontra croolick taką
wojnę przypomina, ale croolick jako admin wykonuje swoją powinność - nie
mozna go za to krytykować).
Administrowanie forum internetowego jest formą pracy dziennikarskiej - jak
dziennikarz pisze o jakomś problemie, to nie on jest winien , że taki problem
istnieje. Możemy dyskutować o zasadności argumentów i zadawać trudne pytania,
a nie sugerować "kompleksy" i.t.p.
pzdr :-)
Obserwuj wątek
    • qash tylko o ty by juz zmienic forum... 20.12.05, 16:11
      wojna zaczepno-obronna trwa caly czas juz od dawna. Wszyscy na to forum narzekaja wszyscy sie kluca, wyzywaja i atakuja, az strach sie odezwac albo przyznac komus racje. Mi przestalo sie juz tu podobac a slogan reklamujacy to forum ktory kiedys gdzies zauwazylem "przyjazne forum" juz dawno przestal byc aktualny. Teraz najbardziej pasuje "nieprzyjazne forum" co w polaczeniu z rozmiarami forum powinno brzmiec "najwieksze i najbardziej nieprzyjazne zarskie forum".
      Zastanawiam sie aby calkiem zapomniec o tym forum ktore jest jedynie skarbnica wyzwisk. Sa przeciez inne zarskie fora znacznie bardziej przyjazne dyskutantom na ktore warto zagladac do czego tez serdecznie zachecam.
      • pawel.zary Re: ... i korzystać tylko z EyeCity? :-) 20.12.05, 16:20
        qash napisał:

> wojna zaczepno-obronna trwa caly czas juz od dawna. Wszyscy na to forum
        narzeka
        > ja wszyscy sie kluca, wyzywaja i atakuja, az strach sie odezwac albo przyznac
        k
        > omus racje.

To tak jak w życiu i w pracy :-) Normalna codzienność, rutyna i czasem
        denerwuje.

> Zastanawiam sie aby calkiem zapomniec o tym forum ktore jest jedynie
        skarbnica
        > wyzwisk. Sa przeciez inne zarskie fora znacznie bardziej przyjazne
        dyskutantom
        > na ktore warto zagladac do czego tez serdecznie zachecam.
        >

Stara zasada mówi: "lepiej byc pierwszym niż lepszym" i nic na to nie
        poradzisz. To forum funkcjonuje jako pierwsze żarskie forum i nmawet
        najbardziej słusznymi apelami tego nie zmienisz. Do tego potrzebny jest kapitał
        i agresywna promocja.
        • qash miedzy innymi ale niekoniecznie ;-) 20.12.05, 16:27
          >Stara zasada mówi: "lepiej byc pierwszym niż lepszym" i nic na to nie
          >poradzisz. To forum funkcjonuje jako pierwsze żarskie forum i nmawet
          >najbardziej słusznymi apelami tego nie zmienisz. Do tego potrzebny jest kapitał
          >i agresywna promocja.

Ja w zyciu wole wybierac jakosc niz ilosc ;) Wole kupic jeden porzadny telewizor niz miec w domu 10 ktore sa beznadziejne i stwarzaja wiecej problemow niz przynosza pozytku.
          Kapital i agresywna promocja czego? Ja tylko zachecam do korzystania z innych for dyskusyjnych a sa przeciez jeszcze dwa ;) Odniose sie jeszcze do twojego tematu i powiem, ze przeciez wcale tego nie powiedzialem.
          • pawel.zary Re: ... chociaż nie byłoby źle ;-) 20.12.05, 16:36
            qash napisał:

> Ja w zyciu wole wybierac jakosc niz ilosc ;)

Ja też, ale demokracja wręcz odwrotnie ;-)

> Kapital i agresywna promocja czego? Ja tylko zachecam do korzystania z innych
            f
            > or dyskusyjnych a sa przeciez jeszcze dwa ;) Odniose sie jeszcze do twojego
            tem
            > atu i powiem, ze przeciez wcale tego nie powiedzialem.
            >

Kapitał trzeba mieć, żeby prowadzić agresywną i skuteczna
            kampanię. "Zachęcaniem" nic nie zdziałasz i nie spowodujesz zmiany, bo działa
            zasada, o której napisałem.
            • qash wiem... ale nie poznaje Cie pawel.zary 20.12.05, 16:39
              Jeszcze w marcu mowiles mi, ze nic nie jest w stanie zdzialac tyle co "poczta pantoflowa" a przeciez to nic innego jak zachecanie i polecanie czegos innym.
              Bez kapitalu tez mozna wiele zdzialac uwierz. Czasem nawet wiecej niz z masa pieniedzy.
              • pawel.zary Re: ... bo nieuważnie przeczytałeś :-) 20.12.05, 16:54
                qash napisał:

> Jeszcze w marcu mowiles mi, ze nic nie jest w stanie zdzialac tyle co "poczta
                p
                > antoflowa" a przeciez to nic innego jak zachecanie i polecanie czegos innym.
                > Bez kapitalu tez mozna wiele zdzialac uwierz. Czasem nawet wiecej niz z masa
                pi
                > eniedzy.
                >

I Tu masz rację - ja też tak sądzę. Ale co innego zachecanie hasłowe - bez
                jakiegoś przekonująco brzmiącego argumentu. Niby to dlaczego forum EyeCity jest
                lepsze? ...? Nie podałeś żadnego wiarygodnie brzmiącego argumentu - podaj więc
                proszę. Do tego kapitał i agresywna promocja nie sa potrzebne :-)
                • qash zawsze czytam uwaznie ;-) miedzy wierszami też ;-) 20.12.05, 17:08
                  przeciez ja nie zachecam do pisania tylko na EyeCity a do pisania na innych zarskich forach ;-) ani razu w moich wypowiedziach przeciez nawet o EyeCity nie wspomnialem.
                  Poza tym nie bede wychwalal EyeCity ze jest piekne, wspaniale i wogole jest The Best i tylko tam jest jedyne i najlepsze zarskie forum i jedyne sluszne bo tak nie jest i nie bedzie bo na rzeczywistosc trzeba patrzyc z roznych stron (punkt widzenia zalezy od punktu patrzenia)... nigdy nie lubilem i kryptoreklamy i zachwalania samego siebie i staram sie tego niepraktykowac.
                  A o podanie argumentow dlaczego warto pisac tam a nie tu pytac nalezy ludzi ktorzy wlasnie pisza tam a nie tu :-) tudziez ktorzy pisza jeszcze gdzie indziej :-)
                  • pawel.zary Re: a ja teraz wprost napiszę kilka zdań 20.12.05, 18:59
                    qash napisał:

> przeciez ja nie zachecam do pisania tylko na EyeCity a do pisania na innych
                    zar
                    > skich forach ;-)

No to mnie uspokoiłeś :-) Faktycznie liczba mnoga zmienia wszystko. EyeCity
                    jest prawdziwie żarskim forum, bo zostało założone w Żarach przez żaran i dla
                    Żar :-) Forum Gazety Wyborczej jest tylko forum regionalnym założonym przez
                    ogólnopolską Gazetę Wyborczą. Chociaż z drugiej strony - zostało sprywatyzowane.

> Poza tym nie bede wychwalal EyeCity ze jest piekne, wspaniale i wogole jest
                    The
                    > Best i tylko tam jest jedyne i najlepsze zarskie forum i jedyne sluszne bo
                    tak
                    > nie jest

No własnie :-) Mam swoje uwagi - np. mam wrażenie , że jest trochę przeładowane
                    formą (za dużo róznych znaczków :-) )
                    oraz, że kolorystycznie, logo i cały nagłówek są w innej tonacji od reszty
                    strony, co powoduje, że strona robi się za mało czytelna.
                    Forum GW jest bardzo stonowane kolorystycznie oraz bardzo przejrzyste i
                    czytelne.

> A o podanie argumentow dlaczego warto pisac tam a nie tu pytac nalezy ludzi
                    kto
                    > rzy wlasnie pisza tam a nie tu :-) tudziez ktorzy pisza jeszcze gdzie
                    indziej :
                    > -)

Namówić! przekonać, żeby napisali tu i podali argumenty. Ciekawe czy posłuchaja
                    swojego admina i ruszą z argumentacją?
                    :-{)
                    • qash a ja odpisze... 21.12.05, 14:34
                      >Forum Gazety Wyborczej jest tylko forum regionalnym założonym przez
                      >ogólnopolską Gazetę Wyborczą. Chociaż z drugiej strony - zostało sprywatyzowane.

Sprywatyzowane? Tzn. jak ktos je sobie kupil? Ma udzialy?

>No własnie :-) Mam swoje uwagi - np. mam wrażenie , że jest trochę przeładowane
                      >formą (za dużo róznych znaczków :-) )

Pawle a powiem Ci ze tych znaczkow domagaja sie jeszcze wiecej...

>Forum GW jest bardzo stonowane kolorystycznie oraz bardzo przejrzyste i
                      >czytelne.

Kwestia gustu... mnie na gazecie denerwuje to rozwijanie watkow czy np. opcja "pokaz drzewko"... wrrr.... ;)

>Namówić! przekonać, żeby napisali tu i podali argumenty. Ciekawe czy posłuchaja
                      >swojego admina i ruszą z argumentacją? :-{)

Nie jestem ich adminem i nie administruje ludzmi tylko forum ;-) a dodatkowo staram sie aby modering byl w miare mozliwosci niezauwazalny. Poza tym chyba warto wejsc tam i osobiscie ich zapytac bo niektorzy wrecz unikaja tego forum i po prostu tu nie nic nie napisza.

>Przerwać dyskusję. Otworzyć nowe, ciekawe (-sze) wątki.

Popieram ;-) Watki calkowicie niezwiazane z tematem powinny byc usuwane. To zasada dzialajaca na milionach for dyskusyjnych na swiecie. A jak ktos chce podyskutowac na inny temat to niech otworzy nowy watek. Do dyskusji o wszystkim w jednym watku wystarczy przeciez zwykla ksiega gosci ;-)
                      • croolick Re: a ja odpisze... 21.12.05, 15:11
                        qash napisał:

> Sprywatyzowane? Tzn. jak ktos je sobie kupil? Ma udzialy?

To znaczy, ze przeszlo do kategorii forow prywatnych - trzeba sie logowac a
                        admin musi usuwac niezgodne z regulaminem i netykieta posty.
                    • qash Re: a ja teraz wprost napiszę kilka zdań 22.12.05, 14:30
                      Pawle wcale nie musialem namawiac wcale nie musial prosic... nawet nic nie wspominalem o tym. Dlaczego forum EyeCity jest lepsze od forum gazeta.pl poczytaj tutaj www.eyecity.j.com.pl/map/module.php?op=forum&cmd=show&id=4783
    • p_e_k_o Re: Nie o to chodzi by złapać croolicka ... 20.12.05, 20:48
      pawel.zary napisał:

> Mam wrażenie, że mamy sezon łowów na croolicka

Jeśli jest tak jak mówisz, to możnaby się zastanowić nad genezą tego zjawiska.

> Admin jest od tego, aby pilnować porządku i umiejętnie podsycać dyskusję

Zgadza się. Poza tym mógłby jeszcze dajmy na to... świecić przykładem.

> wiele postów peko kontra croolick taką wojnę przypomina, ale croolick jako
      > admin wykonuje swoją powinność - nie mozna go za to krytykować

Nie można??? Jest ponad prawem, czy jak?
      Ależ to zaleciało peerelem ;)

> Możemy dyskutować o zasadności argumentów i zadawać trudne pytania

Zgadza się, możemy... ale do czasu, kiedy te argumenty rzeczywiście się
      pojawiają. A co w momencie, kiedy dyskutant przestaje stosować argumenty na
      rzecz darmowej psychoanalizy, bądź też zupełnie bez ostrzeżenia, niezależnie od
      tematu rozmowy, zaczyna mówić o tuningu? ;)
      • pawel.zary Re: Nie o to chodzi by złapać croolicka ... 20.12.05, 22:17
        p_e_k_o napisał:

> pawel.zary napisał:
        >
        > > > Admin jest od tego, aby pilnować porządku i umiejętnie podsycać dyskusję
        >
        > Zgadza się. Poza tym mógłby jeszcze dajmy na to... świecić przykładem.
        >
        >

Nie musi - nie jest duchownym :-) Zresztą funkcja admina pozwala na zachowanie
        prywatności.

> > wiele postów peko kontra croolick taką wojnę przypomina, ale croolick jak
        > o
        > > admin wykonuje swoją powinność - nie mozna go za to krytykować
        >

> Nie można??? Jest ponad prawem, czy jak?
        > Ależ to zaleciało peerelem ;)
        >

Zaleciało jak nic :-) szczególnie jak sie tak wyrywa (i rozbija) zdanie z
        kontekstu. Jacek Fedorowicz prezentuje to doskonale w TV.

> > Możemy dyskutować o zasadności argumentów i zadawać trudne pytania
        >
        > Zgadza się, możemy...

No właśnie "możemy" :-) I już PRL odlatuje po dalszej części mojej
        wypowiedzi? :-) Zdanie nabiera innego sensu?
        Można zadawać trudne pytania i rozmawiać - nie widzę sensu krytykowania
        dziennikarza (admina) za to, że wykonuje swoją robotę - widzę natomiast sens
        dyskutowania o problemie, który jest poruszany.
        Jeżeli krytykujemy np. burmistrza, to nie za to, że jest burmistrzem i
        administruje miastem, tylko dyskutujemy czy jest dobrym burmistrzem i czy
        decyzje, które podejmuje nam się podobają.

ale do czasu, kiedy te argumenty rzeczywiście się
        > pojawiają. A co w momencie, kiedy dyskutant przestaje stosować argumenty na
        > rzecz darmowej psychoanalizy, bądź też zupełnie bez ostrzeżenia, niezależnie
        od
        >
        > tematu rozmowy, zaczyna mówić o tuningu? ;)
        >

Przerwać dyskusję. Otworzyć nowe, ciekawe (-sze) wątki.
        • p_e_k_o Re: Nie o to chodzi by złapać croolicka ... 20.12.05, 23:51
          pawel.zary napisał:

> Nie musi - nie jest duchownym :-) Zresztą funkcja admina pozwala na
          > zachowanie prywatności.

No tak, nikt nie jest doskonały. Ale jest taka stara dobra zasada - wymagasz od
          innych, wymagaj najpierw od siebie.

> Jeżeli krytykujemy np. burmistrza, to nie za to, że jest burmistrzem i
          > administruje miastem, tylko dyskutujemy czy jest dobrym burmistrzem i czy
          > decyzje, które podejmuje nam się podobają.

A mnie się wydaje, że główny zarzut pod adresem burmistrza jest taki, że jest
          Ropuchem i eseldowcem, a to już niewiele ma wspólnego z oceną jego decyzji.

> Przerwać dyskusję. Otworzyć nowe, ciekawe (-sze) wątki.

Może to jest jakiś sposób, ale czy tak właśnie powinno być?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka