Dodaj do ulubionych

Quo Vadis miasto Żary

06.01.07, 11:22
Taka mnie naszła refleksja po lekturze ostatniej GR. Powstanie kolejny market
przy ul. Stzelców, kolejna stacja benzynowa w centrum miasta (przy
Kauflandzie), prawdopodobnie market na terenie dzisiejszej wełny - dziwny to
twór urbanistyczny nam się tworzy. W centrum miasta powstają markety i stacje
benzynowe z wszystkimi tego konsekwencjami (zwiększony ruch samochodów,
wyludnienie centrum), a budynki mieszkalne, obiekty służące rozrywce i
rekreacji stawiane są coraz bliżej uciążliwego zakładu jakim niewątpliwie
jest kronopol. Gdzie tu sens, gdzie logika i jakieś sensowne plany rozwoju
miasta jako funkcjonalnego i przyjaznego organizmu ? eh.. szkoda gadać :-/
Obserwuj wątek
    • pawel.zary Re: Quo Vadis miasto Żary 06.01.07, 11:45
      Stacja benzynowa jest czynna całą dobę i jest to raczej punkt "generujący życie"
      w przeciwieństwie do sklepu zamykanego o godz. 17.00 lub 18.00.
      Teren przy ul. Strzelców to kupa krzaków i błota. Jeżeli powstanie kolejny
      market obok Bricomarche, to tylko doprowadzi do ucywilizowania tego terenu
      (droga,parking, oświetlenie). Miejsca na kolejne domy mieszkalne jest tam
      jeszcze bardzo dużo.
      Ogólnie masz rację i zgadzam się, że miasto urbanistycznie nie nadąża za
      rozwojem "blaszanych świątyń niepohamowanej konsumpcji" :-)
      Budowanie "prawdziwego miasta" pomiędzy Al. Jana Pawła II a ul. Skarbową oraz w
      rejonie ul. Strzelców, ul.Moniuszki i ul.Lotników jeszcze przed nami.
      • cameel.m Re: Quo Vadis miasto Żary 06.01.07, 12:14
        Pewnie że market wraz z infrastrukturą lepszy niż "kupa krzaków i błota" ale
        czy nie sensowniejszy byłby tam obiekt mieszkalno-usługowy podobny do tego na
        Chopina ?
        • waldi123 Re: Quo Vadis miasto Żary 06.01.07, 13:35
          > czy nie sensowniejszy byłby tam obiekt mieszkalno-usługowy podobny do tego na
          > Chopina ?
          oczywiscie, ze sensowniejszy, ale z pewnoscia nie za cene 1 m kwadratowego
          powierzchni okolo 5-7 tysiecy zlotych, a takie niestety bywaja realne scenariusze.
    • croolick Re: Quo Vadis miasto Żary 06.01.07, 22:31
      cameel.m napisał:

> Powstanie kolejny market przy ul. Stzelców,

no coz tak swietnie dziala SM - przechowalnia dinozaurow PZPR/SLD, ze nie sa w stanie zbudowac zadnego nowego budynku

> kolejna stacja benzynowa w centrum miasta (przy Kauflandzie),

co w tym zlego? Im ich wiecej tym lepiej dla zmotoryzowanych, bo konkurencja wymusza walke cenowa, vide sytuacja w ZG, gdzie benzyna gwaltownie poszla w dol po powstaniu kilku nowych stacji benzynowych (dzi.

> prawdopodobnie market na terenie dzisiejszej wełny - dziwny to
      > twór urbanistyczny nam się tworzy.

nie mialbym nic przeciwko centrum handlowemu czy loftom w budynkach Welny ale blaszany barak w centrum to bedzie porazka.

> a budynki mieszkalne, obiekty służące rozrywce i
      > rekreacji stawiane są coraz bliżej uciążliwego zakładu jakim niewątpliwie
      > jest kronopol.

no nie wiem, Hydrobiel akurat postawil nowy blok blizej Kronopolu no i park rekreacyjny powstal przy Wieniawskiego/Chopina. Uciazliwosc Kronopolu mozna byloby zmniejszyc, przez stworzenie pasa lasu wokol zakladu i rzetelny monitoring skazen.

> Gdzie tu sens, gdzie logika i jakieś sensowne plany rozwoju
      > miasta jako funkcjonalnego i przyjaznego organizmu ? eh.. szkoda gadać :-/

a to prawda, jak juz mowilem nie ma glebszej wizji rozwoju miasta, nie ma zadnej dyskusji spolecznej, ale takowej nie spodziewalbym sie po aparatczykach PZPR.
      • p.e.k.o Re: Quo Vadis miasto Żary 06.01.07, 23:31
        croolick napisał:

> no coz tak swietnie dziala SM - przechowalnia dinozaurow PZPR/SLD, ze nie sa w
        > stanie zbudowac zadnego nowego budynku

A na cholerę budować nowe? Ja tam wolę, żeby najpierw doprowadzono do porządku
        to co jest teraz. Z resztą, od kilku lat tak się właśnie dzieje, co widać gołym
        okiem. Mam nadzieję, że dodatkowe 3 mln przyspieszą tylko ten proces.

> co w tym zlego? Im ich wiecej tym lepiej dla zmotoryzowanych, bo konkurencja
        > wymusza walke cenowa

Jak na razie, to nie wymusza. Liczę na Auchan. Może też ta automatyczna będzie
        tańsza.

> nie ma zadnej dyskusji spolecznej, ale takowej nie spodziewalbym sie po
        > aparatczykach PZPR.

"Nie-aparatczyki" jakoś też nie dyskutują.
        • croolick Re: Quo Vadis miasto Żary 06.01.07, 23:54
          p.e.k.o napisał:

> A na cholerę budować nowe?

zeby byly dostepniejsze mieszkania? Nie kazdego stac na "apartamenty" Janbudu

> Z resztą, od kilku lat tak się właśnie dzieje, co widać gołym
          > okiem. Mam nadzieję, że dodatkowe 3 mln przyspieszą tylko ten proces.

no i przyspiesza proces przyznawania nagrod biurokracji SM

> Jak na razie, to nie wymusza.

ale co nie wymusza? Juz pojawienie sie Lotosu spowodowalo pewno obnizke (pamietaj o ich karcie lojalnosciowej), ale zauwazyli, zenie obnizajac znacznie ceny i tak maja niezly obrot - wciaz rynek nie jest zaspokojony.

> Liczę na Auchan.

nie wiadomo, czy bedzie to Auchan, jakis czas temu mowilo sie o Wal - Marcie w Polsce (przy okazji, ze jeden z pierwszych mial powstac w Zarach) no ale nie wiem, jak wygladaja dzis te plany (w kontekscie wynikow finansowych Wal - Martu w Niemczech)

> Może też ta automatyczna będzie tańsza.

na pewno, to element strategii Neste, zreszta siec ma znacznie ograniczone koszty osobowe, co musi przekladac sie na nizsza cene.

> "Nie-aparatczyki" jakoś też nie dyskutują.

a jak ma sie odbywac dyskusja skoro rzadzacy aparatczycy nie organizuja zadnego forum dyskusji. No przepraszam cos takiego bylo przy okazji analizy SWOT Strategii Rozowju Miasta, ale nie malo to zadnej kontynuacji nie mowiac juz, ze niektore wnioski owej Strategii sa kontrowersyjne nie mowiac juz, ze nie poddano jej publicznej i merytorycznej krytyce.
          • p.e.k.o Re: Quo Vadis miasto Żary 07.01.07, 00:29
            croolick napisał:

> zeby byly dostepniejsze mieszkania? Nie kazdego stac na "apartamenty" Janbudu

Skąd założenie, że mieszkania budowane przez SM kosztowałyby grosze?

> no i przyspiesza proces przyznawania nagrod biurokracji SM

Podasz jakieś kwoty?

> ale co nie wymusza? Juz pojawienie sie Lotosu spowodowalo pewno obnizke
            > (pamietaj o ich karcie lojalnosciowej)

Pojawienie się Lotosu niczego nie spowodowało. PKS i tak był i jest tańszy, ale
            do ZG jeszcze sporo nam brakuje.

> na pewno, to element strategii Neste, zreszta siec ma znacznie ograniczone
            > koszty osobowe, co musi przekladac sie na nizsza cene.

Mogą ustalić cenę o 5 gr. niższą niż średnia w Żarach i rewelacji nie będzie.
            Poczekamy, zobaczymy.

> a jak ma sie odbywac dyskusja skoro rzadzacy aparatczycy nie organizuja
            > zadnego forum dyskusji.

Są jeszcze radni. Co oni zorganizowali?
            • croolick Re: Quo Vadis miasto Żary 07.01.07, 00:52
              p.e.k.o napisał:

> Skąd założenie, że mieszkania budowane przez SM kosztowałyby grosze?

a wiesz jakie byly zalozenia przyswiecajace powstaniu SM? Zreszta to samo stalo sie z TBSami - staly sie przechowalnami kolesiostwa dlatego trawaja a nie rozwijaja sie... Ty jednak jestes z tych co wola akceptowac istniejaacy stan rzeczy a nie zastanawiac sie dlaczego jest tak a nie inaczej.

> Podasz jakieś kwoty?

nie wiem, ale Ty mieszkasz w bloku nalezacym do SM (ja nie) wiec przypilnuj sprawy a na walnym zebraniu czlonkow. Byc moze Twoja aktywna lokatorska postawa moze sie przyczynic do tego, ze nie zostanie zmarnowana czesc waszych srodkow. No chyba, ze wolisz jednak przede wszystkim bezinteresowne(?) wazeliniarstwo.

> Pojawienie się Lotosu niczego nie spowodowało.

To ze Ty tam nie tankujesz, nie znaczy, ze oblnizka cen nie zaistniala - obecnie na Lotosie jest najtansze paliwo w Zarach (popros o karte rabatowa)

> PKS i tak był i jest tańszy,

z rabatem?

> ale do ZG jeszcze sporo nam brakuje.

bo i stacji na 1 mieszkanca jest mniej

> Są jeszcze radni. Co oni zorganizowali?

mam swoje zadanie o bylych/obecnych radnych i dlatego kandydowalem...
              • lech_galik Re: Quo Vadis miasto Żary 07.01.07, 01:23
                croolick napisał: a wiesz jakie byly zalozenia przyswiecajace powstaniu SM? Zreszta to samo stalo sie z TBSami - staly sie przechowalnami kolesiostwa dlatego trawaja a nie rozw ijaja sie... Ty jednak jestes z tych co wola akceptowac istniejaacy stan rzeczy a nie zastanawiac sie dlaczego jest tak a nie inaczej.

Wszystkim tego typu instytucjom przyświeca zawsze jedno założenie :) Żeby kosztem społeczeństwa wyłudzić z budżetu jakieś dotacje, koncesje lub ulgi pod pretekstem zaspokojenia potrzeb mieszakaniowych społeczeństwa.
                Scenariusz zawsze jest taki sam. Zawiązuje się jakiś ruch głoszący mniej lub bardziej populistyczne ściemy, a potem jego kierownictwo buduje sobie tanie dacze :)
              • p.e.k.o Re: Quo Vadis miasto Żary 07.01.07, 08:53
                croolick napisał:

> > Podasz jakieś kwoty?
                >
                > nie wiem, ale Ty mieszkasz w bloku nalezacym do SM (ja nie)

Skoro nie wiesz, to dlaczego piszesz "przyspiesza proces przyznawania nagrod
                biurokracji SM"? Miałeś jakiś proroczy sen w tej sprawie?
                A skoro nawet nie jesteś członkiem SM, to co Tobą powoduje - zazdrość? Ja jestem
                zadowolony z tego, co moja spółdzielnia robi dla mnie, bo widzę, że pieniądze
                które płacę co miesiąc są wydawane w sensowny sposób.

> chyba, ze wolisz jednak przede wszystkim bezinteresowne(?) wazeliniarstwo.

Bez komentarza.

> > PKS i tak był i jest tańszy,
                >
                > z rabatem?

Lotos nawet z tym śmiesznym rabatem jest droższy niż PKS.

> mam swoje zadanie o bylych/obecnych radnych i dlatego kandydowalem...

Wyborcy też mają swoje zdanie o byłych/obecnych radnych. A w następnych wyborach
                i tak znowu będę na Ciebie głosował :)
                • croolick Re: Quo Vadis miasto Żary 07.01.07, 14:51
                  p.e.k.o napisał:

> Skoro nie wiesz, to dlaczego piszesz "przyspiesza proces przyznawania nagrod
                  > biurokracji SM"? Miałeś jakiś proroczy sen w tej sprawie?

rozumiesz czym jest tryb niedokonany oraz wyrazenie przypuszczenia?

> A skoro nawet nie jesteś członkiem SM, to co Tobą powoduje - zazdrość? Ja
                  > jestem zadowolony z tego, co moja spółdzielnia robi dla mnie, bo widzę, że
                  > pieniądze które płacę co miesiąc są wydawane w sensowny sposób.

no widzisz a ja za ten sam standard place o wiele mniej nie bedac w SM mam wymalowana klatke schodowa (nie na taki standardowy paskudny zielony ale wybrany przez wspolnote) a wiosna bedzie ocieplany i odmalowywany blok. Place za mieszkanie polowe tego co wy w SM, wiec nie zastanowialo Cie na co idzie wasza kasa?

> Wyborcy też mają swoje zdanie o byłych/obecnych radnych.

Tak, tylko nalezy odroznic tych, co sa "wyborcami" a tymi ktorzy sa mieszkancami. Niestety biernosc zabija demokracje.

> A w następnych wyborach i tak znowu będę na Ciebie głosował :)

Tak? Doprawdy? Przeciez ja w Twoich postach jestem oszolomem gorszym niz Zenon Oleszewski.
        • cameel.m Re: Quo Vadis miasto Żary 07.01.07, 09:27
          >A na cholerę budować nowe?

Ja wiem ;-P Dyzio marzyciel jestem -
          Mniej mieszkań = wyższa cena
          Więcej mieszkań = mniejsza cena

Prawo popytu i podaży... czy jakoś tak....

PS. Wiem że w praktyce to tak nie działa ;-)
      • cameel.m Re: Quo Vadis miasto Żary 07.01.07, 09:09
        > co w tym zlego? Im ich wiecej tym lepiej dla zmotoryzowanych, bo konkurencja
        wy
        > musza walke cenowa, vide sytuacja w ZG, gdzie benzyna gwaltownie poszla w dol
        p
        > o powstaniu kilku nowych stacji benzynowych (dzi.

Miasto rzeczywiście potrzebuje zwiększenia natężenia ruchu samochodowego w
        zwłaszcza w godzinach szczytu w okolicach ulic Ułańskiej, Lotników, Placu
        Pionierów Ziemii Żarskiej i Podchorażych (zdarzyło mi się niedawno pokonać
        autobusem odcinek pomiędzy ulicą ułańską a 1-maja w niespełna 20 minut ;-P)
        • croolick Re: Quo Vadis miasto Żary 07.01.07, 15:00
          cameel.m napisał:

> Miasto rzeczywiście potrzebuje zwiększenia natężenia ruchu samochodowego w
          > zwłaszcza w godzinach szczytu w okolicach ulic Ułańskiej, Lotników, Placu
          > Pionierów Ziemii Żarskiej i Podchorażych (zdarzyło mi się niedawno pokonać
          > autobusem odcinek pomiędzy ulicą ułańską a 1-maja w niespełna 20 minut ;-P)

Mysle, ze to kwestia niezalezna od powstawania nowych stacji benzynowych. Nad kwestiami plynnosci ruchu drogowego powinien pracowac inzynier ruchu drogowego, powinna byc wypracowana miejska strategia (ale przez wspomnianego fachowca) ale takiej nie ma - burmistrz nie jest zmotoryzowany, nie mieszka w Zarach, wiec dlaczego ma sie przejmowac takimi kwestiami jak wzrost natezenia ruchu drogowego w centrum?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka