Dodaj do ulubionych

Zamknięty kościół w Boże Narodzenie

26.12.11, 19:04
W I dzień Świąt ok. 13tej przyszłam z dziećmi pod kościół w Radzyminie pokazać im szopkę. Kościół był zamknięty dla wiernych. Na dzwonek reakcji nie było. To kiedy ten kościół ma być czynny, jeśli nie w Boże Narodzenie ? Proboszczu dla kogo ten kościół, czy tylko dla tych, którzy dają na tacę ? Jeśli tak, to trzeba było zająć prowadzeniem sklepu, a nie kościoła. Kiedy to duchowni macie pracować, jeśli nie Święta ?

Wsiadłam w samochód i pojechaliśmy do kościoła w innym mieście. Na pewno tego kościoła wspomagać nie będziemy sad Do czego i was drodzy "klienci" namawiam.
Obserwuj wątek
    • dolvita Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 26.12.11, 20:11
      Ja byłam w kościele w Radzyminie dzisiaj i było już po skończonej mszy o 12.30 i jako jedni z ostatnich staliśmy przy szopce. Pilnował nas kościelny, chyba żebyśmy szklanej skarboneczki nie ukradli. Dzieci były zawiedzione brakiem aniołków - skarbonek, które kiwają głową po wrzuceniu im monety... Co do otwartego kościoła to racja. Gdybyśmy przyjechali później, z pewnością byłby już zamknięty.
      • rypioze Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 27.12.11, 09:51
        Markety były pozamykane i dzieci marudziły?
        • liberalnyantyliberal Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 27.12.11, 10:36
          Człowieku, już raz Ci pisałem: zacznij zachowywać się i pisać tak, jak przystoi ludziom w Twoim wieku. Bo piszesz znów jak nastolatek, który dorwał sie do komputera rodziców, a nie jak starszy, doświadczony człowiek na odpowiednim poziomie...
          • wimperga Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 27.12.11, 12:41
            liberalnyantyliberal napisał:

> Bo piszesz znów jak nastolatek, który dorwał sie do kom
            > putera rodziców, a nie jak starszy, doświadczony człowiek na odpowiednim poziom
            > ie...

O przepraszam, znam wielu kulturalnych nastolatków.
            • liberalnyantyliberal Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 27.12.11, 13:02
              A czy ja coś piszę o kulturze (lub jej braku) nastolatków?
              Stwierdzam tylko, że p. Józef zachowuje się jak dziecko neostrady, które pisze dużo, ale zupełnie bez sensu...
          • rypioze Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 27.12.11, 16:41
            Starszy,znający życie.Przeczytaj uważnie wpisy tych pań.Gdyby to była zwykła niedziela nie spotkasz ich w kościele,tylko w markecie.To jest podobne do dzielenia się opłatkiem przez starych komuchów,na codzień zawziętych wrogów kościoła.
            • dolvita Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 27.12.11, 16:57
              Oj przepraszam, proszę mnie nie obrażać pisząc, że niedziele spędzam w markecie. Nie znasz mnie rypioze więc wypraszam sobie takie uwagi, bo to chamskie... Nie uważasz? Nieładnie.
              • kchacinski Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 27.12.11, 17:19
                Beton-rypioze i tak wie swoje.
                • elizabeth40 Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 27.12.11, 20:32
                  Popieram "rypioza" , a poza tym komputer w święta, są ciekawsze zajęcia, nie wspomnę o zabawie z dziecmi.
                  • dolvita Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 27.12.11, 21:29
                    Wiesz Elizabeth, o godz. 20.11 moje dzieci już akurat śpią...
                    • red-maniutek Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 27.12.11, 21:40
                      Jeżeli twoje dzieci już śpią to zajmij się mężem, a nie internetem.
                      Ja też się zgadzam z" ripoze"
                      • dolvita Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 27.12.11, 21:44
                        A co Was do cholery obchodzi co ja robię w czasie wolnym???? Czy ktoś Was pyta o zdanie na ten temat? Odczepcie się! Wątek jest o zamkniętym kościele w Boże Narodzenie, a nie o osądzaniu kogoś jak spędza czas wolny w święta!!!
                        • wimperga Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 27.12.11, 22:06
                          Dostało Ci się bo ośmieliłaś się skrytykować proboszczatongue_out.
                          • kchacinski Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 28.12.11, 10:07
                            To jest właśnie klasyczny przykład radzymińskiej gościnności. Niestety zaściankowa natura części mieszkańców wychodzi na każdym kroku. Myślę, że rypioze, elizabeth40 i red-maniutek świetnie sprawdzili by się w kalwinistycznej Szwajcarii albo "Przenajświętszej RP" Piekary. Chęć grzebania ludziom w życiu i decydowania co jest dobre, a co złe sprawia niektórym nieziemska radość, czując przy tym "misję".

Przypomnę jedynie, że Kościół zwolniony jest m.in. z podatku od nieruchomości (na rzecz gminy), a wiec każdy mieszkaniec gminy pośrednio utrzymuje nieruchomości kościelne. Nie rozumiem oburzenia wywołanego chęcią odwiedzenia szopki, która jest elementem nie tylko religii chrześcijańskiej ale także polskiej kultury od dawien dawna, bo każdy mieszkaniec powinien mieć do tego prawo, skoro się do tego "dorzuca".

Na marginesie już tylko dodam, że z takimi ambasadorami jak rypioze Kościół na pewno pozyska nowych wiernych. Brawo wykonujesz "krecią robotę". Miłosierdzie pełną gębą.
                            • lucy263 Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 28.12.11, 11:32
                              Chyba piszesz też o sobie, bo ty jesteś największym dyktatorem na forum co jest dobre a co złe. Nie ma postu którego byś nie skomentował czy cię dotyczy czy nie.
                              • mmmaika Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 28.12.11, 11:58
                                Dobrze mówi. Kościół powinien być dla ludzi i powinien być dla nich otwarty, bo to jest dom Boga. Obojętnie czy ludzie przychodzą regularnie na msze czy nie.

My także nie mogliśmy obejrzeć szopki w kościele w Radzyminie. Poszliśmy na ulicę Batorego, gdzie producent krasnali ogrodowych, taką szopkę zrobił na podwórku.
                                Można było obejrzeć, pokazać dzieciom. Nie musieliśmy płacić biletów.

A jeśli ktoś chce się pomodlić w skupieniu w kościele w Boże Narodzenie, to czemu mu zabierać tę możliwość? Moim zdaniem w takie dni nie można być zamkniętym na ludzi. Otwórz swoje serce na bliźniego swego.
                                • andrzej5219 Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 28.12.11, 16:09
                                  Niestety, ten Kościół jest permanentnie zamknięty z wyjątkiem "godzin tacowych". Nie da się wejść, wyciszyć i pomodlić gdy się czuję taką potrzebę. Nie każdemu odpowiada atmosfera Mszy św., czasem chciałby ciszy i skupienia do rozmowy z Bogiem. Trochę żal za dawnymi czasy kiedy kościoły były otwarte zawsze a niie od święta. sad
                              • kchacinski Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 28.12.11, 12:52
                                Dyktator na forum - się uśmiałem ;D
                                Czemu nie tyran? wink

• mawita74 Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 28.12.11, 19:57
                                  Panie kchaciński, ma pan 100% racji. Na tym forum jest pan TYRANEM, który lokalną, forumową opozycję zwalcza siłą i agresją słowną.
                                  Obraża Pan i wyśmiewa każdego, kto ośmiela się mieć inne zdanie. Bo przecież NIKT nie ma prawa krytykować pierwszego, najmądrzejszego i w ogóle pod każdym względem najwspanialszego radzymińskiego super prawnika.
                                  A ten, kto by się ośmielił, niech ma się na baczności – Pan lub inni moderatorzy lub nawet sam wielki admin, pogrozi palcem wskazując na naruszenie netykiety, a jeśli to nie pomoże - jego konto zostanie z pewnością zablokowane.
                                  Za to Pan i pańscy poplecznicy macie monopol na krytykowanie wszystkiego i wszystkich. Was nie obowiązują, żadne zasady. Im gorzej, tym lepiej. Wszyscy są źli, burmistrz, radni, proboszcz , nowi Radzyminiacy, starzy Radzyminiacy, Miejska Komisja Wyborcza…..
                                  Niezależnie od tematu musi Pan mieć ostatnie zdanie. Pańskie wypowiedzi są przeważnie bardzo stanowcze i kategoryczne. Szkoda tylko, że raczej mało przemyślane, często brakuje w nich logiki, a i sensu raczej doszukać się nie można.
                                  Wydaje się Panu, że pozjadał wszystkie rozumy i całą tę ciemną radzymińską masę musi Pan nieustannie pouczać, co, o kim i jak ma myśleć, mówić i co jest aktualnie trendy i cool. Dodatkowo często dodaje Pan jakieś dziwne wtręty aby błysnąć swoją „znajomością” prawa i nie jest specjalnie ważne dla Pana jakiego.
                                  Poruszył Pan temat nie płacenia przez Kościół podatku od nieruchomości, co jak wynika z Pańskiej wypowiedzi stanowi tak poważny problem dla budżetu naszego miasta i jego mieszkańców, że księża z parafii w Radzyminie powinni odwdzięczać się „darczyńcom” dostępnością przez 24 godziny na dobę. A może i czekać na parafian spragnionych wejścia do kościoła, poza wyznaczonymi godzinami mszy, a na ich powitanie rozwijać z pewnością czerwony dywan….
                                  Ja trochę przewrotnie zapytam, jeśli SRF organizuje regularnie Pchli Targ wykorzystując na ten cel publiczny plac przez Ośrodkiem Kultury – czy Stowarzyszenie płaci Miastu (a pośrednio nam mieszkańcom) za wynajem placu na ten cel??? Czy płaciliście za wynajem terenu stadionu Mazur na zorganizowanie kina pod gwiazdami???
                                  Trochę więcej pokory i samokrytyki. Wydarzenia z ostatniego roku pokazały dość jasno, że nie jest Pan ani tak mądry, ani tak wspaniały za jakiego się uważa.
                                  Niechże Pan więc przestanie uzurpować sobie rolę wszechwiedzącego Guru forum radzymińskiego i da ludziom spokojnie wypowiedzieć się o tym co myślą, czują, z czego są zadowoleni a co ich wkurza lub wymienić się przydatnymi informacjami. Bo chyba po to tworzy się fora lokalnych społeczności, a nie po to aby się wzajemnie szczuć jedni na drugich..
                                  A to pseudo radzymińskie forum, to już od dłuższego czasu dno i siedem metrów mułu i wszyscy którzy mieli choć trochę rozumu, już od dawna przestali na nie zaglądać.
                                  I tu naprawdę nie ma się z czego śmiać, należy raczej płakać….
                                  • lucy263 Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 28.12.11, 20:16
                                    Super. Widzę że nie tylko ja to zauważyłam. Trochę mniej egoizmu panie chaciński a więcej pokory.
                                  • kchacinski Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 29.12.11, 09:31
                                    Piękny poemat, wzruszyłem się...

Siła argumentów ad personam jest rzeczywiście "duża", zwłaszcza wtedy gdy brak argumentów merytorycznych. Gmin to lubi - przyklaśnie.
                                    Dopóki jednak nie podpiszesz się pod swoją opinią imieniem i nazwiskiem tak jak ja, czy kdobrzyniecki jest niewiele warta.
                                    Każdy może zakładać niezliczoną liczbę nicków i i zakrzyczeć swoich dyskutantów, tylko po co?

Dlaczego forum umiera?
                                    Bo są narzędzia (np. facebook) gdzie ludzie wypowiadają się pod swoim imieniem i nazwiskiem i o dziwo nie ma tam pyskówek. Ci, którzy chcą dyskutować i wymieniać argumenty przenoszą się właśnie w takie miejsca. A na forum zostają lucy263 i jej podobne, których głównym celem jest zdyskredytowanie rozmówcy.
                            • rypioze Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 28.12.11, 20:49
                              Tak Panie Chaciński,może być beton ale napewno nie plastelina.Znam Pana jedynie z wpisów,ale też z tego,że wyborcze dokumenty,z licznymi,dyskwalifikującymi je błędami,dostarczył Pan Gminnej Komisji Wyborczej o godzinie 23,55,a więc na pięć minut przed końcem przyjmowania.Dzisiaj dowiedziałem się,że jest Pan podobno prawnikiem.
                              W Szwajcarii,dominującą religią jet chrześcijaństwo z podziałem pomiędzy katolicyzm,41,8% populacji a różne odłamy wyznań protestanckich,34,9%,z których najwięcej wyznawców liczy kalwinizm.Skąd więc to wysyłanie mnie do Szwajcarii?
                              Cieszy mnie,że to nie starsze osoby a młodzi ludzie chcą w "ciszy i skupieniu móc pomodlić się w kościele."Mnie,gdy poczuję taką chęć,wystarczy pójście do drugiego pokoju,gdzie jest obraz świętego i w ciszy i skupieniu się modlę.
                              Dziękuję tym osobom,które zrozumiały moją intencję.Wszystkim życzę by w Nowym Roku spełniły się ich marzenia.rypioze.
    • mickeymic Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 27.12.11, 23:08
      Dom Boga zamknięty w Boże Narodzenie ! Chyba Jezus nie o takiej otwartości myślał, faryzeusze.
      • kdobrzyniecki Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 28.12.11, 19:24
        Czytając wpisy tych wszystkich oburzonych mam wrażenie, że wypowiadaja sie wszyscy ci którzy z kosciołem katolickim nie mają zbyt duzo do czynienia i traktuja do jak muzeum, które się tylko zwiedza.

To fakt, że czasem jest on zamkniety poza godzinami mszalnymi, lecz bylem świadkiem, ze w ciagu dnia dla chcących sie pomodlić, drzwi były otwarte. Często tylko kruchta, ale zawsze to coś.

Nie wyobrażam sobie aby kościół mógł byc otwarty bez żadnego nadzoru (wandalizm)

Szanowna forumowiczka, która o 13.00 w Boze Narodzenie nie dostała się do kościoła powinna wziąc pod uwage fakt, że dla części osób jest to czas obiadów i moze to był powód zamknięcia kościoła.

PS
        Pragne przypomnieć, iż bycie chrześcijaninem to nie tylko branie od innych(Kościoła) ale równiez dawanie (wierni).

W tej całej dyskusji podzielam sarkastyczny wpis rypioze smile

• mawita74 Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 28.12.11, 20:03
          Brawo Panie Dobrzyniecki. Gratuluję cywilnej odwagi, zwłaszcza teraz, gdy takie modne stało się krytykowanie księży i kościoła, za wszystko. Moje wyrazy uznania.
          • kdobrzyniecki Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 28.12.11, 21:05
            Tu nie chodzi o moja cywilna odwagę, gdyż takie ma poglady.
            Kiedy nalezy krytykować, nawet przedstawicieli kościola, to to robię, lecz mierzi mnie oczekiwanie od takich "organizacji", które kieruja się służbą dla drugiego człowieka, aby były na kazde zawołanie tych wszystkich, którzy "katolikami" sa tylko od święta.

W odpowiedzi na twoje pytanie w innej części tego wątku wyjasniam iż SRF realizując swoje projekty(pchli targ i kino pod gwiazdami), nie płacilo za wynajęcie terenu. Odbywało się to za porozumieniem z zarzadzajacymi tymi obiektami.
            Pragne jednak, zaznaczyć, iż w naszej działanosci, dwukrotnie płaciliśmy za wynajecie sal należacych do Gminy i nie unikamy tego, gdy tylko pozwalaja nam na to finanse i pozyskane dotacje.

PS
            Osobiscie nie widze równiez nic niewłaściwego w tym, że KK nie placi podatku od nieruchomości, gdyz SRF jako organizacja pożytku publicznego równiez zwolniona jest z tytułu tych opłat.
            Osobiscie SRF nie korzysta z tego przywileju, gdyż nie posiadamy żadnych nieruchomości.

Pozdrawiam smile
          • apos-live Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 28.12.11, 21:08
            Teraz stało modne się krytykowanie księży i kościoła?? Teraz na szczęście za tą krytykę stos nie grozi. Kościół w najlepsze pasożytuje na całym społeczeństwie a te społeczeństwo w większości jest tego nieświadome albo nie rozumie że te miliardy złotych można byłoby przeznaczyć na lepsze cele niż finansowanie kilkunastu tysięcy mężczyzn i kobiet w kieckach teoretycznie żyjących w celibacie. smile
            • rypioze Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 28.12.11, 21:20
              Przeczytaj uważnie wszystkie posty,może zauwżysz jak jesteś żałosny ztym swoim wpisem.Jeśli nie zauważysz,to już chyba nic ci nie pomoże.
            • wimperga A-live 28.12.11, 22:29
              Z kolei przeginasz w drugą stronę. Kościół to nie tylko zamknięty kościół w Radzyminie. Kościół to też encykliki Jana Pawła II i jego otwarcie na drugiego człowieka (pochodzę ze stron gdzie spotkanie z Nim nie było aż tak nadzwyczajne i znam mnóstwo osób które doświadczyły tego zaszczytu, sama również do nich należę), Tygodnik Powszechny, to Prymas Wyszyński, to pomoc dla milionów potrzebujących, to jasne i stanowcze opowiedzenie się za Pierwszą Solidarnością, to spotkania młodych Taize, to ekumenizm. Spotkałam w życiu dużo więcej mądrych i dobrych księży niż tych złych dlatego każde takie spotkanie to dla mnie ciężki szok.
            • flancowany Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 29.12.11, 08:51
              apos-live napisał:
              > teoretycznie żyjących w celibacie. smile

A czy Ty wiesz co to jest celibat?

Bo chyba mylisz celibat ze ślubami zakonnymi.
        • mickeymic Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 29.12.11, 15:01
          A ja mam wrażenie, że poprawność polityczna ci się włączyła i bronisz złej sprawy. Nie wciskaj nam kitu, że kościół okradną w jasny dzień Bożego Narodzenia i to uniemożliwa jego otwarcie. Zastanów się, przecież w taki dzień zostawia się człowieka, która ma tego popilnować, bo to w końcu dzień wyjątkowy. Jak widać nie dla wszystkich.

Podsumowując, nie ma to żadnego usprawiedliwienia dla tego postępowania. Nie może być świętych krów, których nie można skrytykować.
          • flancowany Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 29.12.11, 16:02
            mickeymic napisała:
            > Podsumowując, nie ma to żadnego usprawiedliwienia dla tego postępowania.
            > Nie może być świętych krów, których nie można skrytykować.

Ale w Radzyminie są. I to dużo. sad
          • aniuta65 Re: Zamknięty kościół w Boże Narodzenie 29.12.11, 16:10
            Moim zdaniem w Boze Narodzenie kościół powinien być otwarty. Proszę zwrocić uwagę na fakt ze w Warszawie kościoły sa w te dni otwarte właśnie przez Szopkę. W drugi dzień świat gdy odwiedzamy rodzinę w Warszawie zwykle idziemy zobaczyć ruchomą szopkę na Miodowej . Potem wracając do tramwaju odwiedzamy tez inne kościoły. Ludzi przy szopkach zwykle jest sporo. Szopka w kościele powinna być na pierwszych miejscu a nie szopka na ul. Batorego, ale to jest tylko moja opinia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka