szifox 27.05.06, 01:08 czy ktoś je jeszcze pamięta ? wg. mnie najcięższy grzech radzymińskiego PRLu, to wykonanie nakładki asfaltowej na obecnej POW oraz uliczki przy Kolegiacie. Wiele bym dał, żeby zobaczyć kiedyś "kocie łby" przed Kościołem ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
student6 Re: kocie łby 27.05.06, 01:18 Tez uważam że na POW powinny byc kocie łby. Przynajmniej na kawłku ulicy (tak jak na Ząbkowskiej) Odpowiedz Link
xymox7 Re: kocie łby 27.05.06, 08:17 Kilińskiego i Pl. Narutowicza. A na zakręcie za starym cmentarzem gdzie był kowal była płaska kostka ponoć jak było ślisko to kierowcy mileli tam przygody. Odpowiedz Link
aa9612 Re: kocie łby 29.05.06, 16:50 Wydaje mi się że przed Kościołem była nawierzchnia z kostki chociaż może się mylę. Za moich szcenięcych lat były jeszcze gdzieś prawdziwe kocie łby z otoczaków. Ciężko się po tym na rowerku ścigało. Mało mi się składak nie rozpadł. Odpowiedz Link
ziomek511 Re: kocie łby 29.05.06, 23:14 Cały teren przed Kościołem był wybrukowany za wyjątkiem drogi na Wyszków, która była wyłożona kostką bazaltową.Najlepiej to widać na zdjęciach zamieszczonych na www.radzyminmemory.pl/. W latach 60-tych bruk z prawie całego rynku zerwano i założono skwer.Kostkę bazaltową ułożono bardzo solidnie w latach dwudziestych i nadal znajduje się pod asfaltem na odcinku od starego do nowego cmentarza.Droga przez Radzymin do Wyszkowa prowadziła kiedyś nie tak prosto jak dziś, ale kręto najpierw w prawo za stacją a potem w lewo i dalej przy starym cmentarzu.Inne ulice były wybrukowane np. Norwida i Wołomińska. Rowerem można było tylko jeździć ścieżką na poboczu .Inne ulice były gruntowe. Odpowiedz Link
ziomek511 Re: kocie łby 09.06.06, 15:27 szifox napisał: > czy ktoś je jeszcze pamięta ? > Wiele bym dał, żeby zobaczyć kiedyś "kocie łby" przed Kościołem ... Ja też. W związku z tym apeluję do internautów z Radzymina o zastanowienie się nad udostepnienie swoich zeskanowanych zdjęć archiwalnych do stworzenia obrazu Radzymina w czasie.Wzorcem może byc "radzyminmemory". A problemy techniczne napewno da się rozwiązać. Odpowiedz Link