Dodaj do ulubionych

Łąki - gazociąg i wodociąg

06.01.07, 00:19
Czy był ktoś na spotkaniu, które miało odbyło się dziś w sprawie gazociągu i
wodociągu w Łąkach?
Czy ktoś się może podzielić spostrzeżeniami z tego spotkania?
Obserwuj wątek
    • szifox Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 06.01.07, 01:38
      Moim zdaniem, przy realizacji tego typu projektów powino się także uwzgledniać
      możliwość równoczesnego układania światłowodu. To rozwiazało by problem
      telekomunikacyjny wielu mieszkańców, a dla Gminy bądź MZWKiABK swiatłowody
      stanowiłoby dodatkowe źródło przychodu z tytułu dzierżawy medium operatorom
      telekomunikacyjnym.
      • pwysocki Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 06.01.07, 12:05
        Generalnie bardzo dobry pomysł. Tylko kto miałby to zrobić i sfinansować? Gmina?
        • szifox Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 06.01.07, 13:17
          Częściowo pewnie gmina ale większość można zrealizować w ramach programów
          wchodzących w skład strategii E-ROZWOJU WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO NA LATA 2007-
          2013 finansowanych w ramach działania 2.6 ZPORR - Regionalne Strategie
          Innowacyjne i transfer wiedzy.

Jeden z projektów to MEGANET przewiduje wdrożenie modelu współdziałania władz
          samorządowych z operatorami telekomunikacyjnymi w zakresie utrzymania usług
          szerokopasmowego dostępu do Internetu.

O strategii E-ROZWOJU WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO NA LATA 2007-2013 można się
          dowiedzieć więcej na stronie Samorządu Województwa Mazowieckiego

www.mazovia.pl/?a=news&id=2757

Kluczową sprawą pozostanie zdolność naszych kadr samorzadowych do skożystania z
          możliwości jakie dają te projekty.
          • pwysocki Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 06.01.07, 17:24
            szifox napisał:
            > Kluczową sprawą pozostanie zdolność naszych kadr samorządowych do skorzystania z
            > możliwości jakie dają te projekty.

No właśnie, a jakie te możliwości są?
            Bo jako nowy mieszkaniec gminy nic na ten temat jeszcze nie wiem.
            • szifox światłowody 08.01.07, 10:44
              ja też nie ... a mieszkam tu już trochę, jednak znając historię to watpię ...

Może warto zapytać burmistrza Siarny co dalej w sprawie sieci bezprzewodowej, o której mówił na sesji w sierpniu ...

18 VIII na XXXIV posiedzeniu RM w 54'15" - burmistrz Siarna poinformował, że
              gmina Radzymin została wytypowana do pilotowanego przez Urząd Marszałkowski
              programu wymiany sieci telefonicznej na nowoczesną, projekt przewidywał
              wybudowanie światłowodu i sieci WiMax. Koszt inwestycji 1.100.000, z czego
              wkład gminy miał wynieść 15% całkowitych kosztów.

Potem ktoś wspominał o tym w jakiejś gazecie lokalnej, ale od tamtej pory
              cisza.

Sprawa mnie zainteresowała więc postanowiłem dowiedzieć się więcej na ten
              temat u źródła. Problem w tym, że w departamencie Strategii i Rozwoju
              Regionalnego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego (kier. Sławomir
              Nowak) nie słyszeli, żeby Radzymin został wytypowany do jakiegoś projektu
              telekomunikacyjnego. Na żadne inne potwierdzenie tej informacji też nigdzie nie
              trafiłem (budżet,e-startegia).
              • pwysocki Re: światłowody 08.01.07, 14:32
                A ja mieszkam tu pół roku i coraz częściej zdarza mi się mówić, że "mieszkam we
                wsi zabitej dechami".
                Drogi są tragiczne, oświetlenie prawie żadne. Z tzw. mediów to tylko prąd. Do
                najbliższego autobusu 5 km. Do cywilizacji daleko.....
                Dobrze, że choć telefon mam na kablu i czasami po nim Neostrada śmiga, bo nie
                zawsze chce.
                Więc o takich "frykasach" jak światłowód to nawet już nie marzę.
                • ullis inwestycje w Łąkach 12.01.07, 08:04
                  W Łąkach mieszkam od półtora roku.
                  Przed długi czas robiłam rekonesans, co jest z poprawą infrastruktury. W
                  budżetach z zeszłych lat, nie ma śladu nawet inwestycji. Rozmawiałam z
                  miejscowymi, telefonicznie z sołtysem, który zajmuje bardzo bierną pozycję.
                  Odniosłam wrażenie, że nie ma ochoty zajmować się w najmniejszym stopniu
                  sprawami wsi.Ludzie są chętni do składania podpisów, mają swoje potrzeby w tym
                  względzie tylko brak jest społecznika, który się nieco zaangażuje.
                  Sama w kwestiach mojego najbliższego otoczenia wzięłam sprawy w swoje ręce i
                  jestem w stałym kontakcie z Gminą, osiągnęłam już nawet drobne sukcesy.
                  Podpisy i nawet jakieś pieniądze były już zbierane na gazociąg kilka lat temu,
                  ludzie je potracili, ale nadal są chętni.
                  Burmistrz ma pomysł, aby zrobić "ścieżkę Golgoty" przechodzącą przez Łąki czyli
                  ścieżka rowerowa/chodnik - uważam to za świetny pomysł, w obliczu tragedii do
                  jakich dochodzi w nocy.
                  Mogłabym jeszcze wiele o tym pisać. Generalnie Łąki są zaniedbane, nikt w
                  należyty sposób nie reprezentuje naszych interesów w Gminie, a tym samym o nas
                  się nie pamięta.

• ullis Re: inwestycje w Łąkach 12.01.07, 08:14
                    A o spotkaniu w sprawie gazociągu czy wodociągu nie wiedziałam, gdzie
                    zamieszczane są takie informacje?
                    • student6 Re: inwestycje w Łąkach 12.01.07, 08:53
                      Pomysł budowy ścieżki jest bardzo dobrym pomysłem. Właścieiwe taka ściezka
                      rowerowa i chodnik mogłyby zaczynać się na Starym Rynku. Ale dlaczego nazywać
                      ją "ścieżką Golgoty"? Czy w ytym kraju wszystko musi być zwioązane z
                      martyrologią?
                    • pwysocki Re: inwestycje w Łąkach 12.01.07, 23:02
                      Do mnie ktoś zadzwonił na telefon komórkowy. Jakiś czas temu, miesiąc lub dwa,
                      jeden z sąsiadów z ulicy chodził z listą w sprawie chyba właśnie gazu i wpisując
                      się na nią podałem numer telefonu.
                      • elizabeth40 Re: inwestycje w Łąkach 14.01.07, 13:43
                        Jestem bezpośrednio zainteresowana budowa powyższych mediów. Chętnie złoże swój
                        podpis , kontakt 887499149.
                        • pwysocki Re: inwestycje w Łąkach 14.01.07, 14:42
                          W sprawie gazu najlepiej udać się do firmy
                          "Gaz-media" Spółka z o.o.
                          Wołomin, ul. Piłsudskiego 2
                          tel. 22 763 88 50
                          www.gazmedia.pl
                          gdzie należy złożyć pełnomocnictwo dla nich i wniosek do gazowni.
                          Jeśli chcesz mogę Ci zeskanowane dokumenty przesłać e-milem.

A w sprawie wodociągów i kanalizacji to należy się kontaktować z Wydziałem
                          Inwestycji (czy jakoś tak) w urzędzie gminy.
                          • elizabeth40 Re: inwestycje w Łąkach 15.01.07, 17:02
                            Dzięki pozdrawiam.
    • laki6 Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 29.01.07, 13:42
      pwysocki napisał:

> Czy był ktoś na spotkaniu, które miało odbyło się dziś w sprawie gazociągu i
      > wodociągu w Łąkach?
      > Czy ktoś się może podzielić spostrzeżeniami z tego spotkania?

Po spotkanie w sprawie gazociągu, wodociągu i kanalizacji, które odbyło się w
      dniu 5.01.2007r w Łąkach zebrała się grupa obecnych i przyszłych mieszkanców wsi
      Łąki, którzy chcieli zrobić coś więcej niż oczekiwać "aż zrobi się samo".
      Tematy, które zostały określone jako ważne dla mieszkańców Łąk to m.in.:
      1. gazociąg,
      2. wodociag,
      3. kanalizacja,
      4. chodnik - ścieżka rowerowa,
      5. oświetlenie,
      6. łączność przewodowa z szerokopasmowym internetem,
      7. dbałość o środowisko naturalne

Dla wybudowania gazociągu konieczne jest aby jak najwięcej mieszkańców wszi Łąki
      i Beniaminów złożyło wnioski do Gaz Media w Wołominie. Na podstawie wniosków Gaz
      Media wykona analizę opłacalności i zecyduje czy inwestycja jest opłacalna.
      Częśc wniosków już została złożona ale ich ilośc wydaje się być jeszcze za mała
      aby analiza wykazała opłacalność. Jeżeli analiza wykaże, że inwestycja jest
      opłacalna wówczas mieszkańcy nie będą ponosili kosztów budowy sieci. Koszty
      przyłaczy będą mogły być rozłożone na raty (przynajmniej na 36 rat opłacanych
      razem z rachunkami za gaz). Przy pozytywnej analizie koszt budowy sieci zostanie
      pokryty przez Spółkę Gazowniczą.
      PROSZĘ O SKŁADANIE WNIOSKÓW PRZEZ OSOBY, KTÓRE TEGO DOTYCHCZAS NIE UCZYNIŁY.
      Złożenie wniosku nie wiąże się z żadnymi opłatami a jest konieczne do
      opracowania analizy opłacalności.

Inaczej jest z pozostałymi tematami. Aby sprawa wodociągu i kanalizacji zostały
      uruchomione konieczne jest utworzenie "komitetu", "Stowarzyszenia" ew. innej
      organizacji, która będzie reprezentowała mieszkańców wsi Łąki.

W związku z powyższym czynione są działania zmierzajace do utworzenia
      "Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Łąki".

Jeżeli jesteś osobą, która chciałaby zrobić coś więcej dla siebie i mieszkańców
      wsi Łąki napisz na mail: laki6@gazeta.pl

Obecnie poszukujemy pomocy w zakresie obsługi prawnej związanej z tworzeniem i
      funkcjonowaniem Stowarzyszenia.

Zainteresowanych tematem proszę o kontynuowanie tego tematu i wypowiadanie się
      na forum.
      • szifox Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 29.01.07, 15:52
        laki6 napisała:

> Obecnie poszukujemy pomocy w zakresie obsługi prawnej związanej z tworzeniem i
        > funkcjonowaniem Stowarzyszenia.

w tym temacie napewno Krzysiek Chaciński wam pomoże (student6) on ostatnio
        rejestrował stowarzyszenie w KRS
      • pwysocki Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 29.01.07, 20:52
        Co do gazociągu i ilości wniosków może być jeden problem. Część zainteresowanych
        osób posiada zbiorniki na gaz z Gaspolu i niektórzy z nich mają podpisane umowy
        na czas określony, skutkujące karami finansowymi w przypadku wcześniejszego
        zerwania.
        • laki6 Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 31.01.07, 11:22
          W GazMedia podchodzą bardzo elastycznie i życzliwie do klientów. Mają świadomość
          tego, że część mieszkańców podpisało umowy na zbiornik na czas określony. Gotowi
          są zaczekać z podłączeniem i opłatami do czasu aż umowy na zbiorniki wygasną.
          Jednak aby zwiększyć szansę na uzyskanie pozytywnej analizy i sfinansowania
          kosztów budowy sieci przez Spółę Gazowniczą konieczne jest już w chwili obecnej
          składanie wniosków (także przez te osoby, które mają zawarte umowy na zbiorniki).
          PROSZĘ O SKŁADANIE WNIOSKÓW JAK NAJSZYBCIE I JAK NAJWIĘKSZĄ ILOŚC OSÓB,
          MIESZKAŃCÓW ŁĄK I BENIAMINOWA.
          • aisuga2 Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 12.07.07, 12:57
            Telefonowałam właśnie do firmy Gazmedia... nie mogą dalej działać dopóki wszyscy
            inwestorzy nie złożą wszystkich potrzebnych dokumentów i nie uzupełnią
            podpisów... Może by tak jakoś zmobilizować się (lub sąsiadów).... bo czas płynie...
    • elizabeth40 Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 30.01.07, 20:51
      Chociaż jestem mieszkanką Radzymina, ale ciesze się , że tak prężnie działacie
      w sprawie mediów. Osobiście też juz dopełniłam wszelkich formalności z nimi
      związanych, poniewż posiadamy nieruchomość z wydanym już pozwoleniem na budowę
      i sprawa mediów o krórych dowiedziałam się z internetu bardzo mile mnie
      zaskoczyła. Osobiście też dopilnuję studenta 6, aby służył wam doświadczeniem w
      sprawie KRS.
      • laki6 Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 31.01.07, 11:29
        elizabeth40 napisała:

> Osobiście też dopilnuję studenta 6, aby służył wam doświadczeniem w
        > sprawie KRS.

Elizabeth40.
        Proszę o namiary (najchętniej nr telefonu) do Ciebie lub do studenta6 na mojego
        maila tj. laki6@gazeta.pl.

• laki6 Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 31.01.07, 12:09
          laki6 napisała:

> elizabeth40 napisała:
          >
          > > Osobiście też dopilnuję studenta 6, aby służył wam doświadczeniem w
          > > sprawie KRS.
          >
          > Elizabeth40.
          > Proszę o namiary (najchętniej nr telefonu) do Ciebie lub do studenta6 na mojego
          > maila tj. laki6@gazeta.pl.
          >
          >

Nr telefonu do studenta6 już znalazłem. Mam nadzieję, że jest aktualny.
          Zadzwonię wieczorem.
    • pwysocki Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 23.11.07, 23:10
      Wracając do sprawy wodociągów, to mam pytanie gdzie mieszka sołtys Łąk?
      • student6 Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 24.11.07, 01:13
        na ulicy Sasankowej.
        • pwysocki Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 24.11.07, 16:28
          A gdzie ta Sasankowa jest?
          Pod jakim numerem?
          I jak się nazywa, sołtys oczywiście?
          • student6 Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 24.11.07, 16:42
            1. ul Sasankowa to pierwsza ulica w Łąkach patrzac od Radzymina.
            Jadąc ulicą Weteranów za Coca Colą i firmą El-Trans zaczyna się las
            i uoca Sasankowa to pierwsza ulica w lewo (ok 400m dalej)

2. Numeru nie pamiętam, ale jedzie Pan ok 1km w las i to będzie
            pierwszy budynek stojący ok 10 m od drogi po prawej stornie, jest
            tabliczka sołtys.

3. Soltys nazywa się Jacek Rembelski
      • szifox Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 25.07.08, 01:46
        wygląda na to że gmina Nieporęt wyręczy Radzymin w kwestii wodociągu w Łąkach ... co prawda mowa jest o Beniaminowie ale Wólka radzymińska (gm. Nieporęt) podłączyła się pod radzymiński wodociąg ... prace już ruszyły od strony Białobrzegów

www.bip.nieporet.pl/index.php?cmd=przetargi&opt=rozstrzygniecie&przetarg_id=434
    • aisuga2 Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 31.03.08, 11:47
      Dostaliśmy pismo odmowne w sprawie gazociągu (za mało chętnych i im się nie
      opłaca), czy ktoś jeszcze takie pismo dostał? i czy będziecie się odwoływać?
      • student6 Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 31.03.08, 12:12
        Ja dostałem i będę się odwoływał smile Wszyscy powinni. W argumentacji
        podnieście, że jesto to teren intensywnej zabudowy jednorodzinnej i
        obecna prognoza zuzycia gazu jest zaniżona i mierzona według
        obecnego zaludnienia wsi, które w niedługim czasie znacznie się
        zwiększy smile
        • szifox Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 31.03.08, 15:07
          czy wniosek uwzględniał potrzeby wsi Beniaminów ? (to jest co prawda
          Gmina Nieporęt)
          • elizabeth40 Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 02.04.08, 22:49
            Również dostałam, ale będziemy sie odwoływać.
            • babybelly Re: Łąki - gazociąg i wodociąg 03.04.08, 22:48
              Witam. Ja również dostałem pismo. Właśnie wydrukowałem odpowiedź.
              Kontaktowałem się z Dominiką Pawelec w tej sprawie. Na stronie Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Łąki www.laki.org.pl w sekcji "Aktualności|Co było" znajduje się przykładowa treść pisma. Ja je lekko zmodyfikowałem i jutro wysyłam.
              UWAGA - w adresie URE jest Wołomin, powinno być Warszawa.

Pozdrawiam

babybelly

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka