Dodaj do ulubionych

[Wawa] Nowe linie autobusowe

21.11.05, 15:54
Nowe linie autobusowe na Bielanach, Woli i w Wawrze

Dwie nowe linie autobusowe uruchomi w grudniu Zarząd Transportu Miejskiego.
Nietypową trasą - przez wąskie ulice Woli - będzie można dotrzeć do Dworca
Zachodniego. Druga linia zacznie kursować między Falenicą a Marysinem Wawerskim

Przygotowania do uruchomienia nowego połączenia już widać na ulicach. Na
Brylowskiej właśnie pojawiły się wiaty przystankowe. Za kilka tygodni zaczną
tu jeździć autobusy do Dworca Zachodniego. Tyle że dotrą do niego nie od Al.
Jerozolimskich, gdzie teraz zatrzymują autobusy dowożące pasażerów kolei, ale
od strony Woli. Pętla znajdzie się na sennej ul. Tunelowej. Tu także trwa
budowa przystanku. Autobus wyruszy z Bielan, a na Wolę dojedzie Trasą AK i al.
Prymasa Tysiąclecia. - Dokładną trasę jeszcze ustalamy. Nie możemy też
zdradzić numeru linii - zastrzega Igor Krajnow, rzecznik ZTM. Na razie jedno
jest pewne. Autobus zacznie jeździć przed Bożym Narodzeniem. Ratusz już dawno
chciał tu puścić jakąś linię, ale stało się to możliwe dopiero po
zeszłorocznej przebudowie Brylowskiej, kiedy pojawiły się tu zatoki autobusowe.

Nowa linia 305 zacznie kursować w Wawrze. ZTM nie chce jeszcze ujawnić
szczegółowej trasy. Ustaliliśmy jedynie, że autobus ma kursować z Falenicy do
Marysina Wawerskiego m.in. ul. Patriotów i Zwoleńską, czyli tak jak linia 115.

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3024254.html
Może ktoś mi powiedzieć czy linia 305 ma sens?:>
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 16:17
      Ma sens, o linie 305 była batalia na forum Wawra - ludzie z Marysina i
      Miedzeszyna mają przychodnię gdzieś w Międzylesiu.
    • krzysieks1984 Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 17:48
      Reasumując linia 305 ma jeżdzić na trasie Falenica-
      Bysławska,Patriotów,Zwoleńska,Trakt Lubelski,Płowiecka,wiadukt,Sejmikowa,
      Kaczeńca,Łysakowska,Korkowa,Kościuszkowców,Czecha,Potockich,Skrzyneckiego tu
      postój i dalej wjazd na wiadukt na Płowieckiej /Czecha,zjazd z niego na Widoczną
      póżniej w drugą strone niż linie 142 i 702 i 612 łącznikiem z
      Błękitną,Floriana,Trakt Lubelski i dalej tak jak w drugą strone.
      Linia ma dowieść znaczną częśc Wawra do głównej Przychodni w Wawrze na ulicy
      Strusia blisko Skrzyneckiego w południowej części Marysina.
      Linia z tego co słyszałem ma chodzić cały dzień powszedni [pewnie 6-20]rzadko
      co 70 minut,obsługa autobus niskopodłogowy[pewnie gniot].Ma być 1 brygada.
      Ma kursować od 1 grudnia 2005.
    • krzysieks1984 Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 17:52
      Zapomniałem Zastów i Zbytki zyskają połączenie z Urzędem dzielnicy Wawer dzięki
      tej linii 305
      • zaciszanin Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 18:08
        Zarys linii 305 był znany już z pół roku temu jak nie wcześniej. Choć szczerze
        przyznam, iż wątpiłem, że linia powstanie, a to zważywszy na nowatorskie
        rozwiazanie z zakrańcowaniem na Pradze (linia nie zahaczy o Wiatraczną).

Jeśli chodzi o drugą linię zagadke - ciekaw jestem jaki charakter otrzyma
        połączenie (robiłem dzisiaj wizję lokalną na Tunelowej i przyległościach) i
        stwierdzam, że ulica jest dość wąska, a miejsc generujacych potencjalnych
        pasażerów - z wyjątkiem Dworca - niezwykle mało. Dlatego przypuszczam, że może
        być to linia drugiej kateogrii, której przeciwległy kraniec może być równie
        peryferyjny.
        • sloggi Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 18:38
          Co do 305 - częstotliwość powalajaca.
          Nowa linia pojedzie na Bielany - po co?
          • pawciod Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 22:25
            Na odcinku pomiędzy Wolą, a Bielanami każde wsparcie 186 będzie cenne. Nie bez
            powodu przy 404 przez cały zeszły rok na 186 rygularnie pojawiały się wtyczki.
            • sloggi Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 22:31
              Tylko, ze aby jechać na Bielany ta linia musi skręcić albo w Maczka, albo w Bronia.
        • e-tam Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 19:49
          zaciszanin napisał:

> Jeśli chodzi o drugą linię zagadke - ciekaw jestem jaki charakter otrzyma
          > połączenie (robiłem dzisiaj wizję lokalną na Tunelowej i przyległościach) i
          > stwierdzam, że ulica jest dość wąska, a miejsc generujacych potencjalnych
          > pasażerów - z wyjątkiem Dworca - niezwykle mało. Dlatego przypuszczam, że może
          > być to linia drugiej kateogrii, której przeciwległy kraniec może być równie
          > peryferyjny.

Ja obstawiam coś w stylu 348. Ale to tylko takie moje zgadywanie.
          • sloggi Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 21:57
            348?? (niby na jakiej trasie)
            • e-tam Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 22:34
              sloggi napisał:

> 348?? (niby na jakiej trasie)

No mniej więcej na takiej, że zacznie gdzieś przy Cm. Północnym albo i wcześniej
              gdzieś w okolicach Żubrowej. A potam, że nie będzie dublować tramwajów na
              Marymonckiej tylko sobie mniej wiecej po trasie 148 do trasy AK dojedzie...
              • zaciszanin Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 23:16
                Ze Sloggim już omówiliśmy warianty krańców na Bielanach. Możliwe, że będzie to
                Pl. Wilsona albo bardziej pożądana Gwiaździsta.
                • sloggi Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 23:22
                  Nie sugerowałbym się 148.
                  Kto będzie robił takie koło mając 184.
    • nauma Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 23:17
      305? A czemu taki kretyński numer? Że niby "pierwsza wolna"?
      • sloggi Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 21.11.05, 23:23
        Pierwszy wolny to 302.
        • zaciszanin Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 22.11.05, 00:26
          Numer "404" jest bardziej od czapy, bo wspomaga konkretną linię - a nikt nie
          narzeka. 305 będzie niezależne, więc dali co popadnie.
        • nauma Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 22.11.05, 09:52
          Ano właśnie... 305 nieodmiennie kojarzy się z Puławską. Nie można zrobić: 346
          lub 315?...
          • zaciszanin Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 22.11.05, 20:45
            nauma napisał:

> 305 nieodmiennie kojarzy się z Puławską.

Prędzej z szeroko pojętym Ursynowem.
    • pawciod Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 23.11.05, 16:47
      305 rusza 1.12. Jest już komunikat na stronie ZTM
      • sloggi Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 23.11.05, 19:12
        O linii na Tunelowej cisza.
        • zaciszanin Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 23.11.05, 23:56
          Chyba pora zdradzić pierwsze szczegóły. Linia przez cały tydzień połączy
          Gwiaździstą z Dw. Zachodnim - do przewidzenia. Pojedzie nie częściej niż co 15
          minut w DP i 30 w DS. Zaskoczy jedynie obsługa - na linii pojawią się wyłącznie
          Urbinetta z Mobilisu.

Nie wiem jak wam, ale mi nasuwa się tylko jedno pytanie: dla kogo taka linia?
          • e-tam Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 24.11.05, 01:19
            Szajba im odbiła. Zamiast wywalić stamtąd 519, to oni kolejną linię ładują.
            Skoro Gwiaździsta potrzebuje kolejnej linii, to Sobieskiego potrzebuje co
            najmniej dwóch nowych.
            • zaciszanin Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 24.11.05, 17:07
              O 519 nic mi nie wiadomo. Jednakże nowa linia z Gwiaździstej w zależności od
              tego, czy pojedzie Mickiewicza i Krasińskiego (w co jednak wątpię), czy
              Podczaszyńskiego, Perzyńskiego i Bronka, może być zwiastunem (albo i nie) do
              skrócenia 519.
              • jerzy-j Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 24.11.05, 17:38
                "Chyba pora zdradzić pierwsze szczegóły. Linia przez cały tydzień połączy
                Gwiaździstą z Dw. Zachodnim - do przewidzenia. Pojedzie nie częściej niż co 15
                minut w DP i 30 w DS. Zaskoczy jedynie obsługa - na linii pojawią się wyłącznie
                Urbinetta z Mobilisu.

Nie wiem jak wam, ale mi nasuwa się tylko jedno pytanie: dla kogo taka linia?"

Dla protestujących z Żoliborza, którzy muszą mieć bezpośredni autobus na
                Dworzec Zachodni. Oczywiście wystarczyło wygiąć 157, no ale jeśli taka linia
                miałaby stanowić pretekst do skrócenia 508 do Wilsona i 519 do Centralnego to
                jestem ZA !!!!!!
                • wielbicielztm Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 24.11.05, 22:00
                  Z wygięciem 157 to nie taka prosta sprawa, bo trzeba by mocno zaingerować w KM na Ochocie. Zgadzam się natomaist odnośnie 519. Łatwiej tez będzie ciąć 508. Wszak mieliby do Zachodniego linie bezpośrednią i akurat adekwatną jak na te potoki pasażerskie.
                  • ikarusbus Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 25.11.05, 08:34
                    wielbicielztm napisał:

> Z wygięciem 157 to nie taka prosta sprawa, bo trzeba by mocno zaingerować w
                    KM na Ochocie. Zgadzam się natomaist odnośnie 519. Łatwiej tez będzie ciąć 508.
                    Wszak mieliby do Zachodniego linie bezpośrednią i akurat adekwatną jak na te
                    potoki pasażerskie.

ja mam cichą nadzieję, że od 01-01-2006 trasa linii 508 zostanie skrócona do
                    pl. Wilsona (Nowodwory-pl. Wilsona).

• pawciod Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 25.11.05, 09:24
                    Będzie adekwatna, jeżeli przyjedzie zaraz za 186 inaczej tłum ze rozepchnie
                    nieco wielkość takiego Urbinetto.
                    • wielbicielztm Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 28.11.05, 12:19
                      Rzeczywiście. Puszczanie U12 taką trasą jest cokolwiek ryzykowne. Niby w teorii wszystko może się zgadzać (potoki na nowej trasie odpowiednie dla midików), ale linie kursujące Trasą AK maja trendencje do spóźniania się, a wtedy ludzie będą wsiadać w co popadnie.
                      • ikarusbus Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 28.11.05, 12:41
                        wielbicielztm napisał:

> Rzeczywiście. Puszczanie U12 taką trasą jest cokolwiek ryzykowne. Niby w
                        teorii
                        > wszystko może się zgadzać (potoki na nowej trasie odpowiednie dla midików),
                        al
                        > e linie kursujące Trasą AK maja trendencje do spóźniania się, a wtedy ludzie

> dą wsiadać w co popadnie.

He, chyba U10 !!!!
                        • krzysieks1984 Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 28.11.05, 17:55
                          A więc myliłem się w sprawie linii 305, a dokładniej z jej częstotliwością.
                          Ponieważ linia będzie jeżdzić co 30 minut 3 brygady 2 niskie jedna wysoka.
                          www.ztm.waw.pl/baza/20051201/305/TRASY.HTM
                        • wielbicielztm Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 29.11.05, 11:52
                          Zgadza się, U10.

Myślę jednak, że mogłaby być to zwykła solówka.

Mam nadzieję, żę w święto będzie koordynacja ze 186, bo linia ma jeździć co 30/30/30 z Gwiaździstej przez Podczaszyńskiego, Perzyńskiego, Broniewskiego, AK, Górczewską, Płocką no i chyba dalej to już kazdy sobie może koncówkę wyobrazić.

Może szkoda, że nie pojedzie przez Rudnickiego, wtedy cięłaby całe Bielany w poprzek, ale tak to przynajmniej obsłuzy przystanki węzłowe Park Olszyna.
                          • zaciszanin Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 01.12.05, 17:38
                            Po dzisiejszej, samotnej przejażdżce 305, nie wróżę tej linii świetlanej
                            przyszłości :)
                            • wielbicielztm Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 01.12.05, 19:39
                              Co ma 305 do 197?
                              • zaciszanin Re: [Wawa] Nowe linie autobusowe 01.12.05, 20:15
                                A kto napisał, że temat dotyczy wyłącznie linii 197?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka