Dodaj do ulubionych

Nowe przedszkole - powariowali z cenami :(

13.11.08, 12:56
Wszystko pięknie ładnie. Oferta fajna ale ceny z kosmosu jak na warunki
małomiasteczkowe sad

Myślę, że za wysokie progi jak na wiele radzymińskich nóg i portfeli,
zwłaszcza, że pozostałe dwa przedszkola też mają fajne programy i ciut
bardziej wyważone ceny, chociaż też bardzo wysokie.

www.moje-przedszkole.pl/show_f.php?kat=firmy&id_dd=91
Obserwuj wątek
    • ana_bella Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 13.11.08, 14:08
      O rany, chyba zbyt długo się nie utrzymają skoro az takie ceny zaśpiewali. No
      chyba, ze pozostałe przedszkola wyrównają w górę. Ceny raczej z Saskiej Kępy a
      nie z Radzymina. W głowach się ludziom poprzewracało
      • wiokra12 Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 27.01.09, 19:17
        To przykre co pani pisze,ale każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie.Sądzi pani,że opiekunka weźmie mniej?
        • ania-j19 Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 27.01.09, 20:10
          Oczywiście że nie a być może zapłacimy jeszcze więcej.... Mimo to
          uważam, że niania w domu świetnie zajmie się kilkumiesięcznym
          maluszkiem , który jest szczęśliwy gdy ma suchą pieluszkę i jest
          nakarmiony....troszeczkę starsze dziecko potrzebuje więcej...np.
          zabawy z innymi dziećmi...a to właśnie zapewnia żłobek i
          przedszkole. pozdrawiam
          • wiokra12 Re: :) 27.01.09, 20:22
            Popieram pani słowa,w końcu to decyzja obojga rodziców.Jeśli decydują się oddać dziecko do żłobka lub przedszkola to powinni liczyć się z kosztami.Pozdrawiam
    • liberal-2 Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 13.11.08, 14:21
      Nie mniej jednak właściciele tego przedszkola właśnie za taką ilość pieniędzy
      zgadzają się świadczyć swoją usługę.

Teraz chciałem Ci pokazać, co by się stało, gdyby ktoś powiedział: Ta cena jest
      za wysoka, ludzi nie stać, nie mogą posłać tam swoich dzieci.
      Ustalam, że cena nie może być wyższa niż 400 zł. Część przedszkoli świadczy
      swoje usługi poniżej lub po tej cenie. Dla nich ta regulacja nie miałaby
      znaczenia. Jest też spora grupa przedszkoli, gdzie czesne jest większe. Co te
      przedszkola mogą zrobić? Po pierwsze zmniejszyć zysk właścicieli, po drugi
      wprowadzić jakieś oszczędności (np. ograniczyć ilość personelu, zrezygnować z
      języka obcego) lub zamknąć swoje podwoje. Jaki będzie efekt końcowy wprowadzenia
      ceny maksymalnej? Podaż przedszkoli na rynku spadnie. Co prawda cena będzie
      wynosić nie więcej niż 400 zł, ale nie będzie wolnych miejsc. Dla wszystkich
      tego dobra nie starczy. Można oczywiście wprowadzić dodatkowe regulacje (co ma
      miejsce w przypadku przedszkoli publicznych), że pierwszeństwo mają dzieci
      pracujących rodziców. Można stosować inne kryteria. Pojawia się pokusa łapówki
      (bo dyrektor od Pana X może wziąć nielegalnie drugie 400 zł i przyjąć dziecko
      bogatszego Pana X a nie biedniejszego Pana Y).

Tak więc widać wyraźnie, że cena maksymalna na dane dobro ani też żadna
      regulacja nie rozwiąże problemu z brakiem przedszkoli albo ze zbyt wysoką ceną.
      Może lepiej pozwolić działać przedszkolom na wolnym rynku, tak żeby to popyt
      decydował o cenie?

Można też pójść inną drogą. Może warto zastanowić się jakie koszta składają się
      na cenę czesnego w tym przedszkolu. Czy obniżka podatku VAT z 22% na 5% nie
      spowodowałby obniżenia ceny o 17% albo o 10%? Może właściciel przedszkola musi
      wziąć poprawkę na chude lata, kiedy nie będzie miał klientów ale będzie musiał
      płacić pensje swoim pracownikom, których tak łatwo nie będzie mógł zwolnić?

Jest jeszcze inny aspekt. Jeśli to przedszkole będzie miało za mało klientów
      (nikt nie zapłaci 1200) to ceny spadną, aby dojść do punktu równowagi. Tzn.
      właściciel dobrowolnie przyjmie tyle dzieci za odpowiednie czesne ile będzie dla
      niego korzystne. Tak samo rodzice będę oddawać do tego przedszkola swoje dzieci
      dopóty będą uważać, że cena jest dla nich akceptowalna.

Widzę, że i dla Ciebie jak i dla mnie na obecną chwilę jest tutaj dość drogo.
      Ale miejsca są. Jeśli, ktoś jest w dużej potrzebie (cenie to miejsce bardziej
      niż 1200 zł) to z pewnością skorzysta.
      • alexkieszek Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 13.11.08, 16:26
        zapomniałeś o jednej bardzo ważnej rzeczy... niektórych rodziców tak pili, że
        pewnie zapłacą i 1200 i pewnie potem pozostałe dwa przedszkola podniosą ceny (a
        ciekawe czemu tu musi być za 1200 skoro inne bardzo fajne dwa przedszkola z
        równie bogatym programem mogą taniej). I efekt końcowy będzie taki, że mało kogo
        będzie stać na prywatne przedszkole, jakie państwowe jest każdy widzi (i tak się
        tam ciężko dostać). Littleantbee wyśrubowało ceny po Warszawsku i u mnie to jest
        na minus sad.

I myślę, że można taniej. Tylko, że każdy chce zarobić jak najwięcej (a na
        dzieciach to najlepszy interes bo rodzice czasem po prostu muszą sad)
        • liberal-2 Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 14.11.08, 09:23
          Pozwolę się nie zgodzić. Zauważ, że ceny butów, mleka, masła, samochodów
          telewizji kablowych i innych dóbr dostarczanych na rynek nie rosną do
          nieskończoności.
      • miszczsen Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 04.12.08, 00:00
        @liberal-2 usługi świadczyć mogą, przecież nikt im tego nie zabroni, w końcu
        mamy jakiś tam wolny rynek...
        Tylko zwróć uwagę na to, że jeśli to jest przedszkole z pełnymi tego
        konsekwencjami to za każde dziecko zgarnia dopłatę od gminy. I uwierz mi to nie
        są małe pieniądze.
        Inaczej trochę funkcjonuje tzw. Ognisko (przy)domowe, gdzie obowiązują
        uproszczone zasady prowadzenia takiego biznesu (bo prywatne przedszkole to
        naprawdę finansowo niezły biznes).

I zgadzam się z Tobą jeśli chodzi o punkt równowagi itd.
        Podaż - popyt itd...
        • liberal-2 Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 09.12.08, 13:05
          Zabrać dotację. Już pisałem tyle, że dotację są złe. Jak się dobrze przyjrzeć,
          to widać nie tylko natychmiastowe ich efekty, ale także szkody, które są nieco
          lepiej ukryte.
    • ania.silenter Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 13.11.08, 15:11
      > Pełen zakres zajęc dodatkowych : język angielski przez cały dzień, rytmika,
      muzyka, taniec, gimnastyka, ju jitsu.Program realizowany na podstawie
      przewodników wychowania przedszkolnego. Nowe wyposażenie sal, zadbany ogródek z
      dala od ulic.

Cóż, moje córki mają w przedszkolu te same zajęcia + zajęcia teatralne i
      plastykę. A płacę 800 zł miesięcznie. Za obie. Ale przedszkole mamy naprawdę
      odjazdowesmile.
      • atwar1 Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 13.11.08, 16:03
        Faktycznie ceny z kosmosu sad Za tyle to mogę mieć nianię, która zajmie się tylko
        moim dzieckiem
        ania.silenter- możesz zdradzić gdzie chodzą Twoje córki? Jeszcze co prawda nie
        mieszkam w Radzyminie ale już robię rozeznanie.
        • locci Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 13.11.08, 21:01
          Ja mam poglądy jak w liberii i zapisałem się do przedszkola (prywatnego). Stać
          mnie na to bo chodzę w liberii. Mam kasę i konsumuję ile wejdzie. Z nikim się
          nie podzielę i wtedy wszyscy w tym kraju będą mieli poglądy takie jak Ja. Bo jak
          ktoś chce mieć dzieci to musi na ich utrzymanie zapracować, a nie kręcić nosem,
          że drogo. Wypacykuje się taka jedna z drugą, a później zdziwione, że nie chcą
          przyjąć do Państwowego przedszkola. Z resztą nie ma czego żałować bo po takiej
          edukacji zapewne jak doświadczyliście Państwo same ćwierć inteligenty wychodzą.
          • alexkieszek locci nie sądzisz że trochę przesadziłeś? 13.11.08, 21:25
            Nowe przedszkole jest 2 razy droższe niż pozostałe 2 prywatne przedszkola. I
            wyobraź sobie, że dzieci, to nie tylko czysta kalkulacja i kasa, ale 1200 za
            przedszkole w małym miasteczku to bądź co bądź odrobinę za dużo. W Warszawie
            takie ceny też mrożą ludzi, bo w wersji, gdy człowiek ma 2 dzieci doliczając do
            tego ubranka, książki wychodzi jedna wyższa pensja miesięcznie. Do państwowych
            przedszkoli jest się niezmiernie ciężko dostać, bo wyż przełomu 70/80 teraz
            zakłada rodziny i rodzi dzieci. Pozostają zatem tylko prywatne, które trochę
            żerują na tym, że w państwowych miejsc brak.

Rozumiem, że Pan się czuje ćwierćinteligentem? Bo prywatne przedszkola dopiero
            może z 10 lat funkcjonują na polskim rynku a tu na forum chyba w przewadze są
            ciut starsi ludzie. Ja się ćwierćinteligentem nie czuję i większość znanych mi
            osób, które nie zakończyły edukacji na przedszkolu to inteligentni i wyważeni
            ludzie.
          • x_alicia_x Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 13.11.08, 22:28
            locci, a Ty tak szczerze, czy jesteś zwykłym trollem?
            • pwysocki Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 14.11.08, 19:09
              Raczej jest zakompleksionym absolwentem jakiegoś przedszkola, któremu rówieśnicy
              dokuczali i z którym nikt się nie kolegował w dzieciństwie.

Teraz ma możliwość ukryć się pod pseudonimem i zemścić się na całym świecie.
        • ania.silenter Atwar1 13.11.08, 21:29
          atwar1 napisała:

>
          > ania.silenter- możesz zdradzić gdzie chodzą Twoje córki?

Napisałam na priv. Przedszkole z polecenia kilku moich znajomych z pracy.
          Sprawdziłam i zachwyciłam się bo nawet zajęcia z SI są (a moja córka to
          wcześniak i przydadzą się jak znalazł).
          • alexkieszek Aniu czy i ja mogę prosić o namiar n/t 13.11.08, 21:31

• ania.silenter rozczarujesz się Olu bo to nie w R. ale ok n/t 13.11.08, 21:40

• asiex Re: Atwar1 20.11.08, 13:03
            Aniu mogę również poprosić o nazwę tego przedszkola, dokładniejsze
            namiary. Z góry dziękuję
            • ania.silenter Re: Atwar1 20.11.08, 13:23
              Asiex, napisałam na priv.
            • marzena.u Re: Atwar1 27.01.09, 15:45
              Amiu czy ja tez moge prosic o adres tego przedszkola
              • ania.silenter Marzena.u - odpisalam na priva n/t 27.01.09, 20:02
        • ania-j19 Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 27.01.09, 19:47
          Oczywiście, że za tyle może mieć pani nianię ale co pani dziecko na
          tym zyska? Będzie siedziało same z obcą kobietą, która będzie
          czytała kolorowe pisma a pani dziecko.........??? (będzie samotne i
          zapewne bardzo smutne) W żłóbku czy przedszkolu ma kontakt z
          rówieśnikami i myślę,że właśnie tam będzie się świetnie bawić... "za
          te same pieniądze" pozdrawiam
      • marzena.u Re: Nowe przedszkole - powariowali z cenami :( 27.01.09, 15:47
        Czesc Aniu

Czy wnawiazaniu do tej konwersacji czy ja moge tez prosic o adres
        tego przedszkola
    • littleantbee Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 20.11.08, 13:04
      Nowe przedszkole nie ma czesnego jak na Saskiej Kępie (1250zł.), ma obiżone do
      950 zł. z tym samym programem i podglądem internetowym dla rodziców. Sale są
      przygotowane na max 15 dzieciaczków. Nikt nie będzie traktował tego jak biznes
      (miejsce dla 15 osób a przyjętych 24 osoby).
      Poza tym który z rodziców wie na 100% jak jest realizowany BOGATY PROGRAM zajęc
      dodatkowych?
      Papier i klawiatura przyjmą wszystko a w praktyce bywa różnie.
      Chcemy w nowym przedszkolu stworzyc prawdziwą edukację poprzez zabawę,(
      wykwalifikowana kadra z doświadczeniem), chcemy by dzieciaczki chętnie
      przychodziły i niechętnie wychodziły, są teraz czasy, że dzieci siedzą do 18.00
      w przedszkolach ( to nawet my, starsi, nie szukamy pracy na 10, 12 godzin),
      zatem pomyślmy o tym czy warunki jakie serwujemy dzieciom są komfortowe, czy
      mają czyste ręczniczki i pościel, czy mają smaczne jedzenie ( z możliwością
      dokładek), czy zajęcia są ciekawe.
      Nastawiamy sią na małą liczbę uczestników ale na bardzo profesjonalną opiekę,
      zatem każdy rodzic za te 300zł. więcej będzie maił przekonanie, że jego dziecko
      jest pod fachową opieką i są mu zapewniane różne ciekawe zajęcia i zabawy.
      Bardzo serdecznie proszę Państwa o wyrażanie opinii dopiero po dokładnym
      zapoznaniu się z tematem. Będę wdzięczna. Pozdrawiam. Marta Siercha (właściciel)
      • x_alicia_x Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 20.11.08, 17:07
        Pani Marto,
        oferta jest bardzo atrakcyjna, nie będę ukrywać, że pomimo iż cena jest niższa
        niż w Warszawie to i tak wciąż wysoka, wiadomo, że rodzice mają swoje
        kalkulacje. Skoro podaje Pani oficjalnie ceny, to proszę jeszcze napisać ile
        wynosi wpisowe. Czy koszt grupy żłobkowej jest taki sam jak przedszkolnej? Czy
        podgląd internetowy jest w cenie, czy jest to rzecz ekstra za dopłatą.
        pozdrawiam
        • littleantbee Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 21.11.08, 10:43
          Witam!
          W cenie 950 zł, zawarte są zajęcia dodatkowe muzyka-rytmika, gimnastyka
          korekcyjna, taniec, język angielski codziennie, podgląd internetowy, 4 posiłki,
          napoje (kompot, herbata, woda) non stop.
          Nauczyciel przedszkolny gra na gitarze, co niewątpliwie jest dodatkową atrakcją.
          Wszyscy nauczyciele mówią w języku angielskim.
          Zatem dzieci oswajają się z tym językiem przez cały dzień. Nie będziemy
          zatrudniac lektora na pół godziny czy godzinę dziennie.

Wpisowe - jednorazowa opłata na WSZYSTKIE LATA przez które dziecko do nas
          uczęszcza, 500zł. przeznaczana,na pościel ( dzieci które leżakują), ręczniczki,
          cwiczenia zeszytowe, pasta do zębów, wyprawka plastyczno-techniczna. Rodzic
          przynosi jedynie kapciuszki, pieluszki, piżamkę i strój do gimnastyki.
          Żłobek - 7.00-13.00 700zł., 7.00- 18.00 1100zł., wpisowe również 500zł. Żłobek
          niestety jest trochę droższy ( na jedną panią opiekunkę przypisanych jest 5
          dzieciaczków). Żłobek ma osobną sypialnię z drewnianymi łóżeczkami ze
          szczebelkami. Starsza grupa żłobkowa będzie miała materace. Dużo zabawek z firmy
          fisher price.
          Serdecznie zapraszamy.
          pozdrawiam
          marta siercha

• alexkieszek Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 21.11.08, 22:19
            Pani Marto dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. Kwota i tak jest porażająca ale
            rozumiem, że kadra mówiąca płynnie w języku angielskim też sobie liczy
            odpowiednio smile.

Mam jeszcze kilka pytań ale te już zadam osobiście.

Pozdrawiam i dziękuję
          • x_alicia_x Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 23.11.08, 12:32
            Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź smile
            • ania-j19 Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 27.01.09, 20:32
              A tak przy okazji to odwiedziłam to nowe przedszkole i żłobek o
              którym tu tak głośno i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona...
              jest bardzo kolorowe, dużo zabawek, atmosfera przemiła i widać,że
              dzieciaczki są zadowolone ( uśmiechnięte i pięknie się bawią) Nie
              wiem jak Wy ale ja zrobię wszystko żeby moje dziecko było szczęśliwe
              pod moją nieobecność.... Warunki naprawde są godne tych pieniędzy,
              zresztą robimy to dla własnych dzieci, prawda ? Pozdrawiam
              • aaga16 Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 24.02.09, 13:41
                Witam Państwa,zgadzam się z tym,że każdy kalkuluje na ile może sobie
                pozwolić i na ile daną rodzinę stać.Chciałabym jednak ze szczerego
                serca Państwu powiedzieć,że jesli ktoś może sobie pozwolic na te 350
                zł. więcej niech się nie zastanawia,ponieważ zaprocentuje to w
                przyszłości.Czas szybko biegnie a nasze dzieci będą niedługo w
                zerówce bądż pierwszae klasie,a stare przysłowie ,,jak wystartujesz
                tak skończysz.,, często się sprawdza.Jednak ,aby dobrze wystartować
                trzeba mieć solidne podstawy i siłe przebicia.
                Chciałam dać mojemu dziecku takie podstawy.Przez póltora roku
                dziecko chodziło do innego ,również niepublicznego
                przedszkola.Powinnam ją przenieśc już po pierwszym roku,ale bałam
                się jak zareaguje psychicznie-zerwane pierwsze przyjażnie,nowa
                zgrana już ze sobą grupa itd.
                Kiedy dowiedziałam sie o nowym przedszkolu ,które wystartowało w
                zimie natychmiast tam pojechałam i praktycznie z dnia na dzień
                przeniosłam dziecko.Powiem tylko tyle,że była to najmądrzejsza i
                jedna z najlepszych decyzji w życiu !Każdemu z Państwa dzieci
                życzyłabym takiej opieki,podejścia do dzieci i edukacji.Serdecznie
                pozdrawiam - mama Gosi
                • padm24 Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 24.02.09, 18:35
                  czy przedszkole, do którego uczęszczała Gosia jest w Radzyminie?
                • meteorradzyminski Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 24.02.09, 19:40
                  Przedszkole na kryzys?
                  • ania-j19 Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 24.02.09, 19:58
                    Witam serdecznie Tak to przedszkole znajduje sie w Radzyminie...i w
                    pełni zgadzam sie z opinnia mamy Małgosi, ja też jestem zachwycona
                    zarówno przedszkolem jak i żłobkiem smile A z tego co wiem
                    to "przedszkole nie ma kryzysu" wręcz przeciwnie - bardzo ładnie się
                    rozwija, dzieci wciąż przybywa... POZDRAWIAM
                • x_alicia_x Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 25.02.09, 00:14
                  Witam,
                  prawdopodobnie nasze dzieci nie będą miały okazji pójść do zerówki, ponieważ w
                  wieku 6 lat czeka je szkoła. Możliwe, że coś jest faktycznie w tym tzw dobrym
                  starcie, chociaż moim zdaniem siła przebicia zależy od temperamentu, czy raczej
                  tupetu wink
                  Mną powodowały zupełnie inne czynniki, kiedy zdecydowałam się zapisać dziecko do
                  tego przedszkola. Najważniejsze - kontakt z rówieśnikami w bezpiecznym miejscu
                  oraz lokalizacja tego miejsca pozwalająca na piesze dotarcie, jak tylko zrobi
                  się ciepło. Niestety w Radzyminie bez auta ani rusz. Córka chodzi do Antbee od
                  samego początku i naprawdę ciagle jestem pełna podziwu dla pracy i energii
                  opiekunek oraz atmosfery, którą udaje się tam tworzyć.
                  • alexkieszek Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 25.02.09, 21:01
                    To i ja się odezwę. Mój synek chodził prawie 2 tygodnie, niestety nie przeszedł
                    adaptacji bo jest jednak za mały. Panie otoczyły go ogromną opieką, czułością, w
                    chwilach słabości był tulony, noszony, wycierano mu nosek, łezki i w ogóle było
                    super. Nadal jest mi bardzo przykro, że synek nie nabrał odwagi, żeby przebywać
                    w przedszkolu bez mamy. Na pewno za kilka miesięcy pójdzie znów. Nam adaptacje
                    utrudnił przeciągający się katar i adaptacja rozłożona na 3 etapy. Natomiast
                    Pani Marta właścicielka jak i opiekunki są po prostu wspaniałe.

Już nie mogę się doczekać, aż synek uzna, że przedszkole to super sprawa i
                    fajnie czasem być gdzieś bez mamy smile
                    • kambea Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 01.04.09, 13:55
                      Ja jestem ciekawa, gdzie dzieci w Antbee chodzą na spacery?
                      Jestem żywo zainteresowana ofertą, niestety przedszkole/żłobek ma mało terenu i
                      nie wiem, jak Pani Marta zaplanowała "wietrzenie" maluchów?

Pozdrawiam serdecznie
                      Kinga.
                      • misia1_9 Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 07.04.09, 21:27
                        witam serdeczniewink
                        widziałam ogródek w tym przedszkolu... nie jest wcale taki maleńki
                        jak tu nie którzy piszą. Sa fajne zjezdzalnie i zabawki, piaskownice
                        itd... Jedyne co mnie martwi to te kamyczki, które byc moze są
                        atrakcja dla starszych dzieci ale dla maluszków ze żłobka to moze
                        być niebezpieczne.....sad
                        Tak ogólnie mówiąc to jest to świetne miejsce dla dzieci, takie
                        kolorowe, przyjazne i przytulne smile
                        • f-olka Re: Nowe przedszkole Little AntBee 950zł. 16.04.09, 08:41
                          Byłam na tzw. wietrzeniu i jest fajne. Dwulatki kamyczki zbierają i przesypują
                          do wiaderek, bawią się. Fakt trawka wygląda atrakcyjnie ale w razie pluchy czy
                          nocnych opadów robi się błotko. Maluszki chodzące też sobie radzą, bo opiekunki
                          bardzo pomagają. WYgląda ok. Mój Franio był zadowolony z wietrzenia podczas
                          odwiedzin przedszkola.
                          • wimperga Do f-olka 16.04.09, 09:59
                            Alex dlaczego zmieniłaś nicka?
                            Tu wimperga (d. ania.silenter)tongue_out
                            • f-olka Re: Do f-olka 16.04.09, 20:26
                              odpiszę Ci na priva big_grin
                              • student6 Re: Do f-olka 30.04.09, 16:45
                                Do f-olka
                                Masz wiadomść na priv smile
                                • marley1 Re: Do f-olka 07.10.09, 22:06
                                  fajnie tu u Was smile wogóle Radzymin to fajna mieścina chyba mi sie tu
                                  spodoba, pozdrawiam wszystkich smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka